Jump to content

sprawność Balingometru


kranu
 Share

Recommended Posts

Kolejny raz zabutelkowałem piwo które mi odfermentowało z 12blg do 6blg bo już nie chciało nic zejść.

Fakt, że trochę za wysokie temperatury miewam podczas zacierania, ale przecież takie piwo powinno być słabe i słodkawe.

A nawet częstowani znajomi przyzwyczajeni do Harnasi 6% sami z siebie stwierdzają, że całkiem mocne.

Balingometr pokazuje 0blg w wodzie 20 stopni.

Sam już nie wiem..

Link to comment
Share on other sites

Najpierw sprawdź w jakiej temperaturze cukromierz był kalibrowany, bo może okazać się że nie w 20st. C. Potem sprawdź swój termometr i możesz jeszcze sprawdzić cukromierz w jakimś roztworze kontrolnym.

 

Co do odczucia różnicy w mocy piwa to może być ono złudne. Mój stout, który zszedł do 3.5 blg, 3.7% alkoholu został przez wszystkich jego konsumentów oceniony jako mocne piwo. Natomiast Imperial IPA, która odfermentowała do 1 blg, 9% alkoholu, była oceniana jako niskoalkoholowe piwo.

Link to comment
Share on other sites

napisze tak że mi też się zdaje że domowe piwo ma więcej alko ale różnica może być w tym że sklepowe koncernowe jest tak zrobione aby tego alko nie było czuć a tu normalnie jest wyczuwany. Piłem piwa domowe do 4,5% pasuej zrobić jakieś mocniejsze aby zobaczyć różnice np 9% :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.