Skocz do zawartości
amorph

Pomoc w zakupie garnka i taboretu

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę zakupić nowy garnek i od razu chciałem zaopatrzyć się w taboret bo tempo grzania na kuchence gazowej mnie osłabia. Wstępnie wybrałem już jedno i drugie ale chciałbym prosić doświadczonych piwowarów o opinie. Czy te sprzęty będą dobre? Czy nie przepłacam? Czy może warto dołożyć do czegoś innego?

 

Garnek

 

Taboret

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Za 299 zł masz już garnek 50l. Warto dołożyć. Będzie przyszłościowy. Taboret możesz kupić sobie taki co nie trzeba skręcać nóżek, rama wycięta jest z jednego kawałka blachy, jest niewiele droższy.

 

Wiadro nie jest ograniczeniem. Zawsze można rozlać do dwóch.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślałem o takim taborecie z jednego kawałka blachy ale tam jest ciśnienie 30mbar a na kilku aukcjach są opisy tego typu:

 

4. CIŚNIENIE PRACY W POLSCE DLA URZĄDZEŃ TEGO TYPU NIE MOŻE BYĆ INNE NIŻ 37 mbar, ponieważ w Polsce obowiązują tego typu reduktory gazowe- UWAGA KAŻDE INNE CIŚNIENIE WYMAGA INNEJ ŚREDNICY DYSZY ,NP. PRZY ZASTOSOWANIU URZĄDZENIA NA CIŚNIENIE 30mbar i podłączając reduktor gazowy 37mbar urządzenie nie będzie posiadało właściwych parametrów technicznych - tzn. wystąpi , nie pełne spalanie - co najczęściej powoduje kopcenie garnków i znaczną stratę cieplną !!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak przy okazji. Jakie jest orientacyjne zużycie/koszty gazu podczas przygotowywania np. 20 l warki? Licznik mam na korytarzu, skrzynka cała z blachy, nie mam możliwości weryfikacji

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie widzę teraz tej aukcji. Ale faktycznie one miały chyba ciśnienie 30. W każdym razie nie zauważyłem u siebie kopcenia, już dwa lata go używam.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może po prostu tak piszą, żeby konkurencji zmniejszyć sprzedaż. Pytanie do posiadaczy dużych garnków 50-70 litrowych. Rozumiem że robicie duze warki wiec mam pytanie odnosnie filtracji. W czym ja przeprowadzacie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

http://www.piwo.org/gallery/image/3084-filtrator-rurkowy/

Link pozwoliłem sobie pożyczyć bo nie mam swoich fotek. Zrobiłem taką samą, doradzał mi WiHuRa, ale ciągle leży nieużywana...

Edit: znalazłem fotkę mojej.

post-5337-0-39955400-1413309972_thumb.jpg

Edytowane przez Gąska

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może po prostu tak piszą, żeby konkurencji zmniejszyć sprzedaż. Pytanie do posiadaczy dużych garnków 50-70 litrowych. Rozumiem że robicie duze warki wiec mam pytanie odnosnie filtracji. W czym ja przeprowadzacie?

 

Gar mam 50l, ale warki robię 20-22l, max 25l :)

Kupiłem na zaś i jest :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogranicza mnie wiadro do filtracji 33L. Może i warto poszukać 35L. Garnka...

8kg słodów, 25L wody i 33L litrowy fermentor przy wysładzaniu nawet nie jest pełen. Z tego mam 40-kilka litrów przed gotowaniem, niecałe 40L co najmniej 12BLG po gotowaniu, więc jeśli chcesz dobić do "ograniczenia" pojemności wiadra do filtracji, to nie wiem jak chcesz się zmieścić w 35L garnku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogranicza mnie wiadro do filtracji 33L. Może i warto poszukać 35L. Garnka...

Filtracja to nie problem, możesz zmienić na większe za parę zł. Przelewasz gorącą brzeczkę do innego pojemnika czy chłodzisz w garze? Ja przelewam i chłodzę w wiaderku z kranikiem 30l i chyba zmienię na 42 litry lub więcej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogranicza mnie wiadro do filtracji 33L. Może i warto poszukać 35L. Garnka...

8kg słodów, 25L wody i 33L litrowy fermentor przy wysładzaniu nawet nie jest pełen. Z tego mam 40-kilka litrów przed gotowaniem, niecałe 40L co najmniej 12BLG po gotowaniu, więc jeśli chcesz dobić do "ograniczenia" pojemności wiadra do filtracji, to nie wiem jak chcesz się zmieścić w 35L garnku.

 

Nie zawsze robie piwa 12 blg. Przy 17 blg i większych gdybym chciał robić podwójne warki to filtrator będzie moim ograniczeniem a nie garnek.

Edytowane przez amorph

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

filtrator będzie moim ograniczeniem a nie garnek

co to za filtrator, w czym problem?

sraczrurka nawet do 24 Blg z dużym zasypem daje radę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogranicza mnie wiadro do filtracji 33L. Może i warto poszukać 35L. Garnka...

8kg słodów, 25L wody i 33L litrowy fermentor przy wysładzaniu nawet nie jest pełen. Z tego mam 40-kilka litrów przed gotowaniem, niecałe 40L co najmniej 12BLG po gotowaniu, więc jeśli chcesz dobić do "ograniczenia" pojemności wiadra do filtracji, to nie wiem jak chcesz się zmieścić w 35L garnku.

 

Nie zawsze robie piwa 12 blg. Przy 17 blg i większych gdybym chciał robić podwójne warki to filtrator będzie moim ograniczeniem a nie garnek.

Przy założeniu stałej objętości pojemnika do wysładzania funkcja wymaganej pojemności gara warzelnego rośnie odwrotnie proporcjonalnie do gęstości brzeczki nastawnej...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na chłopski rozum jest tak: typowa kuchenka ma palnik mały, duży i dwa średnie. Mały pomijam. Duży ma moc 2,7 kw, średnie po 1,5 kw. Często gar stoi na dwóch średnich, co daje moc 3 kw. A gdyby do średnich wkręcić dysze jak w dużym, czyli po prostu dysze z większymi otworami - chwila roboty, koszt symboliczy - uzyska się moc sumaryczną 5,2 kw, a więc moc niektórych mniejszych taboretów. Czy to aby nie za proste? Może jest potrzebna dodatkowa regulacja, np. składu mieszanki, co operację czyni bezsensowną, bo do codziennego używania należałoby wrócić do fabrycznej konfiguracji?

Edytowane przez anu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogranicza mnie wiadro do filtracji 33L. Może i warto poszukać 35L. Garnka...

Filtracja to nie problem, możesz zmienić na większe za parę zł. Przelewasz gorącą brzeczkę do innego pojemnika czy chłodzisz w garze? Ja przelewam i chłodzę w wiaderku z kranikiem 30l i chyba zmienię na 42 litry lub więcej.

Kupiłem pojemnik taki jak ma WiHuRa czyli OKT robusto 64l, dziś test chłodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć !

Odświeżę temat. Przeszperałem forum, ale mało informacji znalazłem.

 

Mam pytanie o najbardziej uniwersalną pojemność garnka do zacierania. Nie planuje robić podwójnych warek, ale zastanawiam się czy na pojedyńczą warkę 20-25 L wystarczy gar o pojemności 30 L ? Czy już lepiej na zapas brać 35tkę ? Będę wdzięczny za zainteresowanie się pytaniem :)

 

Pozdr!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×