Jump to content

Marosław


Marosław
 Share

Recommended Posts

Dobry wieczór wszystkim.

 

Zdecydowałem się dołączyć swoje zapiski.

 

Warka 19 Wariacja na temat Full Aroma Hops

 

Zasyp: słód pilzneński 2 kg, słód wiedeński 2 kg

 

Chmiele: Lubelski, Sybilla, Styrian Goldings, Strisselspalter

 

Drożdże: Y514

 

Zacieranie: zgodnie z przepisem

 

Chmielenie:

FWH 10 g Lubelski, 10 g Styrian Goldings, 10 g Strisselspalter

90' 20 g Sybilla

45' 30 g Lublin

5' 10 g Lubelski, 10 g Styrian Goldings, 10 g Strisselspalter

 

Wyszło 22 l 10.5 Blg

 

Staram się trzymać temperaturę fermentacji 14-17 C, przenosząc pomiędzy wanną a balkonem.

Link to comment
Share on other sites

Warka 20

 

Grodziskie

 

Zasyp: Weyermann Grodziski 2 kg, Weyermann wędzony 0.5 kg, Carapils 0.25 kg

 

Zacieranie: słody wsypane do wody (ok. 15l) o temp. 40 C powolne ogrzewanie do 67 C (ok.20 min)

67 C 120 min dolane 3 l wrzatku

75 C 10 min

 

Wysładzanie 2 X 5l

 

Chmielenie: FWH Lubelski 20 g

90' Lubelski 35 g

20' Lubelski 20 g

5' Lubelski 20 g

 

Wyszło 21 l ok. 8 Blg

 

Zadane uwodnione drożdże S33

Edited by Marosław
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Polskie Ale poszło w butelki.

 

Grodziskie zlane na cichą.

 

Warka 21 Wędzony dunkelweizen / weizenbock

 

Zasyp: Monachijski 2 kg; Pszeniczny 2 kg; Wędzony 1 kg; Abbey 0.25 kg; Chateau Ruby 0.25 kg

 

Zacieranie:

Słody wsypane do 15l wody

44-45 C 60'

68-69 C 60'

75C 15'

 

Wysładzanie: 3 X 5l

 

Chmielenie: 60' Tettnager 30 g

10' Tettnager 20 g

 

Wyszło 23.5 l 15 Blg

 

Zadane WB-06

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Do grodziskiego dodałem żelatyny, wystawiłem na balkon na 2 doby. Później dałem w butelki.

 

Warka 21 Świąteczne

Ma być mocno słodkie.

 

Zasyp: Pale ale 2 kg, Pilzneński 1 kg, Special B 1 kg, Special W 0.5 kg, Carabelge 0.5 kg, Płatki owsiane 1 kg, Carafa III 0.5 kg, Palony jęczmień 0.5 kg.

 

Zacieranie: 50C, 15'

Dodanie łyżeczki brewzyme multi 68C 60'

Dosypana Carafa i jęczmień palony 68 C 15'

75 C 15'

Wysładzanie 2 X 10 l

 

Chmielenie: 90' Nugget 30 g

 

Wyszło 23 l 15.5 Blg

 

Zadane 2 saszetki T58

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.