Jump to content

Browar Złotowieniec - American Stout


WiHuRa
 Share

Recommended Posts

American Stout 13°Blg

 

Aromat: owies, palone słody, słonecznik, trochę estrów, słaby żywiczny aromat chmielowy

Piana: beżowa, nikła, prawie się nie wytworzyła

Kolor: czarne, nieprzejrzyste

Smak: palony, kawowy, owies, lekko słodki,

Odczucie w ustach: średnio pełne, gładkie, śliskie, na finiszu cierpkie

Goryczka: średnia, chmielowa krótka zaś później bardziej odczuwalna od słodów palonych

 

Ogólnie: Bardzo dobry Owsiany Stout. Dobry balans, dobrze pijalne. Skąd przydomek American ? Chmielu jest tu bardzo mało.

Link to comment
Share on other sites

Aromat: owies, palone słody, słonecznik, trochę estrów, słaby żywiczny aromat chmielowy

Goryczka: średnia, chmielowa krótka zaś później bardziej odczuwalna od słodów palonych

 

Ogólnie: ........ Skąd przydomek American ? Chmielu jest tu bardzo mało.

 

 

Z twojego opisu w miarę się zgadza z opisem stylu:

Aromat

Umiarkowane do mocnych aromaty słodów palonych, często posiadające aromaty palonej kawy albo gorzkiej czekolady. Aromaty spalenizny albo węgla drzewnego są niskie albo niewyczuwalne. Średni do niskiego aromat chmielowy, często z cytrusowym albo żywicznym aromatem chmieli amerykańskich. Estry są opcjonalne, ale mogą być do średniej intensywności. Lekkie aromaty alkoholowe są również opcjonalne. Brak dwacetylu.

 

Smak

Umiarkowane do bardzo mocnych smaki palonych słodów, często o charakterze kawy, palonych ziaren gorzkiej kawy, albo gorzko-słodkiej czekolady. Może mieć delikatny smak przypalonej kawy, ale jeśli ten smak jest obecny, nie powinien być uwydatniony. Niska do średniej słodkość słodowa, często z bogatymi smakami czekolady albo karmelu. Średnia do mocnej goryczka. Smak chmielowy może być od słabego do mocnego i generalnie odzwierciedla cytrusowy albo żywiczny charakter chmieli amerykańskich. Lekkie smaki estrowe mogą być obecne, ale nie są obowiązkowe. Średni do wytrawny finisz, okazjonalnie wraz z lekką nutką spalenizny. Smaki alkoholowe mogą być obecne nawet na średnim poziomie, ale muszą być gładkie. Brak diacetylu.

 

Hamerykany nie wszystkie jak IPA's :smilies:

Edited by Mariusz_CH
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

American stout 13 blg

 

Barwa: ciemna, nieprzejrzysta

 

Piana: beżowa, drobna, lekko oblepia szkło, szybko jednak redukuje się do kożucha

 

Aromat: z butelki dominuje kawa zbożowa, w tle przebijają się bardzo delikatnie słodkie owoce, które po nalaniu do szklanki są trochę mocniej wyczuwalne

 

Smak: stoutowa paloność, ciężko doszukać się tu jednak amerykańskich chmieli, goryczka od paloności, trochę zalegająca, wysycenie niskie

 

Ogólne wrażenia: kolejny stout od Ciebie, i kolejny raz bardzo smakuje, szybko ucieka ze szklanki. Dzięki za piwo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.