Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zamierzam uwarzyć piwo świąteczne dokładniej piernikowe na bazie 2 ekstraktów Słodowych ilośc piwa 20l-25l

 

Ekstrakt 1 to 3kg

Ekstrakt słodowy ciemny PROFIMATOR MALT DARK 3kg

Kolor 120-150 EBC

 

Ekstrakt 2 to

Ekstrakt słodowy WES ciemny 1.7kg

Barwa 600 - 800 EBC

 

Przyprawy:

Cukier kandyzowany lub brązowy ( nie wiem co lepsze do piwa )

Goździki

Cynamon w lasce

Imbir

Ziele Angielskie

Kardamon

Skórka Pomarańczy

Chmiel

Sugerowałem się piwem Świątecznym z browaru Kormoran

Chciał bym uzyskać dosyć słodkie piwo idealne na zimowe wieczory.

 

I tu mam problem o który was doświadczonych piwowarów poproszę

W jakich ilościach i kiedy dodawać przyprawy Do gotowania , na cichą a może tu i tu ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wczoraj uwarzyłem świąteczne, i wszystkie przyprawy dodam na cicha. Jak gotujesz np cynamon czy goździki to mogą rożne efekty dać, cynamon zalegającą goryczkę a goździk może zdominować wszystkie inne przyprawy. A co do proporcji to się nie wypowiadam bo sam jeszcze nad tym myślę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do przypraw to dodaję je na ostatnią minutę gotowania w następującej ilości:

 

Goździki 2-3 sztuki

Cynamon 1-2 sztuki kory

Skórka pomarańczy 30g -40g

Imbir kawałek kłącza świeżego lub suszonego

Ziele angielskie 2-3 ziarna

Kardamon - 3 -4 sztuki

 

 

Chmiel Marynka ok 30gram (dodane na cały proces gotowania 1h)

 

 

Taki przepis dostałem od bardzo doświadczonej Piwowarki

 

A co wy sądzicie o tych ilościach ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.