Jump to content
dz1d

Bogata historia warzenia Wytwórni Napojów Alkoholowych "Nadzieja"

Recommended Posts

Na razie nie jest zbyt bogata, ale za kilkadziesiąt wpisów będzie wyglądać zacnie. Do tej pory spłodziłem jeden cydr, trzy warki z puszek i jedną warkę z zacieraniem, ale tylko 10l, chłodzoną w śniegu i wszystko było na oko, więc się nie liczy.
Dzisiaj popełniłem pierwszą pełnoprawną warkę, czyli:

No. 1 AIPA "Real Deal".
Słody:
Pale Ale 4,8 kg; Crystal 150 0,4 kg; Aroma 0,2 kg
Chmiel:
Bravo 35 g; Citra 65 g; Cascade 60 g
Drożdże:
Safale US-5

25-Oct-2014
Zacieranie:
Słody wsypane do 16l wody.
67°C przez 90 min
78°C przez 5 min
Wysładzanie przy użyciu 12l wody w 80°C
Chmielenie:
Bravo 35g, 60 min
Cascade 20g, 15 min
Citra 25g, 10 min
Cascade 25, 5 min
Citra 25g, 3 min

Jak już koledzy w postach poniżej zauważyli jest to zestaw z twojbrowar. W instrukcji było napisane, że to na 20l i 16 blg. Mi tych blg wyszło trochę poniżej 16, ale objętości tylko 15l (wydajność 47,4%). Nie przeszkodziło mi to jednak w przeprowadzeniu chmielenia jakbym ciągle miał te 20l. Ale i tak będzie pyszne!

04-Nov-2014
Przelanie na cichą:
Przelałem i chmieliłem przy 6,5 blg.
Cascade 15g
Citra 15g

17-Nov-2014
Butelkowanie:
Blg ledwie drgnęło i spadło do 6. Stwierdzając buńczucznie, że raz się żyje, dodałem 4g cukru na litr i zabutelkowałem.

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz bardzo dobry węch, bo to rzeczywiście zestaw z twojbrowar. Moja praca na razie jest bardziej odtwórcza niż twórcza, więc podejrzewam, że jeszcze parę takich zestawów zrobię w przyszłości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To, że korzystasz z gotowych zestawów nie jest niczym złym. Za mną 6 warek i póki co wszystkie były na bazie receptur zaciągniętych z sieci (ten zestaw na AIPA z TB to był prezent). Na forum nie brakuje takich co komponują swoją własną recepturę od pierwszej warki lub co w jednej warce chcą uwarzyć dry oatmeal milk coffee american stout. Według mnie to nie jest dobry kierunek :)

 

Tak więc powodzenia w warzeniu i wytrwałości w prowadzeniu wątku.

Edited by PawelH

Share this post


Link to post
Share on other sites

No. 2 Sweet/Milk Stout "Kropki Bordo" (zestaw z twojbrowar.pl)

Słody:
Pale Ale 3,7 kg; Karmelowy ciemny 0,4 kg; Chocolate 0,35 kg; palony jęczmień 0,2 kg
Chmiel:
Northdown 25 g
Drożdże:
Nottingham

05-Jan-2015
Zacieranie:
Słody pale ale i karmelowy wsypane do 12 litrów wody
67°C przez 70 min
Chocolate i palony jęczmień
67°C przez 10 min
78°C przez 5 min
Wysładzanie przy użyciu 15l wody w 80°C
Chmielenie (70 min):
Northdown 25g, 60 min
Laktoza 500 g, 15 min

Wnioski: Po schłodzeniu wyszło 21 litrów i 14 blg (wydajność: 66,8%). Nie przelewać zacieru prosto z gara do wiadra na filtrację, bo wszytko jest potem zachlapane (zapamiętać: następnym razem zakręcić kranik), a na cieknącą złączkę od chłodnicy najlepsza jest srebrna taśma. Do tego popełniłem post w wątku "Ostry dyżur" http://www.piwo.org/...680#entry323859

07-Feb-2015
Butelkowanie:
Po schłodzeniu i zadaniu drożdży oddałem trochę brzeczki do słoika na test FFT. Wyszło 5 blg. Dzisiaj zmierzyłem blg w fermentorze i wyszło również 5 blg. Z moich zapisków wynika, że laktoza dodała 2,5 blg, wiec jest spoko. Acha, świadomie olałem cichą, bo i tak nie miałbym kiedy tego zrobić.

Wnioski: Podkolanówka działa równie dobrze jak rajstopy. Pamiętać, żeby mieć dobry mazak do pisania po kapslach. Koniecznie kupić taboret gazowy.

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

No. 3 Foreign Smoked Stout "Ciemny ogród" (zestaw z twojbrowar.pl)

 

Surowce:

Słód pale ale 3,3kg, słód wędzony 1 kg, słód czekoladowy 0,3kg słód brown 0,3kg, słód pale chocolate 0,3kg, płatki jęczmienne 0,3kg, jęczmień palony 0,4kg, chmiel Target 40g.

 

02-May-2015

11:45 Rozpoczęcie podgrzewania 15l wody do 72 stopni

12:20 Wsypanie słodu pale ale i płatków jęczmiennych.

13:20 Wsypanie pale chocolate i chocolate.

13:35 Wsypanie jęczmienia palonego.

13:50 Negatywna próba jodowa. Koniec zacierania. Temperatura przez całe zacieranie 65 stopni. Rozpoczęcie podgrzewania do mash-out (przydałby się elektroniczny termometr)

13:55 Osiągnięcie temperatury 78 stopni, rozpoczęcie mash-out (po wymieszaniu było 75 stopni)

14:00 Przelanie zacieru do kadzi filtracyjnej

14:10 Rozpoczęcie podgrzewania 12l wody do wysładzania (przydałby sie sprytniejszy garnek do podgrzewania wody)

14:35 Rozpoczęcie filtracji (złoże w plastiku, przelewać do plastiku, w garnku 30l podgrzewać wodę, koniecznie zmajstrowac sobie deszczownice)

16:45 Koniec wysładzania. 23 litry, 14 blg (ale trochę gorące było)

16:55 Rozpoczęcie podgrzewania do zagotowania

17:25 Wrzenie

17:30 Rozpoczęcie chmielenia. Chmiel Target 40g od początku.

18:30 Koniec chmielenia. Rozpoczęcie chłodzenia.

19:00 Osiągnięcie 20 stopni.

19:20 Pomiar końcowy 20l, 17 blg (wydajność: 70%). Zadanie wcześniej uwodnionych drożdży US-04 (następnym razem w przegotowanej wodzie) i szybka transformata fouriera (FFT)

 

23-May-2015

FFT wykazywało 5,5 BLG, pomiar w fermentorze wykazał 6 BLG. Smak: dużo goryczki i paloności, zero dymu. Butelkowanie przewidziane na 4-7 czerwca.

 

30-May-2015

Butelkowanie z cukrem w ilości 6g/l

 

05-Jun-2015

Pierwsza degustacja: gazu mało, smak dobry.

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

No. 4 Black AIPA "Notorious B.L.G"  (zestaw z twojbrowar.pl)

 

Surowce:

Słód Pale Ale 4,6kg, Słód Crystal 0,4kg, słód Chocolate 0,3 kg, słód Black 0,2 kg, chmiel Bravo 25g, chmiel Dr Rudi 25g, chmiel Cascade 80g.

 

12-Sep-2015

13:10 Wsypanie słodów jasnych 68 st.

14:40 Wsypanie słodów ciemnych 65 st. Mash-outu nie było, bo się gaz skończył

15:15 Przelanie na filtrację

15:45 Ułożenie złoża i rozpoczęcie filtracji. Ostanie wysładzanie na talerzyk w fermentorze, od następnej warki lodówka i instalacja z rurek CPVC

18:10 Koniec filtracji. 24l i 12 BLG na gorąco

18:20 Początek chmielenia.

20:40 Zadanie drożdży (nie zapisałem jakich). 20l 15,5 BLG (wydajność: 59,9%).

 

Dorabiany wąż strasznie cieknie i szara taśma już nie pomaga podczas chłodzenia

 

26-Sep-2015

Chmielenie na zimno

 

24-Oct-2015

Butelkowanie. 4 BLG. Nie zapisałem ile dodałem cukru

 

08-Nov-2015

Pierwsza degustacja. Klepie długozalegającą gorzyczą. Paloność w akceptowalnej normie. Aromaty chmielowe mało intensywne. Gaz jest, ale bez przegięcia.

 

05-Feb-2016

Po ponad 3 miesiącach od zabutelkowania jest całkiem spoko - mi wchodzi. Jednak mój zryty nos nie wyczuł żadnych chmielowych aromatów. Może wywietrzały?

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

No. 5 Pils "Elbinger Pilsener" (zestaw z homebrewing.pl)

 

Surowce:

Słód pilzneński 4kg, słód karmelowy Carapils 0,3kg, chmiel Magnum 20g, chmiel Lubelski 20g, drożdże S-23

 

25-Sep-2015 25-Oct-2015

13:00 Rozpoczęcie podgrzewania 14l wody

13:45 70 st. Dodanie słodów, 65 st. Rozpoczęcie zacierania

14:25 Podgrzewanie do 70 st.

14:30 70 st. drugi etap zacierania + mash-out

15:00 Przelanie na filtrację do lodóweczki

15:45 Rozpoczęcie filtracji

17:00 Koniec filtracji. 23l. Użyto 14l wody do wysładzania.

17:30 Początek chmielenia

18.30 Koniec chmielenia. Początek chłodzenia.

19:00 Koniec chłodzenia, bo nie mam czasu. 23 st (20l, 12 BLG, wydajność: 58,5%)

19:20 Napowietrzenie i zadanie drożdży.

 

22-Dec-2015

Musze sprawdzić kiedy warzyłem tego pilsnera, bo nie mogę uwierzyć, że stał w fermentorze przez 3 miesiące. Gdzie ja położyłem te notatki...

Tak czy siak temperatura fermentacji bujała się pomiędzy 8 i 12 stopni (zdawałem sobie sprawę, że mogą się rozpanoszyć jakieś dziwne smaki i zapachy, ale jak dzisiaj, przy butelkowaniu wziąłem łyka, to stwierdziłem, że jedyną wadą tego piwa jest to, że było za ciepłe i bez gazu), a końcowe BLG wyniosło 3 (trochę za dużo, ale biorąc pod uwagę tak długą fermentację zdecydowałem, że czas najwyższy na butelkowanie). Było jasno bursztynowe i klarowne niczym Tyskie z puszki, ale tylko przez chwilę, bo mi się osady zabełtały przez przypadek. Wsypałem 7 gram cukru na litr i wlałem w butelki. Na razie na powrót stoją w tym samym miejscu, co podczas fermentacji, ale jakoś w styczniu przeniosę je gdzieś gdzie będzie te 0-2 st.

 

09-Feb-2016

W poprzedni weekend wziąłem pierwszego łyka. Można go porównać do sklepowego, niby ok, ale coś mi nie gra. Zapach dobry, klarowność dobra, tylko ta gorycz jakaś taka... jakby nie od chmielu. Następnym razem będę krócej trzymał w fermentorze, ale reżim temperaturowy to niestety dopiero jak kupię lodówkę. Jedyna pociecha w tym, że laikom smakuje ;)

 

26-Mar-2016

Smakuje coraz lepiej, goryczka się ułożyła i jest mniej zalegająca. Jestem z niego bardzo zadowolony, szkoda, że tak mało zostało.

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcesz powiedzieć, że drożdże dolnej fermentacji zadałeś w 23 °C? I może jeszcze będziesz to fermentował z temp ok 20-stu °C? A potem będzie narzekanie, że zestaw Doroty nie smakuje jak pils :ble: . Zamawiając ten zestaw http://www.homebrewing.pl/pils-125blg-zestaw-surowcow-p-697.html pewnie dostałeś dokładną instrukcję... Po coś ona jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

19:00 Koniec chłodzenia, bo nie mam czasu. 23 st

 

Osobiście, zważywszy na pogodę (nie wiem, czy masz przystosowany sprzęt chłodzący typu zamrażarka), skoro ma to być pils, to wystawiłbym fermentor na pole/dwór do rana - akurat temperatura by zeszła do jakichś przyzwoitych 10 - 12C, może nawet niżej - dla pilsa idealnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ojej, po prostu zimna woda z kranu miala  te 20 stopni i juz nizej nie chciala chlodzic. Natomiast fermentor stoi sobie w 10-11 stopniach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No. 6 Polski Lager "#Lagelove"  (zestaw z Centrum Piwowarstwa)

 

Surowce:

Słód pilzneński 3,6kg, słód monachijski 0,6kg, chmiel Marynka 40g, chmiel Lubelski 25g, drożdże Mauribrew Lager 497

 

06-Feb-2016

ok 12:00 Początek zacierania. 

Zacieranie wg przepisu. Coś mi filtracja utknęła, ale pociąłem złoże nożem i ruszyło

14:30 Koniec wysładzania. 23,5l, 9BLG (zmierzone spławikiem bez schładzania)

Warzenie wg przepisu

17:30 Koniec schładzania - 21 st. 19l, 14 BLG (wg przepisu miało wyjść 12 BLG, wydajność: 66,9%)

Zadanie drożdży. Fermentor stoi w szajerku gdzie jest 8-10 st.

 

Wnioski:

Elektroniczny termometr na stałe przymocowany do mieszadła spisuje się znakomicie. Sonda jest wodoszczelna, pomiar dokładny, tylko bezwładność cieplna (albo jakieś opóźnienia w elektronice) dają się we znaki. Jak na 30 zł to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Następnym gadżetem w browarze będzie jednak refraktometr. Mam dość gapienia się na szklany spławik i szturchania go palcem.

 

05-Mar-2016

Na ten dzień zaplanowałem butelkowanie. Niestety mętność i BLG (6) wskazywało na to, że fermentacja utknęła. Powodem mogła być zbyt niska temperatura, bo w pomieszczeniu było ok 8 stopni. Piwo nie miało żadnych dziwnych posmaków, więc niezrażony przelałem na cichą (której nie planowałem). W obawie, że drożdże, które trafiły do nowego fermentora nie będą skore do współpracy pobrałem gęstwę do słoika, dolałem wody, zabełtałem porządnie i na drugi dzień zadałem to co nie opadło na dno. Następna kontrola na Wielkanoc.

 

25-Mar-2016

Kolejna kontrola. Spławik pokazał coś pomiędzy 3 i 3,5 BLG. Sprawdziłem czy nie kłamie robiąc pomiar moim nowiutkim refraktometrem. wskazał 7, co po wrzuceniu w kalkulator dało 3.3 BLG i 5,94% alkoholu (kalkulator ze strony: http://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/). Decyzja podjęta - butelkuję. Na refermentacje dodałem 7g cukru na litr.

 

21-May-2016

Niestety ciągle widoczne jakieś zmętnienie, które nie chce zniknąć. Poza tym 7g na litr to trochę za dużo, nie można nalać za jednym razem do butelki, bo piana wyłazi.

 

Pozdrawiam wszystkich fanów i dajcie sóba  ;)

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

No. 7 Weizenbier "Łan Direction"  (zestaw z Centrum Piwowarstwa)

 

Surowce:

Słód pilzneński 2,1kg, słód pszeniczny 2,3kg, chmiel Lubelski 25g, drożdze Safbrew WB-06

 

03-May-2016

ok. 22:00 Rozkręcenie startera na mieszadle magnetycznym. 1l wody, 100 g suchego ekstraktu

 

04-May-2016

12:30 Podgrzanie 14l wody do temperatury 48 st, ale wzrosła do powyżej 60, bo szukałem tytrytek do umocowania sondy przy mieszadle. Dolałem 3l zimnej wody.

12:50 Wsypanie słodów przy temperaturze 49 st. Po wsypaniu temperatura ustaliła się na 48 st. (miało być 44-45)

13:00 Podgrzanie do 67 st.

13:20 Osiągnięcie 67 st.

14:20 Negatywna próba jodowa, przełożenie do lodówki turystycznej na filtrację. Nie wykonano mash-out

15:00 Sprzątanie, podgrzanie 16l wody i rozpoczęcie wysładzania

15:40 5l - fermentacja stanęła po raz pierwszy i jedyny

17:00 Koniec filtracji, 27-28l (trudno powiedzieć, bo się skala skończyła). BLG 10. 

17:15 Początek podgrzewania. Warzenie przeprowadzam na dwa garnki 30l i 10l, bo do jednego może i by się zmieściło, ale na pewno by piana wyłaziła

17:45 100st - początek warzenia, wsypanie chmielu. Chmiel wsypałem tylko do dużego gara, niestety wg przepisu ilość chmielu została przygotowana na 20l, a więcej chmielu nie mam.

18:45 Koniec warzenia. Po wlaniu zawartości małego garnka do dużego wyszło 12,5 BLG. Rozpoczęcie chłodzenia. Łącznik prosty pomiędzy chłodnicą, a wężem cieknie. Zamontowano kolankowy i nie cieknie. 

19:30 Koniec chłodzenia - 22,3 st

19:45 Wlanie drożdży ze startera. 23l, 12 BLG (wydajność 65,8%), temperatura fermentacji - 21,4 st.

 

Wnioski:

Refraktometr spisał się znakomicie - częstość i szybkość pomiaru pozwoliła na osiągnięcie zakładanej gęstości bez żadnego problemu. Udało mi się stworzyć instalację do chłodzenia, która nie cieknie w żadnym miejscu i nie wygląda jak mokry sen McGyvera. Podczas przelewania z gara do fermentora nie dekantować do ostatniej kropelki, bo się osad po whirlpoolu zaciąga (gdzieś miałem taka szklana rurkę z otworem z boku).

 

05-May-2016

08:00 Piana na 1,5cm a w środku tak się kotłuje, jakby się gotowało. Taki szybki i gwałtowny start to chyba zasługa startera.

 

13-May-2016

Od 3 dni refraktometr pokazuje niezmiennie 2,5 BLG. Butelkowałbym, lecz wyjazd zmusza mnie do odłożenia tego o tydzień.

 

24-May-2016

Zabutelkowane. Wyszło 43 butelki, cukru 7g/l a alkoholu 5,1%. Smak rewelacyjny. Mam spore oczekiwania co do tego wypustu.

 

2-Jun-2016

Spróbowane. Smakuje poprawnie. Żadnych dziwnych posmaków i zapachów. Chyba najlepsze moje piwo do tej pory. Zapamiętać: następnym razem zwiększyć ilość słodu pszenicznego.

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki szybki i gwałtowny start to chyba zasługa startera

 

Nie startera lecz drożdży wb-06 oraz wysokiej temperatury fermentacji. Startery z drożdży suchych są bezcelowe

Share this post


Link to post
Share on other sites

No. 8 Saison "Sezon na wieszcza"  (zestaw z Homebrewing.pl)

 

Surowce:

Słód pilzneński 2,7kg, słód wiedeński 0,8kg, słód pszeniczny 0,7kg, słód karmelowy Carahell 0,2kg, słód karmelowy Cararoma 0,2kg, słód zakwaszający 0,1kg, Curacao 20g, glukoza 0,3kg, chmiel Marynka 30g, chmiel Saaz 30g, drożdze Fermentum Mobile "Odkrycie Sezonu"

 

30-Sep-2016

ok. 22:00 Rozkręcenie startera na mieszadle magnetycznym. 1l wody, 100 g suchego ekstraktu

 

01-Oct-2016

09:00 Początek sprzątania w garażu

12:00 Strat podgrzewania 12l wody

12:40 Początek zacierania. Wodę przelano do lodówki turystycznej i wrzucono słody, temp. po wymieszaniu - 65 st. C

13:30 Po ponownym wymieszaniu zawartości lodówki termometr zaczął pokazywać 60 st. C, wlanie 5,25l wody z czajnika podniosło temperaturę do 68 st. C

14:30 Rozpoczęcie wysładzania

15:45 Koniec wysładzania - jakieś ciemne wyszlo, 23l

16:05 Start podgrzewania do warzenia

16:40 Początek warzenia

17:45 Koniec warzenia, rozpoczęcie chłodzenia

18:15 Koniec chłodzenia - 18l i 15 BLG (wydajność 61%). Dolano 2 litry kranówki i wyszło 20l i 14 BLG (wydajność 63%). Następnie wlano drożdże ze startera, temp. fermentacji 21-22 st C.

 

Wnioski:

Darować sobie wsadzanie termometru na stałe do lodówki podczas zacierania. Na początku porządnie wymieszać, zmierzyć temp i zamknąć klapę. Ewentualnie powtarzać co kilkadziesiąt minut. Przygotować sobie dużo wrzącej wody, bo czajnik nie daje rady podczas podnoszenia temperatury w lodówce. Warzyć bez przykrywki, bo chmiel lubi się do niej od spodu przykleić. Wymyślić jakiś sposób na zagospodarowanie wody z chłodzenia. Pomyśleć o kaskadzie.

 

02-Oct-2016

08:00 W fermentorze kotłuje się jakby gazowane było. Czy taki szybki i gwałtowny start to zasługa startera?

 

11-Oct-2016

Od 3 dni refraktometr pokazuje 6, po wrzuceniu w kalkulator wychodzi 2,5, wniosek nasuwa się sam - zlewamy na cichą!

 

30-Oct-2016

Dalej 6 BLG, więc sytuacja się nie zmieniła od zlania na cichą. Zabutelkowano 37 butelek z 3,5g cukru na butelkę. Zapach i smak na tym etapie prawidłowy (a przynajmniej nie odpychający).

 

06-Jan-2016

Drożdże robią robotę. Czuć w piwie belga. Żadnych lewych zapachów ani smaków. Jedyny minus to drożdże, które w butelce tworzą zbity osad, którego nie da się po prostu odmoczyć. Ale przynajmniej piwo jest klarowne niczem łza!

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

#9 Pumpkin Ale "Dynia z ryja"

 

Surowce:

Słód pale ale 5kg, słód bursztynowy 0,5kg, słód karmelowy 0,5kg, chmiel Fuggles 60g 6,8%, dynia „Hokkaido” 2,2kg, łuska ryżowa 250g, drożdże Fermentum Mobile „Wichrowe Wzgórza”.

 

Przyprawy:

4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka ziela angielskiego rozbitego młotkiem. Razem 19g.

 

11:00 Włożenie dyni do piekarnika, 180°C na 60 min. Dynia pokrojona w dość grube paski i posypana cukrem trzcinowym, a na koniec byle jak podziabana dziabakiem do ziemniaków.

13:30 Podgrzanie 12 litrów wody do 80°C, przelanie do lodówki turystycznej, wrzucenie słodów, dyni i łuski. Bardzo gęsta mieszanina. Temperatura 60°C.

13:50 Podgrzanie i dolanie prawie wrzących 6 litrów wody, żeby w końcu dało się to mieszać. Temperatura 69°C.

14:50 Negatywna próba jodowa – koniec zacierania. Temperatura 67°C

15:00 Początek filtracji. Podgrzanie 12 litrów wody.

16:10 Koniec filtracji. 23 litry, 16 BLG

16:20 Początek podgrzewania do chmielenia

17:00 Początek chmielenia. Zaplanowałem chmielenie 15g na 60 min i 30g na 5 minut + przyprawy, ale coś mi padło na mózg i w ostatniej chwili zdecydowałem, że dam 30g na 60 min Obym nie żałował.

18:00 Koniec chmielenia, start chłodzenia.

18:25 Koniec chłodzenia. 22°C, 17 litrów, 19 BLG. Wyparowało mi 6 litrów, następnym razem trzeba dawać mniejszy power na taborecie. Zdecydowałem dolać 3 litry z kranu i wyszło 21 litrów i 15 BLG

18:45 Zadanie drożdży. Zapomniałem, że w starterze jest litr wody, więc początkowe BLG będzie niższe niż 15, ale jak sobie o tym przypomniałem, to już było za późno.

 

30-Oct-2016

22 litry stoją sobie w pomieszczeniu gdzie jak na razie jest 17-18°C, ale tendencja raczej będzie spadkowa. Fermentacja burzliwa już hula na całego.

 

13-Nov-2016

Wygląda na to, że fermentacja burzliwa w 16 stopniach albo utknęła, albo się zakończyła. Pomiar nawet po przestawieniu do cieplejszego pomieszczenia wskazywał 8-9 BLG przez kilka kolejnych dni (po wrzuceniu w kalkulator 3,8-4,8). Jak na moje niewprawione oko, to dużo, ale skoro pomiar się nie zmieniał, to przelałem na cichą.

 

05-Dec-2016

8 BLG, czyli tak naprawde 3,8 BLG. Dodałem 2,5 g cukru na butelkę i zakapslowałem.

 

31-Dec-2016

Mętne. W smaku czuć przyprawy. Niestety niewielu osobom smakuje. Jest śmiesznie mało gazu. Przy nalewaniu można trzymać butlekę pionowo w dół i piany robi się akurat na dwa palce (która opada w kilkanaście sekund). Najwidoczniej 3,8 BLG to dolny limit do jakiego zeszły drożdże. Pamiętać żeby zawsze robić FFT.

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

#10 Porter Bałtycki "Porter Bandycki" (zestaw z homebrewing.pl, ale z małym bonusem ode mnie)

 

Surowce:

Słód wiedeński 3kg, słód monachijski typ I 2,5kg, słód monachijski typ II 1 kg, słód karmelowy Caramunich typ I 0,7kg, słód karmelowy Carahell 0,5kg, słód barwiący Carafa I 0,3kg, chmiel Marynka 40g,chmiel Lubelski 30g, śliwka wędzona 500g, drożdże Fermentum Mobile "Bawarska Dolina".

 

29-Dec-2016

13:00 Podgrzewanie 20l wody

13:25 Temperatura 73 st. C. Wsypanie słodów jasnych i karmelowych

13:32 Temperatura 68 st. C. Rozpoczęcie zacierania

14:03 Podgrzanie

14:20 Temperatura 73 st. C.

14:50 Wsypanie słodów ciemnych i podgrzanie do mash-outu

15:00 Temperatura 76 st. C. Początek filtracji

17:15 Po wysłodzeniu 16l wody osiągnięto 24l i 19 BLG

17:45 Podgrzewanie do chemielenia

18:10 Początek chmielenia 80 min (60 min Marynka, 20 min Lubelski, 5 min wędzone śliwki)

19:30 Koniec chmielenia. Start chłodzenia

20:00 Temperatura 19 st. C. Koniec chłodzenia 

20:20 Zadanie drożdży. 20l, 22 BLG (wydajność 60,1%). Fermentacja burzliwa w pomieszczeniu o temperaturze 12 st. C (tendencja spadkowa). Wykonano szybką transfomatę fouriera (FFT)

 

30-Dec-2016

Fermentacja ruszyła po około 24 godzinach. Przy zastosowaniu litrowego startera rozkręconego 24 godziny przed zadaniem wydaje się, że to dość długi lag. Przy następnym piwie podobnego kalibru rozkręcić starter 48 godzin przed zadaniem (albo zrobić dwa litry jak dorwę większą elrenmajerkę).

 

06-Jan-2016

Jak temperatura na dworze spadła do -15 st. C to w pomieszczeniu zrobiło się dosyć zimno. 8,1 st. C to minimum do jakiego zeszła temperatura, potem oscylowała koło 9 st. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

09-Jan-2017

FFT wykazało 13 BLG, po korekcie - 8,5 BLG. Ale czy to dużo? Zobaczymy co pokażą pomiary piwa w fermentorze.

 

19-Jan-2017

Refraktometr w fermentorze pokazuje 15 BLG, czyli po korekcie - 14,99. Chyba coś nie tak z tym kalkulatorem, bo 16 BLG po korekcie pokazuje 19. Może przy tak dużej zawartości alkoholu kalkulatory są o kant kuli otłuc i trzeba sięgnąć do tradycyjnych środków - rurka + spławik?

 

Sprawdziłem spławikiem. 11 BLG. Smakuje wybornie - paloność i dym z wędzonej śliwki. Ale 11 BLG w porterze to za dużo - zostawiam i czekam dalej.

 

23-Jan-2017

Coś pomiędzy 10 a 11 BLG. Temperatura 11 st. C. Chyba wzięło i stanęło...

 

26-Jan-2017

Zlałem na cichą (10 BLG) i dolałem starter świeżutkich S-23. Najgorzej, że temperatura skoczyła do 13 st. C. Jeśli uczyć się na błędach, to najlepiej na swoich! ;)

 

29-Jan-2017

Operacja się udała - pacjent zmarł. Przeszczep drożdży S-23 na cichej sprawił, że po 3 dniach ciągle jest 10 BLG. Poczekam ze 3 tygodnie i zabutelkuje co wyjdzie.

 

18-Feb-2017

Temperatura cały czas wynosiła 9 - 10 st. C. 8 BLG. Nie ma dramatu - butelkuję. Do refermentacji dodałem 100 g cukru na ok 18 l co daje 5.(5) g na litr. Mam nadziej, że nie j...

 

15-Apr-2017

O Boże jakie dobre te piwo! Gdybym był tylko równie chytry jak polskie browary rzemieślnicze, to bym brał 25 zł za 0.33l ;)

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

#11 Belgian Pale Ale "Nazwa tymczasowa" (zestaw z homebrewing.pl)

 

Surowce:

Słód pale ale 2,5kg, słód monachijski typ I 1kg, słód abbey 0,3kg, słód karmelowy carabelge 0,2kg, chmiel Brewer's Gold 30g, chmiel Styrian Goldings 30g, drożdże FM26 "Belgijskie Pagórki".

 

27-Jan-2017

9:00 Mycie podłóg, wystawianie sprzętu, kawka, ciastko itp

11:00 Start. Podgrzewanie wody

11:30 Woda zażółciła się od nowego, drewnianego mieszadła. Zaczynamy do nowa.

12:00 72 st. C. Wsypanie słodów - 66, 5 st. C

13:00 Podniesienie temperatury do 71 st. C (dolanie 5,1l wrzącej wody)

13:30 Rozpoczęcie wysładzania

15:00 Koniec wysładzania - 25l, 10 BLG

16:15 Początek podgrzewania do chmielenia

17:00 Początek chmielenia (mała obsuwa z powodu podmiany butli)

18:04 Koniec chmielenia (Brewer's Gold 30g - 5 min, Styrian Goldings 30g - 45 min)

18:25 Koniec chłodzenia, 20,6 st. C, 20l, 12 BLG.

18:45 Wlanie drożdży ze startera. Fermentacja w 20 st C.

 

Po warzeniu okazało się, że termometr elektroniczny mi się zborsuczył. Pokazuje temperature o 7-8 stopni wyższą. Mam nadzieję, że stało się to dopiero pod koniec dnia, bo inaczej wszystko będzie loterią. Wniosek: w browarze trzeba mieć więcej niż jeden termometr.

 

18-Feb-2017

2 BLG. W sumie gdyby nie to, że nie mam butelek i kapsli, to bym butelkował. A tak to przelałem na cichą i czekam na jakiś wolny weekend. Wstawiłem fermentor do pomieszczenia o 9 - 10 st. C, bo w kuchni ludzie się o niego potykali.

 

19-Mar-2017

Zabutelkowano 20l z 140g cukru. Na ciepło i bez gazu smakuje poprawnie. Chyba autoliza drożdży podczas przydługiej burzliwej mogła wpłynąć na zalegającą gorzyczkę, bo coś takiego dziwnego da się wyczuć.

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

#12 New Zeland Pale Ale "Placeholder" (zestaw z homebrewing.pl)

 

Surowce:

Słód Pale Ale 4kg, słód karmelowy 30 0,4kg, chmiel Pacyfic Jade 20g, chmiel Rakau 20g, chmiel Waimea 40g, drożdże FM52 "Amerykański Sen"

 

18-Mar-2017 Warzenie

11:00 Rozpoczęcie podgrzewania 18l wody

12:00 Rozpoczęcie zacierania 65 st. C

13:00 Rozpoczęcie filtracji

14:20 Koniec wysładzania 25l, 11 BLG

15:00 Początek warzenia

16:00 Początek chłodzenia

16:50 Zadanie drożdży 20l 12 BLG

 

01-Apr-2017 Przelanie na cichą

 

30-Apr-2017 Zabutelkowanie

Niestety przez ostatni miesiąc nie miałem kiedy tego zrobić. Okazja natrafiła się dopiero przy długim weekendzie. Piwo w stanie ciepłym i bezgazowym dobrze rokuje. Czuć dość ostrą goryczkę, ale mam nadzieję, że się ułoży. Niestety aromat chyba wyleciał razem z powietrzem z fermentora ;)

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

#13 American Weizen

 

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

#14 Robust Porter (zestaw z homebrewing.pl)

 

Surowce:

 

13-Nov-2017 Warzenie

06:20 Sprzątanie, ustawianie sprzętu

07:20 Wlanie wody. 16l

09:40 Początek wysładzania. 65 st. C

12:15 Koniec wysładzania. 13 BLG, 28l

13:05 Początek warzenia

14:05 Koniec warzenia. Początek chłodzenia

14:40 Koniec chłodzenia. 25 st. C

14:55 Zadanie drożdzy. 14 BLG, 22l

 

Przez gapiostwo zapomniałem dodać chmielu na flame-out, więc ta warka jest chmielona na zimno.

 

23-Nov-2017 

3 BLG. Zlanie na cichą.

 

22-Dec-2017

2 BLG. Butelkowanie z 6 g cukru na litr.

 

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

#15 Russian Imperial Stout (zestaw z homebrewing.pl)

 

01-Mar-2018

Na dwa dni przed warzeniem rozkręciłem litrowy starter. Plan jest taki, żeby po 24 godzinach wyłączyć mieszanie, pozwolić drożdżom opaść na dno, zlać płyn znad osadu, dolać świeżego ekstraktu słodowego i na nowo rozbujać na mieszadle. Zobaczymy jak wyjdzie.

 

02-Mar-2018

Te drożdżaki nie chcą się klarować. Po wstawieniu do lodówki podzieliły się na dwie warstwy, jedna bardziej, druga mniej gęsta bez wyraźnej granicy. Odlałem ok. 400 ml, dolałem 500ml i machina ponownie ruszyła. Oczywiście mieszadło znowu trzeba było rozkręcać na pych.

 

03-Mar-2018

Słody ledwo się zmieściły do garnka, po przełożeniu na filtracje ledwo zmieściły się w lodówce turystycznej. Wniosek: kupić większy garnek i lodówkę. Poza tym podczas wysładzania zapchałem deszczownicę młótem, a przy zadawaniu drożdży dipol z mieszadła wpadł do fermentora i chyba zostanie tam przez całą burzliwą.

A, byłbym zapomniał: ochlapałem sobie buty brzeczką.

 

21-Mar-2018

4 BLG i od dwóch dni bez zmian. Przelane na cichą. Zapomniałem, że rdzeń od mieszadła jest gdzieś w gęstwie, a ja jej nie przechowuje, tylko od razu w kanał. Trzeba kupić nowy.

Edited by dz1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.