Jump to content

Fermentum Mobile - FM42 Stare Nadreńskie


 Share

Recommended Posts

Szczep pochodzący z północnych Niemiec polecany do tradycyjnych piw górnej fermentacji, neutralny profil smakowy, niska produkcja estrów, szeroki zakres temperatur.

 

Typ fermentacji: górna

Zakres temperatur fermentacji: 14-20°C

Stopień odfermentowania: 73-77 %

Flokulacja: średnia

Tolerancja alkoholu w piwie: 11% ABV

 

Polecany do piw w stylach: Alt, Koelsch.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Próbował ktoś robić na tych drożdzach piwa inne niż Koelsch i Alt? Chciałem uwarzyć to pierwsze, a później żeby nie marnować gęstwy może APA, IPA lub stouta i się zastanawiam czy się nadadzą.

Pozdrawiam

Edited by kouczan
Link to comment
Share on other sites

Próbował ktoś robić na tych drożdzach piwa inne niż Koelsch i Alt? Chciałem uwarzyć to pierwsze, a później żeby nie marnować gęstwy może APA, IPA lub stouta i się zastanawiam czy się nadadzą.

Pozdrawiam

 

American Wheat wychodzi bardzo fajne, tak mi zasmakowało, że będę powtarzał ;)

http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=350463

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Na tych drożdżach zrobiłem polskie ale. Piwo wyszło bardzo fajne, ale jest minus. Kolor tragedia. Może się jeszcze w butelce wyklaruje.

Ten sam problem dotyczy FM50 Kłosy Kansas - Kolsch na nich prezentuje się w szkle jak sok grejpfrutowy :)

Link to comment
Share on other sites

 

Na tych drożdżach zrobiłem polskie ale. Piwo wyszło bardzo fajne, ale jest minus. Kolor tragedia. Może się jeszcze w butelce wyklaruje.

Ten sam problem dotyczy FM50 Kłosy Kansas - Kolsch na nich prezentuje się w szkle jak sok grejpfrutowy :)

 

Dokładnie, tak jest. Bardzo dobre określenie. ;)

Link to comment
Share on other sites

Na tych drożdżach zrobiłem polskie ale. Piwo wyszło bardzo fajne, ale jest minus. Kolor tragedia. Może się jeszcze w butelce wyklaruje.

U mnie jest dokładnie to samo. Część butelek potrzymalem nawet w bardzo niskich temperaturach. Nadal nic się nie klaruje.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Problem w tym, że piwa na nich wychodzą rewelacyjne - może być ciężko w walce z czasem;) Dzisiaj zlewałem Blonde Ale i mimo, że to młodzik i mimo, że był słód pszeniczny w zasypie, i nawet mimo tego, że nie stosuję cichej piwo było tak mętne, że sok grejpfrutowy to przy tym źródlanka. Widocznie macie rację - ten typ tak ma. W każdym razie zostawię sobie kilka butelek w 11-12 stopniach. Zobaczymy co będzie za miesiąc, dwa ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ze startera to mi drożdże startują w godzinę :) Te dodałem do 10 litrów lekkiego piwa, traktując to jako pseudo starter. Pytanie raczej powinno brzmieć: jak długo trzeba czekać na rozpoczęcie pracy w starterze bez mieszadła?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Czy ma ktos doswiadczenia Ile te drożdże potrzebują czasu żeby się wyklarować? Po 2 miesiącach piwo na nich dalej wygląda jak woda z kałuży☺.

 

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Mi w lekkim piwie po tygodniu fermentacji w dolnych zakresach piwo się już nieźle sklarowalo.

 

Wykluczyles inne powody zmętnienia ?

Link to comment
Share on other sites

Mi w lekkim piwie po tygodniu fermentacji w dolnych zakresach piwo się już nieźle sklarowalo.

 

Wykluczyles inne powody zmętnienia ?

Nie mogę wykluczyć jakiegoś zakażenia. Poczekam jak się rozwinie, ale gęstwy na wszelki wypadek już nie użyje

 

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

E tam od razu infekcja? Może tylko skrobia albo słaby przełom ?

Raczej nie. Drugie wiadro na innych drożdżach jest bez zarzutów. Nic to pożyjemy, zobaczymy. A pewnie i tak wypijemy tyle że z glinianego kufla
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 12/20/2017 at 8:12 PM, rayavaldek said:

Kölsch na drożdżach FM42 z 12,8 Blg zszedł do 3,6 Blg, fermentowane w 15-17 °C.

Ja wczoraj butelkowałem również Kölscha, fermentowanego 3 tygodnie w podobnej temperaturze (końcówka w 14°C). Zszedł z 12,0°Blg na 3,5°Blg. Na razie piwo wydziela trochę nieprzyjemny zapach (jakby siarkowy, co nawet odpowiadałoby stylowi) i myślę, że jest zbyt słodowe. Zobaczymy, co będzie po refermentacji i leżakowaniu. Na razie jest mętne, ale dodawałem słód orkiszowy.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Drożdże FM42 Stare nadreńskie po burzliwej osiadają ładnie na dnie, chociaż nie są zbite ale raczej płynne, ale samo piwo jest bardzo "pyliste", Kölsch po trzech tygodniach fermentacji cichej w temperaturze 8-10 °C nadal jest bardzo pylisty i bardzo powoli się klaruje.

American Wheat zacierany w 67 °C z 12 Blg na gęstwie po Kölschu zszedł do 4 Blg po 16 dniach fermentacji burzliwej ( w temperaturze 14-16 °C przez 10 dni i w temperaturze 18-19 °C przez 6 dni )

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.