Skocz do zawartości

Milk Stout


wi999

Rekomendowane odpowiedzi

chciałbym skonsultować taką oto recepturę:

 

Pale ale 4,4kg

czekoladowy 1200 0,5kg

karmelowy 300 0,4kg

jęczmień prażony 0,2kg

laktoza 0,7kg

 

zacieranie 68st 60min

 

marynka 40g 60'

 

celuję w 12plato plus 2 z laktozy

 

wyjdzie z tego coś na kształt milk stouta? raczej słodkiego mniej wytrwanego. Fajnie jakby ta słodkość była jakoś skontrowana

Edytowane przez wi999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Milk Stout to bardzo ciekawy i wdzięczny styl. Zasyp wygląda ok. Jak bym miał coś modyfikować to dał bym trochę mniej karmelu i słód czekoladowy dał bym jaśniejszy. Odrobina słodu pszenicznego albo czegoś niesłodowanego wpłynie na pianę o odczucie pełni. Jak masz pod ręką to sypnij. Z moich obliczeń wynika że wyjdzie z tego jakieś 28 litrów przy tym zasypie. Chmiel OK. Pamiętaj aby zmodyfikować wodę jeśli jest taka potrzeba. Stout musi być na twardej wodzie. W przeciwnym razie będzie kwaśny. Do tego dodaj jakieś 3 miesiące czasu i będzie git.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.