Jump to content

Recommended Posts

Jakie kakao? Widzisalem w sklepie ze wszystkie maja 8-11% tluszczu. Nie plywaly oczka tluszczu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie kakao? Widzisalem w sklepie ze wszystkie maja 8-11% tluszczu. Nie plywaly oczka tluszczu?

 

 

Zwykłe kakao, to z wiatrakiem ;)

Wszystkie kakao dostępne w sklepach jest niby odtłuszczone, a i tak mają około tych 10% tłuszczu. Tutaj użyłem około 250 g, a przy innych piwach dawałem nawet więcej. Piana w tych piwach była zazwyczaj kiepska, ale tłuszcz nigdy nie był widoczny, czy odczuwalny. Gorzej wyglądało gdy używałem kokosa - w gotowym piwie wytrącał się brzydki kożuch, ale samo piwo było smaczne.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po fermentacji owoców będzie tak o 50% mniej. Wiśni co prawda nie próbowałem ale mam takie spostrzeżenia po rabarbarze i malinach :)

 

Zastanawiam się w takim razie, czy nie wycisnąć jeszcze soku, przegotować go i dodać do fermentacji. Mam jeszcze drugie 2,5 kg zamrożonych wiśni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#53

IPA 14,8 blg

 

Zwykłe IPA do chlania. Bez historii.

Warzone 11.10.2016

 

Zasyp:

pale ale Strzegom - 5 kg

monachijski Strzegom - 0,5 kg

carared Weyermann - 0,3 kg

zakwaszający Weyermann - 0,2 kg

 

razem zasyp - 6 kg

 

Zacieranie:

69-63C - 60 minut

78C

 

całkowity czas zacierania 75 minut

 

do gotowania 22 litry brzeczki 15,2 blg

 

Chmielenie:

Iunga 2015 PL 11% - 20 g - 60 minut

Iunga 2015 PL 11% - 25 g - 40 minut

Iunga 2015 PL 11% - 25 g - 20 minut

Pekko 2015 US 13,6% - 42 g - wyłączenie palnika

 

około 75 IBU

na ostatnie 20 minut mech irlandzki

 

planowane chmielenie na cichej resztkami z magazynu: Huell Melon, Azacca, El Dorado

 

po gotowaniu uzyskałem 18 litrów brzeczki 17,3 blg

dolane 3 litry - wychodzi 21 litrów 14,8 blg

beznadziejna wydajność

 

Fermentacja gęstwą New World Strong Ale po warce #51. Temperatura otoczenia - 17C

 

[27.10.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 4 blg. Ostatnie 5 dni przeniesione do temp otoczenia 19C

 

[02.11.2016]

Na aromat: 50 g Huell Melon, 20 g Citra i 20 g Galaxy

 

[07.11.2016]

Rozlew 19 litrów z 80 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - 6% alkoholu.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

#54 Zest APA 12,8 blg

 

Piwo uwarzone na eliminacje II edycji poznańskich bitew piwnych. Musisz to wygrać kochanie ;)

 

Warzone 14.10.2016

 

Zasyp:

pale ale Maris Otter Fewcett - 4,5 kg

płatki ryżowe błyskawiczne - 0,8 kg

cara clair Castle - 0,5 kg

zakwaszający Weyermann - 0,2 kg

 

razem zasyp - 6 kg

 

Zacieranie:

67-64C - 90 minut

mashout 78C

razem czas zacierania - 100 minut

 

przed dodaniem do zacieru płatków - gotowanie przez 5 minut

 

do gotowania 23 litry brzeczki 16 blg

 

Chmielenie i dodatki:

Galaxy AUS 2015 14,5% - 15 g - 60 minut

Galaxy AUS 2015 14,5% - 15 g - 30 minut

Citra US 2015 13,5% - 30 g - 1 minuta

otarte skórki z 4 limonek, 2 grapefruitów i 1 cytryny + sok z 2 limonek i cytryny - 1 minuta

trawa cytrynowa - 20 g - 1 minuta

 

około 50 IBU

 

po gotowaniu uzyskałem 18,3 litra brzeczki 17,6 blg, dolane wody do objętości 25 litrów - 12,8 blg

 

Fermentacja starterem z FM52 Amerykański Sen. Temperatura otoczenia - 16C

 

[27.10.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3,5 blg. Ostatnie 3 dni przeniesione do temp otoczenia 19C

 

[28.10.2016]

50 g Citra 2015 na aromat

 

[30.10.2016]

50 g Galaxy 2015 na aromat

 

[02.11.2016]

Rozlew 24 litrów z 100 g glukozy. Do rozlewu dodane 100 ml nalewu z macerowania skórek z limonek, cytryn i grejpfruta. Odfermentowanie do 3 blg - 5% alkoholu.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

#55

Tropical Stout 17 blg

 

Warzone 29.10.2016

 

Zasyp:

wiedeński Strzegom - 4 kg

płatki owsiane - 0,5 kg

aroma Castle - 0,3 kg

carared Weyermann - 0,2 kg

carafa special III Weyermann - 0,2 kg

 

razem zasyp - 5,2 kg

 

Zacieranie:

69-66C - 60 minut

wygrzew 78C

całkowity czas zacierania - 70 minut

 

do gotowania 21 litrów 14 blg

 

Gotowanie:

czas gotowania - 60 minut

El Dorado US 14% - 25 g - 30 minut

kakao - 80 g - 5 minut

cukier trzcinowy nierafinowany - 500 g - 5 minut

 

30 IBU

 

Zebrane 18 litrów 18 blg. Rozcieńczone 1 litrem - 17 blg

 

Fermentacja gęstwą FM Amerykański Sen po warce #54. Temperatura otoczenia 21 C.

 

[12.11.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3,5 blg

 

[06.12.2016]

Rozlew 18 litrów z 75 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - 7% alkoholu. Ostatnie 2 tygodnie cichej przeniesione do temp. otoczenia 5C.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

#56

Grenadine Pale Ale 11,5 blg

 

Warzone 12.11.2016

Zasyp:

pilzneński Strzegom - 2 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg

pale ale Maris Otter Fewcett - 0,5 kg

monachijski Strzegom - 0,5 kg

cara clair Castle - 0,3 kg

 

razem zasyp - 4,3 kg

 

Zacieranie:

64-61C - 60 minut

wygrzew 78C

 

razem czas zacierania - 70 minut

 

do gotowania 20 litrów 12,3 blg

 

Gotowanie:

Iunga PL 2015 11% - 20 g - 60 minut

Iunga PL 2015 11% - 10 g - 20 minut

miąższ z owoców granatu - 5 minut

sok z granatów 100% - 1 litr - wyłączenie palnika

 

około 35 IBU

 

Uzyskane 17,5 litra brzeczki 13,8 blg. Rozcieńczone 3,5 litra.

 

Fermentacja 21 litrów 11,5 blg gęstwą FM Amerykański Sen po warce #55

 

[24.11.2016]

Rozlew 20 litrów z 90 g glukozy, od razu bez zelwania na cichą. Odfermentowanie do 2.5 blg - 4,5% alkoholu. Dodatek granatu mało wyczuwalny.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

#57 Old Ale 18 blg

 

Warzone 01.12.2016

 

Zasyp:

pale ale Soufflet - 6 kg

special B Castle - 0,5 kg

melanoidynowy Weyermann - 0,4 kg

płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4 kg

 

razem zasyp - 7,3 kg

 

Zacieranie:

66-62 C - 55 minut

72 C - 10 minut

wygrzew 78 C

 

razem czas zacierania - 75 minut

 

Do gotowania - 24 litry brzeczki 16,8 blg

 

Chmielenie i dodatki:

Magnum PL 13,5% - 25 g - 60 minut

śliwki suszone - 400 g- 20 minut

melasa trzciny cukrowej - 400 g - 20 minut

 

około 40 IBU

 

po gotowaniu - 20,2 litrów brzeczki 21,4 blg. Rozcieńczone do objętości 24 litrów - 18 blg

 

Fermentacja starterem FM13 Irlandzkie ciemności. Temp. otoczenia - 17-18C

 

[17.12.2016]

Zlane na cichą. Dodatek 50 g płatki dębowe whisky i 50 g płatki sherry Oloroso. Ostatni tydzień przeniesione do temp. otoczenia 20-21 C. Odfermentowanie do 5 blg.

 

[03.01.2017]

Rozlew 23,5 litra z 100 g glukozy. Odfermentowanie do 5 blg - 7% alkoholu.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

#58 

Wheat Wine 23,5 blg

 

Warzone 17.12.2016

 

Zasyp:

pszeniczny jasny Weyermann - 5 kg

pale ale Souflett - 4 kg

caramel hell Weyermann - 0,5 kg

special B Castle - 0,3 kg

 

razem zasyp - 9,8 kg

 

Zacieranie:

66-64 C - 75 minut

wygrzew 77C

razem czas zacierania - 90 minut

 

do gotowania 21 litrów brzeczki 21 blg

 

Chmielenie:

Magnum PL 2016 13,5% - 40 g - 60 minut

Azacca US 2015 14% - 20 g - 40 minut

Southern Cross NZ 2016 14% - 20 g - 20 minut

Sticklebarct NZ 2016 12,2 % - 20 g - do chłodzenia

Rakau NZ 2016 10,2% - 20 g - do chłodzenia

 

pod koniec gotowania dodatek 500 g cukru Dark Muscovado

 

teoretycznie, około 150 IBU

 

po gotowaniu uzyskane 16,5 litra brzeczki 25,6 blg. rozcienczone 1,5 l do objętości 18 litrów - 23,5 blg

 

Fermentacja gęstwą FM Irlandzkie Ciemności po warce #57. Temperatura otoczenia 16C

 

[03.01.2017]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 7-8 blg.

 

[24.01.2016]

Rozlew 17 litrów z 70 g glukozy. Odfermentowanie do około 8 blg - 8,5% alkoholu. Ostatni tydzień przed rozlewem - cold crash w temp 0-3C

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

#59

Wheat Lager 10,3 blg

 

Wysłodziny po warce #58

 

Warzone 18.12.2016

 

Chmielenie:

Azacca US 2015 14% - 15 g - 60 minut

Azacca US 2015 14% - 13 g - wyłączenie palnika

Sticklebract NZ 2016 12,2% - 10 g - wyłączenie palnika

Rakau NZ 2016 10,2% - 10 g - wyłączenie palnika

 

Około 45 IBU

 

Po gotowaniu uzyskałem 9,5 litra brzeczki 14,6 blg. Dolane 4 litry wody do uzyskania 13,5 litra 10,3 blg

 

Fermentacja FM 31 Bawarska Dolina bez startera, bezpośrednio do brzeczki. Temperatura otoczenia 9C. Po dobie ciągle lag.

 

[23.12.2016]

Zadawanie drożdży bez startera, nawet przy tak niskim ekstrakcie i mniejszej objętości, nie było dobrym pomysłem dla lagera. Lag trwał ponad 3 dni, drożdże ruszyły dopiero, gdy przeniosłem fermentor do temp. 16C. Teraz ponownie przeniesione do niższej temperatury.

 

[06.01.2017]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3 blg

 

[24.01.2017]

Rozlew 13 litrów z 50 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4% alkoholu. Lagerowanie przed rozlewem w temp. 0-3C

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

#60

West Coast IPA 16,5 blg

 

Piwo na ćwierćfinał Poznańskich Bitew Piwnych

 

Warzone 23.12.2016

 

Zasyp:

pilzneński premium Weyermann - 5 kg

pilzneński Strzegom - 1 kg

cara clair Castle - 0,25 kg

carapils Weyermann - 0,25 kg

zakwaszający Bestmalz - 0,3 kg

 

razem zasyp - 6,8 kg

 

Zacieranie:

66-61 C - 60 minut

mashout 78C

 

razem czas zacierania - 75 minut

 

do gotowania 25 litrów brzeczki 15,5 blg

 

Gotowanie:

Magnum PL 2016 13,5% - 25 g - 60 minut

Southern Cross NZ 2016 14% - 15 g - 40 minut

Sticklebract NZ 2016 12,2% - 15 g - 30 minut

Rakau NZ 2016 10,2% - 15 g - 20 minut

Southern Cross NZ 2016 14% - 25 g - wyłączenie palnika

Sticklebract NZ 2016 12,2% - 15 g - wyłączenie palnika

Rakau NZ 2016 10,2% - 5 g - wyłączenie palnika

 

+cukier biały - 0,5 kg

 

około 90 IBU

 

Uzyskane 19,8 litra brzeczki 20 blg. Rozcieńczone do objętości 24 litrów - 16,5 blg.

 

Fermentacja dwie paczki uwodnionych US-05. Temp. otoczenia 16C.

 

[06.01.2017]

Zlane na cichą. Ostatnie 4 dni w temp. 22 C. Odfermentowanie do 3 blg.

 

[09.01.2017]

Pierwsza porcja chmielu na cichą: 30 g Sticklebract NZ 2016 i 30 g Southern Cross NZ 2016

 

[11.01.2017]

Druga porcja chmielu na cichą: 50 g Rakau NZ 2016 i 25 g Saaz CZ 2016

 

[17.01.2017]

Rozlew 22 litrów ze 100 g glukozy. Ostatnie dwa dni przeniesione do temp. otoczenia 2C na cold crash. Odfermentowanie do 2,5 blg - 7,5 % alkoholu

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

#61

Rauchbock grusza 17 blg

 

Warzone 07.01.2017

 

Zasyp:

wędzony gruszą Viking-Strzegom - 5 kg

wędzony Steinbach - 1 kg

monachijski typ II - Viking-Strzegom - 1 kg

melanoidynowy Weyermann - 0,35 kg

caraared Weyermann - 0,25 kg

 

razem zasyp - 7,6 kg

 

Zacieranie:

66-64 C - 65 minut

mashout 77C

 

do gotowania 25 litrów brzeczki 16,4 blg

 

Gotowanie:

Magnum PL 13,5 % 2016 - 8 g - 60 minut

Southern Cross NZ 14% 2016 - 10 g - 60 minut

 

około 30 IBU

 

Uzyskane 21 litrów brzeczki 18,6 blg. Dolane 2 litry wody. Do fermentacji 23 litry 17 blg.

 

Fermentacja gęstwą FM31 Bawarska Dolina po warce #59.

 

[06.02.2017]

Zlane do lagerowania. Ostatnie 3 dni przeniesione na przerwę diacetylową do pomieszczenia o temp. 15C. Odfermentowanie do 5,2 blg

 

[09.03.2017]

Rozlew 22 litrów z 80 g glukozy. Do rozlewu dodana gęstwa po warce #63. Odfermentowanie do 4,8 blg - 6,5% alk.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

#62

Malinowy Munich Dunkel 11,5 blg

 

Miał być pils, ale zgapiłem się, że mam za mało słodu pilzneńskiego i musiałem się ratować monachijskim. Kolor podbity również dodatkiem malin.

 

Warzone 08.01.2017

 

Zasyp:

monachijski Viking-Strzegom - 3 kg

pilzneński Strzegom - 2 kg

carapils Weyermann - 0,4 kg

 

razem zasyp - 5,4 kg

 

Zacieranie:

65-63 C - 70 minut

mashout 78 C

 

Do gotowania 22 litry 12,7 blg

 

Gotowanie:

Sticklebract NZ 2016 12,2% - 10 g - 60 minut

Saaz CZ 2016 4% - 25 g - 60 minut

Saaz CZ 2016 4% - 25 g - wyłączenie palnika

 

na ostatnią minutę gotowania dodany 1 litr soku 100% z malin

 

około 25 IBU

 

Po gotowaniu uzyskane 18,5 litra brzeczki 14,7 blg. Dolane 5 litów wody - 23,5 l 11,5 blg

 

Fermentacja gęstwą FM 31 Bawarska Dolina po warce #59

 

[06.02.2017]

Zlane do lagerowania. Ostatnie 3 dni przeniesione na przerwę diacetylową do pomieszczenia o temp. 15C. Odfermentowanie do 3,2 blg

 

[07.03.2017]

Rozlew 22,5 litra ze 100 g glukozy. Do rozlewu dodane dwie łyżki gęstwy po warce #63. Odfermentowanie do 3 blg - około 4,5-5% alkoholu.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

#63

Pils 12,2 blg

 

Warzone 18.02.2017

 

Zasyp:

pilzneński Soufflet - 5 kg

carapils Weyermann - 0,3 kg

zakwaszający Bestmalz - 0,3 kg

 

razem zasyp - 5,6 kg

 

Zacieranie:

64-61 C - 55 minut

wygrzew 79 C

razem czas zacierania - 70 minut

 

do gotowania 23 litry brzeczki 15 blg

 

Chmielenie:

Magnum PL 2016 13,5% - 20 g - 60 minut

Magnum PL 2016 13,5% - 20 g - 30 minut

Saaz CZ 2016 4% - 23 g - wyłączenie palnika

Cascade PL 2016 - 5,5% - 50 g - wyłączenie palnika 

 

około 50 IBU

 

po gotowaniu zebrane 17,5 litra brzeczki 18,5 blg. Dolane 9 litrów wody.

 

Fermentacja 26,5 litra 12,2 blg gęstwą FM 31 Bawarska Dolina po warce #62

 

[07.03.2017]

Zlane do lagerowania. Odfermentowanie tylko do 4 blg. Ostatnie 3 dni przeniesione na przerwę diacetylową do temp. otoczenia 15C

 

[21.03.2017]

Rozlew 26 litrów ze 115 g glukozy. Lagerowanie niestety w temp 5-8C. Odfermentowanie do 3 blg - 5% alk.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

#64 Niskoalkoholowe II 6,4 blg

 

Drugie podejście do tematu po wcześniejszej nieudanej próbie z niskim woltażem.

 

Warzone 24.03.2017

 

Zasyp:

pilzneński Soufflet - 1 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg

żytni Strzegom - 0,5 kg

carapils Weyermann - 0,3 kg

zakwaszający Castle - 0,2 kg

 

razem zasyp - 3 kg

 

Zacieranie na słodko:

70 C - 65 C - 55 minut

wygrzew - 78 C

 

do gotowania brzeczka 8,2 blg

 

Chmielenie i dodatki:

Chinook PL 2016 10% - 20 g - 30 minut

Chinook PL 2016 10% - 10 g - 15 minut

Chinook PL 2016 10% - 20 g - 0 minut

trawa cytrynowa - 20 g - 5 minut

 

czas gotowania - 60 minut

około 20 IBU

 

Uzyskane 15,5 l brzeczki 11 blg. Rozcieńczone 11,5 litra do gęstości 6,4 blg. 

 

Fermentacja 27 litrów 6 blg uwodnioną paczką sucharów US-05

 

[02.04.2017]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 2,5 blg

 

[08.04.2017]

Rozlew 26 litrów z 140 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - 2 % alkoholu. Miałem nadzieję na płytsze odfermentowanie. Na 3 dni przed rozlewem chmielone na zimno 50 g Casacade PL 2016.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Fermentacja 27 litrów 6 blg uwodnioną paczką sucharów US-05

 

Tym razem bez problemu z drożdżami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

Fermentacja 27 litrów 6 blg uwodnioną paczką sucharów US-05

 

Tym razem bez problemu z drożdżami?

 

 

Tym razem bez problemów. Przy Niskoalkoholowym #1 miałem najpierw zdechłe, później stare drożdże i efektem była apteka i zlew. Zamierzam zlać dość szybko na cichą, więc niedługo już zobaczę pierwsze efekty, co wyszło tym razem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#65 Pine Black Ale 12 blg

 

Warzone 1 kwietnia 2017, zacieranie dzień wcześniej.

 

Zasyp:

pilzneński Soufflet - 3,5 kg

monachijski typ II Viking - 1 kg

caraared Weyermann - 0,25 kg

 

razem zasyp 4,75 kg

 

do wysładzania dodałem 0,25 kg słodu pszenicznego czekoladowego Weyermanna w celu zabarwienia na ciemno i nadania jak najmniej palonych posmaków

 

Zacieranie:

65-60C - 65 minut

wygrzew 78C 

 

razem czas zacierania - 75 minut

 

do gotowania - 19 litrów 13,6 blg

 

Chmielenie i dodatki:

Magnum 13,5% PL - 30 g - 60 minut

Chinook 10% PL - 20 g - 30 minut

Chinook 10% PL - 30 g - wyłączenie palnika

pączki sosny suszone - 100 g - wyłączenie palnika

 

około 65 IBU

 

Uzyskałem 15 litrów 15,9 blg. Dolane 5 litrów wody.

 

Fermentacja 20 litrów 12 blg paczką sucharów Danstar Nothingham rozmnożoną na półlitrowym starterze.

Do fermentacji kilka kropel olejku pichtowego.

 

[15.04.2017]

Rozlew 20 litrów z 80 g glukozy. Bez cichej. Do rozlewu kilka kropel olejku pichtowego. Odfermentowanie do 3 blg - 5% alkoholu.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

pączki sosny suszone

chodzi o pędy? 

 

 

Dokładnie o coś takiego:

paczki-sosny-50g-.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jak aromat po otwarciu torebeczki?

 

Aromat z tego jest dość słaby, pączki dodaję bardziej w celu nadania smaku sosny. Aromat wzbogacam kilkoma kroplami olejku pichtowego. To on robi aromatyczną robotę tutaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#66 Session IPA 11,8 blg

 

Warzone 8.04.2017. Zacieranie dzień wcześniej.

 

Zasyp:

pale ale Weyermann - 4 kg

pilzneński Soufflet- 0,5 kg

carapils Weyermann - 0,4 kg

zakwaszający Castle - 0,3 kg

 

razem zasyp - 5,2 kg

 

Zacieranie:

65-61C - 60 minut

wygrzew 77C

 

razem czas zacierania - 65 minut

 

Do gotowania 22,5 litra 15 blg

 

Chmielenie:

Magnum PL 2016 13,5% - 20 g - 60 minut

Magnum PL 2016 13,5% - 25 g - 45 minut

Chinook PL 2016 10% - 25 g - 30 minut

Chinook PL 2016 10% - 25 g - 15 minut

Sybilla PL 2016 6,9% - 50 g - do chłodzenia

 

około 90 IBU

 

Po gotowaniu uzyskane 18, 5 litra brzeczki 17 blg. Rozcieńczone do 26,5 litra 11,8 blg.

 

Fermentacja gęstwą US-05 po warce #64

 

[24.04.2017]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 2,5 blg

 

[05.05.2017]

Rozlew 25 litrów z 120 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - 5% alkoholu.

Na ostatnie 5 dni cichej 50 g Mosaic US 2016, na ostatnie 2 dni 50 g Pacifica NZ 2016.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...