Jump to content
MateuszO.

Imperialny stout

Recommended Posts

Witam, dwa tygodnie temu postanowiłem trochę poeksperymentować i stworzyłem coś na kształt imperialnego stouta z dodatkiem laktozy.

Słody:

-Pale ale 5kg

-Monachijski 1kg

-Pszeniczny 1kg

-Czekoladowy 0,2kg

-Caraaroma 0,25kg

-Prażona pszenica 0,2kg

Zacieranie

-60' 67stopni

-20' 72stopnie

Chmelenie

60' mieszanka chmieli z chmielenia ipy na zimno

5' 25g Cascade

1kg Laktozy

 

Wyszło 23l 22-23blg.

I teraz najważniejsze. Myślałem że mam zapasy drożdży a została mi tylko gęstwa po us05.

Dodałem i po 2 tyg w temp 17-18 zeszło do 10blg. Teraz się zastanawiam czy podnieść temp do ok 20 czy zasypać suchymi t-58.

 

Proszę o poradę osoby które mają coś do powiedzenia, innym serdecznie dziękuję :)

Edited by MateuszO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A wziąłeś pod uwagę, że nierefermentowalna laktoza podniosła ekstrakt o kilka stopni Blg (musiałbyś sobie policzyć o ile)?

Ja bym jeszcze potrzymał z 2-3 tygodnie, przy takim ekstrakcie nie ma się co śpieszyć z rozlewem.

Edited by KosciaK

Share this post


Link to post
Share on other sites

O ile dobrze liczę to laktoza dała 4,3blg. Więc odejmując ją to drożdże zjadły cukry od 19 do 10 czyli 9stopni co daje około 4-5 alko co raczej nie powinno zatrzymać US05, czy się mylę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

skoro 100g podnosi blg o około 0,28blg przy 20l to 1kg na 23l około 2,5blg (nie wiem czy można to zrobić z proporcji)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz rację, laktoza to nie cukier biały. Czyli bez laktozy z 20blg zeszło do 10 co daje koło 5-5,5% a więc us05 powinny pracować. Przeniosę chyba do 20 stopni i po tygodniu zmierzę ponownie. Później połowa pójdzie do gąsiora z płatkami dębowymi a połowa w butelki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz rację, laktoza to nie cukier biały. Czyli bez laktozy z 20blg zeszło do 10

A czy nie powinniśmy raczej odliczyć laktozy również od BLG końcowego - interesuje nas w końcu stopień odfermentowania piwa, bez uwzględnienia cukrów, które z założenia są niefermentowalne. W takim wypadku można przyjąć, że piwo zeszło z 20 BLG do ok. 7,5 BLG + 2,5 BLG z laktozy (skoro odjęliśmy ją od wartości początkowej, to można też od końcowej, daje to większą jasność odczytu informacji). Wiadomo, że chodzi o to samo, jednak resztkowego BLG na poziomie 10 bałbym się butelkować - 7,5 wygląda już bardziej przyzwoicie. Na pewno podniesienie temperatury to dobry pomysł dla bezpieczeństwa - a gąsior z płatkami dębowymi w celu dłuższego przetrzymania to pomysł wręcz idealny :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od FG też trzeba odjąć, bo przecież nadal w tych 10°Blg laktoza jest obecna.

Właśnie sobie wbiłem recepturę do BS i z tego co liczy to 1kg laktozy podbija ekstrakt o jakieś 2,7°Blg

 

Swoją drogą 23l i 22-23°Blg brzmi trochę podejrzanie... wymagałoby bardzo wysokiej wydajności powyżej 85%, a przy tak mocnych piwach raczej jest niższa niż normalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od FG też trzeba odjąć, bo przecież nadal w tych 10°Blg laktoza jest obecna.

Właśnie sobie wbiłem recepturę do BS i z tego co liczy to 1kg laktozy podbija ekstrakt o jakieś 2,7°Blg

 

Swoją drogą 23l i 22-23°Blg brzmi trochę podejrzanie... wymagałoby bardzo wysokiej wydajności powyżej 85%, a przy tak mocnych piwach raczej jest niższa niż normalnie.

Nie liczę receprut w programach ale wczoraj robiłem chyba juz 6 warkę w życiu belgian tripel i z 5kg pale ale, 1 kg monachijskiego wychodzi mi koło 23l 18blg więc z powyższej receptury gdzie jest więcej słodów 20 spokojnie może wyjść plus laktoza i tak powstało 22-23blg. Dzisiaj połowa poszła do szkła z płatkami, reszta jak zejdzie niżej bez płatków do butelek pójdzie a w 2015 robimy degustacje porównawczą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.