Jump to content
Sign in to follow this  
Konus

US-05 a S-04

Recommended Posts

Podobnie jak jest napisane w temacie interesuje mnie jaka jest różnica smakowa, jakościowa pomiędzy tymi drożdżami, czy są jakieś niuanse czy zauważalne różnice? Od początku pracuję na S-04 uważam je za dobre drożdże zwłaszcza kiedy pracują na temp 14-16 stopni. Czy warto dla odmiany próbować US-05?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobnie jak jest napisane w temacie interesuje mnie jaka jest różnica smakowa, jakościowa pomiędzy tymi drożdżami, czy są jakieś niuanse czy zauważalne różnice? Od początku pracuję na S-04 uważam je za dobre drożdże zwłaszcza kiedy pracują na temp 14-16 stopni. Czy warto dla odmiany próbować US-05?

Warto. Przekonasz się, że .. żadnej różnicy w smaku nie ma :D . A o smak nam głównie przecież chodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie że jest, S-04 są bardziej estrowe i mają trochę inny profil estrowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówiąc konkretnie. Warto próbować. Świat drożdży jest bogaty i różnorodny. Szkoda trzymać się wciąż jednego szczepu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli by patrzeć na sam profil smakowy to dla mnie też S-04 są lepsze (chociaż oczywiście są też po prostu inne), jednak one są dość trudne w użyciu, często mi przegazowują piwa, potrafią szybko autolizować, US-05 to prawdziwy wół roboczy, powtarzalny, bezproblemowy.

Co do próbowania innych drożdży to pewnie że spróbuj, przecież nie będziesz wszystkich piw na jednym szczepie robił :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam za sobą S-23 i Safbrew S-33( do tych już na pewno nie wrócę)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałem obu kilka razy. Osobiście dużo bardziej lubię piwa z dolnych temperatur S-04, jeżeli jednak nie ma takiej możliwości, to moim zdaniem fermentacja w zbyt wysokich temperaturach na czwórkach sprawia, że piwo jest niemalże niepijalne i tu lepiej się sprawdzają piątki. A, oczywiście mówiąc w zbyt wysokich temperaturach mam na myśli górną granicę tudzież stopień nad nią. Temperatury saisonowe skreślą jedno i drugie :P (ale ja generalnie jestem wrażliwy... :P)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, że różnica jest. Mamy do czynienia z dwoma różnymi szczepami drożdży. Najlepiej sprawdzić samemu, bo każdy ocenia je wg. swoich doświadczeń. Dawno nie używałem S-04, ale wspominam je dobrze. Ogólnie mówiąc S-04 dobre są do piw brytyjskich, us-05 do amerykańskich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.