Jump to content
Konus

Skwaśniałe BPA

Recommended Posts

Mam w butelkach skwaśniałe Belgian Pale Ale, 3 tygodnie fermentacji, 3 tygodnie w butelkach. Po fermentacji piwo było w 100% niepijalne, aktualnie po 3 tygodniach w butelce osiągnęło stan kwaśnego radlera/napoju gazowanego lekko kwaśnego. Infekcja wyglądała jak olej na kałuży (zebrałem z wierzchu to co było). Czy jest możliwość aby po dłuższym czasie to piwo stało się jeszcze lepsze bo muszę przyznać smakuje mi ten kwas :O

Share this post


Link to post
Share on other sites

problem polega na tym, że nigdy w życiu tego "ustrojstwa" nie piłem, nie wiem jak ma smakować, pachnieć wyglądać :( nie wiem też czy to piwo ma jakiekolwiek zadatki na coś "pijalnego"...z tego co czytałem infekcja niejako blokuje np refermentację piwa w butelce a tutaj piwo jest nagazowane, piana również jest d.py nie urywa ale jednak jest

Edited by Konus

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja wiem, że nie jest kwaśne...napisałem, że jest skwaśniałe i że była infekcja przecież :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli wyglądało to jak rozlany olej a piwo kwaśne, to może acetobacter, a jak tak to są tlenowce. Czyli zabutelkowanie w zasadzie zatrzymało ich działalność. W mojej opinii infekcja nie tylko blokuje refermentacje, ale może sprawić iż bakteria zjedzą cukry, których nie potrafiły zjeść drożdże i wyjdą granaty.

Oczywiście to są tylko dywagacje, ale nie sądze, żeby coś z tego piwa wyszło zwłaszcza w butelkach i przy początkowym mocnym kwachu :) Nie masz też zdjęć także trudno jednoznacznie stweirdzić co było przyczyną i jaki może być tego efekt. Jest gdzieś na forum (albo poszukach w googlach) .pdf o bakteriach/infekcjach w piwie ze zdjęciami i opisem, może on jednoznacznie pozwoli określić szczep. Na szczęście znawcą infekcji nie jestem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie w tym problem, że piwo jest słabo nagazowane, normalnie jak przegazowało mi się kilka butelek bezstylowca to wybuchało piwo ze środka już po tygodniu a tutaj jest malutkie "pssss" po trzech miesiącach...tak jak napisałem kwaśność piwa wydatnie zmalała w ciągu tych 3 tygodni co oznacza, że może się jeszcze poprawić. Napiszę za miesiąc co z tego wyszło.

Edited by Konus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Pozwolę sobie podpiąć się pod temzt bo mam podobny przypdek a mianowicie mam zabutelkowanego Kolsch'a (początek sierpnia w butelki). Już w momencie przygotowań do butelkowania z piwem było coś nie tak a mianowicie chociaż w smaku było lekko kwaskowe (właśnie kwaskowe nie kwaśne) oraz dawało się wyczuć winny aromat (ale taki przyjemny nie odpychający). Mimo wszystko zdecydowałem się na butelkowanie (w myśl zasady, że wylać zawsze zdążę). Od tego czasu regularnie sprawdzam kolejne butelki w odstępach co 2 - 3 tygodnie. I tak: brak gusching'u, piwo nagazowane jak należy, piana niezbyt trwała ale pojawia się i kilkanaście minut się utrzymuje, z upływem czasu spada kwaskowatoś oraz aromat (nadal jest ae słabo wyczuwalna), piwo jest klarowne i co najważniejsze pijalne. Spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie na razie piwowarstwo nauczyło jednego: cierpliwości. Więc skoro mam to piwo w butelkach, nie przeszkadza mi w żaden sposób, nic nie muszę przy nim robić to niech czeka a nóż będę kiedyś z niego dumny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobne podejście dlatego też czekam cierpliwie. Wybitne to piwo nigdy nie będzie ale osiągnięcie pijalności mnie usatysfakcjonuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic tylko wysłać do Żywca jako Belgian-Style Sour Ale [11,0-18,0°Blg]a nóż się nie poznają, że to kwas :D chociaż osobiście uważam, że to piwo ma w sobie to coś...

Edited by Konus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.