Jump to content

Browar Krecia Robota


camilos
 Share

Recommended Posts

Po tym jak Brewtarget mi się dwa razy wykopsał, a moje notatki są jakie są, uznałem, że warto mieć jeszcze backup cyfrowy. W zasadzie wcześniejsze warki zapiszę te, które będę chciał poprawić lub powtórzyć.

Mój browar skłąda się z:
- garnuszka 40l;
- lodówka turystyczna ok 24l z kranikiem + dokręcany sraczwężyk (dłuższy i krótszy), w razie dużego zasypu / podwójnej warki mogę wkręcić w ferementor z kranikiem;
- skrzynia fermentacyjna ze styropianu;
- fermentora z kranikiem;
-- fermentor z kranikiem zaizolowany / zacierno=filtracyjny
- fermentory "czyste" z pokrywką z rurką (burzliwa);
- 3x petainery (cicha) - podziękowania dla Browaru Jedlinka z Jedliny Zdrój
- grzałki 2000 W;
- chłodnica z karbowanej;
- chochla drewniana (nadpalona - uważajcie, gdzie je odkładacie);
- refraktometr;
- balingometrx2;
- różne wężyki;
- rożna chemia (piro, oxy, wybielacze, NaOH).

Kolejne posty już będą poświęcone konkretnym warkom.

Browar dorobił się loga :D

SPIS TREŚCI:
# 8 Polskie IPA 1 - Iungowa
# 9 AIPA 1
# 10 Mocne Ale Świąteczne
# 11 Robust Porter z Żytem 24.10.2014
# 12 Ale Imbirowe 1 14.11.2014
# 13 Jasne Ale Ryzowe 1 21.11.2014
# 14 New Zealand Pale Ale 21.12.2014
# 15 Coffe Stout (na bazie mojego wcześniejscego FES'a) 29.12.2014
2015 (w roku 22 warki)
# 16 SMaSH Pale Ale Iunga (PIPA) 13.01.2015
# 17 FES't Czekoladowe 23.01.2015
# 18 Jasne Ale Imbirowe #2 31.01.2015 r.
# 19 Pszeniczne #2 27.03.2015 r.
# 20 Pszeniczne Leniwe #1 10.04.2015 r.
# 21 Belgian Pale Ale #1 24.04.2015 r.
Cukier inwertowany
# 22 Witbier #1 14.05.2015 r.
# 23 Belgian Tripel a w zasadzie Quadrupel #1 22.05.2015 r.
# 24 Cienkusz po Belgian Triplu #1 22.05.2015 r.
# 25 Witbier #2 30.05.2015 r.
# 26 Witbier #3 20.06.2015 r.
# 27 Polskie India Pale Ale #3 28.06.2015 r.
# 28 Belgian Banana Rye Ale #1 11.07.2015 r.
# 29 Tropical Ale #1 31.07.2015 r.
# 30 Witbier #4 17,08.2015 r.
# 31 Pszeniczne #3 04.09.2015 r.
Starter Lacto
# 32 Żytni Robust Porter #2 19.09.2015 r.
# 34 Pils niemiecki#1 30.10.2015 r.
# 35 PAPA - Polsko-Amerykańskie Pale Ale 11.11.2015 r. Citra
# 36 Pieprzowy, owsiany, mleczny stout 30.12.2015 r.
# 37 PAPA - Polsko-Amerykańskie Pale Ale 30.11.2015 r. Equinox

2016

# 38 Czeski Pils 08.01.2016

# 39 PIPA 05.02.2016

# 40 Czerwony Lager (test słodu Obolon) 05.02.2016

# 41 RIS zestaw z piwodziej.pl 04.03.2016

# 42 Mild - cienkusz po RISie zestaw z piwodziej.pl 04.03.2016

# 43 ESB #1 31.03.2016

# 44 ESB #216.04.2016

# 45 ESB #3 16.04.2016

# 46 ESB #4 18.05.2016 

# 47 Pszeniczne #4 22.05.2016 

# 48 Roggenbier #1 4-5.06.2016 

# 49 Summer Ale Baza, wer. A Cascade, wer. B Amarillo 16-17.06.2016 

post-3060-0-25255800-1423734636_thumb.jpg

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

# 8 Polskie IPA 1 - Iungowa

 

Zasyp:

- Pale ale Strzegom 5 kg

- płatki pszenne 600 g

- Karmelowy 150 Strzegom 150 g

 

Zacieranie:

- woda 14 l, 78,5 st. co dało ok 68 st. 90 minut (w lodówca pozakrywanej polarem i kocem)

- 5g gipsu piwowarskiego

 

Wysładzanie:

- woda 18,5l 82 st.

 

Chmielenie i dodatki:

- Iunga 11,5 % - 24,6g - 60 min

- Marynka 10 % - 5 g - 60 min

- Iunga 10 % - 25g - 15 min

- Lubelski 3,8 % - 25 g - 15 min

- Sybilla 5,5 % - 25 g - 15 min

- Iunga 10 % - 25 g - 5 min

- Sybilla 5,5 % - 25 g - 5 min

- Iunga 10% - 50 g - na zimno 4 dni

- Mech Irlandzki 3g - 10 min

 

Warzenie: 70 minut

 

Drożdże:

- gęstwa US-05

 

Otrzymałem 22l 16 st. Blg zeszło do 5 st. blg, zabutelkowano z 145 g cukru (syrop) co powinno dać nagazowanie 2,5

 

Uwagi:

Można poszarżować w chmieleniu na smak i aromat. Goryczka nie zalega, Do powtórzenia z jeszcze większą ilością Iungi, która naprawdę mi podchodzi.

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

# 9 AIPA 1

 

Zasyp:

- Pale ale Strzegom 4 kg

- Pilzneński Strzegom 1kg

- płatki pszenne 600 g

- Karmelowy 150 Strzegom 300 g

 

Zacieranie:

- woda 15 l, 76,5 st. co dało ok 66 st. 90 minut (w lodówca pozakrywanej polarem i kocem)

- 5g gipsu piwowarskiego

 

Wysładzanie:

- woda 18,5l 83 st.

 

Chmielenie i dodatki:

- Bravo 13,7% AK 50g 60min

- Cascade 7,2% AK 25g 15 min

- Amarillo 8,8% AK 25 g 15 min

- mech irlandzki 4,2 g 10 min

- Demerara 500g 10 min (blg wypadał sporo niżej zakładany)

 

Warzenie: 70 minut

 

Drożdże:

- gęstwa US-05

 

Otrzymałem 24,5 l 16 st. Blg zeszło do 2,5 st. blg, zabutelkowano z: mini keg 5l - 25 g cukru, 20l buteleki 127 g (syrop).

 

Uwagi:

Chmiele robią robotę, proste piwo, bardzo pijalne i szybko znikające.

Link to comment
Share on other sites

# 11 Robust Porter z Żytem 24.10.2014

Zasyp:
- Pale ale Strzegom 3 kg
- płatki żytnie 1 kg
- Monachujski II Strzegom 0,5 kg
- Czekoladowy 1200 Strzegom 0,3 kg
- Karmelowy 300 Strzegom 0,2 kg
- Karmelowy 600 Strzegom 0,2 kg
- Jęczmień prażony Strzegom 0,1 kg

Zacieranie:
- woda 14 l, 74,5 st. co dało ok 67 st. 90 minut (w lodówca pozakrywanej polarem i kocem)
- 5g gipsu piwowarskiego (rozbieżność w zapiskach - chyba jednak nie dodawałem gipsu)

Wysładzani
- 2l 100 st. "Mash out"
- woda 16,5l 82 st.

Chmielenie i dodatki:
- Magnum 12,5% AK 25g 60min
- Perle 5,5% AK 20g 10 min
- Perle 5,5% AK 25g 5 min
- Perle 5,5% AK 28 g 0 min
- Mech irlandzki 3,5 g 10 min

Warzenie: 70 minut początkowo 13Brix, 26 l

Drożdże:
- S-04

Otrzymałem 21l 14 st. Blg zeszło do 4 st. blg, zabutelkowano z 102 g cukru (syrop) 13.11.2014

 

Recenzje z depozytu:

http://www.piwo.org/topic/10008-piwny-depozyt-wroclaw/?p=321863

 

 

 

Bigos nastawiony to czas na jakieś piwko Na pierwszy rzut poszedł Robust Porter z Żytem od Camilosa pite dość ciepłe 13C: Barwa: Piękna czarna nie przezroczysta, raczej klarowne. Piana: Świetna, beżowa, drobna gęsta, ładny kożuszek nalał się od początku i taka poduszeczka zostaje do końca Aromat: Delikatny, czuć trochę zboża, delikatna palonka i karmel lekkie estry. Smak : O panie, bardzo fajne zbalansowane piwo! Nic konkretnego się nie przebija, ale jest dobrze ułożone, lekko treściwe, i bardzo pijalne. Wysycenie delikatne co wzmacnia pijalność. Czuć lekką palonkę, następnie dość mocny akcent słodowy - zbożowy, lekko karmelowy. Goryczka bardzo delikatna nie zalega. Piwo świetnie wypełnia usta, lekko zakleja podniebienie, czuć delikatnie rozgrzewający alkohol po chwili to wszystko znika pozostaje delikatny palony smak. Wraz z ogrzaniem wychodzi lekko alkohol ale nie przeszkadza on w odbiorze piwa wręcz zwiększa jego pijalność i podbija aromat. Ogólne wrażenia: Bardzo fajne piwo, takie wyobrażenie miałem o Żytnim Robust Porterze! Nie powiem gdyby takie piwo było dostępne komercyjnie byłaby to jedna z moich ulubionych pozycji. Piwo świetnie zbalansowane opróżniłem szkło bardzo szybko i miałem ochotę na następne. Żyto i lekkie zaklejanie podniebienia nim to strzał w 10!Nie powiem bardzo ale to bardzo mi smakowało! Powinieneś być dumy z takiego piwa
 

 

http://www.piwo.org/topic/10008-piwny-depozyt-wroclaw/?p=326588

 

 

 

wiem - będzie że leń, ale podpisuję się rencyma y nogyma pod wszystkim co krzysiek napisał. znalazłem w nim wszystko to, czego brakowało mi w moich stoutach - odpowiednią ilość palonki, bez kwasu, git
  Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

# 12 Ale Imbirowe 1 14.11.2014

 

Zasyp:

- Pilzneński Strzegom 4kg

- Miód 1kg (ostatnie 10 minut chmielenia)

 

Zacieranie:

- woda 12 l, 73st. co dało ok 67 st. 90 minut (w lodówca pozakrywanej polarem i kocem)

 

 

Wysładzanie:

- woda 18l 79 st.

 

Chmielenie i dodatki:

- Iunga 11% AK 15g 60 min

- Iunga 11% AK 25g 15 min

- Iunga 11% AK 25g 0 min

 

- Starty imbir 100g 10 min

- Suszona skórka cytryny 15g 10 min

- Suszona skórka pomarańczy 20g 10 min

 

 

Warzenie: 70 minut

 

Drożdże:

- gęstwa S-04

 

 

Z 14 Brix zeszło do 6,5 (1,8 po korekcie)

 

Butelkowano 08.12.2014

2x5l mini keg po 20g cukru na kega

25x0,5l + 2x0,33l 70g cukru

 

Uwagi:

Dla mnie mało imbirowe, aromaty ze skórki są niemal niewyczuwalne.

Klarowane po raz pierwszy żelatyną, przebywało w zbyt wysokiej temp. żelatyna nieopadała, jest luźny osad w butelkach.

 

12.02.2015 osad opadł, ostrożnie nalewając jest klarowne. Dla mnie za mało imbirowe (poprawione w #18). Smaczne, niewymagające, bardzo pijalne, lekkie piwo (albo źle zmierzyłem ekstrakt początkowy, bo piwo jest lżejsze niż to 14°Blg)

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

# 13 Jasne Ale Ryzowe 1 21.11.2014

 

Zasyp:

- Pale ale Strzegom 2kg

- Pilzneński Strzegom 1kg

- Ryż 1kg (skleikowany w 5l wody, pozostawiony na noc w garnku zaizolowanym kocami)

 

Zacieranie:

- woda 10 l, 71st. co dało ok 65 st. 90 minut (w lodówca pozakrywanej polarem i kocem)

 

 

Wysładzanie:

- woda 18l 79 st.

 

Chmielenie i dodatki:

- Iunga 11,5% AK 5g 60 min

- Iunga 11,5% AK 20g 20min

- Iunga 11,5% AK 25g 10 min

- Iunga 11,5% AK 25g 0 min

- Iunga 11,5% AK 25g na zimno dodano 10.12.2014

 

 

Warzenie: 70 minut (poszło 24l 10 brix)

 

Drożdże:

- gęstwa S-04

 

10.12.2014 poszło na cichą+ chmiel

zeszło do 1,2 po korekcie

 

Butelkowano 018.12.2014

 

48x0,5l 103 g cukru (syrop z 0.5l wody)

 

Uwagi:

Klarowane żelatyną, przebywało w zbyt wysokiej temp. żelatyna nieopadała, jest luźny osad w butelkach.

W zamierzaniach miało być baardzo jasne piwo, lekkie mocno aromatyczne chmielem.

12.02.2015 zdecydowanie do powtórzenia, świetny jasny kolor, smak chmielowy.

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

# 14 New Zealand Pale Ale 21.12.2014

 

Zasyp:

- Pale ale Strzegom 4kg

- Płatki pszenne 0,6 kg

 

Zacieranie:

- woda 11,5 l, 72st. co dało ok 65 st. 90 minut (w lodówca pozakrywanej polarem i kocem)

 

 

Wysładzanie:

- woda 18l 79 st.

 

Chmielenie i dodatki:

- Green Bullet 13,5% AK 15g 60 min

- Green Bullet 13,5% AK 15g 15 min

- Wakatu 7,9% AK 25g 15 min

- Wakatu 7,9% AK 20g 0min

- Green Bullet 13,5% AK 25g 0 min

 

- mech irlandzki 5g 15 min

 

Warzenie: 70 minut

 

Drożdże:

- S-04

 

21 l 12 Brix

 

29.12.2014 przelanie na cichą, przeniesienie do piwnicy, ok 15st.

 

08.01.2015 poszło w mini kega 5l z 20g cukru oraz do 32x0,5l z 60g cukru

 

Uwagi:

To pierwsze starcie z chmielani NZ, ciekawy zapach i smak, mam nadzieję, że się ładnie wszystko ułoży.

Dwa tygodnie na refermentacje

07.02.2015 - piwo bez szału, ale pijalne, aromat i smak owocowy bez sprecyzowania na jakieś konkretne, na pewno jakieś jasne.

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

# 15 Coffe Stout (na bazie mojego wcześniejscego FES'a) 29.12.2014

Zasyp:
- Pale ale Strzegom 4kg
- Karmelowy 600 Strzegom 340g
- Czekoladowy 1200 Strzegom 300g
- Jęczmień prażony Strzegom 200g
- Monachijski II Strzegom 200 g
- Płatki jęczmienne prażone dzień wcześniej na patelni 600 g
- Płatki pszenne jw. 350g

Zacieranie:
- woda 15 l, 73,5°C co dało ok 66 st. 90 minut (w lodówca pozakrywanej polarem i kocem) + 5g węglany wapnia


Wysładzanie:
- woda 18l 82°C

Chmielenie i dodatki:
- Iunga 10%AK 20g 60 min
- Magnum 12,5%AK 12,5g 60 min
- Marynka 10%AK 20g 60 min
- świeżo zmielona (drobno) kawa z palarni 100g 5min


Warzenie: 70 minut (przed 26l)

Drożdże:
- gęstwa S-04

21 l 16Brix

08.01.2014 przelanie na cichą, przeniesienie do piwnicy, ok 15st. (5°Blg, 9,5*Brix przed korektą)



Uwagi:
08.01.2015 Na etapie przelewania na cichą - nie jestem zadowolony z goryczki, mam nadzieję, że nasycenie ją złagodzi. Zapach pięknie kawowo-czekoladowy

20.01.2015 butelkowanie z syropem z 100g cukru -> 42x0,5l

07.02.2015 piwo znakomicie się układa, goryczka się wyrównała, jest kontrowana słodyczą. Piekny zapach i smak kawy, bez kwasowości. Jest potencjał.

 

Pojawiają się opinie o smaku zielonej kawy.

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

# 16 SMaSH Pale Ale Iunga (PIPA) 13.01.2015

 

do uzupełnienia, jeśli uda mi się odtworzyć przepis z Brewtargeta, który odmówił współpracy. Generalnie - 5kg Pale Ale i 250g Iungi.

Link to comment
Share on other sites

# 18 Jasne Ale Imbirowe #2 31.01.2015 r.

 

Zasyp:

 

- Pale ale St. 5kg

 

 

Zacieranie:

 

- 15l - 72°C ->65°C 90min

 

 

Wysładzanie:

 

- 22l 80°C

 

Chmielenie:

 

- Iunga 11%AK 30g 60min

- Lublin 3,8%AK 25g 20min

- Lublin 3,8%AK 25g 0min

 

Dodatki:

- Imbir starty (200g) na mandolinie na plasterki, zasypany 200g cukru, trzymany 3-4 dni w słoju w lodówce - 10min

- Skórka z 2 cytryn (60g) , razem z imbirem trzymany w słoiku 10 min

- imbir starty na drobnej tarce, świeży 50 g - 10min

- mech irandzki 5g - 10min

 

30l 11°Blg

Drożdze BrewGo - 02 uwodnione, nowa paczka z końcówki terminu. Rozlane do fermentora 25l i baniak z wody 5l.

Fermentacja w skrzyni ok 17°C

 

15.02.2015 r butelkowane 36x0,5 z 104 g cukru oraz 1x5l z15 g cukru

piwo porażka - apteka/trutka do zęba - zabutelkowane ale zobaczymy czy to od chloru (używałem wybielacza) czy zakażenie. Przeszedłem na NaOH

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

# 19 Pszeniczne #2 27.03.2015 r.

Zasyp:

- Pilzneński St. 2,5kg

- Pszeniczny St. 2,5kg

- Płatki błyskawiczne pszenne 1,2 kg


Zacieranie: 

- 15l - 49°C ->45°C 15min

55°C 15min

62°C 40min

72°C 40min


Wysładzanie:

- 30l 80°C

Chmielenie 70 min:

- Perle 5,8%AK 30g 60min
- Perle 5,8%AK 10g 20min
- perle 5,8%AK 10g 10min

 

Do warzenia poszło 39l, co do ekstraktu mam problem, przed warzeniem mierzyłem refraktometrem, pokazywał nieco ponad 11 Brix, po warzeniu spławik pokazał 11 Blg.

Na fermentację poszło 12l + 22l, zadane Gozdawa Fruit Blanche, przy ok 20°C 12l w temp pokojowej, 22l w skrzyni z obniożoną początkowo temp. otoczenia ok 17 (mało wkładów, szybko się temp. powietrza podniosła, 30.03 22.6°C) 
 

W wiaderku 12l - zeszło do 2°Blg, w wiadrze 20l do 1°Blg.

Zabutelkowano 19l z 130g cukru 20x0,5l + 10l w PETy

12l z 75g cukru 10x0,5l + 5l w PETy

 

Piwo bardzo słabe, brak pszenicznych aromatów, żadnych bananów ani goździków.

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

# 20 Pszeniczne Leniwe #1 10.04.2015 r.

Zasyp:

- Pilzneński St. 1,6kg

- Pszeniczny St. 1,6kg

- Płatki błyskawiczne pszenne 0,77 kg


Zacieranie: 

- 12l 69°C ->64°C  90 min



Wysładzanie:

- 16,5l 80°C do gotowania poszło 25l 9,2*Brix

Chmielenie 70 min:

- Perle 5,8%AK 15g 60min
- Perle 5,8%AK 10g 20min
- perle 5,8%AK 10g 10min

 

Do fermentacji poszło 20l 9°Blg, gęstwa po pszenicy poprzedniej nie wzbudziła mojego zaufania, zadano saszetkędo belgów Gozdawa BFSAY

 

24.04.2015 r Piwo zeszło do 0°Blg, zabutelkowano z 121g cukru 39x0,5l

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

# 21 Belgian Pale Ale #1 24.04.2015 r.

Zasyp:

- Pilzneński (St. 900g  + Optima 2,4kg) 3,4kg

- Monachijski I St. 0,5kg

- Wiedeński St. 0,5kg

- Pszeniczny karmelowy 150 St. 250g

- do warzenia 375g syropu z cukru inwertowanego (z cukru trzcinowego, bardzo ciemny)

 



Zacieranie: 

- 14,4l 68°C ->63°C


Wysładzanie:

- 15l 80°C ->25,8l 8°Blg

Chmielenie 70 min:

- Iunga 11%AK 20g 60min
- Perle 5,8%AK 15g 10min
- Mech irl. 5g 10min

- Syrop inert. 375g 10min

 

8,6°Blg + cukier -> 9,5°Blg

 

Do fermentacji 23l zadane gęstwą Gozdawa BFSAY

 

10.05.2015r

zeszło do 0°Blg,  butelkowanie 22l z ok 120g cukru

2x2l PET

30x0,5

3x0,75ll

Link to comment
Share on other sites

Cukier inwertowany stosowany w w/w piwie:

1kg cukru trzcinowego

10g DAP (fosforan dwuamonowy)

240 ml woda 1

300 ml woda 2

po ok. godzinie 115°C, nie mogłem podnieść wyżej temp.

Syrop wyszedł bardzo ciemny i płynny.

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

# 22 Witbier #1 14.05.2015 r.

Zasyp:

- Pilzneński St. 2,5kg

- Płatki pszenne błysk. 1,8kg

- Płatki osiane błysk 0,6kg

- Pszeniczny St. 0,5kg

- Zakwaszający We. 50g


Zacieranie: 

- 16l - 54°C ->50°C 15min

64°C 120min

78°C  5min


Wysładzanie:

- 14l 80°C

Chmielenie 70 min:

- Marynka 8,9%AK 30g 60min
- Kolendra indyjska utłuczona 7,5g 5min

- Curacao 25g 5min

- Kolendra indyjska tłuczona 7,5g 0min

- Skórka słodkiej pomarańczy, suszona w domu 12g 0min

 

Do ferementacji posżło 22,5l 11°Blg, zadana saszetka GozdawaClassic Belgian Witbier 10g, temp. zadania 18°C

 

18.05.2015 20°C

Link to comment
Share on other sites

# 23 Belgian Tripel a w zasadzie Quadrupel #1 22.05.2015 r.

Zasyp:

- Pilzneński Optima. 5kg

- Pale ale St. 1,6kg

- Płatki błyskawiczne pszenne 0,6 kg

- Płatki błyskawiczne jęczmienne 0,6 kg

- Płatki błyskawiczne żytnie 0,6 kg

- Monachijski II St. 0,5kg

- Syrop z cukru inwertowanego ok 750g (do warzenia)

- Cukier demerara 500g (j.w.)

 

Płatki wrzucone przy 53°C


Zacieranie: 

- 23l + 5g węglanu wapnia 71°C ->64°C (płatki dodane przy 53°C) 90 min


Wysładzanie:

- 30l (+5ml kwasu mlekowego, woda z ok 7 zeszła do ok 5,5) 80°C po odebraniu ok 26l wstawione warzenie, reszta cienkusza poszła na "radlera"

Chmielenie 70 min:

- Marynka 8,9%AK 30g 60min
- Sybilla 6,5%AK 25g 20min
Sybilla 6,5%AK 25g 0min

- Cukier demerara 500g 10min

- Syrop z cukru inert. 750g 10min

- Mech irl.  5g  10min

- Sybilla 6,5%AK  25g 0min

 

przed dodaniem cukrów 16,8°Blg

Do fermentacji poszło 22,5l 21,5°Blg, zadana gęstwa WLP500.

23.05. 17°C

24.05. 18°C

25.05. 19°C

Nie zapisałem kiedy poszło na cichą, ale poszło za wcześnie. Na cichą dodane:

48 g średnio opiekane płatki dębowe

5 g mocno opiekane płatki dębowe

Przed dodaniem płatki namoczone w burbonie parę dni, zagotowane, dodane z płynem.

 

18.06. 7°C

20.07. 5°C zabutelkowałem 6x0,5l z 3g cukru z myślą o zbliżającym Forum Tradycji oraz Spotkaniem w Rzeczce.

 


# 24 Cienki "radler" po Triplu 22.05.2015 r.

ok. 18 l, dodany ksylitol, parę łyżek oraz 3 butelki syropu malinowego z Biedronki. Zadana gęstwa Gozdawa Witbier po #22

Zabutelkowane w PETy.

Ostatecznie mało malinowe, kolor bury, ale lekkie i gaszące pragnienie.

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

# 25 Witbier #2 30.05.2015 r.

Zasyp:

- Pilzneński St. 2,5kg

- Płatki pszenne błysk. 1,8kg

- Płatki osiane błysk 0,6kg

- Pszeniczny St. 0,5kg

- Zakwaszający We. 100g (100 lub 50, troche się zamotałem w notatkach)


Zacieranie: 

- 17l + 5g węglany wapnia

54°C ->50°C 15min

64°C 120min

78°C  5min


Wysładzanie:

- 14l 80°C + 5ml kwasu mlekowego

 

do warzenia poszło ok 26l

Chmielenie 70 min:

- Marynka 8,9%AK 20g 60min
- Kolendra indyjska utłuczona 10g 10 min

- Skórka słodkiej pomarańczy, tarta z 6 pomarańcz 10 min

 

Do fermentacji ok 22l 11Blg

Zadana gętwa WLP500

18.06.2015 zeszło do 0°Blg

19.06.2015 butelkowanie z 120g cukru. 43 x 0,5l

 

Uwagi - Piwo bardzo kwaśne ale w dziwnie przyjemny sposób (do wypicia), początkowo sądziłem, że to od słodu zakwaszającego, ale raczej infekcja.

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

# 26 Witbier #3 20.06.2015 r.

 

Zasyp:

 

- Pilzneński Optima 2,5kg

- Pszenica 2,5kg (pierwsze śrutowanie na śrutowniku Biowin)

 

Kleikowanie pszenicy: 9l + 6g węglanu wapnia 60°C ->64°C 30min (z dodatkiem 0,5kg słodu)

Zacieranie:

 

- (9l) + 6l 64°C 90 min

Wysładzanie:

 

- 15l 80°C + 5ml kwasu mlekowego ok. godziny, 26l 11,8*Brix

do warzenia poszło ok 26l

 

Chmielenie 70 min:

 

- Trawa cytrynowa 1 szt. 70min

- Marynka 8,9%AK 13g 60min

- Tradition ??AK 15g 60min

- Kolendra utłuczona 15g 10 min

- Skórka słodkiej pomarańczy (14szt), tarta 264g 10 min

- Trawa cytrynowa 35g (2szt) 10min

23l, 11°Blg, gęstwa WLP500 zadana w ok 21-22°C

07.07. butelkowane 22l z 135g cukru, zeszło do 0°Blg 44x0,5l

 

piwo zajęło 5 miejsce (na 27) w II Klodzkim Konkursie Piw Domowych. To był mój pierwszy konkurs.

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

# 27 Polskie India Pale Ale #3 28.06.2015 r.

Zasyp:

- Pale AleSt. 5,5kg

- Płatki pszenne błysk. 0,6kg

- Monachijski II St. 0,5kg

- Karmelowy 300 St. 0,2kg



Zacieranie: 

- 17l + 5g gipsu piwowarskiego

słody wsypane w 69°C->64°C 90min

78°C  5min


Wysładzanie:

- 15l 80°C + 5ml kwasu mlekowego 

 

do warzenia poszło ok 26l

Chmielenie 70 min:

- Iunga 11%AK 25g 60min

 

- Iunga 11%AK 25g 20min

- Sybilla 6,5%AK 25g 20min

 

- Iunga 11%AK 25g 10min

​- Sybilla 6,5%AK 25g 10min

 

- Iunga 11%AK 25g 0min

​- Sybilla 6,5%AK 35g 0min

na zimno 

- Iunga 11%AK 70g

​- Sybilla 6,5%AK73g

 

Do fermentacji 
ok 21l 17°Blg, zadane uwodnione US-05 do brzeczki 16-17°C

06.07. 18°C 5°Blg

07.07. 19°C

08.07. 20°C

09.07. przelane na cichą, dodane chmiele. bardzo mętne. 2°Blg W załączeniu zdjęcie próbki.

16.07. dodana żelatyna (2 łyżki rozpuszczone w 125ml wody),rozpoczęte schładzanie w skrzyni do 9°C

20.07. butelkowane z 80g cukru, 38x0,5l, pięknie wyklarowane, ok 2-3l osadu w fermentorze. Piwogorzkie, goryczka zalegająca, mało spodziewanych aromatów Iungi i Sybilli.smuteczek.

2.08. Klarowne, miedziane. Goryczka się układa. Piękna, gęsta, kremowa, trwała piana.

post-3060-0-62971900-1438159923_thumb.jpg

post-3060-0-62711100-1438590410_thumb.jpg

post-3060-0-23235900-1438590429_thumb.jpg

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

# 28 Belgian Banana Rye Ale #1 11.07.2015 r.

Zasyp:

- Pale AleSt. 2,5kg

- Żytni Optima 2kg

- Monachijski I St. 0,55kg

- Karmelowy 300 St. 0,2kg

- Banany 3,5kg - pokrojone w plastry ze skórą, zagotowane z ok4l wody, trzymana w garnku ok godzinę, pod koniec dodany ok kg. zacieru



Zacieranie: 

- 16l + 5g gipsu piwowarskiego

słody wsypane w 69°C->66 zeszło do 64°C  90min

78°C  5min

przełożone do fermentora filtracyjnego, na wierzch wylane banany


Wysładzanie:

- 15l 80°C + 2,5ml kwasu mlekowego 

Jak to żytnie - na początek się zabetonowało, parę razy zamieszane, o dziwo, jak wmieszałem banany to już się tak nie zbijało. Filtracja i wysładzanie zajęły ok 2,5h

 

do warzenia poszło dużo 28-30l

Chmielenie 70 min:

- Iunga 11%AK 25g 60min

 

- Iunga 11%AK 25g 60min

- Iunga 11%AK 25g 0min

 

Do fermentacji 

ok 27l 11°Blg, zadane gęstwą WLP500 w ok 22°C, fermentowane w pokoju, w misce z wodą, naciągnięta koszulka. Pierwsze dni fermentacji temperatura otoczenia "rozsądna", ok 22°C

20.07. przelane na cichą, nieco mętnawe, zeszło do 0°Blg, zgodnie z FFT. Obniżanie temperatratury w skrzyni do 16°C

24.07. zaczynam obniżać temperaturę do 9°C w celu wyklarowania. Planowany rozlew wtorek 28.07. Część pójdzie w partykega.

30.07. butelkowanie 2x minkeg 5l z 15g cukru, 31x0,5l z 86g cukru. Nie czuć bananów, ale chyba się przypałętała infekcja (brak oznak w wyglądzi, piwo smierdzi kiblowo).

2.08. pierwsza degustacja - piwo lekko opalizujące, piękna piana, w odczuciu gęste od słodu żytniego. Zapach delikatnie bananowy i niestety lekko rozpuszczalnikowe (również w smaku). Pewenie przez zbyt wysoką temp. fermentacji. Zapachy kiblowe zniknęły.

11.08. Smak i zapach zdecydowanie się poprawiają, pachnie bananami.

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

# 29 Tropical Ale #1 31.07.2015 r.

Zasyp:

- Pale Ale St. 4kg 

- Ryż 1 kg - ryż kleikowany dzień wcześniej w 4l wody. Skleił się i zbrylił, ciężko było go rozmieszać.



Zacieranie: 

- 15l 72°C -> 66°C 60 min

wygrzew do 78°C i do filtracji

Wysładzanie:

- 17l 80°C + 2,5ml kwasu mlekowego - bardzo długo (chyba z 2,5h), za drobno ześrutowałem, ale poprawiło to zdecydowanie wydajność (wg. wyliczeń miało dać 22l 11°Blg a uzyskałem ostatecznie 27,5l 11,5°Blg)

 

do warzenia poszło dużo ok 33l

Chmielenie 70 min:

- Marynka 9,1%AK  15g 60min

 

- Sybilla 6,5%AK 20g 20min

- Sybilla 6,5%AK 15 10min

- Trawa cytrynowa posiekana, rozmrożona 50g 10min

- Liście limonki kafir posiekane, rozmrożone 30g 10min

- Skórka z 4 limonek 10min

- Sybilla 6,5%AK 15g 0min

 

Do fermentacji poszło 27,5l 11,5°Blg, zadane gęstwą następnego dnia rano (gdy należycie się schłodziło w skrzyni) US-05

Muszę sprawdzić spławik i refraktometr, bo wykazały duże różnice podczas warzenia.

Fermentowane w ok 15-16°C

od 7.08 do 8.08 podnoszenie temperatury, temp. wzrosła do 21°C,następnie chłodzenie do klarowania

10.08. temp. 12°C

12.08. zadana żelatyna, słabo odfermentowało, do 3,5°Blg, spodziewałem się, że zejdzie niżej, ale ma jeszcze czas. Próbka FFT trafiła infekcja (ale dopiero gdzieś w ostatnich dniach, wcześniej była próbka pięknie klarowna. Nie sugeruję się pomiarem, ale zeszło do 0°Blg)

13.08. temp.13°C

17.08. poszło w butelki z 110g cukru, 48x0,5l + 0,75+końcówka ok 0,25l. Zeszło do 1-2°Blg. Dość słodkie, niska goryczka, bardzo owocowe/cytrusowe. Jeśli wrócą upały będzie czym z nimi walczyć. mimo niskiej temperatury oraz żelatyny nie sklarowało się. Osad nie tak zwarty jak po klarowaniu poprzedniego piwa.

20.08. Piwo zaczęło uciekać z butelki z krachlem! Piękny gushing, pierwszy raz się mi zdarzył, cała warka. Dwukrotnie odpusciłem gaz z butelek, jutro powtórzę odpuszczanie, nastęnie chyba w poniedziałek czy wtorek. Niestety jak jestem potrzebny na miejscu to akurat mnie nie będzie. Oby nie doszło do żadnych wybuchów. Prewencyjnie piwo pójdzie do piwnicy.

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

# 30 Witbier  #4 17,08.2015 r.

Zasyp:

- Pale Ale St. 2,5 kg 

- płatki pszenne błysk. 4x0,6kg= 2,4kg

- płatki owsiane błysk 0,6kg



Zacieranie: 

- 16,5l 72°C -> 66°C 120 min

wygrzew do 78°C i do filtracji

Wysładzanie:

- 18l 80°C + 2,5ml kwasu mlekowego - dość długo,

 

Warzenie 70 min:

 

- Marynka 9,1%AK 20g 60min

- skórka starta z 10 dużych pomarańczy 5min

- skórka starta z 2 cytryn 5min

- torebka rumianku 1,5g 5min

- kolendra z Ukrainy (Tesco) tłuczona 5 min

 

Do fermentacji poszło 12°Blg 24,5l Drożdze Gozdawa Classic Witbier zadane w 25°C, przez noc temperatura spadała do 22°C

09.09. Miałem butelkować, niestety kwas. Piwo pójdzie do przerobu, prawdopodobnie jakiejś owoce dodam i lakto.

30.10. Piwo ładnie się układa. Dziś poszło do niego 700g mrożonych ogródkowych malin. W planach jeszcze dodatek wiśni.

Doszło kolejnych 400g malin i resztka malin po nalewce (w zasadzie pestki).

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Przyjmijmy, że zaczym kolejny sezon, choć wcześniej tego nie robiłem. Ale przeczhodzimy na wyższy level - pierwszy starter, w niedzielę będę działał skosy.

 

 

# 31 Pszeniczne #3 04.09.2015 r.

Zasyp:

- Pszeniczny St. 2,5kg

- Płatki pszenne błysk. 0,6 kg

- Pale Ale st. 2 kg


Zacieranie: 

- 15l - 45°C - 15min tylko pszeniczny + płatki

62°C 40min + Pale ale

72°C 30min

78°C


Wysładzanie:

- 17l 80°C

 

Warzenie 29l, 60min:

 

- Lubelski 3,8% AK  35g 60min

- Lubelski 3,8% AK  15g 5min

- Marynka 9,8% AK  13,5g 5min

 

Do fermetntacji poszło .... l  12*Brix, zadany starter FM40 Pszeniczny Łan, w temp. 19°C, ale obniżono do ...

 

27.09.2015 zabutelkowane z 200g cukru i 930ml wody. Na chwilę obecną - słabo, brak charakterystycznych aromatów, nie wiem czy się jakaś infekcja nie przypałętała znów  (otwarte 30.09. wylata z butelki delikatnie).

10.01.2016 Piwo ewidentnie trafione, już tak bardzo nie wylata, ale wali kanałem, nieco "dziczyzną"

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.