Skocz do zawartości

Piwo odfermentowało z 20 do 5.5 Blg - można butelkować?


pachura

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Zrobiłem mieszkankę brewkita i dwóch niechmielonych, ciemnych ekstraktów w syropie o łącznym Blg = 20. Wrzuciłem do tego 2 saszetki Fermentis Safale S-04 (suchych). W ciągu 4 tygodni odfermentowało do 5.5 Blg (przez ostatni tydzień - zdaje się że o 0.5 Blg, ale ciężko to precyzyjnie ocenić).

 

Butelkować?

 

"Zielone piwo" ma dość nieprzyjemny smak. Nie jest kwaśne, ale takie raczej kłujące/parzące w język (może to duża zawartość alkoholu ?), do tego bardzo gorzkie i "rozpuszczalnikowe". Jak się to wypluje to w buzi pozostaje jednak całkiem przyjemny, słodowy posmak. Jeśli to objawy infekcji, to miło by mi było zaoszczędzić sobie roboty przy rozlewie... z drugiej strony, dziwny smak może być następstwem tego że w najburzliwszej fazie temperatura brzeczki skoczyła z 18 do 23 C i wytrąciły się wyższe alkohole...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.