Jump to content

HERMS, RIMS i inne


Lukas.
 Share

Recommended Posts

Wszędzie są informacje o dwóch systemach (rims i herms). Są oprócz tego jakieś inne?

 

Co z systemami przy pomocy których można zacierać z infuzją i dekokcją? Są takie systemy czy nie?

Link to comment
Share on other sites

Jest system tradycyjny (kociołek a'la Lidl ~30l jako kadź zacierno-warzelna + fermentor ~30l z kranikiem i wężem z oplotu/filtratorem rurkowym/fałszywym dnem) oraz system grawitacyjny (kadź zacierna, warzelna oraz zbiornik ciepłej wody do wysładzania). Przy lekkim dostosowaniu grawitacyjnego (grant) można stosować tzw. odwróconą dekokcję. Poza tym posiadając dodatkowy garnek odpowiedniej wielkości oraz źródło ciepła dla niego, można stosować dekokcję przy każdym sprzęcie.

Infuzję stosują leniuchy podczas zacierania w lodówce turystycznej :P

Informacji o systemach jest multum i do pierona, wystarczy poszukać :roll:

Link to comment
Share on other sites

Czyli odrobina wyobraźni i pomysłowości i każdy system można dostosować do swoich potrzeb...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.