Jump to content

Piow z ekstraktów a chmielenie


Palagrin
 Share

Recommended Posts

Właśnie zamierzam się do stoję drugiej warki z ekstraktów (super newbie jestem) i zastanawiam się co z chmielinami. Czy konieczne trzeba je odfiltrowywać przy zlewaniu do fermentora po gotowaniu czy mogą sobie poleżeć i po burzliwej się ich można pozbyć. Pierwsze piwo czuję, że ma pewne dziwne posmaki - ale też mogą być od chmielu - trochę go sypnąłem i to jeszcze amerykańca z większą ilością alfa-kwasów.

Pytanie dotyczy dokładnie tego czy pozostawiony tydzień, dwa taki wygotowany chmiel nie pozostawi jakiś niepożądanych smaków/zapachów.

Link to comment
Share on other sites

Jak rozumiem korzystasz z granulatu? Przed zlewaniem do fermentora zamieszaj w garze, żeby zrobił się solidny wir i zaczekaj aż wszystko siądzie na dnie. Wtedy na dnie będziesz miał stożek z chmielin, którego po prostu nie zaciągaj do fermentora.

 

Chmiel zostawia posmaki.

Edited by alechanted
Link to comment
Share on other sites

To chyba nie ma większego znaczenia, ale korzystam z takich półpłynnych ekstraktów 2 puszki 1,7kg na warkę 21litrów.

Gotuję to godzinę w garnku 9 litrowym z chmielem goryczkowym i pod koniec na zapach i smak daję chmiel, chłodzę i zlewam do przygotowanej w fermentorze zimnej wody. Wiec to co się gotuje dosyć dużą gęstość ma i nie wiem czy mi na środku chmieliny się zbiorą. Nie mówiąc już o tym że zlewałem granikiem a nie wężykiem do fermentora.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.