Skocz do zawartości
Vami

Eksperyment - suchary do brzeczki vs. rehydratacja

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronie Experimental Homebrewing znalazłem ciekawy eksperyment:

 

http://www.experimen...eriment-results

 

Jak dla kogoś tl;dr to w skrócie przetestowali efekty fermentacji suchymi drożdżami po rehydratacji i bez niej. Wyniki sa nader ciekawe. Wiekszosc degustujacych uznala, ze piwa bez rehydratacji są bardziej chmielowe, mniej estrowe i fenolowe i mają lepsze odczucie w ustach.

 

Więcej wniosków i wyników w linku :) Ktoś z was robił podobne doświadczenia?

Edytowane przez Vami

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakoś nigdy tego nie porównywałem - może faktycznie warto sprawdzić przy kolejnej warce. Bardzo fajnie opisany eksperyment, szkoda tylko, że próba sensoryków nie była większa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×