Jump to content
Sign in to follow this  
Marosław

Marosław

Recommended Posts

Dobry wieczór wszystkim.

 

Zdecydowałem się dołączyć swoje zapiski.

 

Warka 19 Wariacja na temat Full Aroma Hops

 

Zasyp: słód pilzneński 2 kg, słód wiedeński 2 kg

 

Chmiele: Lubelski, Sybilla, Styrian Goldings, Strisselspalter

 

Drożdże: Y514

 

Zacieranie: zgodnie z przepisem

 

Chmielenie:

FWH 10 g Lubelski, 10 g Styrian Goldings, 10 g Strisselspalter

90' 20 g Sybilla

45' 30 g Lublin

5' 10 g Lubelski, 10 g Styrian Goldings, 10 g Strisselspalter

 

Wyszło 22 l 10.5 Blg

 

Staram się trzymać temperaturę fermentacji 14-17 C, przenosząc pomiędzy wanną a balkonem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo przelane na cichą. Odfermentowało do 3.5.

 

Na zimno dodane 10 g Lubelski, 10 g Styrian Goldings, 10 g Strisselspalter.

 

Zabieram się za warzenie grodziskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 20

 

Grodziskie

 

Zasyp: Weyermann Grodziski 2 kg, Weyermann wędzony 0.5 kg, Carapils 0.25 kg

 

Zacieranie: słody wsypane do wody (ok. 15l) o temp. 40 C powolne ogrzewanie do 67 C (ok.20 min)

67 C 120 min dolane 3 l wrzatku

75 C 10 min

 

Wysładzanie 2 X 5l

 

Chmielenie: FWH Lubelski 20 g

90' Lubelski 35 g

20' Lubelski 20 g

5' Lubelski 20 g

 

Wyszło 21 l ok. 8 Blg

 

Zadane uwodnione drożdże S33

Edited by Marosław

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polskie Ale poszło w butelki.

 

Grodziskie zlane na cichą.

 

Warka 21 Wędzony dunkelweizen / weizenbock

 

Zasyp: Monachijski 2 kg; Pszeniczny 2 kg; Wędzony 1 kg; Abbey 0.25 kg; Chateau Ruby 0.25 kg

 

Zacieranie:

Słody wsypane do 15l wody

44-45 C 60'

68-69 C 60'

75C 15'

 

Wysładzanie: 3 X 5l

 

Chmielenie: 60' Tettnager 30 g

10' Tettnager 20 g

 

Wyszło 23.5 l 15 Blg

 

Zadane WB-06

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do grodziskiego dodałem żelatyny, wystawiłem na balkon na 2 doby. Później dałem w butelki.

 

Warka 21 Świąteczne

Ma być mocno słodkie.

 

Zasyp: Pale ale 2 kg, Pilzneński 1 kg, Special B 1 kg, Special W 0.5 kg, Carabelge 0.5 kg, Płatki owsiane 1 kg, Carafa III 0.5 kg, Palony jęczmień 0.5 kg.

 

Zacieranie: 50C, 15'

Dodanie łyżeczki brewzyme multi 68C 60'

Dosypana Carafa i jęczmień palony 68 C 15'

75 C 15'

Wysładzanie 2 X 10 l

 

Chmielenie: 90' Nugget 30 g

 

Wyszło 23 l 15.5 Blg

 

Zadane 2 saszetki T58

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.