Jump to content

Browar TESZ-ekstrakty


javiki
 Share

Recommended Posts

No to pora zrobić pierwszy przegląd.

Piwa na razie tylko z ekstraktów -z ewentualnym dodatkiem niewielkim słodów.

 

1 Warka APA z Centrum Piwowarstwa [ JASNY KASZTAN ]

  • Jasny WES 1,7 - 2 szt.
  • Warrior, granulat, 40 g
  • Mosaic, granulat, 50 g
  • drożdże Safale US-05

Ponieważ nie mam opcji pełnego zacierania -na razie tylko piwa z ekstraktów.

Pierwszy błąd- wlałem obie puszki ekstraktu do garnka 6l -wyszło strasznie gęsto, jak zaczęło wrzeć prawie wykipiało. Stwierdziłem że trzeba rozlać na 2 garnki. Chmiel dodawałem do obu po połowie.

20g Warriora na 60min

20g Warriora na 30min

25g Mosaic na 5min

25g Mosaic na cichą.

 

Wygotowane 10l brzeczki -zalane do fermentora-dolane kranówki do 22l. Wyszło 12 BLG. Temp po dolaniu kranówki -27st i od razu zasypane drożdże.

Zaczęło bulgac po 6 godzinach. Temp na drugi dzień 27st.

Po 5 dniach BLG zeszło do 2. I tak się trzymało. W tym samym fermentorze trzymałem 14 dni.

Na 3 dni przed rozlewem dodany chmiel.

Do rozlewu dodałem roztwór cukru -100g/1l.

 

Po 7 dniach- plastik pieknie nabrzmiały.

Po 14 dniach pierwsza degustacja. Świetna piana. Piwo ma niesamowity aromat owoców amerykańskich. Brak żywic-raczej typowe cytrusy z grejfrutem.

W smaku...bardzo odfermentowane -brakuje ciała. Tez bardzo owocowo-lekko kwaskowo. Ja goryczki prawie wcale nie czuję. Rozdałem kilka butelek. Opinie bardzo zachęcające. Ludzie zdecydowanie zauroczeni aromatem. W smaku porażająca goryczka. U mnie goryczka dopiero po 2 butelce ( i to jak wleje wszystko łącznie z osadem). Piwa ładnie klarowne pływają tylko farfocle chmielu.

 

Warka 2-Robust Porter Centrum Piwowarstwa [CIEMNY KASZTAN ]

  • Jasny WES 1,7 kg
  • Ciemny WES 1,7 kg
  • Ciemny WES 0,5 kg
  • Chmiel Cascade , granulat, 30 g
  • Chmiel Chinnok, granulat, 25 g
  • espresso do rozlewu (ok 100g/150ml)
  • drożdże Safale US-04

Znów warzenie na 2 garnki-z tym że od razu.

  • Chmiel Chinnok, granulat, 25 g-na 60min
  • Chmiel Cascade , granulat, 15g- na 30min
  • Chmiel Cascade , granulat, 15g- na 5min

Po zlaniu do fermentora i dolaniu wody do 24l - BLG 14. Wychłodzone do 24st i zadane drożdże.

Zaczeło bulgać po 8 godzinach od zadania. temp max 26st. Temp później 23st.

Po 4 dniach zeszło do 3BLG -i tak zostało.

Trzymane 14 dni w 1 fermentorze bez zlewania.

Do rozlewu dodany roztwór cukru (100g/1l +espresso)

po 14dniach próba smaku.

Kolor piwa -czarny. Ładnie klarowny. Świetna piana. Aromat stonowany-delikatny. Gorzkiej czekolady i lekko owoce cytrusowe. W smaku bardzo lekko cytrusy-gorzka czekolada. Kawa na granicy wyczucia-raczej w postaci goryczki niż kawy. Goryczka wyczuwalna od początku-ale nie zalegająca. Przyjemne piwo.

 

 

Warka 3 - IPA (wędzona) [ ZIELONY KASZTAN ]

 

Ekstrakt słodowy niechmielony BRUNAL JASNY 1,7 kg -2szt

Słód karmelowy 150 Strzegom 1kg

Słód pszeniczny "Grodziski" wędzony dębem Weyermann 1kg

Chmiel Marynka goryczkowy 100g

Chmiel Cascade aromatyczny granulat (USA) 100g

Chmiel Willamette granulat aromatyczny (USA) 30g

Drożdże Safale US-05

 

Słody w Woreczkach muślinowych w 2 garnkach zacierane 65st/1h - przelane później 2l ciepłej wody. Następnie w 2 garnach obie puszki Ekstraktu.

 

Chmielenie

Marynka -60g na 60min

Marynka -40g na 30min

Willamette 30g na 15min

Cascade 30g -na 5min

Cascade 70g -na zimno

W trakcie gotowania dodałem 0,5kg cukru trzcinowego. Po zlaniu wszystkiego do fermentora i wymieszaniu i o ochłodzeniu do 24st -zadałem drożdże. 16 BLG na 24l . Aromatu chmielu sporo, brak odczucia wędzonki, mocno goryczkowe. Po 5 dniach zeszło do 3BLG i tak zostało.

14 dni w tym samym fermentorze bez przelewania. na 4 dni przed rozlewem dodany chmiel na zimno.

Do rozlewu 120g cukru/1l.

 

Młode piwo - smak mocno gorzki, aromat chmielu słabo wyczuwalny. Ale bardzo przyjemnie wypiłem 0,3l. Po dodaniu cukru i wymieszaniu-kolejne 0,3l

:)

 

Warka 4 -Milk Stout [ CZARNY KASZTAN ]

 

Ekstrakt słodowy niechmielony BRUNAL CIEMNY 1,7 kg -2szt

Jęczmień prażony Strzegom 0,5kg

Laktoza spożywcza 500g

Chmiel Citra granulat aromatyczny (USA) 30g

Chmiel Magnum goryczkowy 50g

Chipsy z dębu francuskiego mocno opiekane 50g

Jęczmień prażony -zalany woda o temp 65st na 30min. W garnku rozpuszczona 1 puszka ekstaktu do warzenia. i Chmielenia. Druga puszka dodana na 5 min przed końcem.

Laktoza rozpuszczona w 1l wody i gotowana osobno.

 

Chmielenie

MARynka 25g na 60min

Marynka 25g na 30min

Citra 10g na 5min

Citra 20g na zimno

 

 

Po zlaniu Brzeczki -zmierzone BLG-12 (na 22l) Dodana Laktoza -14BLG na 23l. Wychłodzone do 24st i zadane drożdże.

Zaczęło bulgac po 5godz. Bulga jak szalone. 23l Piwa -a piana chce wysadzić denko. Jeszcze takiej nie miałem.

W planach jest po 5 dniach dodać 25g płatków dębowych (wygotowanych przez 10min). Na zimno na ostatnie 3 dni ma iść chmiel.

Smak Brzeczki z laktozą -RASOWY STOUT -palony, kwaśny, oblepiający usta

:)

 

W planach proste ALE na jakimś naszym chmielu -na maj. Dla rodziny. Może coś lekkiego i damskiego-owocowego. No i na pewno Wedzony STOUT, wędzona IPA i wędzona wędzonka :)

Link to comment
Share on other sites

Od razu małe pytanie- jeśli ktoś tu ma jakies doświadczenie -z ekstraktami. Jak zrobić dobrze wędzone piwo -ale żeby mogło być na ekstraktach. Bo 2kg słodu to max co dam radę jedno temperaturowo zatrzeć. Myślałem o Wayermanie -ekstrakcie -ale na razie cena ciut duża (120zł /4l) choć może to jest rozwiązanie...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Warka 5.

Piwo jasne wędzone. Miało się nazywac-W oparach dymu. Ale teraz bym nazwał..Śliwkowe.

 

Idea -piwo jasne o intensywnej wędzonce, lekkim chmieleniu. Wędzonka ponad wszystko :)

 

2x Ekstrakt jasny

250g słodu pilzneńskiego

250g karmelowego

100g monachijskiego

 

chmiel -Magnum 40g na goryczkę 60min

Marynka 40g na aromat-15min

drożdże US04.

 (blg 14)

Jako  dym -aromat dymu wedzarniczego. W proszku-50g stosowane na 150kg kiełbasy. Bezsmakowy proszek. Dodałem pod sam koniec gotowania. I to był błąd-bo wszystko uleciało. Zero aromatu -trzeba byo dac raczej na zimno.

Więc na szybko-ratowanie pomysłu -zaparzyłem 2l herbaty Lapsang-ok 100g herbaty. Wędzonka masakryczna-taka dymna. Dodałem do fermentora.

 

Przez 2 dni w domu czuć wędzonkę. po tygodniu... zniknęła. Próba smaku-nie daje wędzonki w żaden sposób. Do tego piwo bardzo słodkie-zeszło do 4 -czyli ok 5%alko-ale nie ma wędzonki. Piwo za słodkie za mało chmielu. W drugim tygodniu -dodałem 300g wedzonej śliwki. Śliwkę w skarpecie zalałem na 3 min wrzątkiem i włożyłem do fermentora. Pojawił się aromat. Po butelkowaniu -piwo ma aromat wędzonko-śliwkowy. Powędrowało na nagazowanie. Po 2 tyg -sama ..wędzona śliwka-do tego słodko. Absolutnie nie pijalne. Ale po rezaniu z porterem z Okocimia-bardzo przyjemny napitek :)

Miesiąc później - całkiem ciekawe piwo. NIestety -wędzona śliwka a nie wędzone Ale. Goryczki za mało, śliwki za duzo. Da się wypić-i to bez obrzydzenia-ale nie jest to żadna rewelacja.

 

Odnośnie degustacji poprzednich. 

Warka 1 - dojrzała. Nadmiar kwaśności uleciał-pozostały piękne zapachy amerykańców, bardzo fajna goryczka. Na dzisiaj już nic nie ma :(

Warka 2- bardzo przyjemne -kawowe piwo. Porter o wyraźnej goryczce chmielowej i kawowej. Super dla mnie  -wada-już nie ma :(

Warka 3-IPA -bardzo przyjemne piwo -z wyraźnym akcentem amerykańskiego chmielu. Jednego razu wypiłem 3 butelki. Na drugi dzień odbijało mi się chmielem :) 

Warka 4- Najszybciej schodzące piwo. Bardzo lekkie -słodycz nie nachalna z wyraźna ale lekką goryczką. Panie wypijały ze smakiem. Zniknęło w ciągu 3 tygodni :(

 

Warka 6 -POLSKIE ALE - Komunijne.

 

Piwo z myśla o gościach komunijnych. Lekkie, zbalansowane orzeźwiające.

 

2xekstrakt jasny

200g słód pilzneński

200g słód karelowy

200g słód monachijski 

 

US05

 

chmiel - Magnum 30g -na 60min

Sybilla 30g na 15 min.

Bez chmielenia na zimno.

120g/1l do nagazowania

 

Po 2 tyg od zabutelkowania - porwana cała warka -świetne bardzo lekkie i orzeźwiające piwo. 

W związku z tym szybko zrobiona 

Warka 7 - to samo co wyżej

zmiana -chmiel po 40g (pomyślałem że będzie lepiej-bo jednak mało goryczkowe wyszło poprzednie.

I znów akcja typu porwanie :)

Warka 8 -to samo co poprzednio-ale chmielu po 50g :)

Po 2 tyg - piwo ma ..siarkowe nuty. Poprzednio tego nie było :(

Fakt że bardzo pijalne, lekkie -mocno orzeźwiające. Butelkę 0,5 schłodzoną wypiłem w chwilę. Dopiero drugą po otwarciu potrzymałem  chwilę-i poczułem siarkowo-jajeczną nutę.

 

Warka 9. (w kolejności 7 )

 

Robust porter  bez kawy - o nazwie Porterek

 

2x ciemny ekstrakt

slód karmelowy -200g

słód czekoladowy -500g

słód monachijski -300g

słód Carafa Specjal III -300g

jęczmień prażony -100g

drodże US 05

chmiele

chmiel Magnum 40g -60min

Chmiel Cascade , granulat,   20g 10min na zimno 30g

Chmiel Chinnok, granulat,  20g 10min na zimno 30g

Chmiel Warriora granulat  20g 10min na zimno 30g

Chmiel Mosaic granulat  20g 10min na zimno 30g

 

W drugim tygodniu-dodane chmiele na zimno. Kolor ładny glęboki czarny, niestety chyba za dużo słodów w skarpecie- piwo wyszło mętne-kolor czarny przykrywa ale ... Aromat świetny -amerykański. W smaku goryczka i owocowe posmaki oraz nuty kawowe, prażone . Tak dobre że zeszło jeszcze szybciej niż Milk Stout ( ale była okazja- znajomi wpadli i tak jakoś na jedno posiedzenie poszła krata - do tego kilka giftów i nie ma piwa)

 

Warka 10.

Miał byc stout -bardzo lekki. "Cienkusz"

 

1 moment  -zabrakło jęczmienia prażonego :( Zero pomocy. Więc zamiast jęczmienia -poszła kawa i kawa zbożowa 

 

1 puszka ekstraktu jasnego

 

250g słód pilzneński

250g słód karelowy

200g słód monachijski 

Kawa zbożowa 500g +kawa naturalna 200g

 

US05

 

chmiel - Magnum 40g -na 60min

Sybilla 50g na 15 min.

Bez chmielenia na zimno. (chyba że dodam Warriora -zobaczę )

 

Ekstarkt gotuję w 5l wody z dodawaniem chmielu. Słody w skarpecie zalane wodą o temp 68st na 40min. Przelane gorącą woda do wyslodzenia. Zagotowane.

Kawa zbożowa zagotowana w 4l wody. Kawa normalna w 1l wody. Przefiltrowane. Wszystko zlane do fermentora i uzupełnione do 20l. 

Uzyskano ekstrakt 7st BLG

Smak brzeczki z fermentora- hmmm-kawowo -kawowy  (posmaki słodowe są ) ale do tego bardzo duża goryczka -z tym że  nie nieprzyjemna-bo krótka-ale intensywna.

Drożdzę zasypane w temp 27st. Bulgotać zaczęło po 4h. Po 6h miałem taki bulg że całą wodę z bulgotki wylało 

Zobaczymy co będzie 

 

Z uwag- miałem spotkanie gdzie poczęstowałem kilka osób moim młodym i starym piwem. Osób znających się i warzących. Ogólnie stwierdzono bardzo dużą zawartość estrów ( temp fermentacji ok 25-28st). Zauważyłem dopiero, że rzeczywiście moje piwa mają estrów dużo. Mi to akurat pasuje -ale nie każdemu. Piłem tez ich piwa-zdecydowanie piwa nowofalowe-mało estrów-aromaty czyste. Na razie nie zmieniam sposobu fermentacji 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Warka 11. Damianowe :)]

 

Szwagier mial troszkę rzeczy co zalegały-podesłał. 

1 puszka ekstraktu jasnego

słody 0,3kg karmelowego

0,2kg pilzneńskiego

0,1 kg monachijskiego

drożdze US05 (dzieki PATUS)

Chmiele Magnum 30g -1h

Chmiel aromatyczny Hallertauer Tradition 30g -10min

Chmiel aromatyczny Hallertauer Tradition 30g na zimno

120g cukru do refermentacji

21l 

 

Wyszło bardzo lekkie mało aromatyczne-z goryczką słabą ale wyczuwalną (dodam że 100IBU nie robi na mnie wrażenia :)

Alkoholu ok 2% ( 7 ekstr -2 odfermentowane)

Ale zimne prosto z lodówki-rewelacyjnie gasi pragnienie, goryczka wyczuwalna nie nachalna. 

 

Warka 10 - się skończyła-świetne lekkie piwo -ta kawa zbożowa to był strzał w 10 :)

Bardzo fajne piwko wyszło. Kolor ..raczej Amber Ale -na pewno nie jest ciemne smile.gif Ale nuty kawy i kawy zbożowej -dają wrażenie pełni-pomimo naprawdę cienkiego piwka. Do tego chmielenie na zimno -i mam fajne wieczorne piwko. Wada -jak ktos szuka alkoholu-to za dużo go nie ma smile.gif

Link to comment
Share on other sites

Warka 12. Owsik. Stout owsiany.

Zasyp
–  ekstrakt jasnego -2 szt (2x1,7kg)
– 0,3kg słód czekoladowy
– 0,3kg jęczmień palony
– 0,1kg karmelowy ciemny
– 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne

Chmiel Magnum 30g -1h

Chmiele Wilamette 30g -10min

Chmiel Chinook -30g -planowany na zimno

gęstwa drożdżowa po poprzednim piwe z US05 ( 3 tyg w lodówce -po podgrzaniu dodałem brzeczki z 1 gara (-1 puszka ekstraktu w 5l wody - ) -drożdże ruszyły z kopyta po 20min -piana aż kipiała :))

Wszystkie słody i płatki wrzucone do skarpety i zalane woda o temp 68st -przetrzymane 50min).

Wyszło 12st ekstraktu na 22l wody. Smak ..stoutowo/słodko/gorzki -bardzo wyczuwalna czekolada.

Link to comment
Share on other sites

Z uwag- po komunii córki-pustki w piwnicy. Komunijne- poszło, pozostałości poprzednich zniknęły. Zostało wędzone i lekkie. Wędzone- cięzkie do picia. Za słodkie. Ale już rezane z porterem albo innym gorzkim piwem-świetne. Bardzo mi wchodzi rezane z lekkim -Cienkuszem-kapitalny smak. Musze uwarzyć coś takiego typu kawa zbożowa z wędzonką sliwkową. 


Edited by javiki
Link to comment
Share on other sites

Jak masz wysoką temp fermentacji to nie tylko dużo estrów ale i dużo wyższych alkoholi-fuzli. Po takim piwie może być mocny kac.

a ten aromat dymu wedzarniczego-nie lepiej kupić słód wędzony? Możesz go zatrzeć na lenia i filtrować w worku (biab), Dużo więcej roboty nie ma...

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

bart3q -co do estrów-to sporo. Co do fuzzli-nie stwierdzono :) (test 5 osobowy wypite po 8 browarków-nikt kaca nie miał :) )

Co do aromatu-mogę zacierać na lenia max1-1,2kg -a to za malo (nie mam garnka większego jak 6l :) a śliwka daje czadu :)

Niestety przy ostatnim piwie mały zonk. Ja trzymam piwo 14 dni w tym samym fermentorze-i na ostatnie 3 dni daję chmiel na zimno. Do tej pory było ok. a teraz po dołożeniu woreczka z chmielem -woreczek wygotowany-chmiel wrzucony-pojawiło się zakażenie-czyli ten biały nalot na powierzchni. Zmiany smaku nie stwierdzilem. Octowego posmaku tez nie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Warka 13. Letnie  :)]

 

Założenie -mało alko dużo orzeźwienia :)

1 puszka ekstraktu jasnego

słody 0,2kg karmelowego

0,2kg pilzneńskiego

0,1 kg monachijskiego

1kg pszenicznego jasnego

drożdze US05 

Chmiele Magnum 30g -1h

Chmiel aromatyczny Cascade 20g -30min

Chmiel aromatyczny Cascade 15g 5min

Warior 15g -5min

Cascade 15g na zimno

Warior 15g na zimno

120g cukru do refermentacji

21l 

 

Wyszło bardzo lekkie bardzoeromatyczne -dużo cytrusów -i spora goryczka. 

Idealne na lato. Zimne orzeźwia i gasi pragnienie :)

Alkoholu ok 3% ( 8 ekstr -2 odfermentowane)

 

Uwagi do Owsika -genialny American Stout. Nic się nie zepsuło-świetne piwo :)

 

Warka 14 Cyderek

 

Pierwszy cydr

metoda na szybko

W biedronce kupiłem 5l bańkę z wodą -odlałem 4 litry

wlałem 3l soku jabłkowego z kartonu-tych świeżo wyciskanych

drożdże -gęstwa US05 z poprzednika

7 dni fermentacji -ponieważ było mętne -potrzymałem jeszcze 3 dni-nadal mętne

dodawałem cukru do refermentacji jak do piwa -4g/butelkę

Po 7 dniach-genialny domowy cydr-UWAGA bardzo wytrawny. Na lato był Idealny :)

Zszedł bardzo szybko :)

 

Warka 15 Kombinator

 

(Miało być ciemne grodziskie ale... zmieniłem zdanie :) )

Zasyp

1puszka ekstraktu jasnego

Słód czekoladowy -300g

Słód Karmelowy ciemny -200g

Żyto prażone -300g

płatki jęczmienne, żytnie i owsiane  -wszytkie błyskawiczne po 200g

 

Chmiel

Marynka 30g -60min

Cascade -15g-30min

Cascade 15g-10min

Mosaic -15g-10min

Na zimno będzie Cascade i Mosaic po 20g

Drożdże US05

Wszystkie słody i płatki 60 min w temp 68st

Wyszło 8st plato 
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Warka 16 Czarne z kosmosu
 
 
Zasyp
1puszka ekstraktu jasnego
Słód wędzony Grodziski  -750g
Słód Karmelowy ciemny -250g
Żyto prażone -200g
Miód wielokwiat - 150ml
 
Chmiel
Marynka 30g -60min
Cascade -20g-10min
Citra 20g-5min
 
Drożdże US05 gęstwa po poprzednim
 
Wszystkie słody 40 min w temp 68st
Wyszło 10st plato 
 
Do tego na 7 dni  wrzucone
Cascade -30g
Citra 30g
 
Warka 15 -bardzo fajne piwko -lekkie ale nie puste- dużo daje fermentacja w wysokich temp :) ale i nie czuć pustki w ustach. O dziwo dobrze nachmielone. 

Warka 16 - na razie dziwnie- aromaty kawowe-ale kawy z mlekiem, do tego mało amerykańskich aromatów ale za to potężna goryczka. Z tym że piwko młode-1 tydz w butelkach...

Edited by javiki
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Początek roku nie nastrajał do warzenia. Za to cydrowałem. Ogólnie cyderki z soku jabłkowego z biedronki -genialna sprawa- 4l soku (tego najtańszego) do tego drożdzę i 7 dni fermentacji w butelce po wodzie 5l -potem butelki i cukier-i po kolejnych 7 dniach -cudownie wytrawny cydr. Było kilka kolejnych zabaw-min z sokiem z pomarańczy 3+1, gruszki -3+1 i ostatnio samo jabłko ale na drożdżach cydrowych.. Niestety tu porażka -zapach kanałowy..smak super. Więcej na cydrowych nie będę robił -US05 gęstwa z piwa robi robotę :)

Z ciekawostek-gęstwa 4 miesięczna stojąca w lodówce-idealna i mocno pracująca :)

 

Warka 17 Piwośmieci

 2x puszka ekstraktu jasnego

0,25kg słód pszeniczny wędzony

0,5kg słód karmelowy jasny

0,2kg płatki owsiane

 

Chmielenie tylko na 15min gotowania

Cascade - 20g

Citra 30g

Mosaic 20g

Na zimno jeszcze coś wrzuce-tylko nie wiem co.

Z porażek -zniknął chmiel goryczkowy. Porażka 2 -chmiel wrzucony w skarpecie...skarpeta się rozwiązała-całośc w garze...

Link to comment
Share on other sites

Goryczka fajna -nie za mocna ale taka chwilowa. 

Co prawda żona nie dała rady przełknąc-ale to taki mój miernik-znaczy więcej jak 60IBU.

Na zimno 

Wilamette 20g

Rakau 15g

 

Zobaczymy co będzie :)

 

No i kolejny cydr wstawiony biedronkowe jabłko 3l +1l pomarańczy + gęstwa z Piwośmieci.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
17- bardzo fajne piwko. Chmielenie na ostanie minuty dało genialną goryczke-taki strzał i znika. Podoba mi się to :) Warka już prawie znikła...

 

18. Palone. 

Założenie mocno czarne i mocno palone

2x puszka ekstraktu jasnego

0,1kg słód ciemny karmelowy

0,5kg jęczmień prażony

0,5kg żyto prażone

kawa zaparzona w ekspresie ok 100ml

 

Chmielenie 

 na 60min gotowania -Sybilla -40g

 

na 10min

Cascade - 15g

Citra 15g

Wilamette 15g

 


 

No paloności nie ma :( Jest za to paskudny alkohol.. za wysokie temperatury były :(

Smak zielonego piwa.. lekko kawowy, palony, trochę prażonego jęczmienia-ale ogolnie słabo :(

Na zimno 15g Cascade

15gr Simcoe

5 gr herbaty lapsang (bo okazało sie że tylko tyle zostało :( )


 

19. Jasne letnie -dla znajomego -na 30l piwa

Lekkie i aromatyczne piwo

 

2x puszka ekstraktu jasnego

0,1kg słód jasny karmelowy

0,5kg słód pszeniczny

0,5kg słód pszeniczny wedzony

 

 

Chmielenie 

 na 30min gotowania -Iunga -25g

 

na 10min

Cascade - 15g

Citra 15g

Worrior 15g

 

Wyszło 9BLG -na zimno ma być dodana Citra 30g

 

No i kolejny cyderek -tym razem z porzeczką :) 4l soku jabłkowego, 2 litry porzeczki 2 litry wody

Edited by javiki
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Kilku warek nie ma -ale nic takiego Ipy Sripy :)

Dzisiaj Jacerowo-javikowa interpretacja dymu :)

2x puszka ekstraktu jasnego
0,2kg słód ciemny karmelowy
0,2kg słód pszeniczny ciemny
0,3kg jęczmień palony
0,2kg żyto palone
0,1kg kawa zbożowa
 
Chmielenie 
 na 30min gotowania -Iunga -30g
 
na 15min
20g Lomik i 12g jakiś nowozelandzki :)
Drożdze US05
 
Jako aromat dymu
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

I znów przerwa w zapiskach. Ot nic nowego :)

 

Zasyp
–  ekstrakt jasnego -2 szt (2x1,7kg)
– 0,2kg słód czekoladowy 1200
– 0,12kg jęczmień palony
– 0,15kg karmelowy ciemny 

– 0,15kg karmelowy jasny
– 0,08 żyto palone

Chmiel COLUMBUS 30g -1h

 

Chmiel Centinental -25g -5min ( po wyjęciu przełożony na 25min do reszty gara)

Na 3 dni 10gr Centinental przed rozlewem ( nie wyszło)

Drożdze T-58 -pierwszy raz...

Edyta przed rozlewowa

Niby wiele warek za sobą nie mam-ale już przyzwyczajenia są... Na US05 po 10 dniach z 12-15 miałem zejście do 2BLG. Tu było T58 (pierwszy raz). Powinienem uważać... Dzisiaj od rana 100 rzeczy na raz-min zabutelkowanie. Wszystko wyparzone, zdezynfekowane, zalana lazienka i kuchnia, mokro wszędzie, cukier rozpuszczony i przygotowany -czyli rozlewowy armagedon w pełni... piwo przelane do fermentora z kranikiem, dodany cukier do refermentacji... i wtedy przypomniało mi się żeby sprawdzić BLG...Oczywiście nie szło znaleźć baligometru-ale jest-wlane i...6BLG..z 12... Jakaś masakra...I co teraz...Piwo super- ale..nie tyle.... Zlałem z powrotem-z tym cukrem, z napowietrzeniem...Może ruszy i zejdzie do 3...Ech kurrr...Nie lubię poniedziałków 1f641.png:(

 
Edited by javiki
Link to comment
Share on other sites

Przypomniało mi się-było nowe :) W ramach porządku odnalazłem ostatnie butelczyny szybkiego piwka w stylu american Stout :)

Szybkie bo był ekspress :) Od rozpoczęcia wrzenia w garnku wody do momentu zadania drożdży - 20 minut :) Co więcej 6 dni fermentacji - i zlew do butelek- 4 dni w butelkach i było wypite :) I jeszcze było pijalne - gorzkie, mocno wytrawne-prawie wodniste, ale z cytrusami w aromacie :)

Na kuchence zagotowałem 4 garnki 5 litrowe wody ( w każdym ok 3.5l) w dwóch garnkach był wrzucony ekstrakt płynny 1,7kg i dodany woreczek z chmielem Centinental 30g do jednego garnka  i Amarillo 20g i Cacade 18g do drugiego. Do 3 garnka z goraca wodą -ok 80st wrzuciłem w woreczku Jęczmień palony -300g, słód czekoladowy 200g, płatki owsiane błyskawiczne 300g, żyto palone 150g. Po 15 minutach zlałem płyny do fermentora. A słody zalałem zawartością 4 garnka. Odczekałem ok 3 minuty i zlałem do fermetora. W fermentorze było ok 12litrów gorącej brzeczki na co dorzuciłem 9l lodu z zamrażarki. Po ok 5 minutach lód był rozpuszczony a temp brzeczki ok 32st. Wtedy wlałem.... zimną gęstwę z lodówki....Całośc zamknąłem-i zacząłem sprzątać. temp mieszkaniowa -ok 24st.  Na drugi dzień była ładna piana. temp fermentora ok 30st. Po 5 dniach Blg wynosiło 3 ( początkowego zapomniałem zmierzyć -zakładam ok 12). 6 dnia zlałem do butelek dodając ok 4gr cukru na 0,5l. Butelki stały w domu. Po 4 dniach była degustacja w szerszym gronie. Nagazowanie było jeszcze słabe -takie delikatne, jednak bardzo przyjemne. Piwo było gładkie :) Ciała bardzo mało, alkohol niewyczuwalny za to estrów..no tych było sporo :) Jednak piwo zeszło szybko. latem resztę szybko dopiłem. Leżąc tylko zyskiwało. Teraz po roku-estry zniknęły została mocna ale nie łodygowa goryczka i lekki aromat amerykańskich chmieli. Fajna piana-mocna, długo będaca na piwie, drobno pęcherzykowa. Niektóre eksperymenty się udają :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.