Jump to content
nadyb

Jakie piwo górnej fermentacji dla kogoś kto pija tylko pilsy

Recommended Posts

Witam!

Mam takie nietypowe pytanie:-)

Od zawsze piłem tylko pilsy i takie piwa w tym momencie warze. Świeży piwowar a w piwniczce juz 2 pilsy i marcowe. problem w tym, że już mnie męczy noszenie zamrożonych butelek do piwnicy. Koncerniaki coraz bardziej mi nie smakują. Jakbym miał wybrać moje ulubione piwa to byłyby to bułgarskie kamenitza i zagorka. Piwa typu ale są łatwiejsze w warzeniu i tu pytanie- które piwo będzie mi smakować patrząc na te 2 powyżej? Czy jestem skazany na pilsy?

Przed chwila wypilem triple blond i to nie piwo dla mnie. Męczylem tą 0,33 dobre 30 min:-(

Edited by nadyb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie sprawdzisz to się nie dowiesz - zrób polskie ale czy innego FAHa.

 

że już mnie męczy noszenie zamrożonych butelek do piwnicy

:roll: wtf???

Pewnie chodzi o fermentację w styropianie. Męczy noszenie butelek to kup starego morsa, podepnij sterownik i się nie będziesz musiał na siłę górniaków robić.

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Jasny" zasyp + czyste drożdże, np. Nottinghamy. Ale i tak temperatury fermentacji trza w miarę nisko trzymać.

Pewnie chodzi o fermentację w styropianie.

Raczej związane z tym mrożenie PETów itd, itp. no ale rebus niezły :smilies:

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej chyba będzie wybrać się do sklepu i kupić piw w różnych stylach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastosuj zasyp i chmielenie takie jak przy pilsie, tylko drożdże wymień na jakieś neutralne górnej fermentacji np. wspomniane wcześniej Nottinghamy. Temperaturę fermentacji staraj się utrzymywać poniżej 20C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mnie przekonało coś z zupełnie innej bajki, czyli AIPA

dopóki było "podobne ale trochę inne" to porównywałem ejle do czeskich lagerów i mi to nie grało, jak kupiłem coś skrajnie różnego to się nauczyłem że takie porównwanie jest bez sensu, bo to zupełnie inne piwa

 

moim zdaniem powinieneś iść do sklepu kupić trochę piw górnej fermentacji i szukać swojego smaku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kölsch to takie piwo górnej fermentacji które smakuje jak lager

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak chodzi o temperaturę fermentacji. Wczoraj jeszcze polamalem półkę w zamrazarce wyciągając butelki:-( problem w tym, że w okolicy Jeleniej Góry kupię takich piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja myśl, że FAH to bardzo dobre rozwiązanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.