Jump to content

Sybilla i Herkules - jakie slody ?


Patus
 Share

Recommended Posts

Witam!

Dostalem od znajomego z tegorocznych zbiorow wieksza ilosc szyszek chmieli sybilla i herkules.

Macie jakies pomysly jak je wykorzystac? Chcialbym uzyc obu, jakie slody ? W jakiej ilosci ? Jakie ilosci chmieli ? Dodam ze szyszką bede chmielil pierwszy raz, do tej pory zawsze granulat.

Z gory dzieki za jakies pomysly, wskazowki, Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Dzięki!

W oparciu o recepture z linka zrobiłem coś takiego, rzucisz okiem ?

 

Full Aroma Hops - Sybilla/Herkules

 

Informacje o recepturze

Fermentacja: Górna

Zawartość ekstraktu (Blg): 12

Brzeczka nastawna w litrach: 20

 

Słody

słód pilzneński 4,0kg

 

Chmiele

Chmiel Herkules (szyszki) - 40g

Chmiel Sybilla (szyszki) - 70g

 

Drożdże

Drożdże Fermentis Safale S-04

 

Zacieranie

 

Całość zasypu wsypana do 13 l wody o temp. 40C

- podgrzewanie do 61C

- 10 minut - max.15 w temp. 60-62C

- 45 minut w temp. 70-72C

- podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy

 

Czas gotowania

90 minut

 

Chmielenie

 

- po zagotowaniu 40 gram szyszek chmielu goryczkowego Herkules

- po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Sybilla

- na 5/10 minut przed końcem jeszcze 15g w/w szyszek chmielu aromatycznego

 

Fermentacja

Burzliwa tydzien

 

Cicha fermentacja od tygodnia do dwóch + chmielenie na zimno 15g szyszek Sybilla

 

Rozlew

Refermentacja: Przeliczając na 1 butelkę = 4g glukozy

Link to comment
Share on other sites

Pytanie tylko jaki poziom alfa kwasów przyjąłeś do obliczenia ilości chmielu.

Masz informację jak się kształtuje w tej partii? Bo proponowane przez Ciebie 40 gram na goryczkę przy znanym mi poziomie AA tej odmiany (16) daje wg Qbrew około 80 IBU przy 20 litrach co w piwie raczej cienkim (12 BLG) może skończyć się tragedią ;)

Zmniejszyłbym udział Herculesa o więcej niż połowę (przy 16% AA już 15 gram wystarcza żeby uzyskać zakładaną w oryginalnym przepisie ilość GPH) - chyba, że ta partia ma znacząco mniej AA niż założyłem, zmniejszył do 24 g Sybillę na smak (132 GPH przy założonej tegorocznej wartości AA) a zachował albo nawet zwiększył ilość Sybilli danej na koniec gotowania (5 - 0 minuta).

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Czyli to by było tak ?

 

- po zagotowaniu 15 gram szyszek chmielu goryczkowego Herkules

- po 45 minutach 24 gram szyszek chmielu aromatycznego Sybilla

- na 5/10 minut przed końcem jeszcze 20g w/w szyszek chmielu aromatycznego

 

chmielenie na zimno 15g szyszek Sybilla

 

Jak juz mówiłem, pierwszy raz będę chmielił szyszką, tak więc wielkie dzięki za pomoc :)

Link to comment
Share on other sites

Jeśli wartości AA są takie jak założone (16% dla Herculesa i 5,1% dla Sybilli) to wartości jakie podałem pozwolą zbliżyć się do poziomu goryczki wspomnianej receptury FAH. Co do różnicy między granulatem/ szyszka sucha/ szyszka mokrą - nie jestem w stanie powiedzieć nic wiążącego dotychczas chmieliłem szyszka sucha/ granulatem i nigdy nie przeliczałem gramatur. Tu jest wątek o przeliczeniach sucha szyszka/ mokra szyszka.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.