Jump to content

Recommended Posts

Dnia 31.10.2014 uwarzono pierwszą warkę w Browarze Poddębice.

Warki uwarzone:
1. American Blonde Ale - 12,5° blg - 5% alk.
2. Rye Amber Ale - 12,5° blg - 4,5% alk.
3. Extra Coffee Milk Stout - 19° blg - 5,5% alk.
4. Imperial Whisky Stout - 21,5° blg

4a. Imperial Whisky Stout z płatkami dębowymi - 8,5% alk.

4b. Imperial Whisky Stout z drożdżami winiarskimi - 9,5% alk.

5. Mini warka Dry Stout - eksperyment nieudany ;)
6. Lager bezstylowy (Vienna Lager) - 11° blg - 4% alk.
7. American India Pale Lager - 15,5° blg - 5,5% alk.
8. Smoked Robust Porter - 15° blg - 5% alk.
9. Polskie Ale - 16° blg - 6% alk.

10. Mild - 8,5° blg - 3% alk.

10a. Mild na S-04

10b. Mild na Wyeast 1084 Irish Ale

11. Oatmeal Baltic Porter - 23° blg - 8,5% alk.

12. Vanilla Porter - 11° blg - 4,5% alk.

13. Smoked Blonde Ale - 13,5° blg - 5,5% alk.

14. Session American Blonde Ale - 9° blg - 3% alk.

15. American India Pale Ale - 14,5° blg - 6% alk.

16. Wee Heavy - 21,5° blg - 7,5% alk.

17. Session Witbier  - 10° blg - 4% alk.

18. White IPA - 14,2° blg - 6% alk.

19. Black Saison - 13° blg - 6% alk.
20. Belgian Dubbel - 17° blg - 8% alk.
21. Session IPA - 11,5 ° blg - 5% alk.
22. a'la Grodziskie - 8 ° blg - 3% alk.
23. Trash Ale - 14 °blg  - 5% alk.
24. American Oatmeal Stout - 14°blg - 5,5% alk.

25. Polish Imperial India Pale Ale - 18,5°blg - 7,5 % alk

26. Belgian Pale Ale - 12 blg - 4,8% alk.

27. Belgian Imperial Stout - 27 blg - 11,5% alk.

28. Spiced Porter - 12,5 blg - 5% alk.

29. Pils - 12 blg - 5% alk.

30. Rauchbock - 16 blg - 6% alk.

31. Smoked Ale - 12 blg - 5% alk.

32. International Late Hop India Kiwi Vienna Lager - 12 blg - 4,5% alk.

33. Oatmeal Chocolate Porter - 15 blg - 5% alk.

34. American 10,5 Lager - 10,5 blg -  4 % alk.

35. Amerykański Grodzisz - 7,8 blg - 2,8% alk.

36. Pine Amber Ale - 12 blg - 4,8% alk.

37. Gruit - 12 blg - 4,5% alk.

38. Bounty Extra Stout - 17,8 blg - 6,5% alk

39. Zest Pale Ale - 13 blg - 5,5% alk.

40. Lambic - 12 blg - 5% alk.

41. Session Raspberry Saison - 10,3 blg - 5% alk.

42. Hoppy Saison - 12,2 blg - 5,5% alk.

43. Ćwikła Saison - 11,6 blg - 5,5% alk.

44. Niskoalkoholowe - 5,5 blg - 1,5% alk.

45. Dubbel - 17 blg - 8% alk.

46. Witbier miętowy - 10,5 blg - 4% alk.

47. a'la Berliner Weisse - 8,2 blg - 3% alk.

48. Belgian Dark Strong Ale - 18,5 blg - 7% alk.

49. California Common - 12 blg - 5 % alk.

50. Summer Ale - 10,5 blg - 4% alk.

51. Drye Stout - 10 blg - 3,5% alk.

52. Chocolate Cherry Imperial Milk Stout - 21 blg - 7,5% alk.

53. IPA - 14,8 blg - 6% alk.

54. Zest APA - 12,8 blg - 5% alk.

55. Tropical Stout - 17 blg - 7% alk.

56. Grenadine Pale Ale - 11,5 blg - 4,5% alk.

57. Old Ale - 18 blg - 7% alk.

58. Wheat Wine - 23,5 blg - 8,5% alk.

59. Wheat Lager - 10,3 blg - 4% alk.

60. West Coast IPA - 16,5 blg - 7,5 % alk.

61. Rauchbock grusza - 17 blg - 6,5 % alk.

62. Munich Dunkel Malina - 11,5 blg - 5% alk.

63. Pils #2 - 12,2 blg - 5% alk.

64. Niskoalkoholowe #2 - 6,4 blg - 2% alk.

65. Pine Black Ale - 12 blg - 5% alk.

66. Session IPA - 11,8 blg - 5% alk.

67. Belgian Session IPA - 12 blg - 5,5% alk

68. Citrus Blonde Ale - 12 blg - 4,5% alk.

69. Sour Mango Late Hop Blonde Ale - 11 blg - 4% alk.

70. Essential Oils Saison - 12,5 blg - 6% alk.

71. Polish Wheat - 12 blg - 5% alk

72. Niskoalkoholowe #3 - 6,4 blg - 1,7% alk.

73. IPA - 14 blg - 5% alk

74. Hop Tart - 9,5 blg - 3,5% alk.

75. Aroniowy Berliner - 10 blg - 4% alk.

76. Black IPA - 14 blg - 5% alk.

77. Witbier - 12 blg - 5% alk.

78. Drye Stout 2 - 10,5 blg - 3,5% alk.

79. Owocowe Berlinery - 9 blg - 4% alk.

80. Triple IPA - 23,5 blg - 9,5% alk.

81. American Lager #2 - 10,5 blg - 4% alk.

82. Pils #3 - 11 blg - 4,5% alk.

83. Brett Ale/Cherry Brett Ale - 15 blg - 8% alk.

84. Wheat American India Black Lager - 16 blg - 6% alk

85. Dubbel #3 - 17,5 blg - 8% alk.

86. Pinacolada Milkshake Pale Ale - 13 blg - 5% alk.

87. Oatmeal IPA - 14 blg - 5,5% alk.

88. New England IPA - 16,2 blg - 6% alk.

89. Niskoalkoholowe #4 - 6,5 blg - 1,5% alk.

90. Grodziskie - 8 blg - 2,5 % alk.

91. Fruit Sour Ale - 11 blg - 5% alk.

92. West Coast IPA #2 - 14,8 blg - 6% alk.

93. NEIPA #2 - 15 blg - 6% alk.

94. Brut IPA - 14 blg - 6% alk.

95. RIS - 27 blg - 10% alk.

96. American Stout - 10,3 blg - 4% alk.

97. Mango/Cherry Sour Ale - 12 blg - 5,5% alk.

98. Session Zest Pale Ale - 10,5 blg - 4,5% alk.

99. Coffee Rye Porter - 18,5 blg - 7% alk.

100. Pils #4 - 12,8 blg - 5% alk.

101. APA/American Lager - 13 blg - 5,5 % alk.

102. India Red Lager - 15 blg - 6,5% alk.

103. Koźlak - 15 blg - 6,5% alk.

104. Pils #5 - 12 blg - 5,5% alk.

105. Rye APA SH Sabro - 12 blg - 5% alk.

106. Brett Sour Ale - 12 blg

107. Hoptart #2 - 10,5 blg

 

Warki planowane:

108. Brut IPA #2

109. Suska Extra Stout

110. Lemon Sour Ale

111. Flanders Red Ale

 

Wcześniej, w poznańskim Browarze Janusz, uwarzyłem z kumplem 15 warek. W czasie swojej działalności (styczeń 2013 - lipiec 2014) w Browarze Janusz uwarzono:

0. Brewkit IPA - 9° blg - 4% alk.
1. Foreign Extra Stout - 16° blg - 6,5% alk.
2. Imperial India Pale Ale - Zbigniew - 18,5° blg - 8% alk.
3. Witbier - Witek - 12,5° blg - 5% alk.
4. Polish Pale Ale - Magnum - 12,5° blg - 6% alk.
5. Irish Red Ale - Podporucznik T. - 12° blg - 5% alk.
6. Cascadian Dark Ale - Gienek - 16,5° blg - 6% alk.
7. Red IPA single hop Amarillo - 16,5° blg - 6% alk.
8. Imperial India Pale Ale #2 - 19,5° blg - 7,5% alk.
9. Robust Porter - 13° blg - 4,5% alk.
10. Coffee RIS - 20° blg - 7,5% alk.
11. Belgian Strong Ale - 18° blg - 8% alk.
12. American Pale Ale - 13° blg - 5,5 alk.
13. Foreign Smoked Stout - 18° blg - 7% alk.
14. Grodziskie - 9° blg - 3,5% alk.
15. Witbier #2 - 12° blg - 5% alk.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #1 American Blonde Ale

z założenia ma być to piwo o niskiej goryczce, bardzo jasne, dość lekkie z konkretnym aromatem chmielowym

 

Zasyp:

pilzneński Optima - 3 kg

pszeniczny Optima - 0,5 kg

płatki ryżowe błyskawiczne - 1 kg

 

Zacieranie w 14 litrach

66*-64* - 50 minut

73*-71* - około 15 minut

-> 78* mashout

 

[31.10.2014]

Przy próbie jodowej zauważyłem, że tam, gdzie kropla płynu spadła na fragment ryżu, próba wychodziła pozytywnie (płyn się zaciemnił). Nie wiem w czym rzecz, zacierałem ponad godzinę, użyte płatki ryżowe były błyskawiczne. Może je też trzeba kleikować? Mimo wszystko uzyskałem zakładaną wydajność.

 

Do gotowania poszło 22,5 l brzeczki 12* blg

 

Chmielenie:

Magnum szyszka 2014 11,2% - 17 g - 60 min

Simcoe granulat 2013 12,9% -11 g - 30 min

Simcoe granulat 2013 12,9% -11 g - 0 min

wg kalkulatora PPPP - 30 IBU

 

Po gotowaniu wyszło 18 litrów - 14* blg, dolałem 3 litry wody

do fermentacji poszło 21 litrów - 12,5* blg

 

[02.11.2014]

Fermentowane drożdzami Danstar BRY-97

Drożdże zadane w pomieszczeniu temp. około 16°C, temp. brzeczki około 22°C. Po dobie nie zaczęło pracować, więc przeniosłem do pomieszczenia gdzie jest około 19°C. Fermentacja ruszyła po około 36 godzinach od zadania drożdży. Chyba teraz przeniosę fermentor do tego pomieszczenia gdzie jest to 16°C.

[07.11.2014]

Fermentacja burzliwa w temperaturze 16-17°C, pod koniec podgrzałem fermentor poduszką elektryczną do 21°C

[08.11.2014]

Zlane na cichą, zebrana gęstwa do następnej warki. Odfermentowało do 3,5 blg.

Chmielenie na zimno 4x20g Simcoe na ostatnie 4 dni cichej.

[17.11.2014]

Rozlew z surowcem do refermentacji - 80g glukozy w pół litra wody. Zapomniałem zmierzyć blg przed dodaniem cukru, po dodaniu było 4blg, więc pewnie staneło na tych 3,5blg i już się nic nie zmieniło.

 

Koszt warki około 51 zł

1,28 zł / 0,5 litra

 

Po 2 miesiącach od rozlewu piwo ma już wyraźnie słabszy aromat Simcoe. Wysycenie dość wysokie. Zmętnienie też do poprawy. Generalnie, jestem zadowolony.

post-9284-0-54939600-1421523220_thumb.jpg

 

recenzja

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryżowych błyskawicznych oczywiście nie trzeba kleikować, jak każdych błyskawicznych zresztą ;) Czas zacierania OK, na pewno płatki oddały co miały oddać.

 

Dostanę buteleczkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryżowych błyskawicznych oczywiście nie trzeba kleikować, jak każdych błyskawicznych zresztą ;) Czas zacierania OK, na pewno płatki oddały co miały oddać.

 

Dostanę buteleczkę?

 

No jak widać po wydajności płatki oddały to, co miały oddać, ale i tak dziwi mnie fakt pozytywnej próby jodowej.

Buteleczki będą :) i do Piwnej Stopy do depozytu też kilka trafi pod koniec listopada

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jak widać po wydajności płatki oddały to, co miały oddać, ale i tak dziwi mnie fakt pozytywnej próby jodowej.

 

Nie wiem jakich błyskawicznych płatków używałeś, ale często na ryżowych płatkach błyskawicznych pojawia sie informacja, ze wymagają 5 minutowego gotowania, więc sądzę, że cała skrobia jednak nie jest w nich skleikowana. Co gorsza temperatura kleikowania skrobi ryżowej jest dość wysoka (o ile pamięć mnie nie myli >80C), więc podczas zacierania skrobia jest niedostępna dla enzymów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jakich błyskawicznych płatków używałeś, ale często na ryżowych płatkach błyskawicznych pojawia sie informacja, ze wymagają 5 minutowego gotowania, więc sądzę, że cała skrobia jednak nie jest w nich skleikowana. Co gorsza temperatura kleikowania skrobi ryżowej jest dość wysoka (o ile pamięć mnie nie myli >80C), więc podczas zacierania skrobia jest niedostępna dla enzymów.

 

Rzeczywiście, na opakowaniu napisali żeby gotować 2 minuty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2 Rye Amber Ale

chciałem zrobić piwo o średniej goryczce, ładnym bursztynowo-czerwonym kolorze, o sporej treściwości i karmelowym posmaku

 

Zasyp:

pilzneński Optima - 2 kg

pale ale Optima - 1 kg

żytni Steinbach - 1 kg

karmelowy czerwony Strzegom - 0,7 kg

pszeniczny Optima - 0,5 kg

słód barwiący 1100-1500 EBC Optima - 0,025 kg

 

Zacieranie w 16 litrach

69°-64° - 60 minut

74°-72° - około 10 minut

dodałem słód barwiący na ostatnie 5 minut zacierania

-> 78° mashout

 

[10.11.2014]

Mimo że słodu żytniego było niecałe 20% to filtracja szła opornie. Przy wysładzaniu stawało , musiałem grzebać w złożu, przez co uzyskana brzeczka była bardziej mętna.

 

Do gotowania poszło 23,5 l brzeczki 11° blg

 

Chmielenie:

Galaxy granulat 2014 15% - 25g - 60 min

Galaxy granulat 2014 15% - 5g - 30 min

Citra granulat 2013 13,6% - 5g - 30 min

Galaxy granulat 2014 15% - 5g - 5 min

Citra granulat 2013 13,6% - 5g - 5 min

wg kalkulatora PPPP - 70 IBU

 

sporo straciłem razem z chmielinami, rozwalił mi się stożek po whirlpoolu i już nie chciało mi się bawić z grzebaniem w tym

Po gotowaniu wyszło 18,5 litra - 13,5° blg, dolałem 1,5 litra wody

do fermentacji poszło 20 litrów - 12,5° blg

 

zadane gęstwą Danstar BRY-97 z pierwszej warki

fermentacja ruszyła już po kilku godzinach, drożdże suche w poprzedniej warce startowały bardzo długo, gęstwa jest zdecydowanie bardziej chętna do roboty ;]

fermentacja burzliwa w temperaturze 16°C

 

[18.11.2014]

Zlane na cichą, jakieś 3,5°blg - 4°blg

Temp. w pomieszczeniu około 13°C

 

[29.11.2014]

rozlew 19 litrów piwa z 72g glukozy, wcześniej chmielenie na zimno przez 5 dni - łącznie 45g Galaxy i 25g Citra

zabutelkowano przy 4°blg

 

Koszt warki około 59 zł

1,55 zł / 0,5 litra

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3 Extra Coffee Milk Stout

Ma być bardzo kawowe i bardzo słodkie

 

Zasyp:

pilzneński Optima - 3,5 kg

pale ale Optima - 1 kg

pszeniczny Optima - 0,5 kg

czekoladowy ciemny Optima - 0,4 kg

karmelowy czerwony Strzegom - 0,3 kg

kawowy 480-520 EBC Castle - 0,2 kg

słód barwiący 1100-1500 EBC Optima - 0,15 kg (na ostatnie 15 minut zacierania)

laktoza - 1 kg (dodana na ostatnie 15 minut gotowania)

Razem ponad 6+1 kg zasypu.

 

[05.12.2014]

Zacieranie w 18 litrach

70°-64°C - 60 minut

-> 78°C mashout

całkowity czas zacierania - 70 minut

 

Zacieranie poszło elegancko, uzyskałem 9 litrów brzeczki przedniej 19° blg, wysładzanie 14 litrami wody.

Do gotowania poszło 24,5 l brzeczki 14° blg

Wydajność wychodzi około 73%?

 

Chmielenie:

Marynka granulat 2013 9% - 28g - 60 min

wg kalkulatora PPPP - niecałe 30 IBU

po 20 minutach gotowania przypomniałem sobie o kredzie - dodałem 2 g do gotującej się brzeczki

po 50 minutach gotowania dodałem 1kg laktozy

całkowity czas gotowania - 65 minut

 

przed dodaniem laktozy brzeczka miała około 15-16° blg

po wyłączeniu palnika do whirlpoola dolałem niecały 1 litr naparu ze 100 g kawy

strata z chmielinami i osadami około 1,5 litra

po gotowaniu i whirlpoolu wyszło 21 litrów - 19° blg i tyle poszło do fermentacji, czyli najprawdopodobniej mam 16° blg z zacierania + 3° blg z laktozy

 

chłodzenie na dworze ;) - 5,5 godziny

fermentacja Danstarami Nottinghamami

fermentacja ruszyła już w nocy, dużo szybciej niż w przypadku sucharów BRY-97

fermentacja burzliwa w temperaturze 17°C

 

[09.12.2014]

Ferm. burzliwa trwała na dobre 2 dni. Po tym czasie piana opadła, rurka przestała bulkać. Dzisiaj zauważyłem, że zaczęło bulkać na nowo. Szybkie sprawdzenie co się dzieje w fermentorze - 10,5° blg i leciutki kwasek. Zobaczymy za jakiś czas czy to normalna sprawa, czy coś się wdało :(

Podgrzewam fermentor, skoro fermentacja ruszyła na nowo, to niech dożre, co ma dożreć.

 

[14.12.2014]

Zlane na cichą. Fermentacja stanęła na 10,5° blg. Cicha w temp. 14°C. W smaku ok, żadnego kwasu. Martwi mnie płytkie odfermentowanie. Następnym razem muszę zdecydowanie obniżyć temperaturę zacierania.

Na cichą dodaję 50g kawy w ziarnie - afrykańska arabica.

 

[22.12.2014]

Na cichej zeszło do 9 blg, czyli około 6 blg bez laktozy - jutro butelkowanie.

Świetny aromat kawy.

 

[23.12.2014]

Rozlew 19 litrów z 50 g glukozy.

9,5 blg

Kilka butelek rozlałem z bezpośrednim dodatkiem naparu z kawy do butelki.

 

Koszt warki około 76 zł

1,99 zł / 0,5 litra

 

[30.01.2015]

Po ponad miesiącu od rozlewu piwo bardzo nisko nasycone. Chyba musiałem zabić drożdże. Ziarna kawy, które dawałem na cichą, dezynfekowałem spirytusem. I chyba ta mała ilość spirytusu, którą wlałem razem z ziarnem musiała sparaliżować drożdże. Dzisiaj otworzyłem kilka butelek i dodałem do każdej po troszku gęstwy lagerowej z warki #6. Zobaczymy co z tego będzie.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #4 Imperial Whisky Stout

Miał być FES, coś a'la Smoky Joe, ale plany uległy zmianie - dodajemy mu mocy ;)

 

Zasyp:

pilzneński Strzegom - 3 kg - 39%

monachijski Strzegom - 1 kg - 13%

whisky mocno wędzony Castle - 1 kg - 13%

pale ale Optima - 0,75 kg - 10%

pszeniczny Optima - 0,6 kg - 8%

płatki owsiane - 0,5 kg - 7%

palony Strzegom - 0,3 kg - 4%

czekoladowy ciemny Optima - 0,25 kg - 3%

barwiący Strzegom - 0,2 kg - 3%

+ kreda do zacieru - 3 g

 

Razem 7,6 kg zasypu.

Barwa - około 80 EBC

 

[17.12.2014]

Zacieranie w 20 litrach

65°-62°C - 70 minut

dolanie 2 litrów wrzątku

72°C - 5 minut

-> 78°C wygrzew - 5 minut

całkowity czas zacierania - 90 minut

 

Zacieranie poszło elegancko, uzyskałem 12 litrów brzeczki przedniej 21° blg, filtracja przy wysładzaniu się zacięła, ale pogrzebałem w złożu i poszło :D

Do gotowania poszło 23 l brzeczki 18° blg

Wydajność wychodzi około 76% - ładny wynik

 

Chmielenie:

Magnum szyszka 2014 11,2% - 50g - 65 minut

Marynka granulat 2013 9% - 12g - 65 min

wg kalkulatora PPPP - około 80 IBU

całkowity czas gotowania - 65 minut

 

uzyskałem 19 litrów brzeczki - 21,5° blg

wystawione do piwnicy do chłodzenia - jutro zadam drożdże - gęstwa Danstar Notthingham po warce #3

 

w planach dodanie płatków dębowych na cichą

 

[18.12.2014]

Zadane 200 ml gęstwy do brzeczki o temperaturze 8°C

Ferm. burzliwa w temp. 16°C

 

[22.12.2014]

Koniec fermentacji burzliwej, zeszło do 7 blg. Podgrzewam fermentor, może jeszcze troszkę spadnie.

Jest nadzieja na fajne piwo :)

 

[29.12.2014]

Whisky RIS zlany na cichą. Zeszło do około 5,5-6° blg

Odlałem do osobnego słoja około 3-4 litry, które będę dofermentowywał drożdżami winiarskimi Bayanus G995.

Pozostała część warki (około 15-16 litrów) na normalnej cichej z dodatkiem 50 g płatków dębowych mocno opiekanych.

 

[07.01.2015]

RIS na bayanusach zszedł do 4,5° blg

 

Koszt warki około 65 zł

1,82 zł / 0,5 litra

 

[29.01.2015]

Rozlew piwa:

Piwo z płatkami dębowymi zeszło do 6° blg: 15 litrów - 35g glukozy - wyszły 43 małe butelki. W moim odczuciu 50g płatków dębowych mocno opiekanych jest słabo wyczuwalny. Zobaczymy jak piwo będzie się układać.

 

Piwo z drożdzami winnymi rozlane do 9 buteleczek. Zeszło do około 5-4,5° blg. Glukozy do refermentacji dawałem na oko, bezpośrednio do butelek, około pół najmniejszej miarki. Czuć winny posmak. Ciekawie się komponuje z torfową wędzonką.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie planowałeś BLG i ile litrów?

 

W sumie to nic nie planowałem. Naszykowałem taki zasyp, celowałem standardowo w 20 litrów. Wyszło 19 litrów 21blg - jestem z tego zadowolony :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5

 

To miała być warka #5. To miał być eksperyment, z którego chciałem uzyskać dry stout. No nie wyszło ;)

 

Postanowiłem sobie, że zrobię mały eksperyment z płatkami zbożowymi. Chciałem zobaczyć, czy uda się zrobić normalne piwo z praktycznie samych płatków. Przygotowałem sobie następujący zasyp:

 

płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,8 kg

płatki owsiane błyskawiczne - 0,6 kg

słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,36 kg

słód barwiący Optima - 0,15 kg

 

Planowałem zrobić mini warkę, około 10 litrów. Chciałem zrobić bardzo palony dry stout, celowałem w około 10 blg. Ewentualny ekstrakt chciałem podbić brązowym cukrem demerara i suszonymi śliwkami, które miały iść pod koniec gotowania.

 

Przygotowałem sobie 6 litrów wody, wsypałem płatki i słody - zaczynamy zacieranie. Płatki pęczniały, pęczniały, pęczniały. Wody dolewałem, dolewałem, dolewałem. Zacier był tak gęsty, że trudno było mieszać. Przedłużałem zacieranie do 90 minut (najpierw 65-62°C, później podgrzanie do 70°C), ale próba jodowa ciągle była pozytywna. Nic to, pomyślałem sobie, i postanowiłem robić filtrację.

W tym momencie przychodzi mnie smutna refleksja, dociera do mnie mój poziom ignorancji :)

Ciemne słody, których użyłem są pewnie zbyt mało, albo wcale nieaktywne enzymatycznie i nie było w nich niczego, aby rozbić skrobię z płatków. Oczywiście doszedłem do tego wniosku po pseudo filtracji, gdybym wpadł na to wczesniej, mógłbym się ratować dosypując jasnego słodu do zacieru. BTW, ktoś wie jakie proporcje słód/płatki muszą być aby poradzić sobie ze skrobią z płatków?

 

No nic, moja głupota moja strata. Efektem mojego eksperymentu był kisiel o smaku palonego jęczmienia :D

Niestety nie poczęstuję już nikogo tym deserem, bo całość poszła w kanał.

 

SMUTECZEK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eksperyment nie mógł się udać. Żeby przerobić skrobie trzeba użyć słodów podstawowych np. pilzneński, pale, monachijski.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eksperyment nie mógł się udać. Żeby przerobić skrobie trzeba użyć słodów podstawowych np. pilzneński, pale, monachijski.

 

a wiesz może ile potrzeba tej podstawy żeby sobie poradziła ze skrobią? Jakie jest minimum? Jakieś proporcje słód/płatki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #6 Lager 11° blg

 

Moje pierwsze podejście do lagerów. Traktuję to jako naukę i sprawdzenie domowych możliwości do produkcji dolniaków. Dodatkowo czyszczę magazyn z resztek słodów, które mi zostały po ostatnich zakupach.

 

Zasyp:

pale ale Optima - 2,24 kg - 53%

pilzneński Optima - 1,55 kg - 36%

płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4 kg - 9%

barwiący 1100-1500 EBC Optima - 0,06 kg - 1,5% (dodane na ostatnie 15 minut zacierania w celu nadania barwy)

 

barwa około 20 EBC

 

[12.01.2015]

Zacieranie w 17 litrach, zacier bardzo luźny, wygodny

Temp. zacierania 66-62°C - 50 minut

podgrzanie do 77°C

całkowity czas zacierania - 66 minut

 

Uzyskałem 13 litrów brzeczki przedniej 16° blg

Wysładzanie ok. 10 litrów wody

do gotowania poszło 23,5 litra brzeczki o niewiadomym ekstrakcie, bo zapomniałem zmierzyć

 

Chmielenie:

Magnum szyszka 2014 11,2% - 21 g - 60 min

Galaxy granulat 2014 15% - 5g - 10 min

Citra granulat 2013 13,6% - 6g - 10 min

około 32 IBU

 

Po gotowaniu wyszło 19,5 litra brzeczki 12,5° blg. Dolałem 3 litry wody.

Do fermentacji idzie 22,5 litra o ekstrakcie 11° blg.

 

Wydajność 78% :cool:

 

Fermentacja drożdżami Erbslöh BrewMasters Lager, które są podobnież klonem W34/70

Do lagerowania planuję sypnąć resztki chmielu, które mi zostały (Citra i Galaxy)

 

Zacząłem także zliczać koszty poszczególnych warek (uwzględniam tylko surowce i przesyłkę). Tutaj wyszło mi około 34 zł.

około 0,80 zł/0,5l

 

[13.01.2015]

Zadanie uwodnionymi drożdzami (20g - dwie paczki). Temp. brzeczki 16°C, przeniesione do pomieszczenia o temp. 12°C

 

[14.01.2015]

Minęła doba od zadania drożdży, cały czas lag

 

[17.01.2015]

Widoczne oznaki fermentacji pojawiły się po 48h od zadania drożdży. Obecnie ładnie bulka, ale zdecydowanie wolniej niż przy ejlach :)

 

[20.01.2015]

Jednak fermentacja przebiegła dość szybko. Wszędzie pisano, że burzliwa w przypadku lagerów trwa około 2 tygodnie. U mnie dzisiaj już tylko resztki piany zostały. Zeszło tylko do 4,5° blg. W smaku i aromacie zdecydowany charakter lagerowy. Poczekam jeszcze kilka dni i będę myślał o cichej/lagerowaniu. Przerwy diacetylowej nie przewiduję.

 

[30.01.2015]

Zlane do lagerowania. Trochę martwi mnie niskie odfermentowanie - zeszło do 4° blg. Lageruję w zamrażarce - będę starał się utrzymać temperaturę około 0-1°C. Muszę kupić sobie sterownik temperatury.

 

[12.02.2015]

Dałem 20g chmielu na cichą: 7g Citry i 13g Galaxy. Piwo nie wyklarowało się w lagerowaniu aż tak, jakbym chciał. Do tego czuć delikatne masełko. Brak przerwy diacetylowej był jednak błędem. Przy drugim lagerze muszę ją koniecznie zastosować.

 

[15.02.2015]

Wlałem roztwór żelatyny w celu klarowania. 8 g żelatyny/300 ml wody

 

[18.02.2015]

Rozlane 21 litrów z 90g glukozy. Masło. Ostatecznie zeszło troszkę poniżej 4° blg.

Żelatyna zrobiła robotę, wreszcie będzie klarowne piwo ;)

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja drożdżami Erbslöh BrewMasters Lager, które są podobnież klonem W34/70

Skąd masz takie info?

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skąd masz takie info?

 

Na stronie sklepu napisali: "podobne do szczepu Fermentis W34/70"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #7 American India Pale Lager

Taki freestyle - american - lager. Eksperymentów z lagerami ciąg dalszy.

Warzone 3 lutego 2015

Zasyp:
pale ale Optima - 2 kg - 36,5%
pilzneński Optima - 2 kg - 36,5%
monachijski Optima - 1 kg - 18%
pszeniczny Optima - 0,3 kg - 5%
karmelowy jasny Optima - 0,2 kg - 3,5%

barwa 12 EBC

Zacieranie w 20 litrach wody
66-62°C - 60 minut
wygrzew do 77°C - 5 minut
całkowity czas zacierania - 75 minut

Uzyskałem 15 litrów brzeczki przedniej 16,5° blg
Wysładzanie 8 litrów wody
Do gotowania psozło 23,5 litra 13,5° blg
wydajność około 78%

Chmielenie:
do gotowania użyłem tylko chmielu Apollo 2013 granulat 19,5%
15g - 60 minut
10g - 45 minut
10g - 30 minut
10g - 15 minut
8g - 0 minut - wyłączenie palnika
wg kalkulatora PPPP - około 98 IBU

do fermentora poszło 19,5 litra brzeczki 15,5°blg
po wystudzeniu zostaną zadane gęstwą Erbslöh BrewMasters Lager z warki #6

planowane chmielenie za zimno podczas lagerowania:
50g Equinox 2014 i 50 g Rakau 2014

koszt warki około 62 zł - 1,66 zł/0,5l

zadane 400 ml gęstwy z warki #6
fermentor w pomieszczeniu o temp. 11°C

gęstwa ruszyła jak szalona po 2 godzinach od zadania - pięknie :)

[18.02.2015]
Zlane do lagerowania. Zeszło do 5° blg. Trzy dni wcześniej wystawiłem do temp. 15 stopni na przerwę diacetylową.
Lagerowanie w temp. 0-6 °C

 

Do lagerowania sypałem chmiel przez 5 dni przed rozlewem. Razem poszło 76g: 45g Rakau 2014 i 31g Equinox 2014

 

[03.03.2015]

Rozlew 18 litrów z 86g glukozy.

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #8 Smoked Robust Porter

Piwo delikatnie wędzone, złożone z posmakami i aromatami karmelu, czekolady i suszonych owoców. Niska goryczka

Uwarzone 4 lutego 2015

Zasyp:
monachijski Optima - 1,9 kg - 32,5%
pilzneński Optima - 1,6 kg - 27,4%
wędzony bukiem Weyermann - 1 kg - 17,1%
czekoladowy 400 Strzegom - 0,4 kg - 6,8%
żytni Optima - 0,3 kg - 5,1%
special B Castlemalting - 0,3 kg - 5,1%
karmelowy ciemny Optima - 0,15 kg - 2,6%
cukier trzcinowy Demerara - 0,2 kg - 3,4% (dodany na koniec gotowania)

barwa 67 EBC

Zacieranie w 20 litrach wody:
67-62°C - 60 minut
wygrzew 77°C - 5 minut
całkowity czas zacierania - 75 minut

uzyskałem około 13 litrów brzeczki przedniej 16°blg, wysładzanie 10 litrami wody, wydajność standardowe w moim przypadku 78%

Gotowanie - 60 minut
Challenger granulat 8,3% 2014 - 26g - 60 minut
East Kent Goldings granulat 6% 2014 - 10g - 10 minut
East Kent Goldings granulat 6% 2014 - 8g - wyłączenie palnika

goryczka wg kalkulatora - 30 IBU

Na ostatnie 15 minut gotowania dodałem 120g suszonych śliwek i 200g cukru trzcinowego Demerara
wyszło 21,5 litra 15,5° blg, dolane 0,8 litra wody do uzyskania 15°blg

fermentacja uwodnionymi sucharami S-04 w temperaturze 16°C

planowane zadania na cichą płatków dębowych własnej roboty
koszt warki około 60 zł, wychodzi 0,5l - 1,4 zł

[14.02.2015]
Zlane na cichą. Zeszło tylko do 6blg. Dodane płatki dębowe własnej roboty wymoczonymi w sherry.

 

[24.02.2015]

Rozlew z 64g glukozy. Ostatecznie odfermentowało do 5,5 blg

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj pobawiłem się w robienie wiórów dębowych. Miałem dostać od kolegi kawałek drewna dębu czerwonego (amerykańskiego), ale że czas naglił i nie chciałem czekać, zrobiłem to na zwykłym dębie jaki znalazłem w piwnicy (chyba szypułkowy). Urąbałem trochę drzazg, przesuszyłem, zagotowałem i dałem do piekarnika. Piekłem przez około 75 minut w temp 220°C. Zapach w całym domu niesamowity! Wyszło mi około 130 g tych drzazg. Zalałem je 150 ml sherry. Całość postoi tylko około tygodnia, bo mam zamiar dać to na cichą do warki #8. Co z tego wyjdzie, to nie wiem, jeden wielki eksperyment ;)

post-9284-0-66859200-1423155565_thumb.jpg

post-9284-0-15491100-1423155575_thumb.jpg

post-9284-0-08414600-1423155584_thumb.jpg

Edited by zaglob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wypiekałem korę dębu z Rogalina. Podczas pieczenia fajny zapach. Do piwa nie wniosła nic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobnież kory nie powinno się używać do dębienia alkoholi. Chyba, że liczyłeś na unikalny prasłowiański terroir Rogalina :D

Ile dałeś tych wiórów i jak je wypiekałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...