Jump to content

Browar KREATION


nms007
 Share

Recommended Posts

browar-kreation-logo.png

Warki od 1 do 8 to "puchy", o których nie warto się rozpisywać ;)

Spis treści:

#8 Milk Stout [2013.07.13]
#9 Imperial IPA [2013.08.03]
#10 Full Aroma Hops [2013.08.17] <-- pierwsza zacierana warka
#11 Stout Owsiany [2013.11.10]
#12 Cascade APA [2013.11.11]
#13 "Szczęśliwa trzynastka" - Foreign Extra Stout [2013.12.01]
#14 "Celebration" - Witbier [2013.12.29]

 

Sezon 2014:
#15 Extra Special Bitter [2014.01.04]
#16 Dortmunder Export [204.01.04]
#17 Brown Porter [2014.01.10]
#18 American Brown Ale [2014.01.17]
### Cydr v.3 [2014.01.23]
#19 Schwarzbier [2014.01.26]
#20 RIS "Dukielski" [2014.02.08]
#21 PoRISowy stout [2014.02.08]
#22 Czeski pils [2014.02.22]
#23 Niemiecki pils [2014.02.22]
#24 Dubbel [2014.03.11]
#25 Porter Bałtycki [2014.02.11]
#26 Foreign Extra Stout v.2 [2014.03.15]
#27 "Złocisz" - Golden/Summer Ale [2014.03.25]
#28 "Anonim" - American Amber Ale [2014.04.05]
#29 "Pracuś" - Best Bitter [2015.05.01]
#30 Pszenica [2014.05.17]
#31 Amerykańska pszenica [2014.05.20]
### Cydr v.4 [2104.05.23]
#32 Irish Red Ale [2014.05.30]
#33 Dunkelweizen [2014.06.14]
#34 Barleywine [2014.06.17]
#35 Barleyowy cienkusz [2014.06.17]
#36 Witbier v.2 [2014.06.27]
#37 Dry Stout [2014.07.19]
#38 Saison [2014.07.20]
#39 "Ollirama" APA [2014.07.20]
#40 Belgian IPA [2014.07.31]
#41 Czeski pils v.2 [2014.08.22]
#42 Czeski pils v.2 (po amerykańsku) [2014.09.2014]
#43 Porter Bałtycki v.2 [2014.10.18]
### Cydr v.5 [2014.10.20]
#44 "Timmus" APA [2014.11.22]
#45 California Common [2014.12.05]
#46 Black IPA [2014.12.21]
#47 Cream Stout [2014.12.30]

 

Sezon 2015:
#48 Session IPA [2015.02.12]
#49 "Old Peculier" po mojemu [2015.04.01]

#50 Flanders Red Ale [2015.04.10]

#51 Pszenica v.2 [2015.06.19]
#52 Mosaic IPA [2015.07.30]
#53 Witbier v.3 [2015.08.19]
#54 Porter Bałtycki v.2 [2015.08.29]
#55 "hOPAaaaa" - Oatmeal Pale Ale [2015.08.29]
#56 APA - Single hop "Centennial" [2015.09.18]
#57 APA - Single hop "Dr. Rudi" [2015.09.18]

#58 "Qrdupell" - Quadrupel [2015.10.17]

#59 Belgian Blond [2015.11.07]
#60 APA - Single hop "Amarillo" [2015.11.07]

 

Sezon 2016:

#61 APA - Pale Ale w Ameryce [2016.02.13]

#62 "Lajcik" [2016.03.22]

#63 "Pane Havranek" [2016.04.09]

#64 Rye Hybrid ESB [2016.04.09]

#65 Pszenica v.3 (dwie warki na różnych drożdżach) [2016.05.21]

#66 Hoppy LAPA (z ekstraktów) [2016.06.30]

#67 Pszenica v.4 [2016.07.02]

#68 "Zmiotki" BAA [2016.07.06]

#69 Hoppy LAPA (z ekstraktów) [2016.08.05]

#70 Pszenica v.5 [2016.09.05]

#71 Wheat IPA [2016.09.07]

#72 ZdUpY Lemon Polish Pale Ale [2016.11.13]

#73 Vanilla Oatmeal Stout [2016.11.18]

 

Sezon 2017:

#75 RIS [2017.02.11]

#76 PoRISowy Stout [2017.02.11]

cdn...

Edited by nms007
Link to comment
Share on other sites

Z tymi zaległościami, to najpewniej pójdę na skróty :P

 

ps. Z najnowszych wieści: dziś nastawiam kolejną wersję Cydru - tym razem 100% biedronkowy "Sok jabłkowy świeżo tłoczony Vital fresh" ;)

Link to comment
Share on other sites

Też robiłem cydr na biedronkowym soku z jabłek rok temu, wyszedł podle. Dodałem do niego sporo cukru i nie przywiązywałem szczególnej uwagi na to jakie drożdże sypie. Miał być źródłem alkoholu i w tej roli się sprawdził.

Link to comment
Share on other sites

Doszedłem do wniosku, że jednak nie będę dodawał zaległych wpisów (chyba, że ktoś mnie o to poprosi), bo po prostu nie znajdę na to czasu :/

 

zacznijmy zatem od najnowszego dzieła jakim jest:

 

 

#43 Porter Bałtycki v.2 22°blg

 

5 kg - Monachijski

1 kg - Whisky

1 kg - Carapils

0,6 kg - Płatki owsiane błyskawiczne

0,5 kg - Special B

0,3 kg - Pszeniczny jasny **

0,2 kg - Czekoladowy ciemny **

0,32 kg - Carafa Special II

0,21 kg - Czekoladowy jasny

0,1 kg - Barwiący

0,2 kg - Ekstrakt słodowy barwiący (dodany na ostatnie 20 min gotowania)

 

** - miał być pszeniczny czekoladowy, ale jak widać zrobiłem niedokładną inwentaryzację słodów przy układaniu receptury :P

 

Zacieranie:

66°C - 75 min

76°C - 1 min (MashOUT)

 

Gotowanie (80 min):

40g - Chinook: 60 min

35g - Lubelski: 15 min

 

Drożdże:

ok, 150ml gęstwy W34/70 (po warce #42) + świeża uwodniona saszetka tego samego szczepu

Zadane w temp.: 19°C

 

Temperatura fermentacji:

ok. 8/9°C (odczyt z termometru przyklejonego do wiadra)

Po 48 godzinach wyraźne oznaki fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

### Cydr v.5

 

Składniki:

15l - Sok jabłkowy z biedronki "Vital Fresh" (tłoczony na zimno)

 

 

Sok zmieszany z 1l przegotowanej, gorącej wody.

Pomiar ekstraktu: 10.4°blg

 

Drożdże:

Uwodniona saszetka Gozdawa FCG1

Zadane w temp.: 22°C

 

Temperatura fermentacji:

ok. 18-23°C

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem cydr na tym samym soku (jeśli to ten w dużych kartonach a w środku worek z kranikiem) - wyszedł dobrze.

Do soku dodałem herbatkę chmielową. Fermentowałem drożdżami do wita :)

Przed rozlewem zmuszony byłem jednak dodać słodzik - dla dziewczyny było zbyt kwaśne.. i mało słodkie :/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wczoraj (po 2-tygodniowym niezagazowywaniu) wyniosłem do piwniczki na leżakowanie mojego #34 Barleywine.

Oczywiście nie obyło się bez analizy organoleptycznej:

 

- Wysycenie: dosyć niskie, praktycznie brak piany :/

- Aromat: dosyć mocno waniliowy, słodowy, ale też winny/szampański - nie da się pomylić, że to bardzo młode/świeże piwo

- Smak: gęste, słodkie i podobnie jak w aromacie - nieco winne/szampańskie. Rozgrzewające, trochę alkoholowe.

- Goryczka: umiarkowanie wysoka (pomimo sporego chmielenia)

 

Podsumowując: trzeba poleżakować dosyć długo to piwo, bo w obecnej formie nadaje się raczej do szybkiego "rycia beretu" :D

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem cydr na tym samym soku (jeśli to ten w dużych kartonach a w środku worek z kranikiem) - wyszedł dobrze.

Do soku dodałem herbatkę chmielową. Fermentowałem drożdżami do wita :)

Przed rozlewem zmuszony byłem jednak dodać słodzik - dla dziewczyny było zbyt kwaśne.. i mało słodkie :/

 

Ja wczoraj zlałem "na cichą" (odfermentował do 0) i muszę przyznać, że faktycznie jest kwaśny i wytrawny.

Podobnie jak Ty, do kilku butelek dodam słodziku - zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Link to comment
Share on other sites

#43 Porter Bałtycki zlany na cichą.

 

Odfermentował do: 8,5*Plato (wg Beer Smith alkohol na poziomie: 7,9% obj.);

Temp. cichej: 7-8°C

 

Po cichej, mam w planie zarzucić go płatkami dębowymi, ale jeszcze nie wiem jakiego typu :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#44 "Timmus" APA (czyli single-hop Summit)

 

Piwo uwarzone w okazji "Pokazu warzenia piwa" w Dukli !!

 

4 kg - Pale Ale

0,6 kg - Monachijski

0,3 kg - Pszeniczny jasny

0,2 kg - Carapils

0,03 kg - Zakwaszający

 

Zacieranie:

65-67°C - 60 min

 

Gotowanie (65 min):

25g - Summit: 60 min

15g - Summit: 20 min

1 łyżeczka - Mech Irlandzki: 15 min

20g - Summit: 1 min

 

Wyszło: 20l, 15°blg + 3l wody co dało ok. 13°blg (nie mierzone)

 

Drożdże:

US-05 (uwodnione)

Zadane w temp.: 17°C

 

Temperatura fermentacji:

Start: ok. 13°C

Po 12 godzinach: 15-16°C

Edited by nms007
Link to comment
Share on other sites

Niektórzy narzekają na aromaty czosnku i cebuli po użyciu Summita. Przyjrzałem się kiedyś tym postom na zagranicznych forach i podejrzanie często wiąże się to z wrzucaniem go właśnie "na smak", w okolicach 20-15 minut.

 

Oczywiście nie ma co dramatyzować. To żadna reguła, piłem kiedyś single hop Summit i niczego podobnego nie wyczułem, nie mówiąc już o tym że rocznik rocznikowi pewnie nie równy. Ale mimo wszystko sam bym pewnie nie zaryzykował. ;)

Link to comment
Share on other sites

Niektórzy narzekają na aromaty czosnku i cebuli po użyciu Summita.[...]

 

Dokładnie to miałem na myśli ;) ale przy przelewaniu na cichą nic takiego na szczęście nie odnotowałem - zobaczymy.

Koniecznie chciałem przetestować ten chmiel i nawet jeśli wyjdzie w późniejszym czasie z tego cebula to trudno, to jest piwowarstwo domowe i warto eksperymentować ;)

Link to comment
Share on other sites

#45 California Common 12.8ºblg

 

3.5 kg - Pale Ale

0,25 kg - Karmelowy 150

0,2 kg - Biscuit

0,2 kg - Pszeniczny jasny

0,04 kg - Chocolate 700

 

Zacieranie:

68-72°C - 60 min

76°C - 1 min

 

Gotowanie (65 min):

84g - Northern Brewer: 10 min

1 łyżeczka - Mech Irlandzki: 10 min

33g - Northern Brewer: 5 min

33g - Northern Brewer: 1 min

 

Do gotowania dolane ok. 3l wody

 

Wyszło: 19l, 12.8°blg

 

Przy przelewaniu do fermentora posłużyłem się workiem filtracyjnym (dedykowany do moszczów owocowych), bo było sporo mułu chmielowego!

 

Drożdże:

S-23 (uwodnione)

Zadane w temp.: 19°C

 

Temperatura fermentacji:

Start: 17°C

Edited by nms007
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.