Skocz do zawartości

Fermentum Mobile - FM11 Wichrowe Wzgórza


WiHuRa

Rekomendowane odpowiedzi

Szczep pochodzący z północnej Anglii, przyjemny bukiet smakowo-zapachowy, produkcja estrów i fenoli na średnim poziomie.

 

Typ fermentacji: górna

Zakres temperatur fermentacji: 18-22°C

Stopień odfermentowania: 72-78%

Flokulacja: wysoka

Tolerancja alkoholu w piwie: 9% ABV

 

Szczep polecany do piw w stylach: Standard/Special/Premium Bitter, English IPA, English Pale Ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Zrobiłem bittera na tych drożdżach (gęstwa od innego piwowara) i trochę się rozczarowałem. Wydaje mi się że temp. fermentacji była powyżej 20 st C. a wyszło coś jak altbier, płaskie i bez estrów. Porównam jeszcze do tego samego piwa fermentowanego w identycznych warunkach na MJ Burton Union i napisze co i jak.

 

Na pewno flokuacja wzorowa, piwo idealnie klarowne po 10 dniach burzliwej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Jestem troszkę w szoku. W sobotę uwarzyłem RIS-a 22blg. Schłodziłem do 16-17 stopni. Temperatura otoczenia w trakcie fermentacji 16-17 stopni. RIS-a zlałem na yeast cake. Mam w planie dodać jeszcze ekstrakt słodowy, więc dzisiaj uchylam pokrywę, żeby sprawdzić czy jeszcze jest piana, a tu nic, echo zero, gładka tafla. Szok, postanowiłem zmierzyć blg - 7.5, po 4 dniach! Czy one zawsze tak szybko żrą? ;)

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Czy one zawsze tak szybko żrą?
 

 

A co Cię tak dziwi skoro zadałeś kilka razy drożdży za dużo ?

 

Ano dziwi i to mocno. Robię tak często przy ostatnim pasażu drożdży, przy bardzo mocnych piwach (>20 blg) i nigdy nie zanotowałem takiego tempa. Gęstwy też wcale nie było jakoś mega dużo wręcz powiedziałbym, że dość mało, do tego niska temperatura fermentacji, więc się dziwuję ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

U mnie spokojnie ruszyły w 16°C, a w 17°C idą jak burza. Dziwne, bo niby mają być podobne do WYEAST 1469 West Yorkshire Ale, ale tamte drożdże mają opinię że słabo pracują w takich temperaturach. No i niby odfermentowanie też się różni, ale te 1469 ponoć ludziom mocniej schodzą niż deklaruje producent.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jestem w trakcie fermentacji 4 warek (bittery i stout) i z pierwszych obserwacji mogę zauważyć dość średnie odfermentowanie nie przekraczające 70%. Zacieranie jedno temperaturowe 68-62C. Starter oczywiście przygotowany. Fermentacja przebiegała w pomieszczeniu o temp. 17-18C. W temp. pon. 18C wyczuwalny zapach siarki pomogło podniesienie temp. do 18C. Drożdże szybkie 4 dni i kończą pracę ale piana skąpa na ok 2-3cm w trakcie burzliwej co może pomóc w planowaniu wielkości warki. Jedną warkę mam na klarowaniu od tygodnia w temp. 16C i flokulacja postępuje ale trochę opornie, drożdże mają tendencję do  "wyklejania" ścian fermentatora  zastanawiam się nad żelatyną lub dłuższym przetrzymaniem w wiadrze.

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

post-7113-0-10626200-1463428376_thumb.jpg

 

Uwielbiam tabelki  :)

Końcowe wrażenia:

- fermentacja dość płytka podobnie jak S-04 i wrażliwa na temp. zacierania

- długość fermentacji, tutaj trochę dziwnie bo pierwsze pokolenia żrą szybko ale 5 pasaż mocno się rozleniwił choć temp. fermentacji niemal identyczna, zaznaczę że piwo wyszło dobre i bez zakażenia, czyżby zmęczenie?

- klarowność niezbyt rewelacyjna, jest mała opalizacja podobna do "starego" waizena, nie przepadam za tym efektem w ale nie waizenowym i klarowałem żelatyną z wyjątkiem chmielonych na zimno.

- piwo szybko dojrzewa i nie trzeba czekać 2 miesięcy na zadowalający efekt jak w S-04, właściwie po 2 tygodniowym nagazowaniu można spijać, dla niecierpliwych szczep wyśmienity. Choć zostaje sporo cukrów piwa są zadziwiająco wytrawne w smaku ale nie puste.

- profil smakowy dość czysty, jeśli miałbym porównywać to coś pomiędzy S-04 a Nottingham, estry są obecne ale ich intensywność może rozczarować w angielskich stylach smakoszy tychże. Uniwersalny szczep można zrobić na nich bittera ale AIPA też wyjdzie smaczna, choć do stoutu szukałbym innego szczepu, osobiście mam wrażenie że paloność i kawa gdzieś uciekła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam trochę inne doświadczenia w tym szczepem. Jak dla mnie, to buduje on olbrzymią pianę. Mild 9,3 blg temp. otoczenia 15°C w wiadrze 9l miejsca i wybrały się na zwiedzanie piwnicy. Zadane ze startera 1l. Piwo wyszło pyszne.

Do stoutów to moje ulubione drożdże. Jest i kawa i paloność. Pierwszego fermentowałem w temp. od 14°C do 20°C. Ani przez chwilę nie było siarki. Teraz robię żytniego potworka 81% słodu żytniego reszta to karmele i palone. Wystartowały w 13°C. Siarki brak. Za to pachnie w piwnicy czekoladą, chmielem i owocami typu brzoskwinia, morela. Drugie starcie z tymi drożdżami i oprócz wysokiej piany (przez co męczę je niską temperaturą) są świetne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja jeszcze 2miesiące do końca terminu. Obecnie znowu mam akcja-ewakuacja. Trochę przesadziłem z ilością w wiadrze i mści się. Niestety zostawiłem tylko 7 litrów wolnego miejsca i w 14° (otoczenia ok 12°) przez noc uciekło ok 150 ml. Mam nadzieję, że nie odbije się to na odfermentowaniu. Miałem nadzieję, że tak niską temperaturą je trochę przystopuję. Ale jak się rozhulają, to nic ich nie zatrzyma ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.