Jump to content
Sign in to follow this  
rptu

American, Dry, Coffee Milk Stout - słody karmelowe

Recommended Posts

Witam

 

Naszło mnie na uwarzenie piwa w stylu Dry Stout (zbliżonego do Guinnessa). W ciemnych piwach nie gustuję ale wytrawny dry stout to coś co bardzo dobrze tolerują moje kubki smakowe ;)

Problem w tym, że lubię kawę i od dawna chodzi mi też po głowie Coffee Milk Stout, lubię również amerykańskie chmielenie więc myślałem też o czymś w stylu American Stout (~Black IPA). Nie mogąc się ostatecznie zdecydować na konkretny styl na najbliższą warkę postanowiłem zrobić tak:

Po filtracji podzielić warkę przed chmieleniem na 3 części:

 

- część 1 klasyczny Dry Stout,

 

- część 2 pod koniec gotowania laktoza, później kawa i wyjdzie Coffee Milk Stout

 

- część 3 mocniej nachmielić i wyjdzie American Stout

 

Oczywiście każda będzie posiadać swoje, właściwe dla stylu BLG.

Po przeanalizowaniu receptur na poszczególne style martwi mnie jedno. Zasyp na Dry Stouta w odróżnieniu od zasypu do American S. czy Coffee Milk S. praktycznie nie ma w składzie słodów: monachijskiego czy karmelowych (których na ogół do warki ~20L idzie po około 500g).

Kwestie słodu czekoladowego czy palonego wydaje się, że są tu nieco łatwiejsze do pogodzenia.

 

Jako zwolennikowi wytrawności w piwie specjalnie by mi nie przeszkadzał brak karmelowych w tych stylach, ale tysiące receptur na Coffee Milk S. czy American S. nie może się mylić ;)

Pytanie właściwe: chcąc jednym zasypem pogodzić te 3 zbliżone do siebie style, co począć z karmelowymi słodami?

Dać na standardową warkę np. Caramunich II ok. 200-300g i liczyć, że dla Coffe Milk S. i American S. wystarczy a dla Dry S. nie będzie za dużo? Czy pominąć karmelowe słody i dać nieco Monachijskiego ~500-700g?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak juz musisz tak kombinowana i to pogodzić to nie dawaj ani monachijskiego, ani tym bardziej karmelowego. Dry stout i milk stout to praktycznie jeden zasyp. American stouta nachmielic na na koniec gotowania i na zimno. Jedyna rada, wg. mnie.

 

Można zrobić tak:

Pale ale

Płatki owsiane

Czekoladowy pszeniczny

Jęczmień palony

Cukier do dry stouta, w celu pogłębienia wytrawnosci.

Edited by RobertJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp moze byc taki sam ale sweet stout powinien byc zacierany na slodko a dry na wytrawnie. Chyba ze wszystko zatrzesz na wytrawnie ii do sweet dasz wiecej laktozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie właściwe: chcąc jednym zasypem pogodzić te 3 zbliżone do siebie style, co począć z karmelowymi słodami?

Odpuścić sobie. Albo robić dry stout bez karmelowych, albo sweet stout z karmelowymi, monachijskimi. Są przepisy na sweet stout bez laktozy, a jedynie ze słodami karmelowymi i monachijskimi + zacieranie na słodko i ta różnica moim zdaniem jest istotniejsza od samej laktozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpuścić sobie. Albo robić dry stout bez karmelowych, albo sweet stout z karmelowymi, monachijskimi. Są przepisy na sweet stout bez laktozy, a jedynie ze słodami karmelowymi i monachijskimi + zacieranie na słodko i ta różnica moim zdaniem jest istotniejsza od samej laktozy.

 

Nie jestem takim zwolennikiem piw ciemnych, żeby zrobić każdy z tych styli osobno w niedługim czasie i w ten sposób ocenić co z nich w swoich warunkach jestem w stanie uzyskać. Chcę zrobić eksperyment (jednorazowy) z tymi stylami ciemnymi, które (smakowo) toleruję by sprawdzić nad którym z nich popracować w przyszłości w jednej z następnych warek. Problem że dry i milk coffe nieco się różnią. Łatwiej pogodzić zasyp i zacieranie na style american stout i milk (coffee) stout. Szukam złotego środka (o ile w tym przypadku to bezboleśnie się uda zrobić), który nie musi być wynikiem trzymania się kurczowo ram określających dany styl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.