Jump to content

Piwo odfermentowało z 20 do 5.5 Blg - można butelkować?


pachura
 Share

Recommended Posts

Cześć,

 

Zrobiłem mieszkankę brewkita i dwóch niechmielonych, ciemnych ekstraktów w syropie o łącznym Blg = 20. Wrzuciłem do tego 2 saszetki Fermentis Safale S-04 (suchych). W ciągu 4 tygodni odfermentowało do 5.5 Blg (przez ostatni tydzień - zdaje się że o 0.5 Blg, ale ciężko to precyzyjnie ocenić).

 

Butelkować?

 

"Zielone piwo" ma dość nieprzyjemny smak. Nie jest kwaśne, ale takie raczej kłujące/parzące w język (może to duża zawartość alkoholu ?), do tego bardzo gorzkie i "rozpuszczalnikowe". Jak się to wypluje to w buzi pozostaje jednak całkiem przyjemny, słodowy posmak. Jeśli to objawy infekcji, to miło by mi było zaoszczędzić sobie roboty przy rozlewie... z drugiej strony, dziwny smak może być następstwem tego że w najburzliwszej fazie temperatura brzeczki skoczyła z 18 do 23 C i wytrąciły się wyższe alkohole...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.