Jump to content
jankes789

Drozdże od Gozdawy nie chca startowac

Recommended Posts

Witam,

nastawilem moje pierwsze piwo i niechca startowac w brzeczce okolo 23 litrów po 27 godzinach?

Piwko z ekstraktu gozdawa stout, załaczone drożdże bez nazwy, z cukrem i glukoza w proporcji 2/3 cukier i 1/3 glukoza... zrobione według przepisu wszystko...

Drozdze uwodnione do brzeczki z temperatura okolo 18 stopni

 

Z rurki fermentacyjnej nic sie nie wydziela założonej do 30 litrowego fermentatora..w temperaturze okolo18 stopni

 

Prosze o porady co robic aby nie zepsuc produktów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z rurki fermentacyjnej nic sie nie wydziela

dla jasności, czy to po tym uważasz, że nie stratują?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmierzyłem a tu już fermentacja trwała bez bulkania

bo tylko "mędrca szkiełko i oko" - ja jednak lubię jak mi bulka :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz mieć nieszczelność pomiędzy pokrywą wiaderka a fermentorem, najlepiej obciążyć czymś pokrywę ja np. na nią często kładę kilka książek ale w kilku miejscach pokrywy bardziej z brzegu niż wszystkie na środku aby pokrywa była dobrze dociśnięta. Już pare razy mi się zdarzyło że po tym prostym zabiegu zaczęło się bulkanie w rurce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ewentualnie oklej wiaderko taśmą, żeby je uszczelnić, jeśli koniecznie musi Ci bulkać. Ja mam za sobą tylko jedną warkę z rurką, która w dodatku wcale nie bulkała. To była moja pierwsza, też myślałem, że nie ma fermentacji. W końcu, w akcie desperacji podstawiłem fermentor pod grzejnik. Potem musiałem to wypić :).

 

Jak wszystko dobrze zrobiłeś, to na pewno ruszą. Nie grzeb :).

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

jankes789, Na końcu tego wątku: http://www.piwo.org/topic/14993-utknieta-fermentacja/

są moje przeboje z drożdżami Gozdawa przy fermentacji Belg Amber Ale (drożdże do stylu belgijskiego).

Jeżeli masz wątpliwości - to warto wrzucić cukromierz do zbiornika, będziesz wtedy miał kontrolę nad procesem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ewentualnie oklej wiaderko taśmą, żeby je uszczelnić, jeśli koniecznie musi Ci bulkać. Ja mam za sobą tylko jedną warkę z rurką, która w dodatku wcale nie bulkała. To była moja pierwsza, też myślałem, że nie ma fermentacji. W końcu, w akcie desperacji podstawiłem fermentor pod grzejnik. Potem musiałem to wypić :).

 

Jak wszystko dobrze zrobiłeś, to na pewno ruszą. Nie grzeb :).

Ja swoje zasikuję .... pianką lub silikonem sanitarnym, jak coś uwarzę to wrzucę zdjęcie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy bawi się jak umie :P. Zachęcam zwrócić uwagę na "jeśli koniecznie musi Ci bulkać". Znam fetyszystów, którym musi bulkać choćby nie wiem co i oklejają sobie w tym celu wiaderko srebrną taśmą. No ale żeby sikać...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio wypełniłem rurkę watą i nie bulkało, a fermentacja i tak doszła do skutku! Amerykańscy naukowcy przeanalizowali mój eksperyment i wszystko wskazuje na to, że równie dobrze można dźwięk bulkania puszczać ze swojego sprzętu hifi.

 

p.s.

to prawda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobno drożdże od Gozdawy są takie żarłoczne że wp...ą fermentor plastikowy

 

Mnie doszły słuchy, że wp...ją również inne fermentory stojące w promieniu 3m od tego, w którym zaczynały pracę, ale to mogą być tylko pogłoski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A na koniec wp...ją jeszcze WB-06, które też uchodzą za jedzące fermentory :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niedawno użyłem po raz pierwszy drożdży Gozdawa Old German Altbier i nie zauważyłem uszczerbku a fermentorze, drożdże dobrze odfermentowały, piwko zabutelkowane, gdy próbowałem młodego piwa nie wyczułem żadnych przykrych rzeczy, także jestem dobrej myśli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem fetyszu bulkania i rurki. ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem fetyszu bulkania i rurki. ..

Bo fetyszy nikt poza fetyszystami nie rozumie :smilies:.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za rady :) mała pianka jest lecz nie na całości ...Cukromierzem mierzyłem i jutro zmierzę jeszcze raz...a nieszczelności faktycznie mogą być przy korku...

Jak są nieszczelności to nie zaszkodzi to piwku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak są nieszczelności to nie zaszkodzi to piwku?

Tego typu nieszczelności nie zaszkodzą piwu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak są nieszczelności to nie zaszkodzi to piwku?

Możesz zrobić eksperyment- uszczelnić fermentor i czekać na efekt :smilies: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem fetyszu bulkania i rurki. ..

Bo fetyszy nikt poza fetyszystami nie rozumie :smilies:.

Ale fetyszyści też często nie rozumieją swoich fetyszy, zwyczajnie się z nimi godzą i akceptują :)

To trochę jak z kobietami, też nie trzeba ich rozumieć by kochać.

Edited by pogo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak są nieszczelności to nie zaszkodzi to piwku?

Są podobno browary i to podobne duże, które stosują fermentację w otwartych kadziach.

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.