Jump to content
Staszek.S

Pierwsze zacieranie ograniczenie wielkością gara...

Recommended Posts

Witajcie...

Po 3 warkach z puszek, przyszła pora na pierwsze zacieranie... Na warsztat idzie zestaw - belgijskie ALE 18 BLG ze słodów...

Problem jaki jeszcze musze rozwiązać to maksymalna wielkość gara do zacierania i gotowania brzeczki... Niestety posiadam piękną aczkolwiek problematyczną płytę w kuchni - pół indukcja, pół gazowa... Niestety jest szklana a nie metalowa... Nie mam bladego pojęcia ile można maksymalnie postawić na palniku gazowym a ile na indukcyjnym... Producenta ani serwisu nie spytam bo już go nie ma :) - Mastercook... Myślę że rozsądną granicą będzie około 15-16 kg... To wyklucza zastosowanie 30 litrowego gara...

No właśnie - jak do tego podejść ?

Zacierać/gotować zagęszczoną brzeczkę, biorąc poprawkę na nachmielenie i później rozcieńczać, czy rozdzielać słód na 2 małe warki - ale to z kolei może powodować problemy z filtracją... Niestety nie mam póki co możliwości skorzystania z taboretu...

Jak to ugryźć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Belgijskie ale 18blg jako pierwsze zacierane piwo to nie jest dobry pomysł. Im prostsze piwo tym lepiej, skup się na poznaniu sprzętu i procesu. Belgi są trudne. Piwa mocne są trudne. Prawidłowe przeprowadzenie fermentacji takich piw może być na początku sporym wyzwaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Producenta ani serwisu nie spytam bo już go nie ma

Producenta nie ma a oficjalnie instrukcje są - czary jakieś. Że nie wspomnę o czeluściach internetów w ogóle...

 

edit: a jeszcze googlnąłem za samymi produktami i normalnie są w sprzedaży.

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.rackers.org/calcs.shtml

 

sekcja

Can I Mash It?

 

Find out if your mash tun is big enough to

hold your grain bill plus the strike water.

Note! This calculator does not take the

space under your false bottom into account!

 

to ci pomoże odpowiedziec na dręczące Cię pytanie

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to po kolei :)

Dzęki wszystkim za odpowiedzi :)

 

- wiem ze mocne piwa są trudniejsze i bardziej wymagające, ale z drugiej strony proste rzeczy mniej cieszą... Gdzieś w jakimś poprzednim wątku pisałem że z wykształcenia jestem chemikiem, więc można uznać że techniki labolatoryjne, pobieranie próbek, dezynfekcję, filtrację mam opanowane :) Poza tym lubię ich piwa..:)

 

- co do producenta i ich produktów - oczywiście że są jeszcze w sprzedaży...przecież jak hurtownia kupiła to teraz tego nie wyrzuci... Ale producent się zwinął, serwisu nie ma (fabrycznego) i co ciekawe gwarantem dla nowych produktów są teraz sklepy a nie producent... Bieda z częściami - zwłaszcza z elektroniką i generalnie masakra... Wiem bo miałem kilka dni temu w domu serwisanta do zmywarki, a próbowałem go podpytać o tą płytę... W oficjalnych instrukcjach rzecz jasna nie ma ani słowa o tym... jest za to bardzo dużo o średnicach naczyń stosowanych na części indukcyjnej... Ale o masie nie ma nic...

- dzięki bardzo za linka... wychodzi mi ze dla 6 kg słodów, potrzebuję objętość niecałych 12 litrów... Ale... nei zmieniałem współczynnika gęstości - zostawiłem 1.25 tak jak było...Nie wiem czy dobrze...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie...

Po 3 warkach z puszek, przyszła pora na pierwsze zacieranie... Na warsztat idzie zestaw - belgijskie ALE 18 BLG ze słodów...

Problem jaki jeszcze musze rozwiązać to maksymalna wielkość gara do zacierania i gotowania brzeczki... Niestety posiadam piękną aczkolwiek problematyczną płytę w kuchni - pół indukcja, pół gazowa... Niestety jest szklana a nie metalowa... Nie mam bladego pojęcia ile można maksymalnie postawić na palniku gazowym a ile na indukcyjnym... Producenta ani serwisu nie spytam bo już go nie ma :) - Mastercook... Myślę że rozsądną granicą będzie około 15-16 kg... To wyklucza zastosowanie 30 litrowego gara...

No właśnie - jak do tego podejść ?

Zacierać/gotować zagęszczoną brzeczkę, biorąc poprawkę na nachmielenie i później rozcieńczać, czy rozdzielać słód na 2 małe warki - ale to z kolei może powodować problemy z filtracją... Niestety nie mam póki co możliwości skorzystania z taboretu...

Jak to ugryźć?

 

Witam.

Ja na kuchence gazowej Mastercook z płyta szklaną stawiam garnek 40L - gotowalem max 29 l brzeczki i nic sie nie działo złego z kuchenka.

Ale decyzja należy do Ciebie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki bardzo za linka... wychodzi mi ze dla 6 kg słodów, potrzebuję objętość niecałych 12 litrów... Ale... nei zmieniałem współczynnika gęstości - zostawiłem 1.25 tak jak było...Nie wiem czy dobrze...

 

to bardzo gesty zacier, na palniku przypalenie niemal murowane.

w lodówce w razie konieczności nie wahał bym się tak gęsto zacierać - ale z tego co rozumiem ty chcesz zacierać na kuchence z podgrzewaniem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

to bardzo gesty zacier, na palniku przypalenie niemal murowane.

w lodówce w razie konieczności nie wahał bym się tak gęsto zacierać - ale z tego co rozumiem ty chcesz zacierać na kuchence z podgrzewaniem ?

 

Wiesz, szczerze mówiąc jeśli miało by być lepiej, to nie miałbym problemu z wpakowaniem np, gara zaciernego w styropian lub koce...Pytanie tylko czy to zrobi jakąś różnicę... Grzałki zanurzeniowej o takiej mocy nie posiadam... pewnie jest w domu jakaś taka do herbaty turystyczna, ale to o wiele za mały kaliber jest...

 

Płytę mam dokładnie taką http://www.mastercook.pl/?page=produkt&mcpc_id=1030&mcp_id=1602 2 pola indukcyjne, dwa palniki... jak by gara nie stawiać to postawiony będzie obciążał płytę nierównomiernie...:(

Share this post


Link to post
Share on other sites

W oficjalnych instrukcjach rzecz jasna nie ma ani słowa o tym... jest za to bardzo dużo o średnicach naczyń stosowanych na części indukcyjnej... Ale o masie nie ma nic...

Nie zrozumieliśmy się - jeśli sam producent na oficjalnej stronie hostuje instrukcje, to zapewne gdzieś też będą i specyfikacje. Bo że w samych internetach (czyt. poza stroną producenta) będą - no cóż, w internetach jest wszystko.

co do producenta i ich produktów - oczywiście że są jeszcze w sprzedaży

Tak więc sprawdzasz w którym sklepie jest dostępny twój model, dzwonisz i pytasz, czy aby czasem nie wiedzą ile można na to postawić bo jesteś zainteresowany kupnem -.-

 

dzięki bardzo za linka... wychodzi mi ze dla 6 kg słodów, potrzebuję objętość niecałych 12 litrów... Ale... nei zmieniałem współczynnika gęstości - zostawiłem 1.25 tak jak było...Nie wiem czy dobrze...

 

to bardzo gesty zacier, na palniku przypalenie niemal murowane.

Po czym wnosisz? Robiłem tak RISy (13kg słodów na 26L wody) i to praktycznie z meniskiem wypukłym, do mashoutu grzanie gazem i nic się nie przypaliło.

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówi się o minimum stosunku wody do słodu 2,5. Poniżej enzymy nie mają miejsca na rozłożenie skrobi. Wychodzi, że 3 kg słodu plus 9 litrów wody co daje ok. 12 kg zacieru.

 

A z innej beczki, zacierał ktoś w kociołku z Lidla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to znaczy ze nie jest zle.. na moje oko jakies 15-17 kg chyba nie bede sie bał postawić... Więc jest szansa... Pytanie pomocnicze - jak taki sposób zacierania może wpłynąć na piwo/brzeczkę w stosunku do sposobu standardowego ? No i co z samym warzeniem ? Bo przecież jeszcze woda z wysładzania dojdzie... Jak to chmielić - jak przeliczyć ilość chmielu - na pewno będzie musiało iść więcej ale o ile więcej ?

 

Co do sprzedawców... pozostawię bez komentarza - próbowałem podpytać... Pan rzucił odpowiedź 'do 5 kg maksymalnie'.... To nawet jak dla mnie jest wielkością z d...y wziętą...:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zacierał ktoś w kociołku z Lidla?

 

 

Od zawsze tak robię, "a soooo chooodzi ?" ;)

bo tematów o tym na forum już co nie miara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to znaczy ze nie jest zle.. na moje oko jakies 15-17 kg chyba nie bede sie bał postawić... Więc jest szansa... Pytanie pomocnicze - jak taki sposób zacierania może wpłynąć na piwo/brzeczkę w stosunku do sposobu standardowego ? No i co z samym warzeniem ? Bo przecież jeszcze woda z wysładzania dojdzie... Jak to chmielić - jak przeliczyć ilość chmielu - na pewno będzie musiało iść więcej ale o ile więcej ?

 

Co do sprzedawców... pozostawię bez komentarza - próbowałem podpytać... Pan rzucił odpowiedź 'do 5 kg maksymalnie'.... To nawet jak dla mnie jest wielkością z d...y wziętą... :)

 

Podaj adres e-mail to wyśle Ci zdjęcia jak to u mnie wygląda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na mojej płycie gazowej ze szkła firmy Amica stawiam 50 l kega na jednym palniku i nic się nie dzieje, mało tego czasami jak myję górne szafki w kuchni to zdarza mi się czasami na tą płytę stanąć i też nic a ważę ok 80 kg. Ja bym się aż tak nie obawiał na Twoim miejscu o tą płytę grzewczą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po czym wnosisz? Robiłem tak RISy (13kg słodów na 26L wody) i to praktycznie z meniskiem wypukłym, do mashoutu grzanie gazem i nic się nie przypaliło.

 

 

Jarek - to 2:1 a nie 1.25:1

 

Ja zacieram w lodówce - z różnych przyczyn zaczynam robić to krokowo ( najpierw bardzo gęsto w temp 45-50C, później podnoszę przez infuzje do planowanej temperatury )

przy 1-1.5:2 zacier jest gęsty, bardzo. co prawda nie mam w doświadczeniu przypalenia, jednak na forum takowych jest sporo - również przy rzadszych zacierach

 

Mówi się o minimum stosunku wody do słodu 2,5

śmiem twierdzić, że to nie do końca jest prawda.

dowodem może być przykład jarasa i jego RIS'a

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówi się o minimum stosunku wody do słodu 2,5

śmiem twierdzić, że to nie do końca jest prawda.

dowodem może być przykład jarasa i jego RIS'a

Wydaje mi się, że możesz mieć rację, chociaż pewności mieć nie mogę ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jarek - to 2:1 a nie 1.25:1

Czy tylko ja widzę, że koledze wyszło dla 6kg słodów 12 litrów wody pomimo ustawienia stosunku 1.25:1?

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jarek - to 2:1 a nie 1.25:1

Czy tylko ja widzę, że koledze wyszło dla 6kg słodów 12 litrów wody pomimo ustawienia stosunku 1.25:1?

 

koledze wyszło, że do zatarcia 6kg zasypu, przy stosunku wody do ziarna 1.25:1 będzie potrzebował naczynia o pojemności około 12 litrów ( 11.52 chyba )

 

czyli idąc w analizie dalej

używając 6kg słodu i 7.5 (6*1.25) litrów wody , jego zacier będzie miał niecałe 12 litrów objętości

 

przy użyciu 6kg zasypu i 12 litrów wody jego zacier będzie miał około 16 litrów objętości

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobrze... tylko czy to się uda ??

- zatrzeć jeszcze się da... 6 kg słodów, powiedzmy woda 1.8/1 - wyjdzie mi okolo 15, 16 litrów zacieru... To sądzę że kuchenka powinna łyknąć...

- ale co z gotowaniem/chmieleniem?? Bo o ile filtracje ogarnę mając dwa fermentory w tym jeden z wężykiem do filtrowania a drugi do odbioru filtratu... to po wysładzaniu będę mieć te 24-25 litrów brzeczki ... i co ? mogę to gotować i chmielić na 2 razy, łącząc obie porcje razem w fermentorze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

mogę to gotować i chmielić na 2 razy, łącząc obie porcje razem w fermentorze?

wszystko można :)

tylko nadal jest dość upierdliwe i czasochłonne :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobrze... po przerwie powracam do tematu :)

Poprzednio jednak sie poddałem - nie chciałem ryzykować kuchenki...albo przypalenia 'potrawy'...:)

 

Ale... Kupiłem kociołek...typu lidlowego, krakok, 30 litrów, 2200W, grzałka w dnie, pokrywka.

Zmajstrowałem filtrator z wężyka, majstruję chłodnicę...

Mam również 2 klacyczne fermentatory 'wiadrowe' jeden z kranikiem drugi bez...

Ale

Brakuje mi koncepcji...

 

1 = Zacierać w fermentorze z kranikiem (z wężykiem), i wysładzać do kociołka w którym nastąpi gotowanie i chmielenie...

czy

2 = Zacierać w kociołku i z niego filtrować do fermentora, po czym umyć kociołek, przelac brzeczke z powrotem do kociołka i gotować/chmielić...

 

Opcja 2 wydaje mi się lepsza ze względu na lepsze panowanie nad temperaturą w czasie zacierania, ale więcej babrania jest

Opcja 1 niby wygodniejsza, ale obawiam się o niechciane wychładzanie brzeczki podczas zacierania i filtracji...

 

No i mam dylemat... pomoże ktos ?:)

Z góry pięknie dzięki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.