Jump to content

Dogrzewanie fermentacji w piwnicy


keisan
 Share

Recommended Posts

Jako, że zima zbliża się nie ubłaganie i temperatura w mojej piwnicy już wynosi 16st, chodzi mi po głowie temat dogrzewania fermentującej brzeczki.

Pierwsze krok to izolacja styropianem fermentora (rozwiązanie czasowe, jak temp otoczenia spadnie do np. 8 st już to nic nie da, ale będę mógł robić dolniaki bez lodówki)). I co dalej? Przeglądając Aliexpress trafiłem na takie coś http://www.aliexpres...1568766404.html

Nie chodzi tu o sam pojemnik, ale zastosowane dogrzewanie.30L-stainless-steel-fermenters-thermostat-fermenter-liquor-fermented-wine-fermented-beer-fermenters.jpg

Zastanawiam się nad zastosowaniem podobnego rozwiązania w normalnym wiadrze do fermentacji.

Rura ze stali nierdzewnej zamontowana w pokrywie, wewnątrz woda i grzałka do akwarium (już mam).

Jak myślicie dobre rozwiązanie? Zda egzamin?

Link to comment
Share on other sites

Miałem ten sam problem co Ty, w garażu 14-16 stopni a warzyć piwo górnej fermentacji się chce.

Zatem zrobiłem pudło fermentacyjne ze styropianu obkleiłem je płytą osb do środka pudła włożyłem fermentor obok położyłem grzałkę do szaf elektrycznych o mocy 20W na 230VAC i czujnik pt 100. Kable wyprowadziłem na zewnątrz pudła podłączyłem wszytko do regulatora temperatury i obecnie w pudle mam taką temperaturę jaką chce, ustawiłem na 20 stopni. Grzałka pracuje od czasu do czasu pobór prądu prawie żaden. Gorąco polecam.

Link to comment
Share on other sites

w garażu 14-16 stopni a warzyć piwo górnej fermentacji się chce.

toć to przecież temperatura idealna do fermentowania górniaków! Edited by Konus
Link to comment
Share on other sites

Jak będzie z 10C i chcesz górniaki to najprostrze rozwiązanie to kupić kabel grzejny http://www.aquaszut.pl - zakładka dystrybutorzy.

np. tu są.

Bardzo dobre silikonowe kable do owijania fermentatora. Plus do tego prosty termostat RT2-CO.

Dwa sezony piwne i winiarskie na tym przejechałem.

Edited by kilis
Link to comment
Share on other sites

O widzisz, a u mnie jak temp. spadła z 19 do 15C, to s33 powiedziały stop

To coś nie ten tego musiałeś z nimi zrobić, bo potrafią i w 12 fermerntować.

Szczególnie jak idzie fermentacja to spadek temperatury nie ma większego wpływu.

Chyba że jest gwałtowny i o co najmniej parę(naście) stopni.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Osobiście polecam rozwiązanie z grzałką akwarystyczną z termostatem, tylko trochę inaczej to zmontować...

 

Bierzemy miskę w której zmieścimy fermentor, taką która ma przynajmniej 1/3 wysokości fermentora. Ładujemy fermentor do michy, zalewamy miskę wodą ile wlezie, do wody grzałka z termostatem ustawiamy temperaturę i gotowe. Polecam mieć w wodzie dodatkowy termometr kontrolny, moje grzałki są słabo skalibrowane, no i gdyby drożdże podniosły temperaturę na burzliwej automatycznie i woda się podgrzeje co zobaczymy na termometrze.

Wydaje mi się że łatwiej kontrolować temperaturę poprzez kontakt cieczy z cieczą niż cieczy z gazem.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.