Jump to content
Konus

Receptura RIS prośba o ocenę i ewentualne poprawki

Recommended Posts

Słody

PaleAle 5kg

Monachijski 3,5kg

Jęczmień palony 60dg

Special B 0,3kg

Caramunich 0,5kg

Caraaroma 1kg

płatki pszenne, owsiane,jęczmienne 1kg

Carafa 0,5kg

Chmiele

Marynka 150g-90minut

Lubelski 50g-10 minut

Drożdże

Safale S-04 gęstwa

 

Receptura całkiem podobna do tej zamieszczonej w Wiki tylko na 20l piwa, mam jeszcze 1,3kg wędzonego słodu pszenicznego, 0,7kg pilzneńskiego i 0,5kg pszenicznego czy mogę to dorzucić do tego czy nie bardzo? (nie mam co z tym zrobić chyba, że jakiś a'la Grodzisz) . Może coś zamienić?

Edited by Konus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieraj wszystko co masz. RIS wszystko przyjmie, a dzięki temu będziesz miał więcej piwa. Jak dla mnie za dużo o 30gr Marynki a o 30gr za mało Lubelskiego. Do tego Lubelskiego potrzymaj co najmniej 20min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

150g marynki bo tyle mam akurat zbywającej, Lubelskiego dołożę jeżeli będzie trzeba bo i tak pewnie 100g kupię

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marynke wrzuć na 60 min gotowania. Przy '90 wiele więcej goryczki nie uzyskasz, a może się przez to za dużo tanin dostać do piwa, co negatywnie wpłynie na smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A propo s-04 w risie. 2 uwodnione saszetki uciagna bez większych problemów 20 litrów, 23-25 blg???

 

Powinny uciągnąć. Pamiętaj o dobrym napowietrzeniu brzeczki.

 

@Konus, za dużo i za "długo" tej Marynki. Carafa to typ I? Jeśli tak, to ok. Ale jeśli ta najbardziej palona, to dałbym jej mniej lub dopiero na koniec zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.