Jump to content

Pyłek pszczeli jako dodatek piwowarski


amorph
 Share

Recommended Posts

Czy ktoś ma jakieś informacje, doświadczenia z pyłkiem pszczelim (kwiatowym, pierzgą) w piwie? Sam miód podobno daje słabe rezultaty a dziś zjadłem łyżkę tego specyfiku i przez pare godzin czuję charakterystyczny aromat (jak mi się odbije :-) ).

Link to comment
Share on other sites

Pylek ma 34% cukru, miód >80, więc dużo mniej doda ekstraktu, a więcej aromatu/smaku - tak strzelam. Doświadczeń nie mam. Natomiast jest to bardzo zdrowa rzecz, doskonała na wszelkie dolegliwości gardłowo-krtaniowe. Sam nosiłem się z zamiarem uwarzenia piwa z propolisem, jednak póki co nie mam tego w moim mash schedule. Jak uwarzysz, to chętnie spróbuję :)

Link to comment
Share on other sites

Z tego co wiem propolis "rozpuszczalny" jest głównie w alkoholu o wyższym stężeniu. Co do pyłku myślę, że może On skracać przydatność piwa do spożycia i zmętniać je wyjątkowo mocno.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.