Skocz do zawartości
krzysiek9999

Karmelowa słodycz w piwie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak uzyskać czystą karmelową słodycz w piwie? Niby odpowiedź prosta - od tego są słody karmelowe... Ale jakie użyć i w jakich ilościach? Chciałbym dostać taki czysty smak karmelu - nie toffi, nie biszkopty, nie skórka chleba, po prostu skarmelizowany cukier. Coś takiego jak "Żniwa chmielarzy" z browaru Reden. Wiem, że muszę sam poeksperymentować, ale może jakieś podpowiedzi na początek?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja kiedyś nawaliłem słodów karmelowych chyba 1,5kg ,robiłem na dolniakach i jakoś daleko było piwu do tego co chciałem uzyskać

myślę że nie taka prosta sprawa to będzie ,z tymi słodami "karmelowymi" to bardziej o kolor chodzi niż o smak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poza dużą ilością jasnych karmelowych słodów spróbuj zastosować underpitching. Uzyskałem całkiem niezłe efekty w brown ale'u dając zaniżoną ilość drożdży. Drożdże US-05, w temp. 16 st.

Edytowane przez karczmarz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ale podaj szczep może,bo myślę że inny może dać zupełnie inny efekt i w ilu stopniach stało

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poza dużą ilością jasnych karmelowych słodów spróbuj zastosować underpitching. Uzyskałem całkiem niezłe efekty w brown ale'u dając zaniżoną ilość drożdży. Drożdże US-05, w temp. 16 st.

A co to znaczy "duża ilość" ? 10-15-20-30%? I o ile zaniżyłeś ilość drożdży?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×