Jump to content
Sign in to follow this  
wi999

Milk Stout

Recommended Posts

chciałbym skonsultować taką oto recepturę:

 

Pale ale 4,4kg

czekoladowy 1200 0,5kg

karmelowy 300 0,4kg

jęczmień prażony 0,2kg

laktoza 0,7kg

 

zacieranie 68st 60min

 

marynka 40g 60'

 

celuję w 12plato plus 2 z laktozy

 

wyjdzie z tego coś na kształt milk stouta? raczej słodkiego mniej wytrwanego. Fajnie jakby ta słodkość była jakoś skontrowana

Edited by wi999

Share this post


Link to post
Share on other sites

jęczmień prażony czy palony? dał bym troszkę więcej tak 0,25-0,3

czekoladowego tak z połowę bym dał i z paczkę płatków jęczmiennych (zazwyczaj 0,4kg)

Share this post


Link to post
Share on other sites

prażony, a jak dodam tyle czekoladowego co jest wyjdzie coś w stylu chocolate milk stout?

Edited by wi999

Share this post


Link to post
Share on other sites

od laktozy nie jest słodkie

wi999,nie wiem ile masz warek za sobą i ile piłeś piw tego gatunku domowych,ale może lepiej by było skorzystać z jakiejś sprawdzonej receptury ewentualnie coś lekko zmodyfikować

Share this post


Link to post
Share on other sites

trollujesz troszkę? próbowałeś laktozy? nie chodzi o nadanie słodyczy jak od cukru pełni ,ciała,gęstości

Share this post


Link to post
Share on other sites

Milk Stout to bardzo ciekawy i wdzięczny styl. Zasyp wygląda ok. Jak bym miał coś modyfikować to dał bym trochę mniej karmelu i słód czekoladowy dał bym jaśniejszy. Odrobina słodu pszenicznego albo czegoś niesłodowanego wpłynie na pianę o odczucie pełni. Jak masz pod ręką to sypnij. Z moich obliczeń wynika że wyjdzie z tego jakieś 28 litrów przy tym zasypie. Chmiel OK. Pamiętaj aby zmodyfikować wodę jeśli jest taka potrzeba. Stout musi być na twardej wodzie. W przeciwnym razie będzie kwaśny. Do tego dodaj jakieś 3 miesiące czasu i będzie git.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.