Jump to content
Sign in to follow this  
rocky1

single hop cascade

Recommended Posts

Hej.wymysliłem sobie taka recepture.

Słody;Weyermann

pale ale 4kg.

cara red 0,5 kg.

Zacieranie;30' 63 st. i 30' 72st.

Chmiel;

cascade 100g.

Chmielenie;

60' 20g.

30' 20g.

10' 20g.

0' 10g.

cicha 4 dni 30g.

Drożdze safale us 5

uwagi? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

uwagi?

Nie napisałeś, jakie ma być to piwo :P .

Po mojemu:

0' +30g, na zimno +20g

Zacieranie jednotemperaturowe 67 °C

Edited by MichalW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ot jedna mała uwaga - dokup 50g i w 0' wrzuć łącznie 30g (może być whirpool), a na cichą dodaj 60g i będzie super. Tzn - to mocno podbije aromat, chyba że chcesz zachować delikatny i zbalansowany aromat wsparty słodową pełnią, to zostaw jak jest ;) No ale jak już robić SH, to po całości :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie jednotemperaturowe 67 °C

 

 

a co to zmieni w stosunku do pierwotnej propozycji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, tylko czy wtedy nie zaczyna działać alfa-amylaza, która szybciej od beta-amylazy rozkłada skrobię?

 

Working together in the 150–152 °F (66–67 °C) range, these enzymes will produce a moderately fermentable wort and this is a popular range for single-infusion mashes among homebrewers. Increasing this temperature up to 154 °F (68 °C) will result in a more full-bodied beer, but not so “thick” as to be overly sweet or cloying.

 

https://byo.com/stories/item/1497-the-science-of-step-mashing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo będzie pełniejsze, mniej wytrawne

coś chyba inną wiedzę piwowarską żeśmy studiowali.

IMHO, zacieranie wg obu tych schematów da jednakowe efekty. Zacieranie "na lenia" w 69 st. C

da efekt pełniejszego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobrze jest się czegoś nowego nauczyć

no widzisz, a już chciałeś dawać rady (tylko nie do końca poprawne) ;)

"Człowiek się całe życie uczy i głupi umiera" :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

MichałW wkleiłeś cytat z którego wynika że piwo zacierane w 68 stopniach będzie pełniejsze od tego z 66. I jest to prawda.

 

Z wiki:

  • 62* - przerwa scukrzająca (maltozowa) - w tej temperaturze pracuje głównie beta-amylaza, enzym wytwarzający dwucukier - maltozę, który jest w pełni fermentowalny. Czas trwania 15-60 min. Im dłuższa przerwa, tym bardziej wytrawne (alkoholowe) piwo. W temperaturze tej przerwy oraz wyższych przekraczających nawet 70°C aktywne są endopeptydazy, które rozcinają pozostałe jeszcze łańcuchy białek na dłuższe, wielkocząsteczkowe fragmenty odpowiedzialne za stabilność piany.
  • 72* - przerwa scukrzająca (dekstrynująca) - w tej temperaturze pracuje głównie alfa-amylaza, enzym wytwarzający rożne cukry, ale w tym dużą ilość dekstryn - cukrów na tyle złożonych, że nie są fermentowalne i poprawiają treściwość i (troszkę) słodycz piwa. Zwykle jest dość krótka 10-30 min, bo w tej temperaturze konwersja przebiega bardzo szybko. Wielu autorów jednak zaleca wydłużenie tej przerwy do 45-60 min, ma to poprawiać pianę i treściwość piwa.

 

Tak więc alfa amylaza może ciąć skrobię na krótsze kawałki (w losowych miejscach), ale beta amylaza może te długie "dociąć" do cukrów fermentowalnych

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

też robiłem cascade single hop i chmieliłem tak:

60' 40g

30' 10g

15' 10g

10' 25g

5' 10g

1' 10g

+25g na cichą

w smaku i zapachu wyszło super, goryczka była średnia (ale taka miała mi wyjść)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za sugestie i opinie.

Nie chce dawac za dużo chmielu,chce żeby byl w smaku, zapachu ale nie chce żeby zdominował piwo.

Mysle że na 13 blg 100gr to w sam raz,na india pale ale dałbym 150gr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem SH cascade z chmieleniem ciągłym, 7g co 5 minut. Wyszło naprawdę pełne chmielowego smaku. Teraz rzuciłbym więcej na goryczkę, i piwo na bank wyszłoby świetne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.