Jump to content
Qbasek

Stout kilka pytań.

Recommended Posts

Witam, planuje uwarzyć po raz pierwszy stouta. Zasyp wygląda następująco:

 

Pilzneński 4kg

Monachijski 0,4kg

Wędzony Cherry bries 0,2kg

Pszeniczny ciemny 0,2kg

Caraaroma 0,2kg

Czekoladowy 0,2kg

 

Pierwsze pytanie to czy wszystko mam zacierać od samego początku?

Drugie pytanie dotyczy chmielenia mam Magnum i Permaint czy Magnum na goryczkę i Permaint na aromat się nada?

Edited by Qbasek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że to będzie bardziej porter bo nie ma w zasypie słodow palonych. a czy wszystko zacięrac od początku - są dwie szkoły albo wszystko naraz albo słody palone pod koniec. ;-) wygodniej wsypać i zapomnieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że to będzie bardziej porter bo nie ma w zasypie słodow palonych. a czy wszystko zacięrac od początku - są dwie szkoły albo wszystko naraz albo słody palone pod koniec. ;-) wygodniej wsypać i zapomnieć.

 

Patrze na przepisy i wychodzi ze 0,2 kg palonego powinno wystarczyć? Trochę mam nie po drodze w tym tygodniu aby zakupić coś palonego, ale w spożywczaku ostatnio widziałem ziarna jęczmienia i pszenicy, można by tak wrzucić je na patelnie i trochę przypalić?

 

 

 

EDIT.

 

Sprawdziłem właśnie i łącznie miałbym 0,3kg czekoladowego czy to wystarczy w ramach słodu palonego?

Edited by Qbasek

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to nie jest tak, że stout od portera różni się jęczmieniem palonym? No i stout jest bardziej wytrawny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio uwarzyłem swoją pierwszą warkę - miał być Dry Sout, wyszedł raczej FES ;)

 

Poszedłem za radą forumowiczów i wrzuciłem słody palone od samego początku. Jak na razie, w momencie butelkowania, aromat i smak palony zdominował wszystkie inne cechy. Może się pokaże jeszcze coś ciekawego, ale na razie, to jak piszę. Sama palonosc ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja swoje słody palone wsypałem od razu. Piwo wg opinii innych piwowarów wyszło idealne - książkowe. Zestaw z BA powiększony o Pale Ale. Smak z czasem naprawdę się zmienia. Po 3 miesiącach idealne do wypicia po wysiłku fizycznym. Wytrawny lekko kwaśny smak idealnie gasi pragnienie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokupiłem dzisiaj palone ziarno jęczmienia i Black of Black. Podpowiedział by ktoś ile i kiedy dodać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.