Jump to content
feelon

Piwny depozyt - Bydgoszcz - "Homebrew.pl" (ul. Poznańska 21)

Recommended Posts

Cześć.

Byłem wczoraj w depozycie i pobrałem:

 

1. Niby Browar - Belgian IPA  19 Blg

2. Browar Wektor - Saison Rye IPA

3. Browar Aviarium - RIS  05.02.2014

 

Zostawiłem piwa, które wcześnej już były dostępne w depozycie i może je spróbować ktoś inny:

 

1. Kuchenny Bronxx - Russian Imperial Stout - 25,4 BLG. - 10,1% alk. - 15.10.2013
2. Kuchenny Bronxx - Whisky Oak Aged Old Ale - 20,2 BLG. - 9.0% alk. - 04.10.2014
3. Kuchenny Bronxx - Porto Oak Aged Old Ale - 20,2 BLG. - 9.0% alk. - 04.10.2014
 

Jak tylko skosztuję, to oczywiście wrzucę recenzję!
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Wrzucam recenzję piwa z Niby Browaru - Belgian IPA 19 Blg 29.11.2014

 

Piana dosyć obfita na początku drobnopechęrzykowa jednak po chwili zaczyna się dziurawić. Obrączka została do końca konsumpcji. Piwo klarowne, nieco opalizujące. W aromacie czuć na pierwszym planie bardzo mocno alkohol, dopiero później docierają nuty belgijskie, ale chmielu niestety nie doszukałem się prawie w ogóle. Bardziej się domyślam, że jest jakiś aromat chmielu niż chyba go faktycznie wyczuwam. Być może jest to wina długiego już przechowywania. W smaku niestety alkohol też na pierwszym planie. Retronosowo docierają nuty belgijskie, ale z IPA nie czuć niestety nic. Goryczka niby jest, ale też bardziej alkoholowa, rozgrzewająca niż chmielowa. Moim zdaniem zabrakło kontroli temperatury w pierwszej fazie fermentacji burzliwej, która stopniowo powina być podnoszona z każdym dniem. Przydałaby się również informacja o zawartości alk na etykiecie.

Pozdrawiam piwowara i życzę powodzenia w dalszym piwowarzeniu! :-)

post-4348-0-80255100-1429385167_thumb.jpg

Edited by grzebien

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

 

Recenzja piwa z Browaru Wektor - Saison Rye IPA 15 Blg

 

Piana - nikła, pomimo bardzo wspomagającego nalewania.

Wygląd - barwa jasno-bursztynowa, piwo mętne (odstało w lodówce, nalewane bez osadu). Mieszając w snifterze pięknie oleiste.

Aromat - przyjemny na wstępie, cytrusowo-kwiatowo-ziołowy od chmielu i fajnie przyprawowy od drożdży, w tle pojawia się dosyć drżniący alkohol.

Smak - wytrawne, z dość wysoką, fajną, ziołową goryczką, długo pozostającą, ale nie zalegającą. ( w miarę ogrzewania goryczka coraz bardziej alkoholowa, rozgrzewająca). Przyjemne nuty przyprawowe, lekko i przyjemnie szczypiące w język, ziołowe ale i cytrusowe. Wyczywalna oleistość z żyta.

Ogólnie - Bardzo przyjemne i ciekawe piwo. Troche przeszkadza w odbiorze wyczuwalny dość mocno alkohol, ale reszta jest w porządku. Piwo niskonasycone, przez co pewnie trochę ucierpiała piana. Nie przeszkadzało mi to, bo dużo bardziej wolę takie piwa niż przegazowane. Bardzo złożony, ciekawy aromat. Naprawdę bardzo udane piwo. Super plus za wszystkie potrzebne informacje na etykiecie. Bardzo ciekawy styl i fajnie to tu wyszło. Zamaskować alkohol i będzie naprawdę solidne piwko!! ;)

Dziekuję piwowarowi za możliwość spróbowania i jeżeli nie stanowi to problemu, to z chęcią poznałbym recepturę. Pozdrawiam! :beer:  :beer:  :beer:  

post-4348-0-27860000-1429469989_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy pierwszych warkach miałem trochę problemów z przegazowaniem piwa i dlatego teraz preferuję niższe nasycenie. Przynajmniej jestem pewny że wszystko będzie ok. Co do alkoholu to trudno coś na to zaradzić. Belgijskie drożdże do najłagodniejszych pod tym względem nie należą, a piwo jest dość młode - 1 miesiąc od butelkowania. Pewnie się trochę ułoży, ale też straci na aromacie - taki dylemat przy bardziej alkoholowych IPA.

Recepturą mogę się podzielić.

Zasyp: 5kg pils, 1kg żytni, 0,5kg pszeniczny 0,5kg monachijski, 0,3kg Cara Gold i 0,3kg płatków żytnich

Chmielenie: Chinook i Galaxy po 20g na 60min, Chinook 20g na 30min, Chinook i Centennial po 10g na 15min, na 10min i 0min po 10g Citra, Simcoe, Galaxy i Centennial i na zimno 40g Simcoe w wersji na WLP566 i 40g Citra na S-04

Bardziej szczegółowe kwestie - przerw przy zacieraniu itp. opisywałem chyba u siebie na blogspocie.

Pozdrawiam  :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za recepturę! Jak tylko ją zrealizuję, to odwdzięczę sie tym piwkiem. Trafiłem na Twojego bloga i po przeczytaniu fragmentu o filtracji trochę mi się odechciało :) Piwo jednak warte pokuszenia się.

Czy płatki żytnie nie były błyskawiczne? Nie ma potrzeby kleikowania takowch. Do jakiej temperatury chłodziłeś brzeczkę? I w jakich temperaturach, w przybliżeniu fermentowałeś warkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mały przerywnik w dyskusji - aktualny stan z nowymi kuszącymi pozycjami ;)

 

Aktualny stan skrzynki (17/20):
1. Richert's Brewery - Pszenica - Hefe-Weizen - 11 BLG - 4,4% alk. -15.12.2014
2. Niby Browar - Witbier - 12 BLG
3. Niby Browar - IPA Single Hop Simcoe - 14 BLG - 31.01.2015
4. Browar Mały Zły Wiejski - Witbier - 12 BLG - 06.12.2014
5. Browar Faberski & Woźniak - Stout - 12-14 BLG - 04.03.2015
6. Krzysztof Jarosz - Cydr - 10.2014
7. Krzysztof Jarosz - Polish Ale - 12 BLG - 28.02.2015
8. Browar Marcina - Belgijsko-polskie pale ale - 16 BLG – 29.03
9. Santiago Chile – Witbier – 11 BLG – 31.03.2015
10. Browar Wektor – Saison Rye IPA - 15 BLG – 21.03.15
11. Browar Wektor – Rye IPA - 15 BLG – 21.03.15
12. Browar Aviarium - Russian Imperial Stout - 24 BLG - 07.02.2015
13. Browar Aviarium - Kolsch I - 13 BLG - 21.02.2015
14. Browar Aviarium - Kolsch II - 13 BLG - 15.03.2015
15. Kuchenny Bronxx - Whisky Oak Aged Old Ale - 20,2 - 04.10.2014
16. Kuchenny Bronxx - Porto Oak Aged Old Ale - 20,2 - 04.10.2014
17. Kuchenny Bronxx - Russian Imperial Stout - 25,4 - 15.10.2013

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będąc w piątek w Homebrewing pobrałem z depozytu 4 piwa, poniżej pierwsza recenzja:

 

Browar Wektor - #8 Rye AIPA 15 Blg/ 6,5 % alk. obj/85IBU

 

20150420 213839

Wygląd:
Etykieta prosta ale przyjemna, interesujące infografiki dot. składników, kapsel golas. Wszystkie potrzebne informacje, składniki i sposób podania. Piwo koloru ciemna pomarańcz/jasny brąz, piwo zmętnione ale tak z efektem "haze". Zawieszone nieliczne, białe drobinki, podejrzewam dry hopping. Pęcherzyki piany drobne, piana utrzymywała się do końca znacząc szkło fajnym lacingiem.
Zapach:
Miks chmieli amerykańskich , świeża nuta cytrusów i sosny, zapach dosyć zielony, kolejna rzecz wskazująca na chmielenie na zimno, może piwowar potwierdzi/zaprzeczy? Przyjemnie i bez wad.
Smak:
Są cytrusy, głównie grapefruit, efekt dobrze podkreśla charakterystyczna słodowość żyta. Do tego żywica, jednak nie tak intensywna jak sugerowałby zapach. Goryczka mocna ale przyjemna i niezalegająca. Retronosowo owoce ale pochodzące z chmielu, nie fermentacji.
Odczucie:
Dosyć pełne, czuć wyraźną śliskość piwa żytniego, jak dla mnie mogłoby tego być więcej. Świetny balans, piwo przyjemnie oblepia podniebienie.
Podsumowanie:
Bardzo dobry przedstawiciel stylu, jakiekolwiek uwagi byłyby poparte jedynie osobistymi preferencjami (więcej żywicy i żyta). Dla mnie na 5.
Edited by Preis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście było chmielenie na zimno. W tym przypadku Citrą. Oprócz tego cały miks amerykańców pod koniec gotowania i po wyłączeniu palnika. Żyta było ok. 17% częściowo ze słodu, częściowo z płatków. Mimo stosunkowo niedużego udziału żyta problemy przy filtracji były spore, ale myślę że w dużej mierze przez to że popełniłem parę błędów lekceważąc zalecenia dla żytnich zasypów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście było chmielenie na zimno. W tym przypadku Citrą. Oprócz tego cały miks amerykańców pod koniec gotowania i po wyłączeniu palnika. Żyta było ok. 17% częściowo ze słodu, częściowo z płatków. Mimo stosunkowo niedużego udziału żyta problemy przy filtracji były spore, ale myślę że w dużej mierze przez to że popełniłem parę błędów lekceważąc zalecenia dla żytnich zasypów.

Ominąłeś betaglukanową?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak. Stwierdziłem że przy takim udziale żyta pójdzie łatwo, a przy tym zachowa się w brzeczce ta pożądana oleistość. Powinienem też jeszcze bardziej rozrzedzić zacier. Gdzieś w okolicach 1:4, 1:5, zamiast standardowego 1:3. Kiedyś robiłem Roggena 50% i stosując wszystkie triki poszło gładko. Tym razem zlekceważyłem przeciwnika.

 

Stout z browaru Johan&Jason

Wygląd:

Niespodzianka na minus to z pewnością całkowity brak piany, mimo że wysycenie jest wystarczające by mogła się ona utworzyć. Pianę udaje mi się wzbudzić poprzez kołysanie szkłem, ale opada ona niemal tak szybko jak na coca-coli. Może to świadczyć o jakichś problemach z piwem. Barwa nie jest czarna, raczej brunatna. Wydaje mi się, że piwo jest dość mocno zmętnione, lecz nie mogę tego stwierdzić z całkowitą pewnością.

Aromat:

 wydaje się być w porządku, czekolada taka bardziej mleczna niż gorzka i kawa, wszystko na swoim miejscu.

Smak:

gęste, pełne - to chyba zasługa płatków owsianych i żyta, lekka kwaśność - myślę że od ciemnych słodów, lekko szczypiące w język. Ma coś w sobie z piwa żytniego, nie wiem czy to nie autosugestia związana z obecnością słodu żytniego czekoladowego w zasypie (5%). Ta treściwość może też wynikać ze zmętnienia i faktycznie piwo ma dość wyraźny drożdżowy charakter. Cechy typowo stoutowe pozostają nieco przytłumione. Niemniej jednak lekka paloność oraz czekoladowość jest wyczuwalna.

Ogólne wrażenie:

Stwarza mi spore trudności w ocenie. Jest to nie do końca typowy stout, a ewidentną wadą jest jedynie brak piany i zmętnienie, które objawia się również drożdżowym smakiem. Pozostałe aspekty jak najbardziej charakterystyczne dla stylu, może poza ponadprzeciętną pełnią. Ciekaw jestem opinii piwowara na temat efektu końcowego i czy mocno odbiega on od założeń i z czego mogą wynikać zaistniałe wady.

 

 

IMG_20150421_213204.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Piterkowe - Polskie Ale 15 Blg/ 6,1 % alk. obj

 

20150422 181455

 

Wygląd:
Etykieta ładna i prosta, drukowana na papierze, następnie laminowana/oklejona folią. Wszystkie potrzebne informacje są. Samo piwo pieniło się na początku, dosyć musowało. Piana opada szybko, nie znaczy szkła.
Zapach:
Mocny aldehyd octowy, zielone jabłko/tanie wino musujące.
Smak:
Kwaskowate na pierwszym planie, chmiel ukryty bardzo w tle ale to raczej sugestia. Aldehyd na pierwszym planie skutecznie maskuje całość doznań sensorycznych.
Odczucie:
Szorstkie w ustach i jednocześnie bardzo płaskie i głęboko odfermentowane, ciężko uwierzyć że to 15 Blg.
Podsumowanie:
Coś poszło nie tak, zapewne podczas fermentacji - temperatura, za szybko zakończona burzliwa albo słabe natlenienie. Mogą to też być bakterie.
Niestety, słabo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolsh I z browaru Aviarium

 

Wygląd: bardzo klarowne, słomkowe, piana na początku bujna po krótkim czasie opadła i do końca zostaje kożuszek, piana zostawia ładne ślady na szkle

Zapach: słodowy, lekko drożdżowy

Smak: delikatny słodowy, dość wytrawne

Odczucie: średnie nagazowanie

 

Bardzo smaczne piwo, gaszące pragnienie. Nie miałem wcześniej okazji pić żadnego kolsha, ale mniej więcej tak go sobie wyobrażałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Browar Piterkowe - Polskie Ale 15 Blg/ 6,1 % alk. obj

 

Coś poszło nie tak, zapewne podczas fermentacji - temperatura, za szybko zakończona burzliwa albo słabe natlenienie. Mogą to też być bakterie.

Niestety, słabo.

 

Bez bicia sie przyznaje ze jest to chyba moja najslabsze piwo. Użyłem więcej chmielu niż przy poprzedniej warce tego samego typu i co dziwne wyszło dużo słabiej w smaku, gorycz gdzieś zaginęła. Ostatnio miałem ten sam problem przy  Wit- nie wiem w którym miejscu popełniłem błąd ale piwu brakuje najzwyczajniej treści (mimo wszystko jest lepsze niż te które piłeś) :)

 

 

 

zielone jabłko/tanie wino musujące.

 

jakaś koncepcja czym mogło to być spowodowane? Jedna z osób która to piła pytała czy użyłem czegoś cytrynowego jako przyprawy. Oczywiście nic nie było dodawane. 

 

 

Co do BLG - było 15, bardzo dużo wody odparowała w cyklu i nie przyszło mi do głowy by to uzupełniać. Z założenia na 15l, zostało mi wg notatek 9l.

 

 

Niestety, słabo.

Jeżeli wziąłeś też miodowe, to mam nadzieje że tym uda mi się wyzerować poziom oczekiwań "z kiepski" do "hmm może tym razem mu się udało" ;)

Edited by piterkowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Bez bicia sie przyznaje ze jest to chyba moja najslabsze piwo.

 

To po co oddajesz takie piwo do depozytu, skoro sam jesteś zdania, że jest słabe? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Bez bicia sie przyznaje ze jest to chyba moja najslabsze piwo.

 

To po co oddajesz takie piwo do depozytu, skoro sam jesteś zdania, że jest słabe? 

 

By sie dowiedziec co jest z nim nie tak i nie zrobic tych samych bledow w przyszlosci?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Red Ale z browaru Santiago Chile

Aromat

Z butelki wyczuwam super świeży owocowy aromat, chyba od chmielu a nie z fermentacji.

Po przelaniu do szkła, mam nieco inne odczucia, mocno wyczuwalny karmel, suszone owoce, estry - czerwone jabłko, trochę jak herbata czy kompot z suszu, raczej jednak nie chmielowy.

Wygląd

Barwa ciemnobursztynowa, wpadająca w czerwień, prawidłowa. Piwo dość mętne,

piana buduje się obfita, drobnopęcherzykowa, fajnie oblepia szkło i utrzymuje się rozsądną warstwą na powierzchni bardzo długo. Wygląd poza sporym zmętnieniem bez zastrzeżeń.

Smak i odczucie w ustach

W smaku słodko, karmelowo, z średnią niezbyt przyjemną goryczką, dającą odczucie garbnikowe, ponownie skojarzenia z zimną herbatą. Wyczuwam sporo owocowych estrów, gdyby nie ściągająca goryczka, byłby fajny rześki owocowy finisz. Po ogrzaniu wychodzi mocne jak na ten ekstrakt pieczenie alkoholowe w gardle(wysoka temp. fermentacji?).

Ocena ogólna

Piwo jest dobre, bez odrzucających wad. Końcówka trochę męcząca, ponieważ wraz z ogrzaniem na wierzch zaczyna wychodzić alkohol, ale daje się wypić do końca. Rozważając jednak za zgodność ze stylem to za wadę można by uznać wysoką estrowość, być może również ze względu na wysoką temperaturę fermentacji, oprócz tego trzeba dopracować chmielenie na goryczkę, która jest jednak zbyt toporna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aktualny stan skrzynki (18/20):
1. Richert's Brewery - Pszenica - Hefe-Weizen - 11 BLG - 4,4% alk. -15.12.2014
2. Niby Browar - Witbier - 12 BLG
3. Niby Browar - IPA Single Hop Simcoe - 14 BLG - 31.01.2015
4. Browar Mały Zły Wiejski - Witbier - 12 BLG - 06.12.2014
5. Browar Faberski & Woźniak - Stout - 12-14 BLG - 04.03.2015
6. Krzysztof Jarosz - Cydr - 10.2014
7. Krzysztof Jarosz - Polish Ale - 12 BLG - 28.02.2015
8. Browar Marcina - Belgijsko-polskie pale ale - 16 BLG – 29.03
9. Santiago Chile – Witbier – 11 BLG – 31.03.2015
10. Browar Aviarium - Kolsch II - 13 BLG - 15.03.2015
11. Kuchenny Bronxx - Porto Oak Aged Old Ale - 20,2 - 04.10.2014
12. Wykidajło - APA - 11 BLG - 01.04.2015
13. Wykidajło - APA - 11 BLG - 01.04.2015
14. Wykidajło - Irish Red Ale - 14 BLG - 21.01.2015
15. Chyba Browar - Imperial Irish Red Ale - 20 BLG - 11.03.2015
16. Chyba Browar - Imperial Irish Red Ale - 20 BLG - 11.03.2015
17. Chyba Browar - Amber Ale - 15 BLG - 11.03.2015
18. Chyba Browar - Amber Ale - 15 BLG - 11.03.2015
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

By sie dowiedziec co jest z nim nie tak i nie zrobic tych samych bledow w przyszlosci?

 

Sorry za późną odpowiedź, byłem na urlopie. Postaram się dziś/jutro wrzucić recenzję twojego miodowego.

Jeśli chodzi o aldehyd to nie pomogę Ci za bardzo, jako że ta wada pojawiła się w moim piwie tylko raz i to dosyć dawno temu - była to 14 warka. Zielone jabłko pojawiło się najprawdopodobniej z powodu zbyt szybkiego przelania piwa z burzliwej na cichą, zapomniałem sprawdzić aerometrem i sugerując się brakiem ruchu w rurce przelałem na cichą po 4 dniach. Większość drożdży została w pierwszym fermentorze a te, które zostały w piwie nie dały rady przeprowadzić redukcji aldehydu do końca.

Może pomocne będą notatki z kursu sensorycznego na którym byłem:

http://www.wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy

Moim zdaniem to dosyć wyczerpujące opracowanie.

 

Browar Piterkowe - Ale Miodowe-gryczane 13 Blg/ 5,4 % alk. obj

20150501 180138

 

Wygląd:

Etykieta jak poprzednio, wszystkie informacje są zawarte, laminowana. Kontra to laminowane logo browaru. Barwa piwa jasny bursztyn, bardzo klarowne. Piana do samego końca znaczyła szkło.

 

Zapach:

Nuta siarki...i jest merkaptan, piwo "uderzone światłem".

 

Smak:

Jeżuś, jakie to jest słodkie. Niezły ulepek. Goryczka jest ale bardzo słaba, pojawia się gdzieś na finiszu, zbita jest przez słodycz. Płatki owsiane plus ksylitol to już chyba dla mnie za dużo...no, ale kobiety byłyby zadowolone ;)

 

Odczucie:

W odczuciu wydaje się pełne ale to głównie zasługa słodyczy. Dość duże nagazowanie które powiększa odczucie pełni.

 

Podsumowanie:

Ciekawy wynalazek, wolałbym żeby był bardziej zbilansowany, ale takie słodkie piwo na pewno smakowałoby mojej drugiej połówce. Wyjdzie że ze mnie purysta i snob, ale sam dodatek łuski gryczanej w celu usprawnienia filtracji nie kwalifikuje chyba tego piwa do kategorii "gryczane", prawda? ;)

3,5 za skunksa, bez tej wady byłoby 4,0.

Edited by Preis

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Preis, dnia 22 kwiecień 2015 - 18:34, napisał: zielone jabłko/tanie wino musujące. jakaś koncepcja czym mogło to być spowodowane? Jedna z osób która to piła pytała czy użyłem czegoś cytrynowego jako przyprawy. Oczywiście nic nie było dodawane.

 

to prawdopodobnie aldehyd octowy:

http://www.wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

Wygląd:

Etykieta jak poprzednio, wszystkie informacje są zawarte, laminowana. Kontra to laminowane logo browaru. Barwa piwa jasny bursztyn, bardzo klarowne. Piana do samego końca znaczyła szkło.

 

Zapach:

Nuta siarki...i jest merkaptan, piwo "uderzone światłem".

 

Smak:

Jeżuś, jakie to jest słodkie. Niezły ulepek. Goryczka jest ale bardzo słaba, pojawia się gdzieś na finiszu, zbita jest przez słodycz. Płatki owsiane plus ksylitol to już chyba dla mnie za dużo...no, ale kobiety byłyby zadowolone ;)

 

Odczucie:

W odczuciu wydaje się pełne ale to głównie zasługa słodyczy. Dość duże nagazowanie które powiększa odczucie pełni.

 

Podsumowanie:

Ciekawy wynalazek, wolałbym żeby był bardziej zbilansowany, ale takie słodkie piwo na pewno smakowałoby mojej drugiej połówce. Wyjdzie że ze mnie purysta i snob, ale sam dodatek łuski gryczanej w celu usprawnienia filtracji nie kwalifikuje chyba tego piwa do kategorii "gryczane", prawda? ;)

3,5 za skunksa, bez tej wady byłoby 4,0.

 

Dziekuje za uwagi od Was obu, dzis przeczytam bo identycznie rzecz sie miala przy Wit ktorego zrobilem 20 litrow- jest bardzo kiepsko i bede pil na sile bo jestem zbyt skapy jesli idzie o moj czas i prace ;) Szkoda!

 

 

 

A nazwałem je gryczanym ze wzgledu na 100% wklad miodu gryczanego - 0,5kg na 5 l plynu + luska :) Skąd w ogóle wiedziałeś że dodana wyłącznie do filtracji? :) Podobnie jak u Ciebie, żonie i starszym z rodu smakowało. Mi w sumie tez, ale ja lubie slodkie miodowe.

Dzieki za recenzje, wezme uwagi do serca.

 

 

Siarka, czyli druga wada - tez musze o tym poczytac. Sugerujesz ze to od swiatla? Dziwne bo piwo wstawiam do piwnicy i poza sztucznym, zoltym zarowkowym to nei ma tam innego zrodla swiatla =/

 

Następne do wstawienienia bedzie pale ale z pomaranczami, bede tez robil druga serie miodowego to zmniejsze ilosc ksylitolu do wysladzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W składzie podałeś łuskę gryczaną którą zazwyczaj wykorzystuje się do usprawnienia filtracji w celu poluźnienia łoża filtracyjnego przy problematycznych zasypach, np. zasyp z żytem albo pszenicą niesłodowaną w ilości większej niż 20%. Z tego co wiem to nie korzysta się z niej w inny sposób bo nie jest dodatkiem słodowanym, niczego nie dodaje do piwa.

 

Na początku siarka, potem czuć merkaptan prenylowy - wada charakterystyczna piw lanych do zielonych butelek. Weź Heinekena i porównaj, poczujesz to samo.

Ponownie odsyłam do kompedium: http://www.wiki.piwo.org/NAS%C5%81ONECZNIONY_/_SKUNKS_/_LIGHTSTRUCK

Może masz przeźroczysty fermentor taki jak sprzedają np. w Twoim Browarze. Wtedy wystarczy że słońce Ci oświetli fermentor na pół godziny i masz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rye India Pale Ale z browaru Wykidajło

DSC_0478-2-2.jpg

Aromat

Aromat jest głównie słodowy, dość charakterystyczny dla słodu pilzneńskiego - jakby kukurydziany (ale nie DMS). Ponadto trochę estrów górnofermentacyjnych, ale głównie czysty, niemal lagerowy charakter słodowy. Chmielu w aromacie raczej nie wyczuwam.

Wygląd

Piana jest bardzo obfita, biała, niezbyt dobrze zbudowana - średnie pęcherzyki, nie jest zwarta i kremowa. Opada zdobiąc szkło i utrzymuje się cienką warstwą. Barwa jest ładna, bardzo jasna - złocista, pod światło wręcz cytrynowa. Jak na piwo domowe jest dość klarowne - jedynie delikatnie zamglone - może to lekkie zmętnienie białkowe na zimno.

Smak i odczucie w ustach

W smaku prezentuje się znacznie lepiej niż w aromacie. Podoba mi się fajna, szlachetna goryczka. Smak trochę ziołowo-tytoniowego chmielu i ziemistość wnoszona przez żyto. Nie masakruje potęgą doznań ale pije się na prawdę przyjemnie.

Wpływu żyta na odczucie w ustach raczej nie wyczuwam. Nie jest jakieś wyjątkowo pełne i oleiste. Jak na ten ekstrakt pełnia wydaje się raczej przeciętna.

Ocena ogólna

Brakuje mi czegoś w tym piwie. Może przydałoby się trochę więcej chmielu na smak i aromat. Aromat jest zbyt słodowy, a w posmaku wydaje się nieco pusto. W pewnym stopniu przypomina jasnego lagera - tym właśnie słodowym aromatem. Oczywiście deklasuje koncerniaki, brakiem wad (przynajmniej na poziomie wykrywalnym przeze mnie), czy chociażby pod względem goryczki, która jest wysoka, ale bardzo szlachetna. Jako tak zwane codzienne piwo jest ok. W przyszłości pokusiłbym się jednak o intensywniejsze nachmielenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

niestety w tym piwie aromat z EKG bardzo szybko uleciał

w trzy tygodnie po rozlewie był dla mnie aż za intensywny, no a teraz tak jak widać i czuć

 

ps.

dzięki za opinię

Edited by jakos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aktualny stan skrzynki (19/20):
1. Richert's Brewery - Pszenica - Hefe-Weizen - 11 BLG - 4,4% alk. -15.12.2014
2. Niby Browar - Witbier - 12 BLG
3. Niby Browar - IPA Single Hop Simcoe - 14 BLG - 31.01.2015
4. Browar Mały Zły Wiejski - Witbier - 12 BLG - 06.12.2014
5. Browar Faberski & Woźniak - Stout - 12-14 BLG - 04.03.2015
6. Krzysztof Jarosz - Cydr - 10.2014
7. Krzysztof Jarosz - Polish Ale - 12 BLG - 28.02.2015
8. Browar Marcina - Belgijsko-polskie pale ale - 16 BLG – 29.03
9. Santiago Chile – Witbier – 11 BLG – 31.03.2015
10. Browar Aviarium - Kolsch II - 13 BLG - 15.03.2015
11. Wykidajło - APA - 11 BLG - 01.04.2015
12. Wykidajło - APA - 11 BLG - 01.04.2015
13. Wykidajło - Irish Red Ale - 14 BLG - 21.01.2015
14. Chyba Browar - Imperial Irish Red Ale - 20 BLG - 11.03.2015
15. Chyba Browar - Imperial Irish Red Ale - 20 BLG - 11.03.2015
16. Chyba Browar - Amber Ale - 15 BLG - 11.03.2015
17. Chyba Browar - Amber Ale - 15 BLG - 11.03.2015

18. Browar Szyman - Robust Porter - 14 BLG - 15.03.2015

19. Browar Szyman - Robust Porter - 14 BLG - 15.03.2015

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć!

Spóźniona recenzja piwa z browaru Aviarium - RIS 21,5 Plato 05.02.2014

Piana - obfita, drobnopęcherzykowa, trwała, oblepiająca szkło - super!

Aromat - mocna czekolada, wędzona śliwka, wiśnia w czekoladzie, wyczuwalny dodatek miódu gryczanego-bomba!!!

Smak - początek czekoladowy, również wiśniowo-śliwkowe nuty, bardzo przyjemny, niestety kiedy dochodzi goryczka, która dla mnie była za bardzo łodygowa,ściągająca, zdominowała smak i odczucie w ustach na tyle, że odbierała trochę przyjemność spożywania.Piwo z ogromnym potencjałem, przyjemnie oleiste, gładkie, jednakże w moim odczuciu, goryczka do poprawy.

Ciekawy jestem czy autor podziela moje spostrzeżenia dotyczące goryczki?

Pozdrawiam piwowara i dziękuję za możliwość zdegustowania piwa! :beer:  :beer:  :beer:

 

post-4348-0-63757100-1434286135_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...