Jump to content
Chimay

BiG Browar - mały browar, wielkie piwa

Recommended Posts

Latem tego roku dobiegła końca działalność kooperacyjnego Browaru Janusz (15 warek). Dziękuję Zagłobowi za niezapomniane chwile spędzone przy warzeniu ;) Nazwa mojego nowego browaru ma nawiązywać do korzeni :D

Wkrótce pierwsze "Wielkie" piwo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 1

Data warzenia: 11.11.2014 r.

Nazwa: Independence Day

Styl: American Pale Ale

Słody [kg]: pilzneński (3,5), pszeniczny (0,3)

Chmiele [g]: Chinook (30G), Cascade (50A), Simcoe (50Z), Citra (50Z)

Drożdże: Danstar Nottingham

Dodatki: -

Zacieranie: jednotemperaturowe (65 st. C)

Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 17

Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 10

Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 20

Brzeczka nastawna [blg]: 13

Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 18

Początek fermentacji burzliwej: 12.11.2014 r.

Temperatura fermentacji [st. C]: 18-19

Początek fermentacji cichej: 22.11.2014 r.

Data rozlewu: 27.11.2014 r.

Ilośc surowca do refermentacji [g]: 80

Ilość [l]: 17

Ekstrakt końcowy [blg]: 2

Alkohol [%]: 6

Edited by Chimay

Share this post


Link to post
Share on other sites

W czasie swojej działalności (styczeń 2013 - lipiec 2014) w Browarze Janusz uwarzono:

0. Brewkit IPA - 9° blg - 4% alk.

1. Foreign Extra Stout - 16° blg - 6,5% alk.

2. Imperial India Pale Ale - Zbigniew - 18,5° blg - 8% alk.

3. Witbier - Witek - 12,5° blg - 5% alk.

4. Polish Pale Ale - Magnum - 12,5° blg - 6% alk.

5. Irish Red Ale - Podporucznik T. - 12° blg - 5% alk.

6. Cascadian Dark Ale - Gienek - 16,5° blg - 6% alk.

7. Red IPA single hop Amarillo - 16,5° blg - 6% alk.

8. Imperial India Pale Ale #2 - 19,5° blg - 7,5% alk.

9. Robust Porter - 13° blg - 4,5% alk.

10. Coffee RIS - 20° blg - 7,5% alk.

11. Belgian Strong Ale - 18° blg - 8% alk.

12. American Pale Ale - 13° blg - 5,5 alk.

13. Foreign Smoked Stout - 18° blg - 7% alk.

14. Grodziskie - 9° blg - 3,5% alk.

15. Witbier #2 - 12° blg - 5% alk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brovaria z Poznania ma taki slogan:

 

Brovaria---Niewielki-browar-wielkie-piwo-back.jpg

 

Kto był pierwszy z tym oryginalnym hasłem? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nr warki: 2
Data warzenia: 22.01.2015 r.
Nazwa: Black Horse
Styl: Oatmeal Russian Imperial Stout
Słody [kg]: pilzneński (4,5), karmelowy jasny (0,5), special B (0,6), czekoladowy ciemny (0,3), barwiący (0,7), pszeniczny (0,2), płatki owsiane (0,35)
Chmiele [g]: Chinook (20A), Polaris (20G)
Drożdże: Safale-04 (2. pokolenie) 
Dodatki: -
Zacieranie: jednotemperaturowe (66 st. C)
Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 19
Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 19
Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 16
Brzeczka nastawna [blg]: 22,5
Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 14 
Początek fermentacji burzliwej: 23.01.2015 r.
Temperatura fermentacji [st. C]: 20-22
Początek fermentacji cichej: 05.02.2015 r.
Data rozlewu: 23.02.2015 r. 
Ilośc surowca do refermentacji [g]: 30
Ilość [l]: 13
Ekstrakt końcowy [blg]: 7,5 - 8
Alkohol [%]: 8 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recenzja warki nr 1

Miło mi. Niestety ja często wyczuwałem siarkę, ale zdarzały się też egzemplarze, jak w recenzji...

Brovaria z Poznania ma taki slogan:

 

Brovaria---Niewielki-browar-wielkie-piwo

 

Kto był pierwszy z tym oryginalnym hasłem? :D

Widziałem. Już złożyłem pozew :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nr warki: 3
Data warzenia: 01.05.2015 r..
Nazwa: Dark Saison w kooperacji z Browarem Bad to the Bone i Browarem Poddębice
Styl: DARK SAISON
Słody [kg]: pilzneński (3), wiedeński (1,2), pszeniczny (0,4), karmelowy jasny (0,2), cararoma (0,2), zakwaszający (0,15), kilka litrów wyciągu ze słodu barwiącego (0,5)
Chmiele [g]: Iunga (25G), Lubelski (20SiA)
Drożdże: Fermentum Mobile 21 Odkrycie Sezonu 
Dodatki: -
Zacieranie:  60 min - 64 st. C, 20 min - 72 st. C
Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: ?
Brzeczka po wysładzaniu [blg]: ?
Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: ?
Brzeczka nastawna [blg]: 13
Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 26 
Początek fermentacji burzliwej: 03.05.2015 r.
Temperatura fermentacji [st. C]: 20
Początek fermentacji cichej: 19.05.2015 r.
Data rozlewu: 02.06.2015 r. 
Ilość surowca do refermentacji [g]: ?
Ilość [l]: 25
Ekstrakt końcowy [blg]: 1,5
Alkohol [%]: 6 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nr warki: 4
Data warzenia: 01.05.2015 r..
Nazwa: White IPA w kooperacji z Browarem Bad to the Bone i Browarem Poddębice
Styl: White IPA
Słody [kg]: pszeniczny (2,4), pszenica niesłodowana (2,2), pale ale (2), pilzneński (0,2), karmelowy ciemny (0,02)
Chmiele [g]: Mosaic (80GiA), Amarillo (80SiAiZ)
Drożdże: US-05 (2. pokolenie) 
Dodatki: świeża skórka pomarańczy i cytryny (70 g), curacao (25 g), kolendra indyjska (20 g), trawa cytrynowa (20 g)
Zacieranie:  60 min - 64 st. C, 20 min - 72 st. C
Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: ?
Brzeczka po wysładzaniu [blg]: ?
Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: ?
Brzeczka nastawna [blg]: 14
Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 22 
Początek fermentacji burzliwej: 03.05.2015 r.
Temperatura fermentacji [st. C]: 20
Początek fermentacji cichej: 19.05.2015 r.
Data rozlewu: 02.06.2015 r. 
Ilość surowca do refermentacji [g]: 85
Ilość [l]: 20
Ekstrakt końcowy [blg]: 2,5
Alkohol [%]: 6 

Nie dawaliśmy przypadkiem curacao?

Dawaliśmy, ale do White IPA

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nr warki: 5
Data warzenia: 03.07.2015 r..
Nazwa: Redneck
Styl: American Wheat
Słody [kg]: pszeniczny (2,1), pilzneński (2)
Chmiele [g]: Centennial (20Gi 30A), Citra (100Z)
Drożdże: US-05 
Dodatki: -
Zacieranie:  60 min - 64 st. C
Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 15
Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 9
Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 21
Brzeczka nastawna [blg]: 11,5
Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 18 
Początek fermentacji burzliwej: 04.07.2015 r.
Temperatura fermentacji [st. C]: 18-23
Początek fermentacji cichej: 13.07.2015 r.
Data rozlewu: 15.07.2015 r. 
Ilość surowca do refermentacji [g]: 80
Ilość [l]: 17
Ekstrakt końcowy [blg]: 2,5-3
Alkohol [%]: 4,7 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Etykiety na bazie grafik z google.

Outmeal ^^ i już tak zostało :)

post-8593-0-23568700-1436996148_thumb.png

post-8593-0-25975900-1436996154_thumb.jpg

post-8593-0-29534700-1436996160_thumb.png

Edited by Chimay

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Chmiele [g]: Centennial (20Gi 30A), Citra (100Z)

Dziwnie opisujesz te swoje warki. 20g na goryczkę i 30g na aromat? W jakim momencie gotowania wrzucasz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Chmiele [g]: Centennial (20Gi 30A), Citra (100Z)

Dziwnie opisujesz te swoje warki. 20g na goryczkę i 30g na aromat? W jakim momencie gotowania wrzucasz?

 

Godzina i 10-15 min. przed końcem zazwyczaj. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 6

Data warzenia: 23.10.2015 r.
Nazwa: Joker
Styl: American Stout
Słody [kg]: pale ale (3), pszeniczny (0,3), płatki owsiane (0,3), karmelowy czerwony (0,6), czekoladowy (0,2), palony (0,2), bawiący (0,2)
Chmiele [g]: Simcoe (50 g na 60 min. i 20 g na 15 min.), Cascade (100 g na zimno, 7 dni)
Drożdże: S-04
Dodatki: -
Zacieranie: jednotemperaturowe (67 st. C)
Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 15
Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 9
Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 23
Brzeczka nastawna [blg]: 11,5 
Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 21
Początek fermentacji burzliwej: 24.10.2015 r.
Temperatura fermentacji [st. C]: 20-23
Początek fermentacji cichej: 30.10.2015 r.
Data rozlewu: 09.11.2015 r. 
Ilośc surowca do refermentacji [g]: 50
Ilość [l]: 17
Ekstrakt końcowy [blg]: 2,5
Alkohol [%]: 4,7 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 7

Data warzenia: 06.02.2016 r.
Nazwa: Sex in a canoe
Styl: Dark Mild

Słody [kg]: pale ale (2), pszeniczny (0,3), płatki owsiane (0,1), karmelowy czerwony (0,7), czekoladowy (0,2)
Chmiele [g]: Fuggles (35 g na 60 min. i 15 g na 15 min.), bez chmielenia na zimno
Drożdże: S-04
Dodatki: -
Zacieranie: jednotemperaturowe (67 st. C)
Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: ? (za mało)
Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 7
Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 23,5
Brzeczka nastawna [blg]: 9 
Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 20,5
Początek fermentacji burzliwej: 07.02.2016 r.
Temperatura fermentacji [st. C]: 20-25
Początek fermentacji cichej: 14.02.2016 r.
Data rozlewu: 21.02.2016 r. 
Ilośc surowca do refermentacji [g]: 50
Ilość [l]: 20
Ekstrakt końcowy [blg]: 3
Alkohol [%]: 3,5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr warki: 8

Data warzenia: 05.03.2016 r.
Nazwa: Chinatown
Styl: Rye IPA

Słody [kg]: pale ale (4,5), żytni (1), karmelowy czerwony (0,7), pszeniczny (0,3)
Chmiele [g]: Amarillo (30 g na 60 min. i 20 g na 15 min.), Enigma (100 g) na zimno
Drożdże: US-05
Dodatki: -
Zacieranie: jednotemperaturowe (67 st. C)
Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 18
Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 13
Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 22
Brzeczka nastawna [blg]: 17
Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 19
Początek fermentacji burzliwej: 06.03.2016 r.
Temperatura fermentacji [st. C]: 22
Początek fermentacji cichej: 13.03.2016 r.
Data rozlewu: 20.03.2016 r.
Ilośc surowca do refermentacji [g]: 50
Ilość [l]: 17
Ekstrakt końcowy [blg]: 3
Alkohol [%]: 7

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.