Jump to content
WiHuRa

Fermentum Mobile - FM26 Belgijskie Pagórki

Recommended Posts

Dodawałeś mech irlandzki?

Tak, dawałem. 10g na ostatnie 10' dla warki 20l. Nie wiedziałem, że coś to zmienia :o Choć w sumie... Tak wyglądały te same drożdże po pracy w Belgian Pale Ale, warka bez dodawania mchu ---

 

post-17468-0-28287000-1496677318_thumb.jpg post-17468-0-78670400-1496677350_thumb.jpg post-17468-0-14040400-1496677403_thumb.jpg

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest pełno grudek/płatków, które nie tworzą ładnej gęstwy na dnie fermentora tylko pływają sobie w cieczy. Akurat używam tych drożdży i tworzą bardzo zbita gęstwę. Tym bardziej to dziwnie wygląda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakieś źródła do tych poglądów (bo np Bretty u mnie tworzą zbity osad)?

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakieś źródła do tych poglądów (bo np Bretty u mnie tworzą zbity osad)?

Chodziło mi o niepożądane dzikie, takie z naszego powietrza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym to bardziej z osadami białkowymi wiązał niż z infekcją, zresztą zobaczymy czy u autora zdjęć wyszło coś niepokojącego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie zjawisko ( płatki ) dotyczy nie tylko tych drożdży , a raczej sumą  warunków pod czas fermentacji przy których tak dziwnie flokulują . Przy czym miałem tak kilka razy na wlp351 na mieszalniku , co specjalnie nie wpływało na jakość piwa po fermentacji . Źródła jakie przeszukałem ( kiedyś ) dają odpowiedz w rodzaju " czasami tak bywa ale dla czego do końca nie wiemy "

Edited by czeburaszka710

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na jesień 2017 do wiader znów poszły "Pagórki" w sumie 7 warek i wrażenia identyczne jak z 2015. Brawa dla FM za powtarzalność i czystość szczepu.

Te drożdże dla piwowara są bardzo przyjazne i przewidywalne nie ma się co rozpisywać bo nic się tutaj nie zmieniło w od strony technicznej i organoleptycznej :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 17.10.2016 o 19:38, krzysiek9999 napisał:

U mnie we wszystkich piwach - wit, BPA, dubbel - na początku w aromacie, ale tylko w aromacie, lekki aceton. Z czasem zanika zupełnie, więc to raczej nie infekcja. Ktoś ma podobne obserwacje?

No ja też coś podobnego zauważam. W ogóle robię na tych drożdżach serię drugi raz i drugi raz coś jest nie tak.. z innymi szczepami nie miałem problemów, a z tym tak się złożyło, że zawsze.. w ogóle nie wiem też skąd pomysł, że to to samo co Wyeast 3522 Belgian Ardennes. Są to na pewno jakieś drożdże w stylu belgijskim, ale na  pewno nie Ardeny. Zupełnie inaczej się zachowują: u mnie na przykład zawsze mocno sedymentują i zbijają się w gumę na dnie, podczas gdy Ardeny nie sedymentowały aż tak mocno.. no i w ogóle w smaku/aromacie to też nie to.. nie wrócę już do nich. Sorry FM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzyłem na nich Belgian Dark Strong Ale z tonką jako piwo świąteczne. Zeszły z 23°Blg do 4°Blg dając odfermentowanie znacznie wyższe od deklarowanego, bo 84%, ale w zasypie miałem 12% cukru kandyzowanego. Fermentowałem w 19°C otoczenia, bez żadnego chłodzenia, a alkohol na poziomie 11,6% jest bardzo dobrze ułożony. Sędziowie na jednym z KPD wskazali tylko lekki aldehyd octowy. Drożdże nie miały jednak już sił nagazować tego piwa, więc prawdopodobnie osiągnęły pułap ABV zbliżony do deklarowanych 12% i padły. Flokulacja jest rzeczywiście wysoka. Profil aromatyczno-smakowy sędziowie potwierdzają, pisząc o przyprawach i estrach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. Odświeżę temat, bo mam pytanie odnośnie tych drożdży. 

Do tej pory do swoich warek używałem wyłącznie sucharów, ktorych nigdy nie zbierałem po burzliwej, tylko brałem nową paczkę na kolejny nastaw.

A że zachciało mi się zrobić jakiegoś belga, to wybór padł na Belgian Speciality Ale o gęstości początkowej ok. 17.7 Blg, do którego zamówiłem właśnie ten konkretny szczep.

Oczywiście, bedzie przygotowany starter na mieszadle, żeby wszystko poszło prawidłowo, natomiast mam plan, aby następnie uwarzyć od razu Dubbela (Blg ok. 17.5) wykorzystując zebraną gęstwę z tego pierwszego. 

I teraz, jak czytam sobie wady/zalety wykorzystania kolejnych pokoleń w nowych nastawach, to mam obawy czy kondycja drożdży po dość ciężkim pierwszym piwie będzie wystarczająca do prawidłowego przefermentowania drugiej warki o praktycznie identycznej gęstości. Wiem, że sugerowane jest zrobienie pierwszym pokoleniem jakiegoś lżejszego piwa i dopiero tak zaprawione w boju drożdże używać do mocniejszych i ciemniejszych piw, ale akurat mam zestaw surowców na BSA i stąd pytanie czy spokojnie poradzą sobie jeszcze z Dubblem czy jednak nie...

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

Nie powinno być problemu. Jeśli się obawiasz to pamiętaj jeszcze że możesz zrobić po prostu większy starter i machnąć dwie warki naraz

 

Thx za odpowiedź.

Też zacząłem rozważać opcję dużego startera i zrobienia dwóch warek jednocześnie (no prawie, bo mam jeden palnik, więc oba warzenia odbyłoby się w odstępie kilku godzin). Rozumiem, że wówczas standardowy wagowy lub objętościowy podział takiego startera na 2 równe części dla obu warek jest jak najbardziej OK?

 

Dodatkowe pytanie, czy jakbym chciał zrobić taki powiększony ok. 4-o litrowy starter o gęstości 11-12 Plato, to wówczas muszę zakładać 2x dłuższy czas propagacji drożdży, czy podobnie jak dla startera z przedziału 1-2 litry wystarczy ok. 12-18h przed planowanym zadaniem do brzeczki? 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Przy Belgian Blond zacieranym w 67 °C z 16,2 Blg zeszło do 3 Blg, fermentowane w temperaturze 18 °C do 21,5 °C narastająco ( 5 miejsce Wrocławskiego Konkursu Piw Domowych oraz 1 miejsce VI Międzynarodowego Konkursu Piw Domowych w Chorzowie )

2. Przy Belgian Dubbel zacieranym w 67 °C z 18,5 Blg zeszło do 3,5 Blg, fermentowane w temperaturze 16 °C do 23,3 °C narastająco.

3. Przy Belgian Tripel zacieranym w 65 °C i 72 °C, z 18,5 Blg zeszło do 2,7 Blg, fermentowane w temperaturze 15 °C do 24 ° narastająco.

 

Z w/w trzech piw uważam,  że najlepszy rezultat uzyskałem fermentując na tych drożdżach w temperaturze do 21,0 - 21,5 °C, powyżej tych temperatur aromat a głównie smak poszedł w nieprzyjemne rozpuszczalniki.

Edited by BROWAR KWARTA
Uzupełnienie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć!

Planuję robić BPA na tych drożdżach i po tym zadać gęstwę do dubbla i trippla (z tego samego pokolenia).

Pytanie mam co do temperatury startowej. Jako że w tej samej lodówce pracować będą US-05 to czy startowa temperatura 16°C nie będzie za niska dla aromatów "belgijskich". Planuję tak mieć z 2-3dni potem podnosić o jeden stopień i dalej co 2-3dni do 20°C.  Fermentację zakończyć po 3 tygodniach (mówię o pokoleniu ze startera czyli BPA oraz piwa na US-05 (12Blg)) i zebrać gęstwy do kolejnych piw. Pewnie rozsądniejsze byłoby po tygodniu pracy US-05 w 16°C wsadzić tam BPA i podnosić temperaturę? 

 

Edit1:

Zrobiłem BPA, teraz robi się Dubbel. Strasznie mocno sedymentują drożdżaki. Po 1-dniowym schłodzeniu do 5st. przed rozlewem zbiły się w gęstą cienką warstwę. Dosyć mało się namnożyły. Zebrałem z 200ml pasty drożdżowej (startowały z 1,2l, 24h na mieszadle). Jak dodawałem łyżkami to się rozpuścić w dubblu nie chciały. Zobaczę co z tego wyjdzie. W BPA zeszły z 13blg do ~3blg. Startowały z 16,5 po dobie podniosłem do 17,5 drugi dzien 18,5 i kolejny do 20. Po dwóch dniach (22l) wyszły z wiadra i zapaskudziły lodówkę.

Edited by Les_Grossman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje ulubione drożdże z fm ale moja ostatnia warka DUBBEL 16,5 blg to porażka- Aldehyd i rozpuszczalnik..

Brzeczka zadana nieprzemytą gęstwą(wyliczona kalkulatorem) po BPA(był minimalny rozpuszczalnik).Fermentacja(lodówka styropianowa+butelki)

Start 17 do 20 i zakończyłem w 24 (nie mam dokładnej rozpiski).Zeszło do 3blg po ponad 14 dniach. Cukier dodałem  pod koniec gotowania (czyli jednak lepiej dodawać po kilku dniach fermentacji?) A Do tego jeszcze piwo miało problem z nagazowaniem WTF

Co poszło źle..

Edited by PustynnaBurza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...