Jump to content

Garnek do warzenia - szerszy czy węższy u podstawy ?


fotoman
 Share

Recommended Posts

Witam,

jako że dopiero zamierzam zacząć przygodę z piwowarstwem, mam pytaie odnośnie zakupu garnka, zamierzam gotować na kuchni z palnikami gazowymi i jaki zakupić garnek emaliowany, o podswtawie 40cm a niższy, czy o podstawie 36 cm a wyższy (30L). Czy 30L także będzie wystarczający, czy jednak pracuje się wygodniej np. w 40L ?

Dziękuję za podpowiedzi

Edited by fotoman
Link to comment
Share on other sites

Ważyc możesz w dowolnym garnku tylko uwzględnij terę ;)

Garnek do ważenia

 

 

popraw temat bo będzie zaraz zadyma ;)

 

IMO, garnek do warzenia to sobie dobierz taki, który najlepiej pasuje Ci na Twoją kuchenkę, o objętości na jaką Cię stać.

Link to comment
Share on other sites

Przepraszam za skuchę na samym początku, już poprawione :)

 

Kuchnia - standardowa płyta 60cm, więc wejdzie jedne i drugi, teoretycznie ten szerszy można podgrzewać na dwóch palnikach.

Co wo wielkości, to mogę kupić nawet 50l, tylko czy jest sens ?

Nie zamierzam obecnie warzyć więcej niż standardowy nastaw na dwadzieścia parę litrów, więc nie wiem czy jest sens kupować na "zapas".

Gdzieś taki gar też trzeba przechowywać, a w bloku jest mało miejsca :(

Więc odnośnie pojemności to chyba sam odpowiedziałem :)

Jeśłi o podstawę to proszę o poradę jak w praktyce wychodzi, czy da się bez większego problemu większy używać 40cm na dwóch palnikch kuchenki (wiadomoże będzie ogrzewany nierównomierznie - różne wielkości palników).

Edited by fotoman
Link to comment
Share on other sites

Problemem może być sama kuchenka zwłaszcza przy chmieleniu.

Zagotować dużą ilość brzeczki nie jest łatwo więc jeśli była by możliwość grzania 2 palnikami to chyba było by łatwiej.

Sam grzeję gar 36l na kuchence, ale palnik ma ok 3 kW lekko nie jest ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja pierwszą warkę na dwóch palnikach gotowałem to była masakra w ogóle przełomu nie mogłem zauważyć. Powodem tego mogło być to że mam gaz z butli (mała kaloryczność ) U Ciebie powinno to wyglądać lepiej ponieważ masz gaz z sieci .

Link to comment
Share on other sites

Musiasz dostosować zakup do siebie. Ja warzę sam wiec 36L to dla mnie wystarczajacy garnek. Szkoda mi kregoslupa. Zakupilem tez taboret gazowy bo praca n kuchence czy to z jednym czy z dwoma palnikami to straszna meka. Nie stac mnie na tkie straty czasu.

Link to comment
Share on other sites

Jak możesz kupić większy to bierz 50l - po prostu jest lepszy. Nawet jak nie planujesz większych warek teraz jak 20l, zawsze lepiej mieć zapas miejsca w kotle, uwierz mi apetyt na warzenie rośnie szybko. Po pewnym czasie z pewnością będziesz wolał zrobić warkę 40l niż dwie po 20l. Zapas w garze jest też przydatny do cięższych ekstraktowo piw np. ris ( sypie się więcej słodów ). Ja od razu jak zaczynałem to kupiłem garnek 50l 40cm x 40cm i teraz jakbym mógł się cofnąć w czasie to kupiłbym 70l a najlepiej 100l. Większy kocioł jest szerszy co ma duży plus przy grzaniu na kuchence bo można użyć więcej palników. Przy 100l kotle możesz odpalić 4 palniki a dalej możesz robić warke 20l, 50-litrowy jest dobry na 2 palniki. Więcej użytych palników to szybsze grzanie.

Link to comment
Share on other sites

no tak tylko jak bierze większy a robi warke 20 litrów i wstawi standardową chłodnicę to się okaże, że brzeczka dosięga tylko 3 zwojów chłodnicy a reszta w powietrzu.

Link to comment
Share on other sites

W przypadku fotomana najlepszym wyjściem będzie zakup gara 50l i zrobienie chłodnicy do tego gara o szerokim uzwojeniu, a niskiej wtedy warząc warke 20l spokojnie co najmniej 3/4 chłodnicy będzie schowane i nie będzie problemu z schłodzeniem, jednocześnie w każdej chwili będzie mógł na tym samym sprzęcie uwarzyć 40l warkę - wskazane jest tylko mieszanie brzeczki w czasie chłodzenia.

Link to comment
Share on other sites

Ja też lubię więcej warzyć różnych piw, mam tylko jeden zasadniczy "problem" mam duże wzięcie moich piw u rodziny i znajomych stąd jeśli mogę warzę 40l warki. Sądzę też, że z podobnym "problemem" wcześniej czy później spotka się każdy domowy piwowar o ile będzie warzył dobre piwka, dlatego polecam od razu brać sprzęt, który pozwoli na zwiększenie wybicia.

Link to comment
Share on other sites

Ja też lubię więcej warzyć różnych piw, mam tylko jeden zasadniczy "problem" mam duże wzięcie moich piw u rodziny i znajomych stąd jeśli mogę warzę 40l warki. Sądzę też, że z podobnym "problemem" wcześniej czy później spotka się każdy domowy piwowar o ile będzie warzył dobre piwka, dlatego polecam od razu brać sprzęt, który pozwoli na zwiększenie wybicia.

Ja rozwiązałem ten problem inaczej. Namówiłem znajomych na warzenie ;)
Link to comment
Share on other sites

Dziękuje wszystkim za zaangażowanie, powiem tylko "aleśta mi tera namieszali" :)

Chyba na początek pożyczę od kolegi Przemka(morfitru75) - to przez jego wyrób postanowiłem sam warzyć piwko - garnek 50L, zobaczę jak pasuje, jak się w tym pracuje i stanie się światłość...

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

45~50 litrów w przypadku zakupu to najlepsze rozwiązanie (2 x 20l). Używam gar ok 37l,

pożyczony od LP, kontrola stanu technicznego na max :) . Kiedyś kupię 50l...wtedy będę właścicielem :)

Link to comment
Share on other sites

Żeby sprawnie warzyć kup taboret gazowy zamiast kombinować czy cztery palniki poryją dno gara. Jak warzyłem na kuchni gazowej (największy palnik 2,7KW) szlak mnie trafiał,

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.