Skocz do zawartości

Browar KREATION


nms007

Rekomendowane odpowiedzi

browar-kreation-logo.png

Warki od 1 do 8 to "puchy", o których nie warto się rozpisywać ;)

Spis treści:

#8 Milk Stout [2013.07.13]
#9 Imperial IPA [2013.08.03]
#10 Full Aroma Hops [2013.08.17] <-- pierwsza zacierana warka
#11 Stout Owsiany [2013.11.10]
#12 Cascade APA [2013.11.11]
#13 "Szczęśliwa trzynastka" - Foreign Extra Stout [2013.12.01]
#14 "Celebration" - Witbier [2013.12.29]

 

Sezon 2014:
#15 Extra Special Bitter [2014.01.04]
#16 Dortmunder Export [204.01.04]
#17 Brown Porter [2014.01.10]
#18 American Brown Ale [2014.01.17]
### Cydr v.3 [2014.01.23]
#19 Schwarzbier [2014.01.26]
#20 RIS "Dukielski" [2014.02.08]
#21 PoRISowy stout [2014.02.08]
#22 Czeski pils [2014.02.22]
#23 Niemiecki pils [2014.02.22]
#24 Dubbel [2014.03.11]
#25 Porter Bałtycki [2014.02.11]
#26 Foreign Extra Stout v.2 [2014.03.15]
#27 "Złocisz" - Golden/Summer Ale [2014.03.25]
#28 "Anonim" - American Amber Ale [2014.04.05]
#29 "Pracuś" - Best Bitter [2015.05.01]
#30 Pszenica [2014.05.17]
#31 Amerykańska pszenica [2014.05.20]
### Cydr v.4 [2104.05.23]
#32 Irish Red Ale [2014.05.30]
#33 Dunkelweizen [2014.06.14]
#34 Barleywine [2014.06.17]
#35 Barleyowy cienkusz [2014.06.17]
#36 Witbier v.2 [2014.06.27]
#37 Dry Stout [2014.07.19]
#38 Saison [2014.07.20]
#39 "Ollirama" APA [2014.07.20]
#40 Belgian IPA [2014.07.31]
#41 Czeski pils v.2 [2014.08.22]
#42 Czeski pils v.2 (po amerykańsku) [2014.09.2014]
#43 Porter Bałtycki v.2 [2014.10.18]
### Cydr v.5 [2014.10.20]
#44 "Timmus" APA [2014.11.22]
#45 California Common [2014.12.05]
#46 Black IPA [2014.12.21]
#47 Cream Stout [2014.12.30]

 

Sezon 2015:
#48 Session IPA [2015.02.12]
#49 "Old Peculier" po mojemu [2015.04.01]

#50 Flanders Red Ale [2015.04.10]

#51 Pszenica v.2 [2015.06.19]
#52 Mosaic IPA [2015.07.30]
#53 Witbier v.3 [2015.08.19]
#54 Porter Bałtycki v.2 [2015.08.29]
#55 "hOPAaaaa" - Oatmeal Pale Ale [2015.08.29]
#56 APA - Single hop "Centennial" [2015.09.18]
#57 APA - Single hop "Dr. Rudi" [2015.09.18]

#58 "Qrdupell" - Quadrupel [2015.10.17]

#59 Belgian Blond [2015.11.07]
#60 APA - Single hop "Amarillo" [2015.11.07]

 

Sezon 2016:

#61 APA - Pale Ale w Ameryce [2016.02.13]

#62 "Lajcik" [2016.03.22]

#63 "Pane Havranek" [2016.04.09]

#64 Rye Hybrid ESB [2016.04.09]

#65 Pszenica v.3 (dwie warki na różnych drożdżach) [2016.05.21]

#66 Hoppy LAPA (z ekstraktów) [2016.06.30]

#67 Pszenica v.4 [2016.07.02]

#68 "Zmiotki" BAA [2016.07.06]

#69 Hoppy LAPA (z ekstraktów) [2016.08.05]

#70 Pszenica v.5 [2016.09.05]

#71 Wheat IPA [2016.09.07]

#72 ZdUpY Lemon Polish Pale Ale [2016.11.13]

#73 Vanilla Oatmeal Stout [2016.11.18]

 

Sezon 2017:

#75 RIS [2017.02.11]

#76 PoRISowy Stout [2017.02.11]

cdn...

Edytowane przez nms007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tymi zaległościami, to najpewniej pójdę na skróty :P

 

ps. Z najnowszych wieści: dziś nastawiam kolejną wersję Cydru - tym razem 100% biedronkowy "Sok jabłkowy świeżo tłoczony Vital fresh" ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też robiłem cydr na biedronkowym soku z jabłek rok temu, wyszedł podle. Dodałem do niego sporo cukru i nie przywiązywałem szczególnej uwagi na to jakie drożdże sypie. Miał być źródłem alkoholu i w tej roli się sprawdził.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doszedłem do wniosku, że jednak nie będę dodawał zaległych wpisów (chyba, że ktoś mnie o to poprosi), bo po prostu nie znajdę na to czasu :/

 

zacznijmy zatem od najnowszego dzieła jakim jest:

 

 

#43 Porter Bałtycki v.2 22°blg

 

5 kg - Monachijski

1 kg - Whisky

1 kg - Carapils

0,6 kg - Płatki owsiane błyskawiczne

0,5 kg - Special B

0,3 kg - Pszeniczny jasny **

0,2 kg - Czekoladowy ciemny **

0,32 kg - Carafa Special II

0,21 kg - Czekoladowy jasny

0,1 kg - Barwiący

0,2 kg - Ekstrakt słodowy barwiący (dodany na ostatnie 20 min gotowania)

 

** - miał być pszeniczny czekoladowy, ale jak widać zrobiłem niedokładną inwentaryzację słodów przy układaniu receptury :P

 

Zacieranie:

66°C - 75 min

76°C - 1 min (MashOUT)

 

Gotowanie (80 min):

40g - Chinook: 60 min

35g - Lubelski: 15 min

 

Drożdże:

ok, 150ml gęstwy W34/70 (po warce #42) + świeża uwodniona saszetka tego samego szczepu

Zadane w temp.: 19°C

 

Temperatura fermentacji:

ok. 8/9°C (odczyt z termometru przyklejonego do wiadra)

Po 48 godzinach wyraźne oznaki fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

### Cydr v.5

 

Składniki:

15l - Sok jabłkowy z biedronki "Vital Fresh" (tłoczony na zimno)

 

 

Sok zmieszany z 1l przegotowanej, gorącej wody.

Pomiar ekstraktu: 10.4°blg

 

Drożdże:

Uwodniona saszetka Gozdawa FCG1

Zadane w temp.: 22°C

 

Temperatura fermentacji:

ok. 18-23°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem cydr na tym samym soku (jeśli to ten w dużych kartonach a w środku worek z kranikiem) - wyszedł dobrze.

Do soku dodałem herbatkę chmielową. Fermentowałem drożdżami do wita :)

Przed rozlewem zmuszony byłem jednak dodać słodzik - dla dziewczyny było zbyt kwaśne.. i mało słodkie :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj (po 2-tygodniowym niezagazowywaniu) wyniosłem do piwniczki na leżakowanie mojego #34 Barleywine.

Oczywiście nie obyło się bez analizy organoleptycznej:

 

- Wysycenie: dosyć niskie, praktycznie brak piany :/

- Aromat: dosyć mocno waniliowy, słodowy, ale też winny/szampański - nie da się pomylić, że to bardzo młode/świeże piwo

- Smak: gęste, słodkie i podobnie jak w aromacie - nieco winne/szampańskie. Rozgrzewające, trochę alkoholowe.

- Goryczka: umiarkowanie wysoka (pomimo sporego chmielenia)

 

Podsumowując: trzeba poleżakować dosyć długo to piwo, bo w obecnej formie nadaje się raczej do szybkiego "rycia beretu" :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem cydr na tym samym soku (jeśli to ten w dużych kartonach a w środku worek z kranikiem) - wyszedł dobrze.

Do soku dodałem herbatkę chmielową. Fermentowałem drożdżami do wita :)

Przed rozlewem zmuszony byłem jednak dodać słodzik - dla dziewczyny było zbyt kwaśne.. i mało słodkie :/

 

Ja wczoraj zlałem "na cichą" (odfermentował do 0) i muszę przyznać, że faktycznie jest kwaśny i wytrawny.

Podobnie jak Ty, do kilku butelek dodam słodziku - zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#43 Porter Bałtycki zlany na cichą.

 

Odfermentował do: 8,5*Plato (wg Beer Smith alkohol na poziomie: 7,9% obj.);

Temp. cichej: 7-8°C

 

Po cichej, mam w planie zarzucić go płatkami dębowymi, ale jeszcze nie wiem jakiego typu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#44 "Timmus" APA (czyli single-hop Summit)

 

Piwo uwarzone w okazji "Pokazu warzenia piwa" w Dukli !!

 

4 kg - Pale Ale

0,6 kg - Monachijski

0,3 kg - Pszeniczny jasny

0,2 kg - Carapils

0,03 kg - Zakwaszający

 

Zacieranie:

65-67°C - 60 min

 

Gotowanie (65 min):

25g - Summit: 60 min

15g - Summit: 20 min

1 łyżeczka - Mech Irlandzki: 15 min

20g - Summit: 1 min

 

Wyszło: 20l, 15°blg + 3l wody co dało ok. 13°blg (nie mierzone)

 

Drożdże:

US-05 (uwodnione)

Zadane w temp.: 17°C

 

Temperatura fermentacji:

Start: ok. 13°C

Po 12 godzinach: 15-16°C

Edytowane przez nms007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niektórzy narzekają na aromaty czosnku i cebuli po użyciu Summita. Przyjrzałem się kiedyś tym postom na zagranicznych forach i podejrzanie często wiąże się to z wrzucaniem go właśnie "na smak", w okolicach 20-15 minut.

 

Oczywiście nie ma co dramatyzować. To żadna reguła, piłem kiedyś single hop Summit i niczego podobnego nie wyczułem, nie mówiąc już o tym że rocznik rocznikowi pewnie nie równy. Ale mimo wszystko sam bym pewnie nie zaryzykował. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niektórzy narzekają na aromaty czosnku i cebuli po użyciu Summita.[...]

 

Dokładnie to miałem na myśli ;) ale przy przelewaniu na cichą nic takiego na szczęście nie odnotowałem - zobaczymy.

Koniecznie chciałem przetestować ten chmiel i nawet jeśli wyjdzie w późniejszym czasie z tego cebula to trudno, to jest piwowarstwo domowe i warto eksperymentować ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#45 California Common 12.8ºblg

 

3.5 kg - Pale Ale

0,25 kg - Karmelowy 150

0,2 kg - Biscuit

0,2 kg - Pszeniczny jasny

0,04 kg - Chocolate 700

 

Zacieranie:

68-72°C - 60 min

76°C - 1 min

 

Gotowanie (65 min):

84g - Northern Brewer: 10 min

1 łyżeczka - Mech Irlandzki: 10 min

33g - Northern Brewer: 5 min

33g - Northern Brewer: 1 min

 

Do gotowania dolane ok. 3l wody

 

Wyszło: 19l, 12.8°blg

 

Przy przelewaniu do fermentora posłużyłem się workiem filtracyjnym (dedykowany do moszczów owocowych), bo było sporo mułu chmielowego!

 

Drożdże:

S-23 (uwodnione)

Zadane w temp.: 19°C

 

Temperatura fermentacji:

Start: 17°C

Edytowane przez nms007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.