Jump to content
pawgin

Piwo zeszło do 1 BLG czy to możliwe?

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Zostało mi trochę słodu i chmielu. Postanowiłem coś z tym zrobić.

Pale Ale 3kg

Dodałem:

Śrutę zbożową (jęczmień i pszenice) 1kg

Płatki jęczmienne 0,5kg

owsiane 0,5kg

Otręby pszenne 0,4kg

Zacieranie 1,5h w lodówce turystycznej w 62''C

Filtracja i wyszło 26l

Gotowałem z 30gr Marynki 60'

15gr Hallertau 20'

15gr Amarillo 20'

Blg po zchłodzeniu 14

Zadałem gęstwą po Belgian Blond Ale (świeża prosto z wiadra US-05)

Burzliwa 8 dni w 18''C

Zlałem na cichą i sprawdziłem BLG - 1

Czy to możliwe aby tak zeszło.

 

Dodam że piwo jest dość mętne, dość płytkie w smaku i trochę mało goryczkowe, podobne do "Białego Żywca"

Dla próby zalałem butelkę 0,5l (bezroczystą) aby mieć kontrolę klarowności. Chyba coś z tego będzie po 4 dniach jest już dość przejżyste. Chcę butelkować w poniedziałek. Doczytałem żeby poprawic klarowność zostawić na 3 dni w zimnym miejscu. (Temp. obecna sprzyja temu wiec wyniosłem do garażu, obecnie jest tam 8''C i stoją tam dwa lagery).

Czy dodać też trochę żelatyny??? I ewentualnie jak to zrobić. (proporcje)

 

Ewentualnie jaki to może być styl piwa??? W sumie nazwałem to "Zbożowym"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro już po 4 dniach się klaruje, to po co dodawać żelatyny?

Do 1 Blg mogło zejść jak najbardziej, szczególnie przy takim zacieraniu.

A co do stylu to "zbożowe" jest na miejscu, chociaż nie wiem czy jest potrzeba nazywania go w ogóle w jakikolwiek sposób. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Błąd sprzętu pomiarowego, sprawdzałeś na wodzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamietaj, że to pozorne odfermentowanie, a niektórym schodzi nawet niżej ;)

 

Nawet i poniżej zera :P

Dosyć powszechne zjawisko w winiarstwie.. ale tam są nieco większe stężenia alkoholu, a to właśnie on, mając mniejszą gęstość od wody, powoduje te przekłamania i pomiary poniżej 0Blg :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc wychodzi na to że piwo jest dość mocne%. Dałem chyba za mało goryczki. Ale teraz już wiem po nagazowaniu że jest identyczne jak Białe Ż ywca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale teraz już wiem po nagazowaniu że jest identyczne jak Białe Ż ywca

No to słabo... aż tak nisko cenisz swoje piwo? :P

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale teraz już wiem po nagazowaniu że jest identyczne jak Białe Ż ywca

No to słabo... aż tak nisko cenisz swoje piwo? :P

Ja je tylko porownalem ale jest oczywiście dużo lepsze od białego. I żonie też podszedł, mówi: "takie jakieś dziwne, takie czyste w smaku, takie żeby się napić zamiast wodą" wywnioskowalem że chodzi jej o to że jest rzadkie. Ale ogólnie piwo na plus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.