Jump to content
Kamilo

18.07.2015 III Siedlecki Zlot z Konkursem Piw Domowych. (ankieta)

Recommended Posts

Po wnikliwej analizie głosów oddanych w naszej ankiecie na facebooku i burzliwej dyskusji wyłoniliśmy kategorie III Siedleckiego Konkursu Piw Domowych

 

1. Bursztynowe Polskie Ale – zmodyfikowany na potrzeby konkursu opis stylu kolegi Makaron i Jejski.

Aromat: Przeważnie od umiarkowany do umiarkowanie mocny aromat chmielu. Wynikający z dodania chmieli na koniec gotowania albo/i chmielenia na zimno. Przeważnie przedstawiające charakter chmieli polskich. Lekkie nuty owocowe są do zaakceptowania. Niskie do średnio-niskie aromaty karmelowe.

 

Wygląd: Bursztynowe. Klarowne. Umiarkowana biała długo utrzymująca się piana.

 

Smak: Przeważnie umiarkowanie do umiarkowanie mocne smaki chmielowe. Obecność smaków chmielowych jest wspierana przez delikatne smaki słodowe. Balans chmielowo-słodowy wyraźnie skłania się w kierunku goryczki i smaków chmielowych. S
maki karmelowe powinny być wyczuwalne ale nie mogą dominować nad akcentami chmielowymi. Estry owocowe mogą być w zakresie od brak do umiarkowanie słabych. Umiarkowana do umiarkowanie mocna goryczka chmielowa wraz z wytrawnym finiszem. Bardzo niski poziom do brak dwuacetylu.

Tekstura: Średnia do lekko-średniej treściwość. Nagazowanie umiarkowane.

Ogólne wrażenia: Rześkie, wyraźnie goryczkowe i chmielowe piwo. Czyste w smaku, mało estrowe i fermentowane w dolnym zakresie temperatur dla danego szczepu.

 

Surowce: Słody pilźnieński, pale ale, słód karmelowy do
zwiększenia treściwości i ewentualnie ciemny dla
korekty koloru. Dopuszczalne chmiele hodowane w Polsce. Drożdże górnej fermentacji o czystym profilu smakowym.

 

Podstawowe informacje:

Gęstość początkowa: 13 - 15°Blg

Goryczka: 25 - 45 IBU

Gęstość końcowa: 2 - 4°Blg

Kolor: 6 - 9 SRM

Alkohol objętościowo: 5,6%-6,7%

 

W związku z tym że dużo się w ostatnim czasie mówiło także o cydrze postanowiliśmy stworzyć także taką kategorię. Ponieważ jest to pierwszy tego typu konkurs dajemy dużą dowolność w podejściu do tematu i tylko delikatnie zawężamy jego ramy:

 

2. Cydr – klasyczne podejście do cydru.

Aromat: owocowe, przyprawowe, korzenne, wiejskie - zasadniczo pełna dowolność. Niepożądane mocne aromaty siarkowe.

Smak: wytrawny i półwytrawny ale nie kwaśne. Lekka taninowość pożądana ale nie niezbędna.

Wysycenie: umiarkowane.

Barwa: od jasnej do ciemno złotej. Klarowne.

Surowce: jabłka, soki tłoczone, soki z soków zagęszczonych, ekstraktów - pełna dowolność. Drożdże – tak samo pełna dowolność, również fermentacja przy użyciu dzikich drożdży.

Gęstości początkowej ani końcowej nie określamy.

Cydry mają być niedosładzane, bez przypraw (cynamon, imbir, chmiel itd.). Dopuszczalne oczywiście użycie cukru do refermentacji w butelkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kategoria musi być jako tako restrykcyjna bo jakoś musimy to ocenić. Dość ciężko byłoby porównywać między sobą wytrawny cydr jabłkowy ze słodkim jabłko-wiśnia albo dosłodzonym laktozą czy słodzikiem perry. Osobiście byłem za jeszcze bardziej restrykcyjną kategorią (27B. English Cider - z BJCP) ale zostałem przegłosowany przez większość Loży.

A kategoria pojawiła się gdyż:

1. Sporo domowych piwowarów robi też cydr - właśnie m.in. po to jakiś czas temu robiłem ankietę na temat cydrów.

2. Chyba nikt jeszcze nie robił takiej kategorii.

3. To coraz popularniejszy trunek,

4. Zalewa nas morze produktów cydro-podobnych więc promujemy tradycyjne, naturalne podejście do tematu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeraża mnie ilość ciekawych (dla mnie) piw jakie są oczekiwane na konkursach, ale przy mojej produkcji na poziomie 15 piw rocznie właściwie odpada warzenie czegoś specjalnie po d konkurs, a moje "codzienne" piwa zwykle z jakichś przyczyn nie mieszczą się w kategorii... głównie przez ekstrakt, choć nie tylko..

Na jeden konkurs zamierzam wysłać rozcieńczone swoje piwo mimo, że od miesiąca stoi zabutelkowane z ekstraktem dużo powyżej dopuszczalnego... Piwo mieszczące się w niesamowicie ciekawej i dość wąskiej kategorii, na którą raczej nie będzie wielu zgłoszeń (nie zdradzę o co cho), mi nie smakuje, więc niech sędziowie opróżnią za mnie choć kilka butelek :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na jeden konkurs zamierzam wysłać rozcieńczone swoje piwo mimo, że od miesiąca stoi zabutelkowane z ekstraktem dużo powyżej dopuszczalnego...

Czy ja dobrze zrozumiałem, że chcesz rozcieńczać już zabutelkowane piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyznam się że też nie do końca zrozumiałem twoją wypowiedź Pogo.

15 warek rocznie to wcale nie jest zły wynik. A rozcieńczanie odleżakowanego piwa wydaje mi się postrzelonym pomysłem. Bez urazy. Jak już to lepiej kupażować z jakimś słabszym ale to też nie ma większego sensu, tyle samo zachodu co zrobienie nowej warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na razie trzymamy się wersji że cydr ma być niedosładzany cukrami niefermentowanymi, czyli laktoza, ksylitol, aspartam, stewia itd. odpada. Oczywiście nie będziemy przeprowadzać żadnych badań sprawdzających skład cydru. Wkrótce opracuję form. zgłoszeniowy i skonsultuje z resztą Loży czy dopuścimy użycie takich dodatków bo spadło na mnie trochę gromów za takie rygorystyczne podejście do kategorii.

Dodam tez przy okazji że w komisji oceniającej cydry najprawdopodobniej pojawi się kilka osób zawodowo zajmujących się cydrami. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

O piwo powiadasz... sam nie wpadłbym na taki pomysł w tej kategorii stąd uznałem że chodzi o cydr. W sumie nie widzę przeszkód jak masz taką wizję to śmiało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...