Jump to content

Pozdrowienia z Wrocławia


LewySierpowy
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich. Na wstępie chciałem Wam drodzy forumowicze pogratulować świetnej stronki. Na imię mam Kacper pochodzę z Kamiennej Góry, pracuję we Wrocławiu mieszkam w małej mieścinie nieopodal. W swoim życiu wypiłem może ze 20 piw - jakoś ogólnie mi nie podchodziły. Zmieniłem pracę dostałem buteleczkę domowego piwa od brata kolegi z którym obecnie pracuję i zapaliłem się do tematu. Od kilku lat robię wina w domu więc temat fermentacji nie jest mi całkiem obcy. Zakupiłem niedawno sprzęt i do tego trochę słodu. Plan miałem taki, żeby trochę poćwiczyć zacieranie - co mi się z grubsza udało. Chcę teraz zakupić jakiś zestaw słodów (surowców) i zacząć coś warzyć w domu. Jestem totalnie zielony w temacie stylów piwa i szczerze się przyznaje, że nie wiem w która stronę potoczy się moja piwna przygoda. Pozdrawiam wszystkich którym chciało się to przeczytać :D.

Edited by LewySierpowy
Link to comment
Share on other sites

Chcę teraz zakupić jakiś zestaw słodów (surowców) i zacząć coś warzyć w domu. Jestem totalnie zielony w temacie stylów piwa

No to umów się z chłopakami z Twojego Browaru - doradzą i pomogą coś wybrać.

Link to comment
Share on other sites

Chcę teraz zakupić jakiś zestaw słodów (surowców) i zacząć coś warzyć w domu. Jestem totalnie zielony w temacie stylów piwa

No to umów się z chłopakami z Twojego Browaru - doradzą i pomogą coś wybrać.

Tak mam zamiar zrobić, tylko chcę coś prostego jak kij. Chciałbym w dłuższej perspektywie zrobić piwo pszeniczne, ale chyba to średni wybór jak na stracenie dziewictwa :D. Coś polecicie Panowie/Panie na 1 raz, byle nie bolało :/?

Link to comment
Share on other sites

A czemu nie pszeniczne?

Bo dodatkowa przerwa, bo trudności z filtrowaniem - ogólnie odnoszę wrażenie, że może mnie to przerosnąć, nie czułbym się pewnie robiąc od razu pszeniczne. Myślałem o Polskim jasnym 12 blg z TB i chyba od tego zacznę. Pewnie jeszcze trochę wody upłynie zanim wytworzę coś pijalnego. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Link to comment
Share on other sites

Pewnie jeszcze trochę wody upłynie zanim wytworzę coś pijalnego.

Już pierwsze będzie pijalne!! Powodzenia!!

Oby się, żadna infekcja nie przypałętała - to pewnie będzie. Czytałem o piwnym depozycie we Wrocławiu - chciałbym się tam swoim produktem dorzucić - oby jak najszybciej. Nie ma to jak konstruktywna krytyka.
Link to comment
Share on other sites

Jako, że pierwsze zacieranie robiłem w mało sprzyjających warunkach nie miałem jak zmierzyć BLG początkowego. To był tylko taki trening więc również nie dawałem chmielu. Szwagierka pracuje w firmie farmaceutycznej i po zbadaniu próbki którą jej dałem wyszło, że miała 5,03% ABV. Z 2 kg słodu pilźnieńskiego dostałem 8 litrów takiego zacieru. Nie wiem jak odnieść się do tego ale przynajmniej kręcę się w okolicach piwa jeśli chodzi o alkohol. Teraz skalibruje termometr i w piątek zabieram się za robienie piwa :D.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.