Skocz do zawartości

Browar Poddębice


zaglob

Rekomendowane odpowiedzi

#67 Belgian Session IPA 

 

Warzone 29.04.2017

 

Piwo uwarzone w ramach III Poddębickiego Festiwalu Piw Domowych w Poddębicach we współpracy z browarami Bad to the Bone, BiG Browar, mkmk i Libertarian Homebrewery.

 

Zasyp wspólny na dwa piwa:

pale ale Strzegom - 7 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg

caramel pils Bestmalz - 1 kg

 

razem zasyp - 9 kg

 

Zacieranie:

66-60 C - 90 minut

wygrzew 77 C

 

Do gotowania 22 litry 11 blg

 

Gotowanie:

Magnum PL 2016 13,5% - 35 g - 60 minut

Experimental GR50 FR 2016 6,1% - 20 g - 25 minut

Experimental GJ2 FR 2016 5,8% - 10 g - 15 minut

Experimental GR50 FR 2016 6,1% - 20 g - 25 minut

Experimental GJ2 FR 2016 5,8% - 10 g - 15 minut

Denali US 2016 14% - 50 g - wyłączenie palnika

Ariana DE 2016 12,1% - 50 g - wyłączenie palnika

 

Po gotowaniu uzyskane 16,5 litra 15,2 blg. Dolane 4,5 litra wody.

 

Fermentacja 21 litrów 12 blg drożdżami FM21 Odkrycie sezonu. Temperatura otoczenia 19-20C.

 

[13.05.2017]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 1,5 blg

 

[16.05.2017]

Chmielona na cichej. Miały iść expretimentale, Denali i Ariana, ale coś się pojebałem i chyba poszło 70 g GR50 i 40 g GJ2. Chyba

 

[19.05.2017]

Rozlew 21 litrów z 90 g glukozy. Odfermentowanie do 1,5 blg - 5,5% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#68 Citrus Blonde Ale

 

Warzone 29.04.2017

 

Piwo uwarzone w ramach III Poddębickiego Festiwalu Piw Domowych w Poddębicach we współpracy z browarami Bad to the Bone, BiG Browar, mkmk i Libertarian Homebrewery.

 

Zasyp wspólny na dwa piwa:

pale ale Strzegom - 7 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg

caramel pils Bestmalz - 1 kg

 

razem zasyp - 9 kg

 

Zacieranie:

66-60 C - 90 minut

wygrzew 77 C

 

Do gotowania 22 litry 11 blg

 

Gotowanie:

Magnum PL 2016 13,5% - 16 g - 60 minut

laktoza 300 g - chłodzenie

zest i kawałki owoców - limonka, grapefruit, cytryna - 113 g - chłodzenie

 

Po gotowaniu uzyskane 18 litrów 15 blg. Dolane 4,5 litra wody.

 

Fermentacja 22,5 litra 12 blg gęstwą US-05 po warce #66. Temperatura otoczenia 16-17 C.

 

[13.05.2017]

Zlane na cichą, odfermentowanie do 3,5 blg.

 

[17.05.2017]

Na cichą: 30 g Experimental GJ2 FR 2016, Denali 2016 US 20 g i Ariana DE 2016 20 g

 

[20.05.2017]

Rozlew 22 litów ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - 4,5% alkoholu. Do rozlewu dodany wymacerowany zest z limonek.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#69 (hehehe) Mango Sour Late Hop Blonde Ale 11 blg

 

Warzone 13.05.2017

 

Zasyp:

pale ale Weyermann - 4 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg

 

razem zasyp - 5 kg

 

Zacieranie (na słodko):

70 C - 65 C - 70 minut

wygrzew 79 C

 

razem czas zacierania - 75 minut

 

do gotowania 21 litrów brzeczki 14 blg

 

Chmielenie i dodatki:

Chinook PL 2016 10% - 25 g - 15 minut

Chinook PL 2016 10% - 25 g - wyłączenie palnika

laktoza - 215 g - wyłączenie palnika

sok z mango 100% - 500 ml - wyłączenie palnika

pulpa z owoców mango (3 sztuki) - 840 g - wyłączenie palnika

 

razem czas gotowania - 60 minut

 

około 20 IBU

 

Uzyskane 17,5 litra brzeczki 15,7 blg. Rozcieńczone 7,5 litra

 

Fermentacja 25 litrów 11 blg gęstwą US-05 po warce #68. Temperatura otoczenia - 16C.

Planowane chmielenie na zimno + 100 ml kwasu mlekowego do rozlewu.

 

[27.05.2017]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3 blg.

 

[03.06.2017]

Rozlew 25 litrów ze 110 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4% alkoholu. Wcześniej na cichej dodane 50 g Pacifica NZ 2016 i 50 g Mosaic US 2016. Do rozlewu dodane 100 ml kwasu mlekowego 80% i 20 ml esencji mango.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#70

Essential Oils Saison 12,5 blg

 

Warzone 19.05.2017

Zacier przygotowany dzień wcześniej.

Zasyp:

pilzneński Strzegom - 4 kg

pszeniczny jasny Bstmalz - 1 kg

carapils Weyermann - 0,3 kg

zakwaszający Castle - 0,2 kg

 

razem zasyp - 5,5 kg

 

Zacieranie:

64-62 C - 60 minut

wygrzew 78 C

razem czas zacierania - 70 minut

 

do gotowania 20 litrów brzeczki 15,8 blg

 

Chmielenie i dodatki:

Magnum PL 2016 13,5% - 20 g - 60 minut

zest i sok z 3 limonek - wyłączenie palnika

rozmaryn świeży - 25 g - wyłączenie palnika

rozmaryn suszony - 5 g - wyłączenie palnika

mięta suszona - 15 g - wyłączenie palnika

+300 g cukier biały

 

około 30 IBU

 

Uzyskane 18 litrów 17,4 blg. Dolane 7 litrów wody.

 

Fermentacja

25 litrów 12,5 blg

Gęstwa FM 21 Odkrycie Sezonu po warce #67. Temperatura otoczenia 24C

 

[03.0.2017]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 1,5 blg. Nie wiem, czy tak zagrały dodatki z tymi drożdżami, czy wdała się jakaś infekcja, ale mam podejrzenie co do apteki. Jest ziołowo w kierunku apteki. Zobaczymy co będzie za jakiś tydzień.

 

[11.06.2017]

APTEKA. KANAŁ. ŻEGNAJ SŁODKI KSIĄŻĘ

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#71

Polish Wheat 12 blg

 

Warzone 10.06.2017

 

Zasyp:

pale ale Strzegom - 3 kg

pszeniczny Strzegom - 2 kg

zakwaszający Weyermann - 0,3 kg

 

razem zasyp  5,3 kg

 

Zacieranie:

66-64 C - 55 minut

mashout 78 C

 

brzeczka przednia - 10 litrów 20,5 blg

do gotowania - 21 litrów 14,2 blg

 

Chmielenie:

Magnum 2016 PL 13,5% - 18 g - 60 minut

Cascade 2016 PL 5,5% - 50 g - chłodzenie

 

około 30 IBU

 

Uzyskane 16,5 litra 16,5 blg. Dolane 6,3 litra wody.

 

Fermentacja 23 litrów 12 blg gęstwą US-05 po warce #69. Temperatura otocznia - 18 C.

 

[25.0.2017]

Rozlew 22 litrów z 95 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - 5% alkoholu. Na ostatnie 4 dni fermentacji 50 g Sybilla PL 2016 i na 3 dni 50 g Oktawia PL 2016.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#72

Niskoalkoholowe #3

 

Warzone 17.06.2017

 

Zasyp:

pilzneński Strzegom - 1 kg

płatki żytnie - 0,8 kg

żytni Viking Malt- 0,5 kg

pale ale Weyermann - 0,5 kg

melanoidynowy Weyermann - 0,25 kg

special B Castle - 0,2 kg

 

razem zasyp - 3,25 kg

 

Zacieranie:

72-69C - 60 minut

 

Do gotowania 18 litrów 10 blg

 

Chmielenie:

Magnum PL 2016 13,5% - 25 g - 15 minut

Oktawia PL 2016 7,8% - 50 g - chłodzenie

 

czas gotowania - 60 minut

 

około 25 IBU

 

Po gotowaniu uzyskane 14 litrów brzeczki 11,9 blg. Dolane 12 litrów wody

 

Fermentacja 26 litrów 6,5 blg uwodnioną paczką S-04. Temperatura otoczenia - 18C

 

[30.06.2017]

Zlane na cichą. Odfermentowane do 3 blg. Sypnięte na cichą Denali US 2016 30 g i Ariana DE 2016 30 g.

 

[04.07.2017]

Rozlew 25 litrów ze 125 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 1,7% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#73 Taka Sobie IPA

 

Warzone 30.06.2017. Zacier przygotowany dzień wcześniej. Pozbywam się resztek zapasów.

 

Zasyp:

Colorado pale base Viking - 5 kg

pale ale Weyermann - 1,5 kg

 

razem zasyp - 6,5 kg

 

Zacieranie na słodko:

72-69 C - 70 minut

wygrzew 78 C

 

razem czas zacierania około 80 minut

 

do gotowania 27 litrów 14 blg

 

Chmielenie:

Magnum 13,5% PL 2016 - 50 g - 60 minut

Chinook 10% PL 2016 - 25 g - 30 minut

Chinook 10% PL 2016 - 25 g - 10 minut

 

około 100 IBU

 

po gotowaniu 22 litry 15,8 blg, dolane 3 litry wody

 

Fermentacja 25 litrów 14 blg. Gęstwą S-04 po warce #72. Temperatura otoczenia około 14 C

 

[18.07.2017]

Na cichą 50 g Cascade 2016 PL i 50 g Chinook 2016 PL. Odfermnetowanie do 4,5 blg. Po 4 dniach burzliwej w 14 C przeniesione do temp 18-19C.

 

[21.07.2017]

Rozlew 24 litrów ze 100g glukozy. Odfermentowanie do 4,5 blg - 5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#74 Hoptart

 

W zamierzeniu klon Art 9 ze Stu Mostów. 

 

Warzone 21-23.07.2017

 

Przygotowanie zacieru 21.07.2017

Zasyp:

pilzneński Strzegom - 2 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 2 kg

płatki owsiane błyskawiczne - 1,5 kg

 

razem zasyp - 5,5 kg

 

Zacieranie:

69-65 C - 120 minut

mashout 78C

 

Uzyskane 21 litrów brzeczki 13,5 blg. Przegotowana przez 15 minut, schłodzona do 37 C.

Zakwaszenie opakowaniem (20 kapsułek) Lacidofilu - Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus helveticus. Przez 48 godzin zakwaszania temperatura spadła do 30 C.

 

Gotowanie - 23.07.2017. Brzeczka przegotowana bez żadnych dodatków. Do chłodzenia:

Citra US 2016 13,5% - 50 g

Mosaic US 2016 12% - 50 g

 

około 20 IBU

 

Po gotowaniu uzyskane 17 litrów brzeczki 14,5 blg. Dolane 9 litrów wody.

 

Fermentacja 26 litrów 9,5 blg uwodnioną paczką sucharów Danstar West Coast BRY-97. Temperatura otoczenia 19C

 

[07.08.2017]

Na cichą 50 g Mosaic US 2016 i 50 g Citra US 2016. Odfermentowanie do 3 blg.

 

[11.08.2017]

Rozlew 25 litrów z 95 g glukozy. 3,5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#75

Aroniowy Berliner

 

Warzone 25.08.2017

 

Zasyp:

pilzneński Strzegom - 5 kg

caramel pils Bestmalz - 0,5 kg

 

razem zasyp - 5,5 kg

 

Zacieranie:

72-70 C - 60 minut

wygrzew 78 C

 

Do gotowania 22 litry 12,5 blg - wydajność słaba.

 

Gotowanie:

Magnum PL 2016 13,5% - 17 g - 15 minut

czas gotowania - 60 minut

 

około 12 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 19 litrów 13,7 blg. Dolane 7 litrów do objętości 26 l - 10 blg.

Fermentacja starterem z jednej paczki sucharów S-04.

Na cichą planowane dodanie aronii i ewentualna korekcja kwasem mlekowym przy rozlewie.

 

[12.09.2017]

Zlane na cichą na 6 kg zamrożonej aronii. Odfermentowanie do 4 blg

 

[06.10.2017]

Rozlew 24 litrów ze 100 g glukozy. Do rozlewu dodane 60 ml kwasu mlekowego. Wskazanie refraktometru po fermentacji z owocami 5 blg. Szacuję jakieś 4% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#76 Black IPA

 

Warzone 22.09.2017

 

Zasyp:

pale ale Strzegom - 5 kg

caraaroma Weyermann - 0,4 kg

pszeniczny czekoladowy Weyermann - 0,2 kg

 

razem zasyp - 5,6 kg

 

Zacieranie:

69-67 C - 60 minut

wygrzew 78 C

 

słód czekoladowy dodany na ostatnie 5 minut zacierania

 

Do gotowania - 22,5 l 12,5 blg

 

Chmielenie:

Columbus US 2016 12,5% - 14 g - 60 minut

Columbus US 2016 12,5% - 20 g - 30 minut

Columbus US 2016 12,5% - 20 g - 15 minut

Cascade PL 2016 5,5% - 50 g - chłodzenie

+300 g cukru białego

 

około 60 IBU

 

Po gotowaniu uzyskane 17,8 litra 16,8 blg. Dodane 3,5 litra wody.

 

Fermentacja 21,5 litra 14 blg gęstwą S-04 po warce #75. Temperatura otoczenia 17C.

 

[08.10.2017]

Rozlew 19,5 litra z 70 g glukozy. Odfermentowanie do 4,5 blg - 5% alkoholu. Na ostatnie cztery dni przed rozlewem 40 g Equanot i 50 g Chinooka na aromat.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#77 Witbier 12 blg

 

Warzone 14.10.2017

 

Zasyp:

pilzneński Strzegom - 3 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg

caramel pils Bestmalz - 0,3 kg

płatki owsiane - 0,8 kg

płatki orkiszowe - 0,4 kg

 

razem zasyp - 5,5 kg

 

Zacieranie:

68-65 C - 95 minut

wygrzew 78C

razem czas zacierania - 105 minut

 

Do gotowania 23 litry brzeczki 12,5 blg

 

Chmielenie i dodatki: 

Chinook US 2016 11,3% - 13 g - 60 minut

kolendra indyjska - 19 g - 10 minut

trawa cytrynowa - 20 g - wyłączenie palnika

zest z świeżej pomarańczy - 52 g - wyłączenie palnika

Cascade PL 2016 5,5% - chłodzenie

+ kilka kropli olejku bergamotowego

+ cukier biały - 225 g

 

około 20 IBU

 

Po gotowaniu uzyskane 18 litrów brzeczki 15,3 blg. Dolane 5 litrów wody.

 

Fermentacja 23 litrów 12 blg starterem z jednej paczki sucharów Belgian Wit M21

 

[03.11.2017]

Rozlew 22 litrów ze 110 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - 5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#78 Drye Stout No. 2

 

Warzone 04.11.2017

 

Zasyp:

monachijski Strzegom - 3,5 kg

żytni Strzegom - 1 kg

caraaroma Weyermann - 0,25 kg

extra black Bestmalz - 0,25 kg

 

razem zasyp - 5 kg

 

Zacieranie:

67-65 C - 50 minut

wygrzew 78 C

 

razem czas zacierania - 60 minut

 

Do gotowania 21 litrów 11,8 blg

 

Gotowanie:

Chinook US 2016 11,3% - 30 g - 60 minut

Chinook US 2016 11,3% - 10 g - 30 minut

+kreda

 

około 45 IBU

 

Zebrane po gotowaniu 17 litrów 13,8 blg. Dolane 5 litrów wody.

 

Fermentacja 22 litrów 10,5 blg uwodnioną paczką sucharów Danstar Notthingham

 

[25.11.2017]

Rozlew 21 litrów z 65 g glukozy. Odfermentowanie do 4 blg - 3,5% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#79 Owocowy Berliner

 

Warzone 25.11.2017

 

Zasyp:

pilzneński Strzegom - 2,5 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 2 kg

pszenica niesłodowana - 0,5 kg

 

razem zasyp - 5 kg

 

Zacieranie:

67-64C - 60 minut

wygrzew 77C

razem czas zacierania - 70 minut

 

do gotowania brzeczka 12 brix

 

Chmielenie:

Hellertauer Taurus DE 2016 15,8% - 15 g - 15 minut

 

czas gotowania - 60 minut

około 15 IBU

 

Po gotowaniu uzyskane 15 litrów brzeczki 13,5 blg. Wydajność fatalna. Dodane 7,5 litra wody

 

Fermentacja 22,5 litra 9 blg gęstwą Danstar Nothingham po warce #78

Na cichą planowane podzielenie na 3 fermentory i dodatek owoców: mirabelek, malin i truskawek.

 

[09.12.2017]

Zlane na cichą. Podzielone po około 7 litrów i zlane na 800 g truskawek, 800 g malin i 1800 g mirabelek. Odfermentowanie do 2,5 blg

 

[02.01.2018]

Rozlew.

7,5 litra maliny z 50 g glukozy i 20 ml kwasu mlekowego.

7,5 litra truskawek z 50 g glukozy i 20 ml kwasu mlekowego.

7,5 litra mirabelek z 50 g glukozy i 25 ml kwasu mlekowego.

 

Zawartość alkoholu około 4%.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#80 Triple IPA

 

Warzone 01.12.2017

 

Zasyp:

pilzneński Strzegom - 5 kg

wiedeński Strzegom - 5kg

caramel pils Bestmalz - 0,2 kg

pszenica niesłodowana - 0,5 kg

 

razem zasyp - 10,7 kg

 

Zacieranie:

65-63C - 90 minut

73-72C - 15 minut

wygrzew 78C

razem czas zacierania - 130 minut

+łyżeczka gipsu

 

do gotowania 18 litrów brzeczki 22 blg

 

Chmielenie i gotowanie:

Columbus US 2016 12,5% - 47 g - 30 minut

Equanot US 2016 13,15 - 65 g - 15 minut

+ cukier biały - 0,5 kg

 

czas gotowania - 60 minut

około 130 IBU

 

Po gotowaniu uzyskane 16,5 litrów brzeczki 26,4 blg. Dolane 2 litry wody.

 

Fermentacja 18,5 litra 23,5 blg gęstwą Danstar Nothingham po warce #78

Na cichą planowane chmielenie Citra, Amarillo i Mosaic

 

[02.01.2018]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 5,5 blg

 

[15.01.2018]

Na cichą: 40 g Amarillo US 2016, 30 g Mosaic US 2016 i 20 g Citra US 2016.

 

[19.01.2018]

Rozlew 16 litrów z 80 g glukozy. Odfermentowanie do 5,5 blg - 9,5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#81 American Lager 10,5 #2

 

Wysłodziny z warki #80

 

Do gotowania 21 litrów, chyba 11 blg.

 

Chmielenie:

Hellertauer Taurus DE 2016 15,8% - 30 g - 10 minut

czas gotowania - 60 minut

 

około 25 IBU

 

Uzyskane po gotowaniu 17 litrów brzeczki 12 blg. Dodane 2,5 litra wody.

 

Fermentacja 19,5 litra 10,5 blg starterem z FM30 Bohemska Rapsodia.

 

[24.12.2017]

Zlane do lagerowania. Temp. otoczenia 6C. Odfermentowanie do 3 blg. Ostatnie 3 dni fermentacji - przeniesione do temp. otoczenia 16C na przerwę diacetylową.

 

[03.01.2018]

Na cichą 40 g Simcoe US 2016 i 40 g Citra US 2016. Przeniesione do 16 C.

 

[06.01.2018]

Rozlew 19 litrów ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#82 Pils No.3 11 blg

 

Warzone 23.12.2017

 

Zasyp:

pilzneński Strzegom - 5,5 kg

caramel pils Bestmalz - 0,5 kg

 

razem zasyp - 6 kg

 

Zacieranie:

63-62C - 80 minut

wygrzew 77C

razem czas zacierania - 90 minut

 

do gotowania brzeczka 22 litry 15 brix

 

Chmielenie:

Hellertauer Taurus DE 2016 15,8% - 25 g - 30 minut

Saaz/Zatecki CZ 2016 4% - 100 g - w trakcie chłodzienia

 

czas gotowania - 60 minut

około 30IBU

 

Po gotowaniu uzyskane 17 litrów brzeczki 16,5 blg. Dodane 8,5 litra wody

 

Fermentacja 25,5 litra 11 blg gęstwą Bohemska Rapsodia FM30 po warce #81

Temp. fermentacji 10 C

 

[13.01.2018]

Zlane na cichą. Temp. lagerowania 3C

 

[09.02.2018]

Rozlew 25 litrów ze 175 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4,5% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#83

Brett Ale 15 blg

 

Warzone 03.01.2018

 

Zasyp:

pilzneński Viking - 5 kg

pszeniczny Viking - 1 kg

cookie (bursztynowy) Viking - 0,5 kg

special X Bestmalz - 0,2 kg

 

razem zasyp - 6,7 kg

+ cukier biały 0,5 kg

 

Zacieranie:

67-64 C - 80 minut

wygrzew 77 C

 

razem czas zacierania - 90 minut

 

Do gotowanie około 25 litrów brzeczki 16 blg

 

Chmielenie i dodatki:

Hellertauer Taurus DE 15,8% 2016 - 29 g - 30 minut

cukier biały - 500 g

 

około 38 IBU

 

razem czas gotowania - 60 minut

 

Po gotowaniu zebrane 20,5 litra brzeczki 18,5 blg. Dolane 4,5 litra wody.

 

Fermentacja 25 litrów 15 blg starterem z sucharów Safale BE-134. Temperatura fermentacji około 20C. Po zlaniu na cichą planowane zaszczepienie WLP 650 Brettanomyces Bruxellensis.

 

[19.01.2018]

Zlane na cichą do szkła 21 litrów + dodana fiolka WLP 650. Odfermentowanie do 2 blg.

Pozostałe 4 litry rozlane z 25 g glukozy - około 7% alkoholu.

 

[18.01.2019]

Rozlew około 8-9 litrów z 55g glukozy. Odfermentowanie prawie do 0 blg. Pozostała część (jakieś 12 litrów) zlane na zamrożone, wydrylowane wiśnie. Zapomniałem zważyć ile ich było, ale jakieś 2-3 kg.

 

[27.03.2019]

Rozlew 12 litrów z dodatkiem wiśni z 80 g glukozy. Odfermentowanie do 1 blg - około 8% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#84

Wheat American India Black Lager 15 blg

 

Warzone 19.01.2018

 

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 3,5 kg

pszeniczny Viking - 3 kg

golden ale Viking - 0,5 kg

płatki jęcznienne - 0,4 kg

extra black Bestmalz - 0,25 kg - dodany do wysładzania

 

razem zasyp - 7,65 kg

 

Zacieranie:

68-64 C - 85 minut

mashout - 78C

 

razem czas zacierania - 115 minut

 

do gotowania 26 litrów 15,5 blg

 

Chmielenie:

Iunga PL 2017 9,5% - 25 g - 60 minut

Iunga PL 2017 9,5% - 30 g - 30 minut

Simcoe US 2016 13,3% - 25 g - chłodzenie

Amarillo US 2016 8,8% - 25 g - chłodzenie

 

czas gotowania - 60 minut

 

około 60 IBU + na cichą planowana Citra+Mosaic

 

Po gotowaniu zebrane 20 litrów brzeczki 16,5 blg. Dolane 2 litry wody.

 

Fermentacja 22 litrów 15 blg gęstwą FM30 po warce #82. Temp otoczenia 9C.

 

[09.02.2018]

Zlane do lagerowania. Odfermentowanie do 4,4 blg

 

[13.02.2018]

Przeniesione do 15C + chmielenie na zimno: 50 g Mosaic US 2016 i 40 g Citra US 2016.

 

[16.02.2018]

Rozlew 20,5 litra ze 105 g glukozy. Odfermentowanie do 4 blg - 6% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#85

Dubbel #3 17,5 blg

 

Trzecie podejście do dubbla. Moja setna warka przypadła na piwo z resztek słodów.

 

Warzone 02.02.2018

 

Zasyp:

pilzneński Strzegom - 2 kg

pale ale Malt Europ - 1,5 kg

monachijski Strzegom - 1,5 kg

pszeniczny Viking - 1 kg

golden ale Viking - 0,5 kg

cookie Viking - 0,5 kg

caraaroma Weyermann - 0,35 kg

 

razem zasyp - 7,35 kg + 400 g melasy do gotowania

 

Zacieranie:

66-64C - 120 minut

mashout 77C

 

razem czas zacierania 140 minut

 

do gotowania zebrane około 27 litrów 15 brix

 

Gotowanie:

Iunga PL 2016 9,5% - 21 g - 70 minut

melasa trzciny cukowej - 400 g - 10 minut

 

razem czas gotowania - 70 minut

około 25 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 23 litry brzeczki 17,5 brix.

 

Fermentacja gęstwą Safale BE-134 po warce #83. Planuję chłodny start i później puścić temp. wyżej.

 

[26.02.2018]

Rozlew 22 litrów ze 100 g glukozy, bez cichej. Odfermentowanie do 2,5-3 blg. Około 8% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#86 Pinacolada Milkshake Pale Ale

 

Warzone 23.02.2018

 

Z okazji setnej warki wyposażenie browaru powiększyło się o śrutownik i chłodnicę. W końcu! :)

 

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 4,5 kg

pszeniczny Bestmalz - 1 kg

płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg

carapils Bestmalz - 0,3 kg

+ laktoza - 0,25 kg

 

razem zasyp - 6,45 kg

 

Zacieranie:

66-63C - 90 minut

wygrzew 77C

 

razem czas zacierania - 110 minut

 

do gotowania - około 24 litry brzeczki 15 blg

 

Gotowanie:

Simcoe US 13,3 2016 - 35 g - 45 minut

opiekane chipsy kokosowe - 250 g - 10 minut

laktoza - 250 g - 10 minut

 

razem czas gotowania - 60 minut

 

około 45 IBU

 

Zebrane niecałe 19 litrów brzeczki 18,2 brix. Dolane 7,5 litra wody.

 

Fermentacja około 26 litrów 13 blg litrowym starterem z WLP095 Burlington Ale.

Na cichą planowane chmielenie ameryką a.d. 2017 i dodanie kokosa i ananasa.

 

[08.03.2018]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 4 blg. Dodane 2 kg spasteryzowanego ananasa, wcześniej zamrożonego.

 

[14.03.2018]

Na cichą: Galaxy 2017 AUS 40 g i Waimea 2017 NZ 40 g.

 

[16.03.2018]

Rozlew 23 litrów ze 105 g glukozy. Do rozlewu dodane 10 ml aromatu kokosowego #duchkraftu. Odfermentowanie do około 3,5 blg - 5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#87

Oatmeal IPA 14 blg

 

Warzone 09.03.2018

 

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 4,5 kg

płatki owsiane błyskawiczne - 1,2 kg

pszeniczny Bestmalz - 0,7 kg

dekstrynujący Viking - 0,4 kg

 

razem zasyp - 6,8 kg

 

Myślałem, że mam słód diastatyczny, a był to dekstrynujący... Trudno, będzie trochę karmelku.

 

Zacieranie:

66-61C - 90 minut

wygrzew 76C

 

razem czas zacierania - 110 minut

 

do gotowania około 24 litry brzeczki 15 blg

 

Chmielenie:

Iunga PL 2017 9,5% - 24 g - 50 minut

Mosaic US 2016 12% - 20 g - 30 minut

Ekuanot US 2017 13,1% - 50 g - wyłączenie palnika + chłodzenie

Amarillo US 2016 8,8% - 35 g - wyłączenie palnika + chłodzenie

 

razem czas gotowania - 60 minut

około 60 IBU

 

po gotowaniu zebrane 20 litrów 17,6 brix, ale jest to już trochę rozcieńczone, bo w czasie chłodzenia na chwilę spadł mi wężyk z chłodnicy :D

dolane 5 litrów wody

 

Fermentacja 25 litrów 14 blg gęstwą WLP095 Burlington Ale po warce #86. 

Na początek temp. otoczenia 14C, po kilku dniach planowane przeniesienie do 19C.

 

[27.03.2018]

Zlane na cichą. Sypnięte 40 g Amarillo US 2017, 60 g Galaxy AUS 2017 i 50 g Ekuanot US 2017.

 

[30.03.2018]

Rozlew 23 litrów z 110 g glukozy. Odfermentowanie do 4 blg - 5,5 % alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#88

New England IPA 16,2 blg

 

Warzone 06.04.2018

 

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 6,5 kg

płatki owsiane - 0,5 kg

płatki orkiszowe - 0,4 kg

carapils Bestmalz - 0,2 kg

 

razem zasyp - 7,6 kg

 

Zacieranie:

65-62C - 80 minut

wygrzew 77C

razem czas zacierania - 90 minut

 

do gotowania 31 litrów 16 blg

 

Chmielenie:

Simcoe US 2016 13,1% - 25 g - 60 minut

Simcoe US 2016 13,1% - 30 g - 15 minut

Waimea NZ 2017 15,3% - 60 g - hopstand 20 minut w 80C

 

około 60 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 25 litrów brzeczki 17,2 blg. Dolane 1,5 l wody.

 

Fermentacja 26,5 l 16,2 blg gęstwą WLP095 Burlington Ale po warce #87. Początek w 14C później przeniesienie do 20C.

 

[24.04.2018]

Na cichą: 50 g Mosaic US 2017, 50 g Citra US 2017 i 50 g Simcoe US 2016.

 

[27.04.2018]

Rozlew 25 litrów ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do 4,5 blg - 6% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#89

Niskoalkoholowe #4 6,5 blg

 

Warzone 12.04.2018

 

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 2 kg

żytni Viking - 1 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg

płatki żytnie - 0,4 kg

caramel sweet Strzegom - 0,5 kg

 

razem zasyp - 4,9 kg

 

Zacieranie:

72-69 C - 95 minut

wygrzew 77C

razem czas zacierania - 100 minut

 

Filtracja to była droga przez mękę. Do tej pory nie miałem problemów z żytnimi zasypami, ale tym razem kompletnie nie chciało lecieć. Przejebana sprawa.

Do gotowania 19 litrów 13,5 blg. Wydajność do dupy.

 

Chmielenie:

Horizon US 2017 12,9 % - 50 g - 10 minut + chłodzenie

czas gotowania - 60 minut

 

około 20 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 15 litrów brzeczki 15 blg. Podzielone na dwa fermentory i dolane po 9 litrów wody.

 

Fermentacja

Fermentor I - 17 litrów 6,5 blg gęstwa WLP095 po warce #87. Temp. otoczenia 15C

Fermentor II -  17 litrów 6,5 blg suchary S-33. Temp. otoczenia 15C

 

[23.04.2018]

Fermentor I - zlane na cichą + 50 g Amarillo 2017. Odfermentowanie do 3,5 blg.

Fermentor II - dodane bez przelewania 50 g Centenial 2017 w hop spiderze.

 

[25.04.2018]

Fermentor I - rozlew 16 litrów z 85 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - 1,5% alk.

Fermentor II - rozlew 16 litrów z 85 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - 1,5% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#90 Grodziskie

 

Warzone 02.05.2018

 

Zasyp:

pszeniczny wędzony dębem Viking - 5 kg

 

Zacieranie:

66-64C - 60 minut

72C - 20 minut

 

razem czas zacierania 90 minut

 

Do gotowania 19 litrów 12,5 blg - bez wysładzania.

 

Gotowanie:

Iunga PL 2017 11% - 25 g - 45 minut

czas gotowania - 60 minut

 

około 25 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 13 litrów 14,3 blg. Dolane 10 litrów wody.

 

Fermentacja 23 litrów 8 blg gęstwą S-33 po warce #89. Temperatura otoczenia 17C.

 

[12.05.2018]

Rozlew 23 litrów ze 110 g glukozy. Doba przed rozlewem dodane 50 g Oktawia PL na aromat. Odfermentowanie do 3 blg - 2,5% alkoholu

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#91 Fruit Sour Ale

 

Warzone 05.05.2018 - IV Poddębicki Festiwal Piw Domowych w Poddębicach

 

Zasyp:

pale ale Malt Europ - 6 kg

pilzneński Malt Europ - 6 kg

 

Zacieranie:

66-64C - 80 minut

wygrzew - 77C

 

Zebrane 48 litrów brzeczki 17 blg.

Do gotowania 17 litrów 17 blg.

 

Chmielenie:

Iunga PL 2017 11% - 25 g - 15 minut

 

czas gotowania - 60 minut

 

Po gotowaniu zebrane 14 litrów 20 blg. Dolane 11 litrów wody.

 

Fermentacja 25 litrów 11 blg gęstwą WLP095 po warce #89. Temperatura otoczenia 18C.

Planowane dodanie wiśni na cichą i zakwaszanie kwasem mlekowym.

 

[18.05.2018]

Nie ma takiego owocu jak wiśnia. 

Na cichą 1,6 kg mrożonych malin.

 

[29.05.2018]

Rozlew 25 litrów ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do około 2 blg po dodatku owoców. Jakieś 5% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.