Jump to content
feelon

Piwny depozyt - Bydgoszcz - "Homebrew.pl" (ul. Poznańska 21)

Recommended Posts

Aktualny stan skrzynki (19/20):
1. Richert's Brewery - Pszenica - Hefe-Weizen - 11 BLG - 4,4% alk. -15.12.2014
2. Niby Browar - Witbier - 12 BLG
3. Niby Browar - IPA Single Hop Simcoe - 14 BLG - 31.01.2015
4. Krzysztof Jarosz - Cydr - 10.2014
5. Krzysztof Jarosz - Polish Ale - 12 BLG - 28.02.2015
6. Browar Marcina - Belgijsko-polskie pale ale - 16 BLG – 29.03
7. Browar Aviarium - Kolsch II - 13 BLG - 15.03.2015
8. Wykidajło - APA - 11 BLG - 01.04.2015
9. Chyba Browar - Imperial Irish Red Ale - 20 BLG - 11.03.2015
10. Chyba Browar - Amber Ale - 15 BLG - 11.03.2015

11. Browar Szyman - Robust Porter - 14 BLG - 15.03.2015

12. Marcin Szypura - American Oatmeal Stout - 12 BLG - 20.02.2015

13. Marcin Szypura - American Oatmeal Stout - 12 BLG - 20.02.2015

14. Szwagrowe - Sweet Stout - 13 BLG - 22.03.2015

15. Szwagrowe - Sweet Stout - 13 BLG - 22.03.2015

16. Szwagrowe - Dry Stout - 13 BLG - 22.03.2015

17. Szwagrowe - Dry Stout - 13 BLG - 22.03.2015

18. Szwagrowe - Saison - 16 BLG - 04.04.2015

19. Szwagrowe - Saison - 16 BLG - 04.04.2015

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć!

Spóźniona recenzja piwa z browaru Aviarium - RIS 21,5 Plato 05.02.2014

Piana - obfita, drobnopęcherzykowa, trwała, oblepiająca szkło - super!

Aromat - mocna czekolada, wędzona śliwka, wiśnia w czekoladzie, wyczuwalny dodatek miódu gryczanego-bomba!!!

Smak - początek czekoladowy, również wiśniowo-śliwkowe nuty, bardzo przyjemny, niestety kiedy dochodzi goryczka, która dla mnie była za bardzo łodygowa,ściągająca, zdominowała smak i odczucie w ustach na tyle, że odbierała trochę przyjemność spożywania.Piwo z ogromnym potencjałem, przyjemnie oleiste, gładkie, jednakże w moim odczuciu, goryczka do poprawy.

Ciekawy jestem czy autor podziela moje spostrzeżenia dotyczące goryczki?

Pozdrawiam piwowara i dziękuję za możliwość zdegustowania piwa! :beer:  :beer:  :beer:

Olaboga, takie stare piwo pijesz, nie boisz się że się otrujesz? :D

Goryczka to już chyba kwestia preferencji, ten szczep Mangroove Jack's podobno nie odfermentowuje bardzo głęboko i liczyłem że skończą na około 10 Blg (nie wspominając że liczyłem na 24 Plato ekstraktu początkowego...). Nie lubię słodkich ulepków wiec myślałem że wyliczone 66 IBU będzie dobrą kontrą - niestety nie wysłodziłem tyle ile chciałem a drożdże zaszły niżej i ta goryczka bardziej wyszła na pierwszy plan niż chciałem. Poprawiłem to w kolejnej warce i teraz jest ok, natomiast mi ten poziom goryczki nie przeszkadza.

Dzięki za recenzję :okey::beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Totalnie zamuliłem że mam w lodówce jeszcze jedno piwo z depozytu:

20150719 194846

Browar Michał Kamiński - Pszeniczne
 
Wygląd:
Etykieta prosta, zwykły napis długopisem na papierze. Piwo klarowne (zapewne przez długi pobyt w lodówce), ładna piana, minimalny lacing, piania opada do 0,5cm kożucha po jakimś czasie.
Zapach:
Głównie słodowy, wyczuwalny słód pilzneński. Brak fenoli.
Smak:
W sumie dobry lager.. Brak fenoli.
Odczucie:
Mocne nagazowanie podbija pełnię piwa, poza tym niewiele więcej się tutaj dzieje.
Podsumowanie:
Przeleżakowana pszenica, wszelkie cechy tego stylu dawno odeszły w zapomnienie ;) ale dobrze się pije i bez wad  :beer:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba Browar - Amber Ale

 

Długo nie mogłem się zdecydować jakie piwo wybrać. W końcu "przekonała" mnie etykieta - w pełni profesjonalna, do tego firmowy kapsel. Z zewnątrz piwo prezentuje się świetnie.  :)

Po otwarciu zapachniało mi goździkami (czyżby sprawka drożdży T-58?). Chwilę później wyczuć można było ciemny chleb. Aromatu chmielu brak. 

Po przelaniu do szła ukazała się bardzo pokaźna piana, utrzymywała się dosyć długo, oblepiała szkło. Piwo nieklarowne, "błotniste". 
Pierwsze łyki piwa to dosyć mocno alkoholowy smak, dosyć wysoka gorycz, czuć dużo ciała (15 stopni robi swoje :) ). Po ogrzaniu piwo zaczyna wydzielać więcej aromatów, wyraźniej czuć nuty chlebowe. Chmielu nadal nie czuć, chociaż utyto kilku aromatycznych odmian. 
Po zakończonej degustacji czuję pewien niedosyt, bo po takiej mieszance słodów i chmieli spodziewałem się więcej, a niestety niewiele się działo. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cóż, chyba z pół roku minęło od butelkowania to moglo się rozmyć. Na premierze byl wyrazny slodki Mosaic z banankiem i gozdzikami od chmielu ;) Ale bardziej mnie zaciekawilo, ze piszesz, ze nieklarowne. Zostawilem ostatnia butelke i sie zrobila w piwnicy jak szklo po takim czasie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cóż, chyba z pół roku minęło od butelkowania to moglo się rozmyć. Na premierze byl wyrazny slodki Mosaic z banankiem i gozdzikami od chmielu ;) Ale bardziej mnie zaciekawilo, ze piszesz, ze nieklarowne. Zostawilem ostatnia butelke i sie zrobila w piwnicy jak szklo po takim czasie.

Mnie też zdziwił brak klarowności, bo po takim czasie od butelkowania każde piwo się wyklaruje.  :) Może po prostu trafiła mi się butelka z piwem z dna, więcej osadów które trudniej osiadają. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Recenzja piwa Witbier browar M. Kamiński

 

post-11855-0-57766400-1440615426_thumb.jpg

Oznaczenie piwa – biała naklejka z nazwiskiem i stylem piwa. Przydałaby się jeszcze data butelkowania i Blg.

 

Wygląd

Barwa piwa – jasno słomkowa, piwo lekko mętne, piana ładna - gęsta drobno pęcherzykowata, nagazowanie w sam raz.

 

Zapach – bardzo przyjemny dominują nuty słodkie owoców tropikalnych, zdecydowanie mango. 

Smak – lekko słodkie, wyczuwalne nuty mango i pomarańczy, później kwaskowe z wytrawny finiszem,  nut ziołowo-przyprawowych nie wyczułem

Odczucia: Piwo dosyć dobre, pijalne, trochę brakuje wyrazistości lecz wypite ze smakiem

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Krzysztof Jarosz - Cydr 11 BLG - 10.2014

Data degustacji 16.09. Delikatnie zmętniony (zapewne z powodu mojego nieostrożnego transportu). Przyjemny jabłkowy, lekko szampański aromat. W smaku bardzo orzeźwiający przyjemnie kwaskowy, byłby idealny na upalny dzień na plaży. Zachęcił mnie bardzo, żeby spróbować zrobić własny cydr.  

 

Krzysztof Jarosz - American Wheat 12 BLG - 06.2015

Data degustacji 16.09. Ładne zmętnienie i barwa idealne dla pszenicy, piana niezbyt obfita i niezbyt trwała. W zapachu na początku delikatne muśnięcie amerykańskiego chmielu, którego później praktycznie nie wyczuwałem i lekka nuta ziołowa, ogólnie aromat mało intensywny. W smaku wyraźnie czuć zbożowość, goryczka niska też raczej ziołowa, przez co bardzo przywodziło na myśl pilsa zarówno w smaku jak i w aromacie. Pijalne, lecz nie mało się w nim dzieje, zapewne przez to że nie było najświeższe. Piło się przyjemnie.

 

Szwagrowe - Sweet Stout - 13 BLG - 22.03.2015

Data degustacji 17.09. Piwo przegazowane, uciekało z butelki ale udało się nalać bez wielkich strat. Niestety w dniu kiedy wymieniałem piwa jedno Szwagrowe wybuchło w skrzynce w sklepie, dlatego apeluję aby nie butelkować niedofermentowanego piwa, i nie sypać za dużo surowca do refermentacji, żeby nie zrobić komuś krzywdy. Barwa ciemno brunatna, piana bardzo obfita ciemnobeżowa, ale niezbyt trwała. Aromat mało intensywny, czuć laktozę i coś niepokojącego (może apteka ale ledwo wyczuwalna). W smaku wyraźnie słodkie, pełne, wyraźna laktoza i czekolada. Ciekaw jestem ile BLG było z laktozy bo był to chyba najsłodszy sweet stout jakiego piłem. Świetne piwo, tylko przegazowane.

 

Został mi jeszcze Imperial Red Ale z Chyba Browaru, recenzja niedługo. Do skrzynki dołożyłem jasne piwo wędzone bukiem i torfem z chilli 16BLG, Equinox Pale Ale, Brown Ale 13BLG leżakowany z płatkami dębowymi i Chilli Stout 13,5BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byłem i zostawiłem Kuchenny Bronxx 4x Double Smoked Outmeal Stout 19,8 Blg 75 IBU.

Zabrałem ze sobą

- Richert,s Brewery - Pszenica 11°Plato 4,4%

alk

- The Brew Brothers - Piwo wędzone 16 Blg 5,7 alk

- Browar Aviarium - Kolsch II 13 Plato 6% alk

- Browar Szufnar - Czart dry stout 11,5 Blg 4,9 alk

Recenzje soon :-)

Pozdrawiam i życzę smacznego!!!

P.S. Dzięki chłopaki z Homebrew.pl za miłą pogawędkę :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba Browar - Imperial Irish Red Ale - 20 BLG - 11.03.2015

 

Klarowne ciemnobursztynowe piwo, z drobną średnioobfitą pianą. Aromat intensywny słodowy mocnego, ułożonego piwa, po pół roku chmiele się ulotniły, bardzo przyjemny lekko karmelowy, wyczuwalny jest lekko też dziwny aromat, jakby lakieru może trochę zielone jabłko. W smaku duża słodycz goryczka delikatna, bardzo pełne. Zapewne mocno zmieniło swój charakter przez pół roku wg mnie w bardzo dobrą stronę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Richert's Brewery PSZENICA 11°Plato 4,4% alk
Zabrałem to piwo z depozytu, ponieważ już dosyć długo zalegało. Jak wiadomo pszenicę powinno się pić jak najświeższą, więc nie nastwawiałem się na jakieś super doznania, ale zależało mi na pozostawieniu śladu tutaj autorowi piwa. Nie powiem... Obawy były  ;) 10-miesięczna pszenica może się wiązać z granatem bądź gushingiem. Otwierałem powolutku sprawdzając, czy piwo nie podchodzi ku górze. Lekko ruszyło , ale moment i się zatrzymało. Więc jak na początek spoko! Co mnie zszokowało, dalej już było tylko lepiej! Wącham z butelki i jest goździk, jest banan (może nie najświeższy, ale na 10 miesięcy i tak bomba!). Piwo w butelce super klarowne, co będzie widać na fotce! Z miłą chęcią zabełtałem sobie drożdże i wlałem do szklanicy! Widok super jak się rozchodziła mgiełka! Piana obfita, troszkę się dziurawiła, ale to mały szczegół. Piwo fajnie orzeźwiające, o zbalansowanym i nadal przyjemnym aromacie! Z miłą chęcią wypiłem po warzeniu swojego hefe-weizena!!!  :)

Wielkie dzięki dla piwowara za możliwość spróbowania    :beer:      :beer:       :beer:

post-4348-0-93023200-1444575830_thumb.jpg

post-4348-0-89750900-1444575841_thumb.jpg

Edited by grzebien

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Aviairium - Kolsch 13 Plato

Niestety, ale nie mogę nic dobrego napisać o tym piwie.. :(  Nie wiem, czy coś się z nim podziało złego w butelce czy co, ale pijąc je normalnie się męczyłem. Piwo przegazowane, przy otwieraniu ruszyło do góry, ale zdążyłem nalać do szklanki trochę, bo reszta to sama piana. Wydaję mi się, że coś se drożdżaki dojadły po zabutelkowaniu, więcej niż miały. W aromacie mega estry, później nuty karmelowo-miodowe. W smaku karmelowo-mdłe z delikatną goryczką. Starałem się je troszkę rozgazować mieszając, bo tak to ciężkie do wypicia. Zrezygnowałbym, na miejscu autora z karmeli w kolschu, bo to ma być jasne, lekkie,orzeźwiające i jak najczystsze piwo, a tego w tym przypadku zabrakło.

Pozdrawiam autora!

P.S. Mam nadzieję, że się nie obrazi ;)  :beer:

post-4348-0-17464700-1445089598_thumb.jpg

post-4348-0-09058400-1445089611_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar The Brew Brothers - Piwo wędzone 16 BLG

Nigdy nie piłem piwa z miksem wedzonki bukowej i torfowej. Byłem przeogromnie ciekaw jak to w tym piwie będzie czuć i czy torfowa nie zdominuje piwa. Dodatkowo jeszcze autorzy? dorzucili papryczkę chilli, co spowodowało jeszcze większe chęci na spróbowanie tego piwa! Poza pianą, która była średniej urody i nie zwiastowała najlepiej, reszta dla mnie była MEGA!!!! Dawno nie piłem tak pysznego, ciekawego i pijalnego piwa wędzonego! Super współgrające wędzonki w aromacie i smaku. Mieszanka ogniska z przypalonymi kablami wyszła ekstra! Delikatne pieczenie w przełyku od papryczki... no super, super, super. Nawet moja żona powiedziała WOW próbując tego piwa, a nienawidzi piw wędzonych  :D Jeżeli to nie problem to proszę o info z jakich słodowni obydwa słody wędzone pochodzą, ile papryczek na jaką warkę i jak najszybciej ruszam z klonowaniem tego piwa! :okey:  :D  :beer:

Dzięki wielkie za możliwość degustacji! Pozdrawiam  :)

post-4348-0-20983000-1445093952_thumb.jpg

post-4348-0-07394800-1445093989_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Single hop Simcoe:

 

Niestety wiele dobrego nie mogę napisać. Możliwe, że prawie rok od butelkowania zrobił swoje .

Po otwarciu i mozolnym przelaniu (przegazowane) w zapachu dziwne aromaty chemiczne, nieco jak środki czystości, zdecydowanie brak aromatów chmielowych.

W smaku dziwnie lekkie, przegazowane, nieco kwaśne, goryczka nieprzyjemna, brak podbudowy słodowej.

 

Nie dopiłem;)

 

 

Chcąc nieco odczarować sytuację zabrałem się za bastępne:

 

Equinox Pale Ale - Brew Brothers

Piwo ładnie opisane na fajnej etykiecie.

Niestety znowu przegazowanie, ale nieco mniej.

W bukiecie mało aromatu, czuc mocno alkohol oraz jakies pozostałości po chmielu.

Smak- piwo wydaje się bardzo mocno odfermentowane, praktycznie nie czuć słodów, tylko alkohol i tępą, kwaśną goryczkę zostawiającą dziwny posmak.

I

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Single hop Simcoe:

 

Niestety wiele dobrego nie mogę napisać. Możliwe, że prawie rok od butelkowania zrobił swoje .

Po otwarciu i mozolnym przelaniu (przegazowane) w zapachu dziwne aromaty chemiczne, nieco jak środki czystości, zdecydowanie brak aromatów chmielowych.

W smaku dziwnie lekkie, przegazowane, nieco kwaśne, goryczka nieprzyjemna, brak podbudowy słodowej.

 

Nie dopiłem;)

 

 

Chcąc nieco odczarować sytuację zabrałem się za następne:

 

Equinox Pale Ale - Brew Brothers

Piwo ładnie opisane na fajnej etykiecie.

Niestety znowu przegazowanie, ale nieco mniej.

W bukiecie mało aromatu, czuć mocno alkohol oraz jakieś pozostałości po chmielu.

Smak- piwo wydaje się bardzo mocno odfermentowane, praktycznie nie czuć słodów, tylko alkohol i tępą, kwaśną goryczkę zostawiającą dziwny posmak.

I znowu niedopite...

 

Pozdrawiam!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

warszawiak

zelandia

rozlany 24.10.2015

kolor jasny złoty, piana szybko opadająca ale do końca zostało parę plamek

w aromacie aromat nowofalowych chmieli, ale niestety spod spodu przebija wyraźna nuta kanalizacyjna

w smaku wytrawne z wyraźną goryczką taką w sam raz :P i ładny smak chmili

było by bardzo fajne piwko gdyby nie ta kanaliza ale mimo to całość wypiłem ze smakiem ;)

Edited by jakos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wybacz.

Niestety, gdzieś weszło zakażenie, przez pierwszy miesiąc po butelkowaniu było super, inaczej bym nie dał do depozytu.

Teraz otworzyłem dwie butelki i to samo..

Mam nadzieję, że następne dwie warki to ominie. jedna już zabutelkowana a druga na cichej...

Staram się dobrze odkażać sprzęt, ale widać za słabo:/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sweet Stout, Szwagrowe

Barwa praktycznie czarna, po przelaniu do szklanki tworzyła się gęsta piana, jednak nie utrzymywała się długo. 
Aromat kawowy, w smaku czuć było palone słody, kawę, delikatną słodycz, gorycz wyczuwalna, lecz szybko zanikająca. Wysycenie średnie. 
Nie jestem fanem stoutów, ale ten mi zasmakował. Praktycznie nie ma się do czego przyczepić, bardzo dobrze się piło. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam, że dopiero teraz ale nie miałem dostępu do komputera. Przed sylwestrem wziąłem 2 piwa whisky stout 15blg i Warszawiak Zelandia, zostawiłem swojego świątecznego milk stouta z koszeniem lukrecji i cynamonem oraz zakwaszane bakteriami fermentacji mlekowej ale z dodatkiem słodu żytniego i suszonej żurawiny zbieraj własnoręcznie.

Dobra opisy czas zacząć:

 

Warszawiak Zelandia:

 

Barwa: jasne, mętne, duuuużo cząstek chmielu pływają wszędzie, piana słaba, biała, drobna.

 

Aromat: owoce tropikalne!! jakbym wlazł to jakiegoś tropikalnego lasu normalnie dźungla :D

 

Smak: przyjemne trawiaste posmaki chmielu, dobrze zaznaczona goryczka, czuć ją długo ale nie jest uciążliwa, wydaje się dość lekkie, w smaku nie czuję tak tych owoców ale piwo jest mocno pijalne

 

Piwo po otrwaciu uciekło z butelki pewnie przez cząstki chmielu, które były w butelce, baaardzo mi smakowało ale chmiel wchodzący miedzy zęby nie był przyjemny :P proponuje zastosować jakąś filtracje przy rozlewie ja używam zwykłego sitka do przesiewania mąki :D

 

 

 

Whisky Stout 15Blg

 

Barwa: czarne, nieprzejrzyste, pianę musiałem wymuszać, drobnopęcherzykowa, trzyma się dość długo i ładnie oblepia szkło.

 

Aromat: wędzonka, wędzonka, ognisko, ziemniaki z ogniska, oscypek, mocno wędzona domowa szynka, spalenizna, dym, zajebiste ognisko w płynie nic tylko zrobić kulig pochodnie i skrzynke tego piwa zabrać mmmm niesamowite :D

 

Smak: łagodne, lekkie co mnie troche zaskoczyło, czekoladowe, w smaku dym nie jest tak mocno wyczuwalny dzięki czemu nie jest męczące, coś ściągającego na języku dało się wyczuć ale może mi się wydawało bo byłem zazdrosny, że nie zrobiłem czegoś tak dobrego i na siłe szukałem czegoś do przyczepienia się :P

gratuluję :)

Edited by Drifter90

Share this post


Link to post
Share on other sites
nr 71

Kuchenny Bronxx

Double Smoked Oatmeal Stout

19,8°Blg, 7,1% alk., 75 IBU, 17.07.2015

 

Wygląd: Barwa ciemnobrązowa. Nieprzejrzyste - nie tylko z racji barwy, ale też chyba lekkiej mętności. Piana karmelowa/jasnobrązowa, drobnopęcherzykowa, mało trwała, ale po opadnięciu pozostawiająca miłą dla oka kremową warstewkę, jakby w środku była piłeczka z azotem ;)

 

Aromat: Paloność, popiołowość, kawowość, czyli wszystko, co charakterystyczne dla stoutów wita wyraźnie na pierwszym planie. Zaraz potem mamy także konkretne nutki estrowe - ciemnych owoców (śliwka, wiśnia - tudzież w moim prywatnym słowniku sensorycznym: tort węgierski) i trunków lubiących drewno (whisky, koniak, sherry). Wyczuwalna również wędzonka, pierwsze skojarzenie - wędzona śliwka. Przy takim IBU, jakie deklaruje piwowar na etykiecie, gdzieś pochowały się aromaty chmielu. Chyba przesłania je bogactwo innych aromatów.

 

Smak: Tak jak i w aromacie - przede wszystkim nuty palone, kawowe, ciemne owoce, "beczkowe" alkohole. Do tego echo czekolady, która na poziomie aromatu wyczuwalna nie była. Jest delikatna kwaśność od palonych słodów, ale IMHO w granicach typowych dla stoutów. Co do goryczki - podobnie jak przy aromacie: niby jest, ale wydaje się, że w dużej mierze ta pochodząca od ciemnych/palonych słodów niż chmielowa. W smaku wędzonka ujawnia więcej informacji o sobie - zdecydowanie bardziej torfowa (słód whisky?) niż wędliniarsko-serowa (buk).  

 

Tekstura: Oleiste, pełne, bogate. Wysycenie średnio-niskie, ale co ciekawe i rzadko spotykane w stoutach - czuć było delikatne musowanie i szczypanie w język, nawet długo po przelaniu do szkła. Przy prawie 20°Blg nie powinna dziwić alkoholowość, ale nie jest agresywna, raczej miła i rozgrzewająca. Ale przyznam, że po pracowitym dniu zakończenie butelki naprowadza już tylko prosto w poduchy ;)

 

Ogólne wrażenie: Świetna robota! Skromność etykiety odwrotnie proporcjonalna do tego, co oferuje wnętrze :) Szkoda, że autor nie zdradził pełnego składu na etykiecie, byłoby łatwiej się odnieść do poszczególnych aspektów. 

 

IMG_20160109_205128.jpg

Edited by Bergie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za obfitą i ciekawą recenzję!  :)   Przede wszystkim cieszę się, że smakowało.

 

Co do wędzonki, to faktycznie w smaku jest w stronę torfowej, ale w zasypie były wędzone bukiem Steinbach i Weyermann, także sam nie mam pojęcia skąd taka wędzonka w smaku. ;)   Być może używając jednej odmiany słodu wędzonego, nie byłoby takiego efektu.

 

Co do aromatu chmielowego i goryczki to pierwszy raz próbowałem chmielu Phoenix UK 11,4% a-k , który z opisu miał wnosić do piwa (z tego, co pamiętam) właśnie czekoladową goryczkę i polecany był do stoutów. Myślę, że to jego sprawka, bo chmielu poszło dosyć dużo. Chmiel ten charakteryzowany był też łagodnym aromatem, więc nawet nie oczekiwałem, że się przebije w tym piwie. 

 

Jeszcze raz dzięki za recenzję, bo z tym zawsze jest problem, jak się zostawia piwo w depozycie     ;)

Edited by grzebien

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...