Jump to content

Karmelowa słodycz w piwie


krzysiek9999
 Share

Recommended Posts

Jak uzyskać czystą karmelową słodycz w piwie? Niby odpowiedź prosta - od tego są słody karmelowe... Ale jakie użyć i w jakich ilościach? Chciałbym dostać taki czysty smak karmelu - nie toffi, nie biszkopty, nie skórka chleba, po prostu skarmelizowany cukier. Coś takiego jak "Żniwa chmielarzy" z browaru Reden. Wiem, że muszę sam poeksperymentować, ale może jakieś podpowiedzi na początek?

Link to comment
Share on other sites

ja kiedyś nawaliłem słodów karmelowych chyba 1,5kg ,robiłem na dolniakach i jakoś daleko było piwu do tego co chciałem uzyskać

myślę że nie taka prosta sprawa to będzie ,z tymi słodami "karmelowymi" to bardziej o kolor chodzi niż o smak

Link to comment
Share on other sites

Poza dużą ilością jasnych karmelowych słodów spróbuj zastosować underpitching. Uzyskałem całkiem niezłe efekty w brown ale'u dając zaniżoną ilość drożdży. Drożdże US-05, w temp. 16 st.

Edited by karczmarz
Link to comment
Share on other sites

Poza dużą ilością jasnych karmelowych słodów spróbuj zastosować underpitching. Uzyskałem całkiem niezłe efekty w brown ale'u dając zaniżoną ilość drożdży. Drożdże US-05, w temp. 16 st.

A co to znaczy "duża ilość" ? 10-15-20-30%? I o ile zaniżyłeś ilość drożdży?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.