Jump to content
Sign in to follow this  
szymcio

Browar "Czarna Owca" - czyli moje warzelnicze historie

Recommended Posts

logotyp.png

 

Witam! Chyba dojrzałem i nadszedł czas na to bym i ja zaczął tutaj notować jakie sobie piwo uwarzyłem. Jako, że mam za sobą jakieś 13 warek, nie będę opisywał wszystkiego co do tej pory robiłem. Zacznę od kolejnej, która będzie miała miejsce jeszcze w tym tygodniu. Za sobą mam już takie piwa jak Grodziskie, Pszeniczne, Black IPA i inne.

 

Mam sporo planów na kolejne warki, mam nadzieję, że uda mi się je powoli realizować. bardzo podoba mi się sposób przedstawienia informacji przez kolegę KosciaK, mam nadzieję, że nie będzie miał mi za złe, że będę się odrobinę na nim wzorować ;) W ogóle polecam przejrzenie jego zapisków, gdyż są bardzo inspirujące :)

 

Aktualne zaplecze:

  • fermentory x 13
  • petainery w roli fermentorów
  • dwupiętrowa zamrażarka (na dwa fermentory) regulowana sterownikiem elektronicznym
  • garnek 30l
  • balingometry
  • śrutownik brewferm
  • chłodnica przeciwbieżna
  • refraktometr
  • mieszadło magnetyczne + kolba
  • probówki
  • balon 30l
  • kapslownica Grifo HD

Pozdrawiam

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warki nr 1 - 12

 

To mój wstęp do przygody piwowarstwa:) W ciągu tego czasu uzbierałem podstawowy sprzęt, który jest na razie stosunkowo skromny, ale jednak wystarcza i daje podstawę do dalszych działań. Mam nadzieję, że z czasem moje zaplecze techniczne będzie się powiększać ;)

 

Pierwsza warka to był jakiś brewkit "irish pale ale". Potem było od razu zacieranie - jakoś szybko mnie to wciągnęło. Było kilka zestawów, które gotowe można kupić w sklepach internetowych. Dosyć szybko zacząłem dodawać chmiel do zestawów (w których często jest go zbyt mało). W ten sposób do Grodziskiego nawaliłem sporo chmielu amerykańskiego, co dało całkiem dziwny efekt (coś w rodzaju szamponu?), co ciekawe obecnie to piwo całkiem dobrze smakuje - a mam go jeszcze trochę ;)

 

Był pszeniczny, był średnio udany witbier i w końcu sweet stout, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Mimo laktozy piwo nie jest nazbyt słodkie, zostało kilka butelek na specjalne okazje ;)

 

Obecnie fermentują następujące piwka:

  • Pszeniczne na drożdżach Fermentum Mobile (gwoździe i banany) - notabene z piwem tym wiąże spore nadzieje ;)
  • Black IPA
  • Piwo z sokiem malinowym według wskazówek z tego tematu: http://www.piwo.org/...-doswiadczenia/
  • Kolsch - niedawno przelany na cichą - leżakuje w temperaturze ok 1-3 stopni. Chciałbym rozlać do butelek pod koniec listopada.

Jak dotąd do 10 warki udało mi się uniknąć jakichkolwiek infekcji. Warka 11 (piwo z sokiem malinowym), niestety złapało drobną infekcję (na szczęście mam to piwo rozdzielone na dwa fermentory i w jednym jest wszystko ok). Infekcja nie rozwija się na razie - powstała na krótki czas, bardzo cienka błonka na powierzchni - po przelaniu na cichą - nie widzę już jej. Zobaczymy co dalej będzie się z tym działo.

 

AKTUALIZACJA 25.10.2014

Dzisiaj butelkowanie #9 - Black IPA - "Chłop"

 

AKTUALIZACJA 09.11.2014

Dzisiaj butelkowanie #11 - Pszeniczne na Fermentum Mobile - wyszło pyszne ;)

 

AKTUALIZACJA 12.11.2014

Oto wnioski nt. poszczególnych warek:

 

#9 Black IPA - "Chłop" - średnio udane w kierunku nie udane ;) Piwo złapało lekką infekcję, która objawia się okręgiem na szyjkach butelek. W smaku jest mocno zalegająca goryczka. Do wypicia, ale wrażenie średnie.

 

#10 Piwo z sokiem malinowym - "BABA" - już wiem, że raczej nie uwarzę tego piwa ponownie (chociaż nigdy nie mów nigdy ;)). Piwo początkowo mnie odrzucało ( jak zawsze piwo z sokiem), ale ostatnio spróbowałem i się poprawiło. Znikła ulepkowata słodycz, jest lekko kwaskowe i nabiera wytrawności. Oczywiście jest też lekko przegazowane. Zobaczymy co będzie z nim dalej.

 

#11 Pszeniczne - "Banan w płynie" - jeszcze słabo nagazowany. Jednak aromat i smak są naprawdę świetne. Ja za znawcę się nie uważam, ale wydaje mi się, że jeszcze nie piłem tak dobrej pszenicy. Jestem bardzo zadowolony z tego piwka i drożdży Fermentum Mobile.

 

AKTUALIZACJA 08.12.2014

 

Półtora tygodnia temu zabutelkowałem #12 Kelsch'a po 2 miesiącach leżakowania. Muszę stwierdzić, że piwko jest nad wyraz udane. Niestety nie mam żadnego porównania z produktami komercyjnymi, więc nie wiem na ile smak tego wyrobu odpowiada wymaganiom - nie mniej myśle, że to jedno z moich lepszych piw :)

 

AKTUALIZACJA 18.12.2014

 

Pojawiła się recenzja warki #9 Black IPA: http://www.piwo.org/topic/14510-piwny-depozyt-katowice-piwa-regionalne-mariacka-3/page__st__140#entry321117

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Plany 1na najbliższą i dalszą przyszłość (stan na dzień 20.10.2014)Warzelnicze:

  1. Pszeniczne Ciemne - przeniesione na później
  2. Blond Ale - zabutelkowane (#13) - http://www.piwo.org/...ie/#entry307795
  3. Duvel - przeniesione na później
  4. Lambic - przeniesione na później
  5. Foreign Extra Stout wg http://www.wiki.piwo...a_Chrapek_(dori) -zabutelkowane (#14) - http://www.piwo.org/...ie/#entry308954
  6. APA wg http://www.piwo.org/..._40#entry216205 - zabutelkowanej (#15) - http://www.piwo.org/topic/15478-browar-czarna-owca-czyli-moje-warzelnicze-historie/#entry311478

Surowcowe:

  1. Różne rodzaje słodów pszenicznych - zrealizowane

  2. Różne rodzaje chmielów - zrealizowane

Sprzętowe:

  1. Chłodnica zanurzeniowa - przeniesione na później

  2. Szklany gąsior - w trakcie realizacji

  3. gar 50-70l - przeniesione na później

  4. refraktometr - przeniesione na później

  5. Filtrator z rurek plastikowych - zrealizowane

Inne:

  • Skosy drożdżowe - przeniesione na później

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 13

Blond Ale - "Ośla łączka"

 

Etykieta wers. 2

 

oslalaczka2.jpg

 

inspiracja:

Dlaczego takie piwo?

 

W lodówce leżakuje Kolsch - właściwie bardzo podobne piwo. Wykonane do tej pory próby smakowe były bardzo zadowalające. Piwo smakuje nawet mojej żonie, która za piwami nie przepada. Chcę zobaczyć jakie różnice będę mógł wychwycić pomiędzy tymi dwoma recepturami. Będzie tutaj słód pale ale i drożdże us-05 (Kolsch to pilzneński i gozdawa fbg1). Oprócz tego lekkie, jasne piwo przyda się na różne okazje - aby zadowolić osoby spoza grona piwnych wielbicieli ;) Trzeci powód - jeszcze takiego piwka nie warzyłem więc czemu nie? ;)

 

Data warzenia: 23.10.2014

Czas: 7h 40 min (efekt chłodzenia w wannie)

 

Info:

  • oczekiwana ilość: 22 l -> wyszło: 25l (musiałem dołożyć chmielu)
  • oczekiwane IBU: 26
  • OG: 12,3 BLG
  • szcunkowe FG: 2-3 BLG
  • szacunkowe ABV: 4,8%

Surowce:

  • Pale Ale, Strzegom - 4,3 kg
  • Bursztynowy, Strzegom - 0,4 kg
  • Pszeniczny, Strzegom - 0,3 kg
  • Marynka: 10g 15g
  • Lubelski: 30g 17g
  • Cascade: 30g
  • Chinook 15g
  • Citra 30g
  • US-05
  • łyżeczka mchu irlandzkiego - bez uwadniania

Zacieranie:

  • ilość wody: 14l
  • 54°C - wrzucenie słodu
  • 50°C - 15'
  • 66°C - 55'
  • 76°C - mash out - 10'

Gotowanie: 50'

  • 30' - Marynka 10g
  • 10' - Chinook 15g
  • 5' - Lublin 30g
  • 5' - Cascade 30g
  • 5' - chmiel irlandzki
  • 1' - Citra

Jak zwykle życie zweryfikowało plany ;) Musiałem zmienić nieco obstawę chmielów. Brzeczki wyszło ok 25 l, z tym że 3 l odlane na startery.

Drożdże zadane w temperaturze ok 23°C. Fermentor wstawiony do lodówki (na ok 18°C, myślę, że na jeden dwa dni, potem powoli będę podnosił temperaturę).

 

AKTUALIZACJA 4.11.14

 

Piwo przelane na cichą. Kolor herbaciano - miodowy - nieco jeszcze mętny, aromat chmielowo słodowy, w smaku wyraźna goryczka, aczkolwiek nie zbyt mocna, lekko czuć alkohol. Ekstrakt zszedł do ok 3,5 blg. Zobaczymy co będzie dalej :)

 

AKTUALIZACJA 19.11.2014

 

Do fermentora dodałem nieco rozpuszczonej żelatyny. Fermentor wystawiony na balkon. Za kilka dni - po sklarowaniu - butelkowanie. W smkau znacznie lepsze - bardziej wytrawne ale nie puste. Goryczka zaczyna być przyjemna. Lekki aromat cytrusowy, wyczuwalny także w smaku. Chyba będzie ok :)

 

AKTUALIZACJA 24.11.2014

 

Piwo zeszło do ok 2 blg. Dzisiaj zabutelkowane. Aromat bardzo mi się podoba. Lekko cytrusowy, bardzo orzeźwiający. W smaku znacznie lepiej niż ostatnio.

 

AKTUALIZACJA 08.12.2004

 

W smaku jest ciekawie, chociaż przypomina nieco APA. Barwa dosyć ciemna. Szczegółowe wrażenia podam za jakiś czas, kiedy znajdę chwilę na degustację w ciszy i spokoju :) Pojawił się mały problem, prawdopodobnie związany z klarowaniem żelatyną. W piwie unoszą się maleńkie kłaczki 'czegoś', co nie za bardzo chcę opadać na dno. one przyklejają się do butelki, więc do szklanki za bardzo nie wpadają, nie wiem, z czego to wynika....

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 14

 

Foreign Extra Stout - "Ciemniaczek"

 

Etykieta

 

ciemniaczek.jpg

 

 

inspiracja

Dlaczego takie piwo?

 

Bardzo lubię ciemne piwa. To konkretne dobrze się zapowiada. ma nie tylko dobre opinie, ale również interesującą recepturę. Niezła gęstość to dodatkowa zachęta by to piwo uwarzyć.

 

Data warzenia: 31.10.14

Info:

  • oczekiwana ilość: 20 l
  • oczekiwane IBU: 40
  • OG: 17 BLG
  • szcunkowe FG: 2-3 BLG
  • szacunkowe ABV: 7-8%

Surowce:

  • Pilzneński, Strzegom: 5kg
  • Bursztynowy, Strzegom: 0,6kg
  • Carafa Special II, Wayermann: 0,2kg
  • Czekoladowy jasny, Strzegom: 0,25kg
  • Czekoladowy ciemny, Strzegom: 0,2kg
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne: 0,4kg
  • Pszeniczny, Strzegom: 0,1kg
  • US-05
  • Magnum: 30g
  • Citra: 15g

Zacieranie:

  • ilość wody: 17l
  • 54°C - wrzucenie słodu
  • 50°C - 30'
  • 64°C - 40'
  • 72°C - 30'
  • 76°C - mash out - 10' - wrzucenie połowy ciemnych słodów

Gotowanie: 70':

  • 60'- Magnum 30g
  • 1' - Citra 15g

Drożdże zadane w temp ok 26 stopni. Zastartowały po ok 20h.

 

AKTUALIZACJA 11.11.2014

 

Ekstrakt zszedł do ok 5 Blg. Trochę dużo. Kusi mnie żeby dodać trochę drożdży na cichą, może to by pomogło? Zamierzam dzisiaj przelać na cichą.

 

AKTUALIZACJA 25.11.2014

 

Dzisiaj zabutelkowane. Jestem średnio zadowolony. Zostało 5 blg. Nic więcej nie zeszło. Szkoda. W smaku jest ok, ale raczej przypomina to sweet stouta. No nic - może będzie przyjemne piwo deserowe.

 

AKTUALIZACJA 08.12.2004

 

Jestem zaskoczony, tym, że piwo jest całkiem przyjemne w smaku. Typowy stout, dosyć dobrze zbalansowany, więc chyba jest ok :)

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 15

 

American Pale Ale single hop - "Mozaika Stanów"

 

Etykieta v1.0

 

mozaikastanow.jpg

 

Skąd nazwa?

  1. Chmiel Mosaic sam z siebie daje odpowiednie skojarzenie z mozaiką :)
     
  2. Mam nadzieję, że piwo będzie ciekawe, na tyle, że można będzie się w nim smakować. Dostrzeganie różnych elementów smakowych będzie prawdziwą mozaiką uczuć i stanów ;)
     
  3. Styl i chmiel pochodzą z USA czyli STANÓW Zjednoczonych. Po spojrzeniu na mapę USA, można zobaczyć prawdziwą mozaikę stanów ;)

inspiracja

Dlaczego takie piwo?

 

Jednym z pierwszych piw nowofalowych, które piłem - było Sunny ale z Doctor Brew. Pierwsze wrażenie było... dziwne. Takie gorzkie... Wtedy zacząłem się zastanawiać czy ja jakiś dziwny jestem czy co, ale mi to piwo nie smakuje... Oczywiście aromaty cytrusowe były niezwykłe... i zapadły mi w pamięć. Po jakimś czasie znowu kupiłem to piwo i nie mogłem uwierzyć... dobre to... ;) W między czasie oczywiście spróbowałem kilkunastu innych wyrobów o zwiększonej goryczce - ale właśnie wtedy zrozumiałem dlaczego chcę warzyć piwo w domu ;)

 

Oczywiście niniejsza receptura nie ma na celu skopiowanie sunny ale. Będzie to raczej coś w rodzaju mojego powrotu do korzeni plus eksperyment z ideą single hop.

 

Data warzenia: 09.11.2014

Czas: 7,5h

 

info:

  • oczekiwana ilość: 21 l
  • oczekiwane IBU: 45
  • OG: 13 BLG
  • szcunkowe FG: 2-3 BLG
  • szacunkowe ABV: 5-6%

Surowce:

  • Pale Ale, Strzegom: 4,6kg
  • Caramunich II, Wayermann: 0,2kg
  • Caramunich III, Wayermann: 0,1kg
  • Mosaic: 65g + 35 na cichą

Zacieranie:

  • ilość wody: 15l
  • 55°C - wrzucenie słodu
  • 52°C - 5'
  • 64°C - 30'
  • 72°C - 30' 45'
  • 78°C - mash out - 10' 20'

Gotowanie: 70':

  • 60' - Mosaic 5g
  • 30' - Mosaic 20g
  • 15' - Mosaic 20g
  • 5' - Mosaic 20g

Litrowy starter drożdżowy z gęstwy zadany w temperaturze 27 stopni. Trochę dużo, ale fermentor jest już w lodówce, więc temperatura powinna się obniżyć. Wyszło 21 l 13 BLG - więc tak jak miało wyjść. Musiałem trochę przedłużyć zacieranie i mash out bo wziąłem się jednocześnie za butelkowanie warki # 11 i to był błąd - bo czasy się nie zsynchronizowały ;)

 

AKTUALIZACJA 24.11.2014

 

Mozaika Stanów przelana na cichą. Trochę późno ale mam za mało fermentorów ;) Piwko odfermentowało do ok 2,5 blg. Smak jest dosyć ciekawy, z wyraźną goryczką, ale bardzo przyjemną - jest lepiej niż w dotychczasowych piwach ;) Znad fermentora unosi się bardzo przyjemny, oleisty (?) aromat. Jak na razie jestem zadowolony.

 

AKTUALIZACJA 1.12.2014

 

Dzisiaj przelane do butelek. Zapach bardzo ładny. Smak ciekawy, tekstura 'oleista' (?). jestem trochę zły, zaciągłem do fermentora rozlewniczego strasznie dużo chmielin, i część dostała się do butelek. No ale trudno...

 

AKTUALIZACJA 12.01.2014

 

Właśnie wróciłem z piwnicy i okazało się, że piwa już nie ma... ;( no nic będzie powtórka :)


  •  

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Plany 2

na najbliższą i dalszą przyszłość (stan na dzień 09.11.2014)

 

Poprzedni miesiąc uznaje za zakończony z sukcesem ;) Część planów zrealizowana. Część jest w trakcie realizacji, ale uznaje to za rónoważne do zrealizowanych planów :) Niektóre plany wciąż przede mną - ale przecież nie od razu Warszawę zbudowano ;)

 

Warzelnicze:

  1. Weizenbock - #16 w trakcie fermentacji - http://www.piwo.org/...ie/#entry311837
  2. Dunkel Weizen - #18 w trakcie fermentacji - http://www.piwo.org/...ie/#entry316549
  3. Duvel - drożdże już kupione - przeniesione na później ;)
  4. Lambic - przeniesione na później
  5. Bier de Garde - wypiłem sobie dzisiaj (13.11.14) ce n'est pas IPA Ambree Pinty i choć piwo 'dziwne', inne - strasznie mi i mojej żonie zasmakowało. Chętnie coś takiego bym uwarzył. Na oku mam tę recepturę - http://www.piwo.org/...cena-receptury/, ale jakby ktoś miał coś ciekawszego - zachęcam do pisania :) - przeniesione na później
  6. Lekki bitter na wichrowe wzgórza - w trakcie fermentacji (#17) - http://www.piwo.org/...ie/#entry315265
  7. Cydr z soku biedronkowego z dodatkiem świeżych jabłekm - przeniesione na później

Surowcowe:

Sprzętowe:

  1. Chłodnica przeciwbieżna - zrealizowane
  2. gar 50-70l - przeniesione na później

  3. refraktometr - zrealizowane - nareszcie ;)

Inne:

  • Skosy drożdżowe

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 16

 

Weizenbock - na razie bez nazwy

 

 

inspiracja

 

http://www.wiki.piwo...howski_(Stasiek)

 

Dlaczego takie piwo?

 

Będzie kolejny styl do kolekcji uwarzonych piw :) na początku miał być zwykły ciemny pszeniczny. Akurat mniej więcej w podobnym czasie Tomek z linku wyżej warzył i zachwalał weizenbocka. Zachęciło mnie to by uwarzyć zarówno zwykłego dunkel weizena jak i weizenbocka. Na początek bierzmy więc to drugie. Lubię pszeniczne piwka, lubię ciemne piwka - zobaczymy co z tego wyjdzie :)

 

Data warzenia: 12.11.2014

Czas: 9,5h

 

info:

  • oczekiwana ilość: 20 l
  • oczekiwane IBU: 17
  • OG: 18 BLG 16,5BLG
  • szcunkowe FG: 4,8 BLG
  • szacunkowe ABV: 7,9% 6,9%

Surowce:

  • Pszeniczny, Strzegom: 3,7kg
  • Pilzneński, Strzegom: 1,2kg
  • Monachijski I, Strzegom: 0,6kg
  • Monachijski II, Strzegom: 0,6kg
  • Karmelowy 30, Strzegom: 0,3kg
  • Karmelowy 300, Strzegom: 0,3kg
  • Pszeniczny karmelowy 300, Strzegom: 0,2kg
  • Pszeniczny czekoladowy, Wayermann: 0,1kg
  • pszenica prażona: 0,02kg
  • Lubelski: 40g
  • Fermentum Mobile Gwoździe i banany - gęstwa

Zacieranie:

  • Dla słodów pilzneńskiego i monachijskiego, przerwa zakwaszająca 60' w 30°C
  • ilość wody:18l
  • 43°C - dodanie słodu pszenicznego
  • 42°C - 90'
  • 67°C - 40' - po podgrzaniu dodać słody pilzneński i monachijski
  • 72°C - 30' - dodanie słodów karmelowych
  • 76°C - 25' mash out - dodanie słodów palonych do filtracji

Gotowanie: 70':

  • 60' - Lubelski 40g

Strasznie jakoś długo zeszło. No ale co się dziwić jak dłuższe niż zwykle zacieranie. Ciekawe czy da to jakieś pozytywne efekty. Muszę w końcu zainwestować w refraktometr, bo męczy mnie już ten mój niedokładny balingomierz.

 

 

Gęstwa drożdżowa Fermentum Mobile gwoździe i banany zadana w temperaturze 24 stopnie. brzeczka ma bardzo ładny ciemno brązowy kolor. teraz czekamy na efekty.

 

Podczas filtracji przetestowałem mój nowy filtrator z rurek plastikowych. Wydaje się że wszystko jest ok. Aczkolwiek, zauważyłem pewien spadek wydajności. Nie wiem co jest tego przyczyną - czy czasem nie własnie ten filtrator. Mogłem też nieco grubiej ześrutować słody. Będę się temu przyglądał ;)

 

AKTUALIZACJA 13.11.14

 

Drożdże są wyjątkowo upierdliwe - cały czas wychodzą na zwiedzanie ;) Mam tylko 20l piwa więc do pokrywy jest jakieś 20(?) cm. Zapach zaczyna być naprawdę przyjemny :) Coraz bardziej lubię te drożdże ;)

 

AKTUALIZACJA 28.11.14

 

dzisiaj przelane na cichą. Długo to trwało, ale dosłownie nie było kiedy tego zrobić. Zresztą początkowo planowałem w ogóle nie przelewać. Ekstrakt to ok 5blg, więc blisko tego co miało być. Piwo jest dosyć słodkie, przypomina pszenicę z dodatkiem czekolady i kawy(?). trochę przypomina koźlaka tradycyjnego, ale tylko odrobinę ;) Nie wiem czy tak właśnie powinno smakować - nigdy nie piłem żadnego weizenbocka...

 

AKTUALIZACJA 12.12.2014

 

Zabutelkowane... w końcu. Strasznie długo zeszło. Trochę sprofanowałem to piwo ;) dolałem ok 2 l wody. Smak był zbyt słodki. Teraz jest znacznie lepiej ;) W ten sposób ekstrakt początkowy to ok 16-17 blg, końcowy 3 BLG

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 17

 

Bitter - na razie bez nazwy

 

 

inspiracja

 

http://www.piwo.org/...dycyjny-bitter/

http://www.wiki.piwo...Ordinary_Bitter

 

Dlaczego takie piwo?

 

Dzięki koledze krzysiek9999 - mam możliwość wypróbowania drożdży Fermentum Mobile FM11 Wichrowe Wzgórza. a początek więc lekki bitter. Tego stylu nigdy jeszcze nie próbowałem - więc będę się uczył na swoim ;)

 

Data warzenia: 25.11.2014

Czas: 8,20h

 

info:

  • oczekiwana ilość: 25 l
  • oczekiwane IBU: 29
  • OG: 9,5 BLG
  • szcunkowe FG: 2,5 BLG
  • szacunkowe ABV: 3,7%

Surowce:

  • Pale Ale, Strzegom: 3,8kg
  • Pilzneński, Strzegom: 1,2kg
  • Karmelowy 30, Strzegom: 0,3kg
  • Karmelowy 300, Strzegom: 0,2kg
  • Pszeniczny, Strzegom: 0,1kg
  • Fuggle: 50g
  • Fermentum Mobile FM11 Wichrowe wzgórza - gęstwa

Zacieranie:

  • ilość wody:15l
  • 70°C - dodanie słodu
  • 67°C - 90'
  • 76°C - 10' mash out

Gotowanie: 70':

  • 60' - Fuggle 30g
  • 30' - Fuggle 20g

Wydajność wróciła do normy. Wyszło 27 l. 2 litry zlałem na startery. Wobec tego myślę, że spadek wydajności w poprzedniej warce spowodowany był zbyt grubo ześrutowanym słodem. Tutaj zrobiłem tak jak wcześniej - drobne śrutowanie i jest ok.

 

Martwią mnie niestety dwie rzeczy. Po pierwsze podczas chłodzenia w wannie, odkręciłem wodę o zapomniałem zeby kontrolować jej poziom. Kiedy się zorientowałem woda sięgała brzegu garnka. Nie wiem czy coś się dostało do brzeczki (nie zauważyłem), ale jest to możliwe :(

 

Druga sprawa, to zbyt krótki czas jaki dałem starterowi z gęstwą drożdżową. Kręciły się na mieszadle 36h ale okazało się, że nie namnożyło się ich zbyt dużo. Zobaczymy co z tego wyjdzie. mam nadzieję, że będzie ok :)

 

Idę spać bo jestem wykończony... pzdr...

 

AKTUALIZACJA 1.12.2014

 

fermentor wylądował w lodówce razem z Dunkel weizenem na 19 stopni. Zwolniło się miejsce po #12 Kolschu, który leżakował sobie w 3 stopniach.

 

AKTUALIZACJA 16.12.2014

 

Piwo zostało zabutelkowane 3 dni temu. Z ciekawości otworzyłem jedną butelkę i muszę z przykrością stwierdzić, że niestety cośjest nie tak. Piwo jest ewidentmie kwaskowe. nie jest to kwaśność odrzucająca, ale wyczuwalna. Wątpie, że tak miało być... Poczekam jeszcze jakiś czas i zobaczymy...

 

AKTUALIZACJA 21.12.2014

 

Hmm. Dziwne, nic już z tego nie rozumiem. Kwaśność jakby zanikała? A może to smak chmielu, a jeszcze niesfermentowany cukier wzmagał wrażenie skwaszenia? A może te drożdże dają takie posmaki... Czy gdyby piwo było zainfekowane, to czy może się to objawiać tylko i wyłącznie skwaszeniem? Zero gashingu, zapach jest ok, śwetna klarowność, żadnych korzuchów....?

 

AKTUALIZACJA 23.01.2014

 

Piwo jest bardzo dobre. Dobrze, że go nie wylałem :) Jest bardzo pijalne i lekkie. Oczywiście to jest 'zwykłe' piwo i nic nadzwyczajnego w nim nie ma. Ale o to chyba chodi w tym stylu? :)

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 18

 

Dunkel weizen

 

Etykieta

 

cienpszenicy.jpg

 

inspiracja

Data warzenia:1.12.2014

Czas: 6:00h

 

Info:

  • oczekiwana ilość: 24 l
  • oczekiwane IBU: 14
  • OG: 12 BLG
  • szcunkowe FG: 3-4 BLG
  • szacunkowe ABV: 5%

Surowce:

  • Pszeniczny, Strzegom: 3kg
  • Pilzneński, Strzegom: 1,1kg
  • karmelowy 30, Strzegom: 0,45kg
  • Monachijski II, Strzegom: 0,4kg
  • Pszeniczny karmelowy, Strzegom: 0,2kg
  • Czekoladowy pszeniczny, Weyermann: 0,15kg
  • Pszeniczny, Strzegom: 0,1kg
  • Fermentum Mobile Gwoździe i banany gęstwa
  • Lubelski: 35g

Zacieranie:

  • ilość wody: 18l
  • 44°C - wrzucenie słodu
  • 42°C - 30'
  • 62°C - 20'
  • 72°C - 45'
  • 76°C - mash out - 10' - wrzucenie połowy ciemnych słodów

Gotowanie: 70':

  • 55'- Lubelski 35g Saaz 45g

​Schłodzone do 20 stopni, nową chłodnicą przeciwbieżną w niecałe 20 minut/ Wyszło 23 l, po odjęciu 2 litrów na startery. Fermentor wylądował w lodówce na 19 stopni. Chłodnica się sprawdziła, choć na pierwszy raz poszło mi to nieco wolno. następnym razem będzie lepiej :)

 

AKTUALIZACJA 18.12.2014

 

Dzisiaj zlany do butelek. Zeszło do ok 5blg. W smaku delikatny, aromaty głównie bananowe (znowu brak goździków ;() Zobaczymy jak będzie po nagazowaniu.

 

AKTUALIZACJA 23.01.2015

 

Bardzo dobre piwo :) dużo bananów, goździków mało. Piwo jest lekkie, orzeźwiające i pijalne. nasuwa na myśl coś w rodzaju bananów w czekoladzie.

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Plany 3

na najbliższą i dalszą przyszłość (stan na dzień 08.12.2014)

 

Poprzedni miesiąc to przede wszystkim kończenie wcześniejszych, październikowych planów, ale i małe zakupy. W końcu są dwie, ważne rzeczy - chłodnica i refraktometr. Oznacza to, że czas warzenia nieco się skrócił, co widać po warce #18. W grudniu, nie wiele uda się zrealizować, ale coś na pewno :)

 

Warzelnicze:

  1. Duvel ;) - zrealizowane
     
  2. Lambic - to chyba kwestia nieco dalszej przyszłości, ale balon już mam ;)
     
  3. Bier de Garde - wypiłem sobie dzisiaj (13.11.14) ce n'est pas IPA Ambree Pinty i choć piwo 'dziwne', inne - strasznie mi i mojej żonie zasmakowało. Chętnie coś takiego bym uwarzył. Na oku mam tę recepturę - http://www.piwo.org/...cena-receptury/, ale jakby ktoś miał coś ciekawszego - zachęcam do pisania :)
     
  4. Cydr z soku biedronkowego z dodatkiem świeżych jabłek - zrealizowane #20 - http://www.piwo.org/...ie/#entry320873
     
  5. Pszeniczne - w trakcie fermentacji #22 - http://www.piwo.org/...ie/#entry326415 - zrealizowane
     
  6. English IPA
     
  7. Premium Bitter - w trakcie fermentacji #24 - http://www.piwo.org/topic/15478-browar-czarna-owca-czyli-moje-warzelnicze-historie/#entry330634
     
  8. Oatmel stout - z dużą ilością owsa - zrealizowane#19 - http://www.piwo.org/...ie/#entry319716
     
  9. American Rye Beer
  10. Rauchbock

Surowcowe:

  1. Drożdże Danstar Notthingam - trzeba w końcu wypróbować...

Sprzętowe:

  1. gar 50-70l - w nieznanej mi przyszłości ;)

Inne:

  • Skosy drożdżowe - kiedy ja się za to w końcu wezmę ;)

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 19

 

Oatmeal Stout - "Papka owsiana"

 

Etykieta

 

papkaowsiana.jpg

 

inspiracja

Data warzenia:12.12.2014Czas: 6hInfo:

  • oczekiwana ilość: 23 l
  • oczekiwane IBU: 28
  • OG: 15 BLG
  • szcunkowe FG: 4-5 BLG
  • szacunkowe ABV: 5,9%

Surowce:

  • Pale ale, Strzegom: 4kg
  • Owiec niesłodowany, ześrutowany, skleikowany ( najpierw zagotuję, schłodzę i dodam do zacieru): 1,4kg
  • karmelowy 300, Strzegom: 0,5kg
  • Carafa Special II, Weyermann: 0,25kg
  • Jęczmień prażony, Strzegom: 0,2kg
  • Czekoladowy 1200, Strzegom: 0,2kg
  • S-05, gęstwa - starter
  • Marynka: 25g

Zacieranie:

  • ilość wody: 18l
  • 54°C - wrzucenie słodu + skleikowany owies
  • 50°C - 30'
  • 68°C - 45'
  • 76°C - mash out - 10' - wrzucenie połowy ciemnych słodów

Gotowanie: 90':

  • 60'- marynka 25g

Wyszło 24 l + 1l na startery.

 

AKTUALIZACJA 21.12.2014

 

Stout zlany na cichą. W smaku dosyć delikatny, gęsty i czekoladowy. Zeszło do ok 6, ale odczyt może być sfałszowany za względu, że pobierałem próbkę z resztki na dnie, wymieszanej z drożdżami.

 

AKTUALIZACJA 23.01.2015

 

Piwo zostało ok 2 tygodnie temu rozlane do butelek. Niedługo będę próbował :) Mam zamiar go nieco wyleżakować

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#"Warka nr 20"

 

CYDR DOMOWY

 

Etykieta

cydrdomowy.jpg

 

 

inspiracja

  • Na 20 warkę coś innego ;)

Data nastawu:15.12.2014

Czas: 2h

 

Info:

  • oczekiwana ilość: 25 l
  • OG: 10 BLG

Surowce:

  • Sok jabłkowy Rivivia (Biedronka) - 20l
  • Sok mętny tłoczony - Słoneczna Tłocznia - 3l
  • Mieszanka jabłek - 4kg
  • Drożdże Gozdawa do cydru

AKTUALIZACJA 16.01.2014

 

Cydr został zlany jakieś dwa tygodnie temu do butelek - nie miałem niestety czasu aktualizować tu informacji. Dosłodziłem go ksylitolem (ok 18g na butelkę). W smaku jest ok, lekko słodki. myślę, że będzie to bardzo fajny napój dla żony na damskie spotkania ;)

 

AKTUALIZACJA 23.01.2015

 

Cydr wyszedł świetny. Nie wiem czy nie za słabe nagazowanie. jest mętny i oprócz tego, że przywodzi na myśl tani szmpan to jednak wyraźnie czuć smak jabłek. I o to mi właśnie chodziło. Jedną zmianę zastosowałbym następnym razem: jeszcze więcej ksylitolu, żeby zrobić go jednak na słodko. W tej chwili jest coś w rodzaju półsłodko :)

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 21

 

Duvel - "Mocarny"

 

Etykieta

 

mocarny.jpg

 

 

inspiracja

 

Piwowar Lato 2014(15)

 

Dlaczego takie piwo?

 

Ciekawią mnie piwa, które historycznie konkurowały z lagerami. Kolsha mam już na liście, więc będzie teraz Duvel. Nigdy nie piłem tego piwa, więc będzie do tego też okazja.

 

Data warzenia: prawdopodobnie 21.12.2014

Czas: 10h

 

info:

  • oczekiwana ilość: 22 l
  • oczekiwane IBU: 29
  • OG:19 BLG
  • szcunkowe FG: 2 BLG
  • szacunkowe ABV: 9,5%

Surowce:

  • Pilzneński ekstra jasny, bruntal: 5kg
  • Pilzneński, Strzegom: 1kg
  • Carapils, Weyermann: 0,2kg
  • Cukier biały: 1kg
  • Saaz: 60g
  • Stryrian Golding: 40g
  • Trappist High Gravity Wyeast Labs 3787

Zacieranie:

  • ilość wody:18l
  • 55°C - dodanie słodu i podniesienie powolne temp. do 64°C
  • 63-65°C - 60'
  • 72°C - 10'
  • 76°C - filtracja

Gotowanie: 90':

  • 60' - Styrian Goldings 40g
  • 15' - Saaz 30g
  • 5'- Saaz 30g

Fermentacja i leżakowanie:

  • ​Po schłodzeniu do 18°C - zadanie drożdży
  • Wzrost temperatury do 24°C
  • Po zakończeniu burzliwej, fermentacja cicha w lodówce przy ok 10°C przez 3 tygodnie.
  • Butelkowanie - po tygodniu w ciepłym, przeniosę do ok 10-15°C.

W końcu się udało. Niestety nie bez problemów. Popełniłem co najmniej dwa błędy - jeden kardynalny ;) Zbyt drobno ześrutowałem słód - sam nie wiem czemu, chciałem sprawdzić jak się będzie to filtrować. No i filtrowało się... 4h. Po 4 litrach filtracja całkowicie się zatrzymała, więc ześrutowałem dodatkowe 600g pilzneńskiego, zatarłem, podgrzałem wszystko i jeszcze raz... Tragedia... Drugi błąd: Jako że do drożdży na starter przygotowaną miałem tylko ciemną brzeczkę, wykorzystałem ją. Niestety mimo, że część starteru odlałem - to i tak całość znacznie przyciemniła mi piwo... A nich to. No trudno będzie ciemniejsza wersja Duvela na słodzie extra jasnym ;):( Ale za to jaka wydajność, niby 83 %! (na następny raz mam gdzieś tą wydajność ;)) Wyszło 27 l piwa. Acha - jutro muszę jeszcze dodać cukru, bo oczywiście okazało się że nie mam w domu. A jak kończyłem było po 21, w pobliżu wszystko już zamknięte (niedziela)... więc mam w tej chiwili ok 16blg. Jak na złość podczas rozcieńczania po gotowaniu zamiast 4l, dolałem 6l... Będę musiał więc dołożyć ze 300g cukru...

 

AKTUALIZACJA 23.01.2015

 

Piwo sobie od jakiegoś czasu leżakuje w niskiej temperaturze, choć niestety z powodu fermentacji pszenicznego przez chwile musiałem ją zwiększyć. Poleżakuje go za to nieco dłużej - zobaczymy co z tego eksperymentu wyjdzie ;)

 

AKTUALIZACJA 30.01.2015

 

Mocarny zszedł do ok 2,3 blg. Jest więc nieźle. Za dwa, trzy dni ponowny test i jak będzie bez zmian - butelkowanie :)

 

AKTUALIZACJA 04.02.2015

 

Jest 2,3 blg a więc dzisiaj do butelek ;)

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabieram się za skosy. Nie wiem co z tego wyjdzie, ale mam nadzieję, że będzie ok. Probówki właśnie sterylizują się w szybkowarze. Zobaczymy...

 

AKTUALIZACJA 21.12.2014 Skosy wyszły, ale po wyjęciu z lodówki rozpuszczają się praktycznie po godzinie. Jednak przez te kilka dni nic w nich nie wyrosło więc nie jest źle. Zrobię jeszcze raz i posieje na nich gęstwe z duvela ;)

 

AKTUALIZACJA 23.01.2015

 

Muszę się w końcu wziąć za ten 'projekt', coś nie umiem się do niego zaktualizować ;)

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 22

 

Weizen

 

 

Dlaczego takie piwo?

 

poprzednie pszeniczne okazało się w pewnym sensie sukcesem ;) Piwo strasznie wszystkim smakuje (ostało się jeszcze kilka butelek 0,3). Poprzednia próba, skończyła się też swego rodzaju porażką ;) Kolor to była po prostu tragedia ;) Zamiast pilzneńskiego dałem pale ale. Dzięki temu jednak dowiedziałem się jaka jest różnica między tymi dwoma słodami ;) Drożdże zostały jeszcze Gwoździe i banany 4 pokolenie. Zobaczymy czy to będzie ich ostatni, może przed ostatni raz :)

 

Data warzenia: 16.01.2014

Czas:

 

info:

  • oczekiwana ilość: 25 l
  • oczekiwane IBU: 13
  • OG:12 BLG
  • szcunkowe FG: 3 BLG
  • szacunkowe ABV: 5,3%

Surowce:

  • Pszeniczny, Strzegom: 3kg
  • Pilzneński, Strzegom: 2kg
  • Owies niesłodowany: 0,3kg - dla poprawy złoża filtracyjnego
  • Pszenica niesłodowana: 0,3kg - dla zwiększenia mętności
  • Carahell, Weyermann: 0,15kg - dla poprawienia barwy
  • Lubelski: 25g
  • FM41 - Gwoździe i banany

Zacieranie: (za http://blog.homebrewing.pl/?p=433)

  • ilość wody:18l
  • 47°C
  • 45°C - 20'
  • 63°C - 45'
  • 72°C - 20'
  • 77°C - Mash Out 5'

Gotowanie: 70':

  • 70' - Lubelski 25g

Fermentacja i leżakowanie:

  • Będę starał się schłodzić brzeczkę do 12-14 stopni, zadać drożdże w tej temperaturze.
  • Powolny wzrost do 18, 19 stopni.

AKTUALIZACJA 23.01.2015

Piwko ładnie fermentuje. Piana jak zwykle na tych drożdżach bardzo wysoka. Z lodówki unosi się piękny, bananowy aromat :)

 

AKTUALIZACJA 30.01.2015

 

No i mamy niecałe 4 blg. Za parę dni ponowny test i jak co to butelkowanie ;)

 

AKTUALIZACJA 04.02.2015

 

3,4blg i butelkowanie:)

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 23

 

Ryżowe IPA Pacifica

 

 

Dlaczego takie piwo?

 

Ostatnio, mam wrażenie, że jest to popularny styl. Pijalny o bardzo ładnej barwie, orzeźwiające z niezłą goryczką. To chciałbym osiągnąć, przy czym moim zamierzeniem będzie uwydatnić chmiel Pacifica. Będzie on wspomagany jakimś chmielem goryczkowym.

 

Data warzenia: 23.01.2014

Czas:6,5h

 

info:

  • oczekiwana ilość: 23 l
  • oczekiwane IBU: 70
  • OG:15,5 BLG
  • szcunkowe FG: 3 BLG
  • szacunkowe ABV: 6,8%

Surowce:

  • Pilzneński, Strzegom: 5,5kg
  • Ryż i płatki ryżowe: 1,3kg
  • Northern Brewer: 70g
  • Pacifica 100g
  • S04

Zacieranie:

  • ilość wody:17l
  • 72°C
  • 63°C - 60'
  • 76°C - 10' - masch out

Gotowanie: 60':

  • 60' - Northern Brewer 40g
  • 30' - Northern Brewer 30g
  • 10' - Pacifica 10g
  • 5' - Pacifica 10g
  • 2' - Pacifica 10g
  • 0' - Pacifica 10g

Fermentacja i leżakowanie:

  • temperaturę będę starał się trzymać ok 20 stopni. reszta pacifica idzie na chmielenie na zimno

Uwagi

 

Nie wiem czy to chmielenie jest dobrze dobrane. Ale będziemy widzieć :)

 

AKTUALIZACJA 30.01.2015

 

Rise IPA Pacifica, przelane na cichą. Myślę, że potrzymam go tak nieco dłużej - nawet ze dwa tygodnie...

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 24

Special Bitter

Data warzenia: 31.01.2014
Czas:7h

info:

  • oczekiwana ilość: 23 l
  • oczekiwane IBU: ~50
  • OG:11,5 BLG
  • szcunkowe FG: 2 BLG
  • szacunkowe ABV: 4%

Surowce:

  • Pale Ale, Strzegom: ~4,5kg
  • Pszeniczny, Strzegom: 0,2kg
  • Caramunich II, Weyermann: 0,2kg
  • Carafa Special II, Weyermann: 0,03kg
  • Amarillo: ~30g
  • EKG: ~45g
  • FM: Wichrowe wzgórza - gęstwa

Zacieranie:

  • ilość wody:18l
  • 55°C
  • 64°C - 40'
  • 72°C - 20'
  • 76°C - 10'

Gotowanie: 70':

  • 70' - Amarillo 30g
  • 30' - EKG 30g
  • 15' - EKG 15g

Fermentacja i leżakowanie:

  • Po zadaniu drożdży minęło zaledwie ok 2h i drożdże zaczęły pracę. Wszystkie wartości są przybliżone - nie zapisałem przepisu i nie jestem dokładnie pewny tych ilości...

 

Aktualizacja 11.05.15 Piwo zaliczyło kanał. Szpetna infekcja ;( 

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Plany 4

na najbliższą i dalszą przyszłość (stan na dzień 05.02.2015)

 

czas na aktualizacje planów po prawie dwóch miesiącach. A plany są :) Ostatni miesiąc był średni obfity - z różnych przyczyn. Może teraz uda się nieco nadrobić?

 

Warzelnicze:

  1. Lambic - to chyba kwestia nieco dalszej przyszłości, ale balon już mam ;)
  2. Bier de Garde - wypiłem sobie dzisiaj (13.11.14) ce n'est pas IPA Ambree Pinty i choć piwo 'dziwne', inne - strasznie mi i mojej żonie zasmakowało. Chętnie coś takiego bym uwarzył. Na oku mam tę recepturę - http://www.piwo.org/...cena-receptury/, ale jakby ktoś miał coś ciekawszego - zachęcam do pisania :)
  3. English IPA
  4. American Rye Beer
  5. Rauchbock
  6. Rachbier śliwkowy wg receptury http://www.piwo.org/topic/12395-jak-uzyskac-wedzonke-ala-schlenkerla-rauchweizen/page__st__20#entry262389

Surowcowe:

  1. Drożdże Danstar Notthingam - trzeba w końcu wypróbować...

Sprzętowe:

  1. gar 50-70l - w nieznanej mi przyszłości ;)

Inne:

  • Skosy drożdżowe - kiedy ja się za to w końcu wezmę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 25

 

Rauchbier śliwkowy - "Polska śliwka"

 

Data warzenia: prawdopodobnie 05.02.2015

Czas:

 

Dlaczego takie piwo?

Gdy kilka miesięcy temu spróbowałem Smoky Joke'a - myślałem, że nie dam rady go dopić. Cóż za dziwactwo - pomyślałem. jak to pić? Mimo oporów, postanowiłem nie rezygnować. Próbowałem, smakowałem aż doszło do tego, że mam chęć sam uwarzyć coś z wędzonką :) Obecnie, zupełnie inaczej zapatruje się na tę kwestie. Wyszukuję najbardziej wędzonych piw jakie są w sklepach, a potem się zachwycam, jakie to ciekawe ;) Tym razem będzie to piwo bez słodu wędzonego. Głównie dlatego, że aktualnie go nie posiadam, a chciałbym jutro wykorzystać śliwki, które dostałem, prosto z targu na wschodzie naszego kraju ;) Jest prawie pewne, że są to śliwki domowej produkcji. Żona stwierdziła, że walą dymem. No i bardzo dobrze ;)

 

Inspiracja: http://www.piwo.org/..._20#entry262389

 

info:

  • oczekiwana ilość: 23 l
  • oczekiwane IBU: ~44
  • OG:14,5 BLG
  • szcunkowe FG: 3 BLG
  • szacunkowe ABV: 6,3%

Surowce:

  • Pilzneński, Strzegom: 3kg
  • Monachijski I, Strzegom: 2,3kg
  • Carapils, Weyermann: 0,5kg
  • karmelowy 300 150, Strzgom: 0,5kg
  • Caramunich III, Weyermann: 0,1kg
  • Saaz Lubelski: 40g
  • Sybilla: 35g
  • Marynka Magnum: 10g
  • S-04

Zacieranie:

  • ilość wody:15l
  • 54°C
  • 50°C - 20'
  • 65°C - 60' 400g zagotowanych wędzonych śliwek
  • 73°C - 10'
  • 78°C - masch out

Gotowanie: 70':

  • 60' - Sybilla 30g
  • 60' - Magnum 10g
  • 15' - Lubelski 40g
  • 15' - śliwka wędzona 400g

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 26

Grodziskie - "na upały"

Data warzenia: ?
Czas:


Dlaczego takie piwo?
Po WFDP zrobiła mi się ochota na Gordziskie. Na wakacje jak znalazł. Będą dwie wersje. W zamiarze uwarzenie 20l gęstej brzeczki, która po gotowaniu zostanie rozcieńczona. jedna wersja będzie nachmielona na zimno, może Sybillą?

Inspiracja: http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/90774/grodziskie-smash

info:

  • oczekiwana ilość: 20l, potem 40l
  • oczekiwane IBU: ~30
  • OG:16 BLG - docelowo ok 8BLG
  • szcunkowe FG: 1,7 BLG
  • szacunkowe ABV: 3,6%

Surowce:

  • Pszeniczny wędzony dębem, Weyermann: 6kg
  • Płatki ryżowe: 1kg
  • Lubelski: 135g
  • Fermentum mobile: FM 51 grodzie dębowe

Zacieranie:

  • ilość wody:19l
  • 65°C - 35'
  • 75°C - 30'

Wysładzanie: na dno fermentora 70g szyszek lubelskiego

 

Gotowanie: 60':

  • 60' - Lubelski 10g
  • 30' - Lubelski 25g
  • 5' - Lubelski 30g

 

Warzenie tego piwa to była jakaś tragedia ;) Od początku jakoś się nie układało. Najpierw podczas śrutowania wiertarka zaczęła śmierdzieć i dymić ;) Potem nie umiałem odkręcić śruby, którą łapałem wiertarkę. Śrutowanie skończyłem baaardzo późno w nocy;) Warzenie musiałem podzielić na etapy. Przez nastene dwa dni nie znalazłem czasu by podziałać, udało mi się tylko skleikować ryż. Na szczęście zacieranie poszło bardzo dobrze. Piękny zapach, zapowiadał dobre piwko ;) I tu dochodzimy do kluczowego momentu - filtracji. Porażka na całej linii. Nigdy już nie podejmę się filtrowania zasypu 100% pszenicy bez jakiegoś wspomagacza. To był po prostu koszmar. Chyba z 6 razy przekładałem zacier do gara i z powrotem. Zero efektów ;) Filtracja po 4 - 5 listrów za każdym razem. W końcu stwierdziłem, że w związku z bardzo późną godziną zostawię to na noc. Rano z zadowoleniem stwierdziłem, że jest 30l więc udało się... Poszedłem do pracy... Zachwycony, przychodzę do domu - będzie świetne grodziski - myślę sobie. Próbuję... skwaśniało dziadostwo....!!!! No nic, mimo tego, postanowiłem podjąć próbę uwarzenia tego piwa. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

 

Przy okazji przypomniało mi się, jak pewien znajomy piwowar domowy, opowiadał, że w ten sposób robił ala lambiki. Ciekawe jakby tak celowo zakwasić brzeczkę przednią by uzyskać kwaśne piwo... Może kiedyś poekserymentuje (zobaczymy jak smakuje belgijski grodzisz ;))

 

AKTUALIZACJA 10.08.2015

 

Piwko jest pijalne. Prawie całe już wypite. Zostało nie wiele butelek. Jest bardzo lekkie, ale o dziwo nie specjalnie wodniste (przynajmniej tak mi się zdaje). Zakwaszenie wyczuwalne jest raczej w armacie niż w smaku, choć deliktaną nutę da się wyczuć i zdecydowanie nie przeszkadza. W czasach gdy kwaśne jest tak modne, okazało się, że ten błąd był strzałem w dziesiątkę ;) Piwo na lato idealne. Kto by przewidział, że będą takie upały ;) Sprawdziło się jak znalazł. 

 

Nie wszystkim podchodzi - dymek jest dosyć mocno wyczuwalny, ale w upał większości smakuje ;)

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 27

IPA - w stylu doctorów ;)

Data warzenia: 22.05.2015
Czas:


Dlaczego takie piwo?
Lubię piwka Doctora Brew. Mam zamiar zrobić zwykłe IPA na lato z dużą ilością chmielu - tyle ;)

Inspiracja: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-13#entry213724

info:

  • oczekiwana ilość: 20l
  • oczekiwane IBU: ~70
  • OG:14 BLG
  • szcunkowe FG: 4 BLG
  • szacunkowe ABV: 5,7%

Surowce:

  • Pale Ale, Strzegom: 2,44kg
  • Pilzneński, Strzegom: 1,8kg
  • Karmelowy 30, Strzegom: 0,5kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne: 0,5kg
  • Chinook: 60g
  • Cluster: 50g
  • Magnum: 20g
  • Amarillo:20g
  • Fermentum mobile: FM 52 amerykański sen

Zacieranie:

  • ilość wody:15l
  • 63°C - 60'
  • 73°C - 20'
  • 79°C - 5'

Wysładzanie: na dno fermentora 70g szyszek lubelskiego

 

Gotowanie: 70':

  • 70' - Chinook 40g
  • 50' - Amarillo 10g
  • 30' - Cluster 40g
  • 30' - Magnum 20g
  • 10' - Amarillo 10g
  • 5' - Cluster 10g
  • 0' - Chinook 20g

AKTUALIZACJA  10.08.15

 

Piwo się udało i to zdecydowanie, Bardzo mocna goryczka, aromat chmieli amerykańskich - wszystko super. Niestety wysoka temperatura zaczęła już też być wyczuwalna w smaku. Pojawiają się owoce - jako, że w piwnicy 25 stopni (jak nie więcej). Szkoda, choć butelek już wiele nie zostało - jednak przydałaby się jakaś chłodna piwniczka. No ale cóż począć, jak jej nie ma ;(

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

#PROJEKT WESELE

Dawno już nie warzyłem, trochę brak czasu, sił i chęci. Przy okazji napatoczyło mi się jeszcze jedno hobby - akwarium morskie, które wciągło mnie równie mocno co warzenie :) Nie mniej jednak podjąłem się dużego (jak dla mnie) przedsięwzięcia. Będę warzył piwo na wesele braciszka ;) Piwko będzie kegowane. Już nie mogę się doczekać warzenia (i wesela oczywiście ;)).

 

Jako, że nigdy nie kegowałem - nie posiadam żadnego sprzętu. Tak więc projekt obejmuje zakup sprzętu, budowę kegeratora i uwarzenie piw. Wiadomo, że piwo musi być bezwzględnie udane, pijalne, nie zbyt wydziwniane... Zadanie więc nie łatwe, ale przyjemne :)

 

Pierwsze zakupy już w trakcie załatwiania z jednym z forumowych kolegów. Wkrótce zacznę planować terminy warzenia i kompletować surowce. Normalnie jak w browarze ;) W poście tym opisywać będę postępy prac w tej kwestii.

 

A oto lista piw do uwarzenia:

 

1. Pils - w trakcie odgazowywania

2. Milk stout - w trakcie spożycia

3. AIPA - jak już to APA 

4. pszeniczne

5. foreign extra stout (pszeniczne coś mi nie wychodzi, więc awaryjnie FES) - w trakcie spożycia - do wymiany - jest zbyt mocne ;)

6. american lager - w trakcie fermentacji

7. Witbier

8. Coś na zapas w razie wpadki/niepowodzenia :) - może cydr? A może Coffe Stout ale jakiś lekki? 

 

Lista zakupów:

 

kegi pepsi - zrealizowane

szybkozłączki - zrealizowane

przewody - zrealizowane

butla gazowa - zrealizowane

lodówka - zrealizowane

reduktory - zrealizowane

nalewaki- w trakcie realizacji

 

surowce - zrealizowane

 

Terminy warzenia:

 

15.08.2015 Oatmeal milk stout + FES

23.08.2015 Pils

 

 

AKTUALIZACJA 23.08.2015

 

Kegerator już się robi. Będzie ekstra ;) Dzisiaj - trochę niespodziewanie - będzie się robił pilsik :)

Pozdrawiam

 

AKTUALIZACJA 24.08.2015

 

Do piw będą też etykiety. Ale najpierw muszę skończyć kegerator, żeby ustalić odpowiednie rozmiary :)

 

AKTUALIZACJA 28.08.15

 

KEGI już wyprobowane;) przeprowadzona próba angażowania wody wypadła pomyślnie; ) nowa zabawka zaakceptowana:)

 

AKTUALIZACJA 1.09.15

 

Kegerator niemalże gotowy. Jestem nawet zadowolony. Całkiem ciekawy i intrygujący efekt. Chętnie zaprzyjaźnie się z takim meblem na dłużej Zostało parę drobnostek do poprawienia i będą fotki 

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 28
Oatmeal milk stout - Weselne cappucino
 

 

inspiracja:

Dlaczego takie piwo?

Warka 19 znikła w mgnieniu oka. Była pijalna, smakowała, mało goryczkowa - a jak wiadomo na wesele specjalna goryczka nie wskazana. Piwo zmodyfikowane dodatkiem 0,5kg laktozy - zobaczymy...

 

Data warzenia: 14.08.2015

Info:

  • oczekiwane IBU: 28
  • OG: 15 BLG
  • szcunkowe FG: 4-5 BLG
  • szacunkowe ABV: 5,9%

Surowce:

  • Pale ale, Strzegom: 4,5kg
  • Owiec niesłodowany, ześrutowany, skleikowany ( najpierw zagotuję, schłodzę i dodam do zacieru): 1,6kg
  • karmelowy 300, Strzegom: 0,5kg
  • Carafa Special II, Weyermann: 0,25kg
  • Jęczmień prażony, Strzegom: 0,2kg
  • Czekoladowy 1200, Strzegom: 0,2kg
  • FM52 - gęstwa - starter
  • Marynka: 25g
  • Laktoza: 0,5kg

Gotowanie: 50'

  • 60' - Marynka 10g
  • 10' - Laktoza 0,5kg
  • kilka amerykańskich chmieli na ostatnie minuty

 

AKTUALIZACJA 19.08.2015

 

Fermentacja przebiega bardzo burzliwie. Drożdże wychodzą - muszę dwa razy na dzień wymieniać rurkę. Nie wiem - jest na to jakis patent? ;) Muszę przeszukać forum. Zaskoczył mnie zapach fermentacji - po prostu świetny - owocowy, cytrynowy taki aksamitny. Zaskoczyło mnie to tym bardziej, że samo warzenie nie odbyło się bez problemów. Musiałem poradzić sobie ze sporą ilością niespodzianek. Część z nich wynikła z mojej winy. Wciąż zdarza mi się popełniać głupie błędy, które najczęściej wynikają z braku zorganizowania. Przy okazji jednak testowałem nowy taboret grzewczy i garnek, a do tego robiłem dwa piwa na raz, a poza tym pomagało mi dwóch kumpli - zbyt dużo czynników odbiegających od normy ;) Niemniej jestem dobrej myśli.

 

AKTUALIZACJA 23.08.15

 

Dzisiaj zlane na cichą po 10 dniach. Generalnie odfermentowanie bardzo słabiutko - zaledwie do 8blg. Ciekawe czemu... Piwo ciemne nieprzejrzyste, aromat bardzo przyjemny. Jeśli chodzi o smak to na dzień dzisiejszy - mało goryczkowe, ale mocno ściągające, taniniczne. Czuć mocno kawę i paloność. Jest pełnia, ale kojarzy się raczej z risem niż z milk stoutem. Jest jednak mocno słodki... no właśnie, może laktoza też wpływa na odczyt refraktometru? Hmm... zastanawiam się czego dodać na cichą - śliwek? Może płatków dębowych? Nie mam pojęcia. Trochę przeraża mnie słodkość. Zastanawiam się czy nie zrobić herbatki chmielowej... No nic zobaczymy...

 

AKTUALIZACJA 1.09.15

 

Piwo zdecydowanie udane. Na cichą dodałem płatki dębowe, przez co na prawdę kojarzy się ono z cappucino. Ten waniliowy aromat jest świetny. Niestety piwo zdecydowanie zbyt mocne jak na wesele. Po prostu przesadziłem. Do tego mocno wyczuwalna goryczka wyklucza je z grona piw weselnych :) Piwo udane i dobre, ale raczej nie jako weselne. Do wypicia na już:)

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

#Warka nr 29

Foreign Extra Stout - "Ciemniaczek weselny"
 

 

inspiracja

Dlaczego takie piwo?

To było chyba moje nalepsze ciemne piwo. Aromaty kawy, bardzo orzeźwiające i wogóle wszystkim smakowało - w sam raz na wesele,  na wypadek nie udanego pszenicznego :)

Data warzenia: 14.08.2015
Info:

  • oczekiwane IBU: 40
  • OG: 15 BLG
  • szcunkowe FG: 2-3 BLG
  • szacunkowe ABV: 5-6%

Surowce:

  • Pilzneński, Strzegom: 5,6kg
  • Bursztynowy, Strzegom: 0,6kg
  • Carafa Special II, Wayermann: 0,2kg
  • Czekoladowy jasny, Strzegom: 0,25kg
  • Czekoladowy ciemny, Strzegom: 0,3kg
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne: 0,5kg
  • Pszeniczny, Strzegom: 0,2kg
  • FM52
  • Magnum: 30g

Zacieranie:

  • ilość wody: 17l
  • 54°C - wrzucenie słodu
  • 50°C - 30'
  • 64°C - 40'
  • 72°C - 30'
  • 76°C - mash out - 10' - wrzucenie połowy ciemnych słodów

Gotowanie: 70':

  • 60'- Magnum 30g

AKTUALIZACJA 19.08.2014

Problemy podczas warzenia jak w poprzedniej warce. Tutaj jednak było ich więcej ;) Nie będę ich opisywał - bo za dużo tego;) Czy piwo wyjdzie? Nie wiem. Z nad fermentora unosi się aromat winny - zupełnie innym niż w poprzednim. Już nie raz jednak przekonałem się że aromat fermentacji - nie ma wiele wspólnego ze smakiem gotowego piwa. Także zobaczmy co z tego wyjdzie.

 

AKTUALIZACJA 23.08.15

 

Tutaj to nie wiem, co jest grane. Piwo słodkie jak ulepek. Odfermentowało zaledwie do 10blg. Dziwne, bardzo. Jest gorycz i smak ciemnego piwa. Było by ok, gdyby nie ta słodycz. Ciekawe czy to odfermentuje. Chciałem dać na cichą płatki dębowe - ale nie wiem, czy nie szkoda - czy coś z tego jeszcze będzie...?

 

AKTUALIZACJA 1.09.15

 

Na dzień dzisiejszy piwo do wylania ;( jest tak przerażająco ściągające, jakby piło się piołun. Niesmaczne i niedobre. Zostawiłem na razie. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Edited by szymcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.