Jump to content
amorph

Piwa z ryżem

Recommended Posts

Chciałbym uwarzyć Rice IPA i potrzebuję wszelkich praktycznych informacji na ten temat. Myślę o zasypie z pilzneńskiego i ryżu. Zupełnie nie wiem ile % dać ryżu i w jakiej formie (normalny ryż kleikowany, płatki ryżowe). Może macie jakieś sprawdzone receptury? Zależy mi na tym żeby piwo było ekstremalnie jasne. Cos jak Oto Mata IPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sugerowałem się właśnie informacjami, które są na etykietach Pinty czy Doctora Brew na Molly IPA. Płatki trzeba kleikować? Na jakim etapie je dodawać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem takie coś w tamtym roku, oszczędniej kupić i po prostu rozgotować ryż jak do obiadu, tylko bardziej.

Trzeba wziąć poprawkę na wytrawność piwa, przy jakichś 12 Blg z 1,5 kg ryżu i 36 wyliczonego IBU goryczka była bardzo konkretna i nie miało jej co skontrować.

http://www.piwo.org/topic/12660-%CE%BCbrowar-sieniczno/#entry257822

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki wygodne ale droższe, ich nie trzeba kleikować. Ja użyłem dwa razy ryżu normalnego obiadowego:

http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__340#entry231104

To piwko było w miarę udane, ale tak jak pisali wyżej zrobiłem za mocną goryczkę i w takiej ilości ryż czuć w aromacie :D a mi ten zapach średnio odpowiada ;)

 

http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__480#entry254913

To już lepsze było choć drożdże dały w nim dziwne posmaki, ogólnie z ryżem będę jeszcze kombinował ale w małych ilościach, bo w dużych mi nie odpowiada wytrawność jaką w piwie daje oraz posmaki, ogólnie też dobrze zrobić jakąś kontrę do niego bo podwyższa on pustkę treściwą w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej jest dać płatki ryżowe błyskawiczne - ja zrobiłem tak:

Zasyp:

Pils IREKS 3,0 kg

Pale Ale 1,2kg

Zakwaszający 0,5kg

Płatki ryżowe 0,2kg

Płatki pszenne 0,4kg

Chmiel Citra 20g

Simcoe 60g

Summer 50g

Drożdże Danstar Nothingam :)

Zacieranie na lenia 63-66°C

Chmielenie:

citra i 20g Simcoe od początku,

w 20' 20g Simcoe

w 45' 20g simcoe

w 50' 25g summer

w 60'25g summer.

oraz tak:

Zasyp :

Pils 3,6 kg

Płatki ryżowe Błyskawiczne 1,8 kg

Płatki pszenne błyskawiczne 0,4 kg

Mosaic 50g gran.

Citra 35g gran.

Fuglles 20g gran.

Sybilla 50g szyszki.

Drożdże US-04.

Mech Irlandzki.

Nie baw się w kleikowanie tylko płatki od razu do zacierania i zero kłopotów z filtracją - sypnij trochę zakwaszającego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie taki jak gotowanego ryżu, skrobiowy też by pasowało określenie, dla mnie to nie jest przyjemny aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakwaszający 0,5kg

 

To nie pomyłka?

Ja dałem max 200g ( przeważnie 100g ) a wodę mam dość twardą.

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pomyłka - nie wiedziałem jak dawkować i dałem te 0,5 kg.

Piwo wyszło dobrze - więc raczej to nie błąd. Ryż tylko w wersji przetworzonej i cenny czas na kleikowanie zaoszczędzony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.