Jump to content
amorph

Plan uwarzenia RISa

Recommended Posts

Chciałbym wypłynąć na głębszą wodę w swoim warzeniu i postanowiłem wziąć się za Russian Imperial Stout. Chętnie przyjmę każdą krytykę (najlepiej połączoną z dobrą radą).

 

Po różnych lekturach wstępnie myślę o czymś takim:

 

20L z 27BLG

 

Zasyp:

 

pale ale strzegom 8kg

karmelowy 600 strzegom 0,5kg

pszeniczny strzegom 0,5kg

czekoladowy jasny strzegom 0,2kg

jęczmień prażony strzegom 0,5kg

 

+edycja

 

płatki pszenne 0,5kg

płatki jęczmienne 0,4kg

płatki owsiane 0,4kg

 

 

chmiel magnum (12,5%) 25g na 60 min

chmiel chinook (11,2%) 20g na 45 min

 

z PPPP wychodzi IBU 77

 

fermentacja w 12°C na świeżej gęstwie S-04 jakieś 3 tygodnie bez cichej później przelanie do szklanego butla z płatkami dębowymi i trzymanie ze 2 tyg (?)

 

Piłem ostatnio piwa z dodatkiem orzechów i zastanawiam się jak zagrałby w RISie? Jakiś dodatek zmielonych laskowych i migdałów np?

 

Jakie jeszcze dodatki powinienem brać pod uwagę. Czy laktoza będzie na miejscu?

Edited by amorph

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem ostatnio piwa z dodatkiem orzechów i zastanawiam się jak zagrałby w RISie? Jakiś dodatek zmielonych laskowych i migdałów np?

Wtedy wielce prawdopodobnie, że pozbawisz RISa piany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pale ale strzegom 8kg

 

karmelowy 600 strzegom 0,5kg

 

pszeniczny strzegom 0,5kg

 

czekoladowy jasny strzegom 0,2kg

 

jęczmień prażony strzegom 0,5kg

 

A co tak biednie? Daj więcej róznorodności. RIS nie może być jednowymiarowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak to mówi jeden z forumowiczów "RIS wszystko przyjmie" co dasz to będzie dobrze :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo "piwo na czyszczenie magazynu". Możesz dać np. zamiast pszenicznego 0,5 kg- czekoladowy pszeniczny 0,25 kg i słód brown 0,25 kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po mojemu za mało chmielu, no i to co już było pisane trochę więcej różnorodnych słodów,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielu 3x tyle a to może być mało.

A jeszcze ja zadam pytanie przy okazji RIS. Do ilu BLG powinien zejść. Bo po 16 dniach zlałem na cichą i sprawdziłem BLG - 6. BLG początkwe 24. Zejdzie niżej???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielu 3x tyle a to może być mało.

A jeszcze ja zadam pytanie przy okazji RIS. Do ilu BLG powinien zejść. Bo po 16 dniach zlałem na cichą i sprawdziłem BLG - 6. BLG początkwe 24. Zejdzie niżej???

 

Zlewasz na cichą a nie jesteś pewien czy zeszło do końca? Może drożdże dojedzą jeszcze 0,5 Blg. Na takim ekstrakcie trzymałbym piwo trochę dłużej na burzliwej, na wszelki wypadek :)

Edited by Deathhammer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skąd pomysł, że chce dać za mało chmielu? Chcę użyć chmieli z dużą zawartościa alfa-kwasów. Kalkulator pokazuje że wyjdzie 77IBU. Jak dla mnie na RISa to akurat. Czy długie trzymanie w butelkach spowoduje spadek tego IBU?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może kisharowi chodziło o za małą ilość chmielu na aromat, bo goryczka z tego co policzyłeś wyjdzie przyzwoita. Ale nie wiem jak Ty to liczysz, bo ja do swojego "RISa" dałem 50 g Iungi 11,9% i 20 g Sybilli 6,3% na 90 minut na 17 l piwa a goryczkę w BeerSmithie pokazuje mi trochę mniejszą niż u Ciebie.

Edited by Deathhammer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Docelowo piwo ma sobie poleżeć rok i więcej jak się uda. Jeśli chodzi o aromaty chmielowe to większość po takim czasie szlag trafi więc zdecydowałem się na chmiele goryczkowe a aromat bedzie ze słodów i ewentualnych dodatków. Do liczenia IBU użyłem zamieszczonego w dziale pliki arkusza PPPP. Niby wszystko dobrze. Jak podstawiłem Twoje informacje to wyszło 137IBU :-).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo po 16 dniach zlałem na cichą i sprawdziłem BLG - 6. BLG początkwe 24. Zejdzie niżej???

Szklana kula wywala "blue screen"...

Robiłeś test FFT?

Na taki ekstrakt, to burzliwa IMHO za krótka. (Blg faktyczne, czy pozorne?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak podstawiłem Twoje informacje do BS z wydajnością 70% (ustaliłem wydajność na takim poziomie przez zestawienie ze sobą zasypu i Blg jakie chcesz uzyskać) to wyszło 15,9 IBU. No cóż, po prostu każdy program liczy inaczej :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawe. Jak robiłem AIPA to porównywałem goryczki z tymi w sklepowych piwach i były bardzo zbliżone. Trzymam się swojego poki co :-).

 

Zastanawiam się czy gęstwa z S-04 przeżre tyle ile trzeba. T-58 z opisu wyglądają zachęcająco.

 

Ma ktoś doświadczenie z piwami >30 BLG? Kusi mnie żeby podnieść BLG ekstraktem słodowym

Edited by amorph

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zlewasz na cichą a nie jesteś pewien czy zeszło do końca?

sugerujesz, że w czasie fermentacji cichej gęstość piwa już nie spada?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sugeruję, że może spaść.

 

 

 

No cóż, IMHO, w trakcie fermentacji cichej drożdże jeszcze "dojadają" tylko sam proces nie jest tak spontaniczny jak w przypadku fermentacji burzliwej,

więc jest naturalnym, że gęstość piwa powinna spaść, a nie "może spaść".

No chyba, że należysz do "frakcji piwowarów" uważającej, że "cicha" to tylko zlanie piwa z nad drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cichej używam do wyklarowania piwa, dofermentowania piwa o te 0,5 Blg, czasem do dodania chmielu i do szybszego zebrania gęstwy drożdżowej na kolejne piwo. Może ale nie musi, bo jeśli piwo będzie zostawione w fermentorze razem z drożdżami przez długi okres czasu, to czy zleje się na cichą czy nie to nic nie zmieni. Wielu piwowarów przecież nie zlewa na cichą, a butelki im nie wybuchają z powodu niedofermentowanego piwa.

Edited by Deathhammer

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cichej używam do wyklarowania piwa, dofermentowania piwa o te 0,5 Blg, czasem do dodania chmielu i do szybszego zebrania gęstwy drożdżowej na kolejne piwo. Może ale nie musi, bo jeśli piwo będzie zostawione w fermentorze razem z drożdżami przez długi okres czasu, to czy zleje się na cichą czy nie to nic nie zmieni. Wielu piwowarów przecież nie zlewa na cichą, a butelki im nie wybuchają z powodu niedofermentowanego piwa.

Zlałem na cichą po 16 dniach. Przy zlewaniu zawsze się trochę napowietrzy a do tego dodaje zawsze dwie łyżki gestwy. Efekt był taki że rurka znów "pyka" więc raczej fermentuje dalej. A zależy mi bardziej na odpowiedzi - do ilu powinno zejść blg. Oczywiście plus - minus. Chciałbym butelkowac po 20 dniach cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.