Jump to content
regnotyp

Jak to jest z tą próba jodową?

Recommended Posts

Cześć.

 

Zrobiłem wczoraj drugą warkę w swojej karierze - obie zacierane. Wiem, że robiąc godzinne zacieranie ta próba i tak trochę swój sens traci, ale jako początkujący musiałem ją oczywiście robić, chociażby dla ciekawości :)

 

Ale ciekawości nie zaspokoiłem - bo nic nie zobaczyłem. Przy obu warkach próba nie pokazała żadnego zabarwienia. Robiłem ją w 5, 10, 15, itd. minucie. Wskaźnik raczej ok - mąkę barwi jak trzeba. Zacieranie też ok, bo wyszło (za pierwszym razem się nawet wystraszyłem, że wsypałem nieześrutowane (-: ). Co mogę robić źle?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko robisz dobrze. Dzisiejsze słody są tak rozluźnione, że zacieranie trwa z 15min. Przetrzymanie z godzinę zwiększa Ci wydajność. Generalnie z tego co obserwuję to mało kto dziś robi próby jodowe.

Kiedyś, przed wiekami, cały kunszt piwowara polegał właśnie na odpowiednim zatarciu słodu. Stąd też ceregiele z dekokcją itd. Dziś jest łatwiej i przyjemniej, tyle że np. pszenica nie jest już pszenicą. Chyba nie jest już rośliną nawet, jakoś tak ma strasznie dużo chromosomów.

Co zrobić, od czegoś lub przez coś trzeba umrzeć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pszenica nie jest już pszenicą

?

Podział taksonomiczny pszenic opiera się na różnicy w liczbie chromosomów w jądrze komórkowym. Rozróżnia się grupy diploidalne (2n = 14), tetraploidalne (2n = 28) oraz heksapoidalne (2n = 42). Pszenice 14 - chromosomowe zawierają w kłosku jedno ziarno, 28 chromosomowe dwa ziarna, a 42 – chromosomowe trzy i więcej ziaren.

Do grupy heksapoidalnej należy również wcześniej wspomniana pszenica zwyczajna (
Triticum aestivum
ssp
. vulgare
). Jest to podstawowy gatunek pszenicy uprawiany na świecie. Posiada ona wiele odmian, różniących się cechami morfologicznymi takimi jak barwa plew, barwa kłosów, ościstość plew. Najpowszechniej w Polsce jest uprawiana odmiana o kłosie białym, bezostnym, oraz o ziarnie czerwonym. Rzadziej uprawiane są odmiany ościste lub o ziarnie białym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak więc wszystko ustalone - umrę od przenicy trzymając jodynę w ręcę :) W każdym bądź razie dzięki - czuję się uspokojony w kwestii tego co robię :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też zaobserwowałem że po pół godziny w 64''C wynik negatywny. Lecz standardowo każdą warkę zacieram 1,5h. Uzysk większy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.