Jump to content
Vami

Eksperyment - suchary do brzeczki vs. rehydratacja

Recommended Posts

Na stronie Experimental Homebrewing znalazłem ciekawy eksperyment:

 

http://www.experimen...eriment-results

 

Jak dla kogoś tl;dr to w skrócie przetestowali efekty fermentacji suchymi drożdżami po rehydratacji i bez niej. Wyniki sa nader ciekawe. Wiekszosc degustujacych uznala, ze piwa bez rehydratacji są bardziej chmielowe, mniej estrowe i fenolowe i mają lepsze odczucie w ustach.

 

Więcej wniosków i wyników w linku :) Ktoś z was robił podobne doświadczenia?

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakoś nigdy tego nie porównywałem - może faktycznie warto sprawdzić przy kolejnej warce. Bardzo fajnie opisany eksperyment, szkoda tylko, że próba sensoryków nie była większa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...