Jump to content

Czernina z kaczki-Wasze przepisy


bnp
 Share

Recommended Posts

Witam

U mnie na Lubelszczyźnie tego specjału nie doświadczyłem, może ktoś podzieli się sprawdzonym przepisem ?

Kaczki uwielbiam, rosołek, piersi, nadziewaną ...

teraz czas na polewkę

Nie chcę brać pierwszego lepszego przepisu z neta więc proszę Was o przepis.

pozdr

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dobra czarnina to właściwie kompot z owoców suszonych na kaczym mięsie i z kaczą krwią. Mięso rosołowe z kaczki (można wspomóc się rosołowym z innego drobiu) podroby, włoszczyzna, suszone jabłka i gruszki z 10szt. śliwki suszone 20 szt. Śliwki wędzone lub wędzone gruszki 10dkg, krew z kaczki - 1 szklanka, mąka żytnia 2 łyżki. Gotujesz na wolnym ogniu rosół z owocami, gdy jest mięso miękkie wyławiasz wszystko z zupy, odkładasz do wystygnięcia. Mięso obierasz z kości rozdrabniasz na średnie kawałki, podroby kroisz na kawałki wielkość wg uznania, warzywa też. zagotowujesz żupę, krew mieszasz z mąka żytnią, hartujesz gotującym się wywarem i wlewasz do zupy, wrzucasz kawałki mięsa, doprawiasz do smaku, czarnina lubi majeranek. To jest podstawowy przepis, nie bawiłem się w szczegóły gotowania rosołu. Co jest ważne czarnina jest lekko słodkawa - słodycz dają jej suszone owoce, jest lekko kwaskowata co daje jej ocet którym konserwowana jest krew. Ja do czarniny daję posiekane wątróbki drobiowe - wrzucam je gdy wyjmę mięso, owoce i warzywa do pokrojenia, tak 5 min przed wlaniem krwi. Czasami (jak mam) zamiast wędzonych śliwek i gruszek dodaję suszone wiśnie. Moja matka do czarniny dodawała powidła śliwkowe jak chciała zakwasić bardziej zupę. To nie jest trudna zupa, każdemu smakuje inna. Ugotuj ją pierwszy raz, popróbuj. Będziesz wiedział jak ma smakować ta następna, która będzie tą Twoją już najlepszą (do czasu kiedy nie ugotujesz następnej jeszcze lepszej).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Dobra czarnina to właściwie kompot z owoców suszonych na kaczym mięsie i z kaczą krwią. Mięso rosołowe z kaczki (można wspomóc się rosołowym z innego drobiu) podroby, włoszczyzna, suszone jabłka i gruszki z 10szt. śliwki suszone 20 szt. Śliwki wędzone lub wędzone gruszki 10dkg, krew z kaczki - 1 szklanka, mąka żytnia 2 łyżki. Gotujesz na wolnym ogniu rosół z owocami, gdy jest mięso miękkie wyławiasz wszystko z zupy, odkładasz do wystygnięcia. Mięso obierasz z kości rozdrabniasz na średnie kawałki, podroby kroisz na kawałki wielkość wg uznania, warzywa też. zagotowujesz żupę, krew mieszasz z mąka żytnią, hartujesz gotującym się wywarem i wlewasz do zupy, wrzucasz kawałki mięsa, doprawiasz do smaku, czarnina lubi majeranek. To jest podstawowy przepis, nie bawiłem się w szczegóły gotowania rosołu. Co jest ważne czarnina jest lekko słodkawa - słodycz dają jej suszone owoce, jest lekko kwaskowata co daje jej ocet którym konserwowana jest krew. Ja do czarniny daję posiekane wątróbki drobiowe - wrzucam je gdy wyjmę mięso, owoce i warzywa do pokrojenia, tak 5 min przed wlaniem krwi. Czasami (jak mam) zamiast wędzonych śliwek i gruszek dodaję suszone wiśnie. Moja matka do czarniny dodawała powidła śliwkowe jak chciała zakwasić bardziej zupę. To nie jest trudna zupa, każdemu smakuje inna. Ugotuj ją pierwszy raz, popróbuj. Będziesz wiedział jak ma smakować ta następna, która będzie tą Twoją już najlepszą (do czasu kiedy nie ugotujesz następnej jeszcze lepszej).

Zgadzam sie w zupełności,zamiast majeranku cząber :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.