Jump to content
Sign in to follow this  
Mates

Powitać! [Warszawa]

Recommended Posts

Witam szanowną społeczność!

Jestem Mateusz, zawodowo zajmuję się meteorologią. W ciągu ost. trzech lat zacząłem pasjonować się piwem, zaczęło się od tego, że zobaczyłem w sklepie piwa z browaru Na Jurze (a Jura to moje rodzinne strony). Etykiety były dość zabawne, a piwo rewelka - chyba wiadomo o kogo chodzi. Po latach rozciągania brzucha i kubków smakowych, zacząłem strasznie wybrzydzać, że najlepsze co mam w osiedlowym to Perłą. Postanowiłem więc dołączyć do warszawskich producentów domowej ambrozji.

 

Od tygodnia moje pierwsze piwo rozmawia ze mną w rybim języku z fermentatora. Robiłem to w stronę foreign extra stout 15,5 blg; z dwóch ekstraktów ciemnych, cukrzu trzcinowego i słodu czekoladowego, na marynce i lubelskim.

 

Początki były nie teges, bo pierwsze zadanie drożdży nie zaczęło fermentacji, a z kranika wolno ciekła brzeczka.

Przegotowałem i przelałem do wiadra bez kranika, i nowe drożdże. Więc mój pierwszy wniosek, że kranik będzie tylko do rozlewu.

 

Po tygodniu - jest w smaku solidnie alkoholowe, troche czekoladowe i kawowe, trochę piecze w język, ale myślę że to alko lub co2 - dobrze myślę?

Chciałbym już przelać na cichą (w której z płatkami chcę trzymać ~2 tyg), ale lekko bulka (jest 4 blg, wieczorem zmierzę jeszcze raz) - i tu też zastanawiam się czy można czy poczekać jeszcze parę dni?

 

Pozdrawiam wszystkich i do usłyszenia w innych działach!

Mates

Edited by Mates

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj, śpieszę z informacją, że prognozy dla piwowarstwa są bardzo obiecujące :)

 

Co do cichej, to w ogóle ją sobie odpuść, nie jest wymagana, potrzymaj jeszcze 2 tygodnie, zrób pomiar i butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej!

Myślałem o tych płatkach na cichej. Chyba, że moim przypadku nic nie wniosą (50 g średnio opiekane do 17 l piwa)?

Pozdro!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki można wrzucić bez cichej, zwłaszcza jeśli nie będziesz używał już tej gęstwy drożdżowej. Poza tym wniosą i to sporo, kwestia czy sobie tego życzysz czy nie. Jeśli już poleciłbym zaczać od 15-20g. Efekt przy 50g jest bardzo silny, jeśli takiego oczekujesz to okej. Ale najlepiej to na początek w ogóle sobie je daruj.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.