Jump to content
Sign in to follow this  
krzysiek9999

Karmelowa słodycz w piwie

Recommended Posts

Jak uzyskać czystą karmelową słodycz w piwie? Niby odpowiedź prosta - od tego są słody karmelowe... Ale jakie użyć i w jakich ilościach? Chciałbym dostać taki czysty smak karmelu - nie toffi, nie biszkopty, nie skórka chleba, po prostu skarmelizowany cukier. Coś takiego jak "Żniwa chmielarzy" z browaru Reden. Wiem, że muszę sam poeksperymentować, ale może jakieś podpowiedzi na początek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja kiedyś nawaliłem słodów karmelowych chyba 1,5kg ,robiłem na dolniakach i jakoś daleko było piwu do tego co chciałem uzyskać

myślę że nie taka prosta sprawa to będzie ,z tymi słodami "karmelowymi" to bardziej o kolor chodzi niż o smak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poza dużą ilością jasnych karmelowych słodów spróbuj zastosować underpitching. Uzyskałem całkiem niezłe efekty w brown ale'u dając zaniżoną ilość drożdży. Drożdże US-05, w temp. 16 st.

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poza dużą ilością jasnych karmelowych słodów spróbuj zastosować underpitching. Uzyskałem całkiem niezłe efekty w brown ale'u dając zaniżoną ilość drożdży. Drożdże US-05, w temp. 16 st.

A co to znaczy "duża ilość" ? 10-15-20-30%? I o ile zaniżyłeś ilość drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...