Jump to content
Sign in to follow this  
Lunen

Ile chmielu w szyszkach

Recommended Posts

Nadszedł czas na pierwsze zacieranie. Chcę zacząć od najprostrzego piwka - będę zacierał 4 kilo słodu pilzneńskiego i kilogram pszenicznego.Sprzęt skompletowany i fora obczytane, ale mam watpliwośc co do ilości chmielu, bo w recepturach podaje się ilość chmielu i czas chmielenia, ale często nie ma informacji jakiej formy chmielu dotyczy ta część receptury - szyszek czy granulatu. Ja zamówiłęm goryczkowy i aromatyczny w szyszkach i już w końcu nie wiem ile gram szyszek dodać jednego i drugiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy czy lubisz mocną goryczkę czy taką delikatną.

Na mocną możesz dać 50g i gotować 60 min, na mniejszą 30g i również 60 gotować. Zależy to również od ilości alfakwasów w chmielu. Aromatycznego daj na ostatnie 15 minut gotowania 30g. powinno być dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj,

 

receptury sawierają zazwyczaj dane o chmielu granulowanym. Szyszek daje sie ok. 10% więcej.

 

pzdr

flood

 

wena - uprzedziłeś mnie:)

f.

Edited by flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witaj,

 

receptury sawierają zazwyczaj dane o chmielu granulowanym. Szyszek daje sie ok. 10% więcej.

Ja bym powiedział, że 20% więcej, ale to też zależy czy ten granulat był sypany bezpośrednio do kotła, czy był w jakiś skarpetach, pończochach, siateczkach itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skład słodów pasuje do Koelscha, polecam do tych proporcji ok. 75 g granulatu lubelskiego tylko na początku gotowania, bardzo smaczne piwo wychodzi - właśnie dokładnie takie piję :beer:

 

Jeśli chodzi o szyszki - masz zbiór z 2008 (bo nowego jeszcze nie ma w sprzedaży przecież) i w zależności, jak był przechowywany, stracił mniej lub więcej substancji goryczkowych, czyli alfakwasów. Już na początku szyszek dodaje się 10% więcej, niż granulatu. Po długim okresie przechowywanie te procenty idą sporo w górę. Trudno oczywiście bez sprawdzenia laboratoryjnego to ustalić, ale myślę, że teraz to co najmniej 30% więcej.

 

Podczas Szkoły Piwowarów w Grodzisku Wielkopolskim dowiedzieliśmy się od specjalisty, że szyszki dużo szybciej tracą swoje goryczkowe właściwości, niż granulat, nawet w przypadku przechowywania np. w zamrażarce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli jak mam w zamrażarce około 1,5kg chmielów (głównie granulat) - kupiony w różnych okresach - to trzeba założyć że nie wiadomo czego się spodziewać?

 

Parę piw wyszło dośc łagodnych - kilka - jak mój ostatni i pierwszy zarazem Polski Ale - siekiera po cichej.

 

A co z opakowaniami hermetycznymi - też tracą? - troche mam jeszcze przed premierą - czyli jak kupione tak leży.

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie tracą. Granulat mniej, szyszka więcej. Nie przesadzałabym z tym, że nie wiadomo, czego się spodziewać, warzymy w małej skali, więc te różnice też nie będą masakryczne (zwłaszcza w przypadku granulatu).

 

W piwowarstwie domowym mamy to szczęście, że nie musimy za każdym razem uzyskać tego samego wyniku - jeśli dobre piwo wyjdzie Ci nieco mniej nachmielone, niż poprzednio, tragedii nie będzie przecież:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tragedii nie będzie;-) - pszenicę i pszeniczno-pochodne zawsze się wypije;-).

 

Z jednej strony browar nie apteka - sam to zaczynam popierać, z drugiej, chciałoby się jednak mieć czasem jakieś przewidywalne wyniki ( chyba zaczynam chorować na głowę...)

Dziś wyszło mi więcej brzeczki niż przewidywałem - znów trafiłem ze śrutowaniem?

 

I jak zwykle - offtop z Marusią - zamykam się i znikam.

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
offtop z Marusią - zamykam się i znikam.

Jaki tam offtop - na temat' date=' a nawet jeszcze więcej :beer: Też zmykam.[/quote']

Chyba nie do końca rozumie ideę "zamykania".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja sie posiłkuję Beersmithem, który wylicza procent utraty a-k w zalezności od odmiany, postaci i sposobu przechowywania. Straty sięgają 40% na rok.

Czytam i nie mogę zrozumieć na czym polegają różnice pomiędzy obliczeniami, a stanem faktycznym. Posiadam jeszce "na wszelki wypadek" kilka porcji szyszek Marynki, które zbierałem w 2006r. Z tej parti ostatni raz robiłem piwo na wiosnę tego, zwiększałem porcje chmielu o ok. 40%, goryczka była bez zastrzeżeń, ale bez aromatów chmielowych. Myślę, że powyższe obliczenia dotyczą aromatów, bo one faktycznie szybko uciekają, nie goryczki, ta jest odporna na utlenianie. Z moich szacunków wynika, że w/w chmiel po 3 latach utracił 50% goryczki i 100% aromatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z moich szacunków wynika, że w/w chmiel po 3 latach utracił 50% goryczki i 100% aromatu.

Wydaje się, że tak powinno być, tymczasem na szkole uczono nas czegoś wręcz odwrotnego. Odniosłem wręcz wrażenie, że Lubelski starzeje się wolniej od Marynki, bo alfa-kwasy i tak nas nie interesują, a aromatu tak bardzo nie traci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ważna rzecz ze szkoły - granulat starzeje się chyba o 75% wolniej niż szyszka. Tzn. w tym samym czasie granulat utraci 25% tego co szyszka. Ekstrakt chmielowy 5%, ale ma inne makamenty.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z moich szacunków wynika' date=' że w/w chmiel po 3 latach utracił 50% goryczki i 100% aromatu.[/quote']

Wydaje się, że tak powinno być, tymczasem na szkole uczono nas czegoś wręcz odwrotnego. Odniosłem wręcz wrażenie, że Lubelski starzeje się wolniej od Marynki, bo alfa-kwasy i tak nas nie interesują, a aromatu tak bardzo nie traci.

Potwierdzam, bo też mnie to zainteresowało. Nawet padło stwierdzenie, że olejki eteryczne wręcz zyskują z czasem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ni eno, Makaron, bez przesady - tak śmierdzi bardzo stary chmiel, źle przechowywany :ble:

 

Ostatnio znalazłam taki w piwnicy, Slavoy wsadził go do auta po coś, zapomnieliśmy wyrzucić i faktycznie, starym serem waliło niemożebnie :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ekstrakt chmielowy 5%' date=' ale ma inne makamenty.[/quote']

A jakie ?

Kompletny brak aromatu, to jest właściwie sama skoncentrowana goryczka. Teoretycznie jako zamiennik dla chmielenia dla goryczki ma to sens. Ale chmiel nawet goryczkowy coś tam aromatu zawsze do piwa wniesie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślę, że powyższe obliczenia dotyczą aromatów, bo one faktycznie szybko uciekają, nie goryczki, ta jest odporna na utlenianie.

Tak, szczególnie chmiele szlachetne szybko się starzeją. Np. Saaz HSI (strata na 6 miesięcy) 42%, a Magnum 15%

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ekstrakt chmielowy 5%' date=' ale ma inne makamenty.[/quote']

A jakie ?

znalazłem taką stronkę http://chmieldrahimski.blogspot.com/2008/05/charakterystyka-botaniczna-chmielu.html

i taki cytat z niej "Ostatnio przeważa pogląd, że na smak i aromat piwa ma wpływ cała szyszka."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...